Ο ΑΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ Ο ΙΑΤΡΟΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΣΥΜΦΕΡΟΥΠΟΛΕΩΣ & ΚΡΙΜΑΙΑΣ...

...ο Άγιος προστάτης των ανθρώπων με προβλήματα στα μάτια.
Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος λουκάς ιατρος
*Είδησις: 
Το ιερό Λείψανο του Αγίου Λουκά του ιατρού, που μικρό τμήμα του θησαυρίζουμε στον Ναό μας από την Μονή Σαγματά της Θήβας, 
θα τεθεί σε προσκύνηση ανήμερα της εορτής του, την Κυριακή 11 Ιουνίου 2017 κατά την Θεία Λειτουργία, μαζί με αυτά των Αγίων μας, των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, όπως κάθε Κυριακή. 
Επίσης τον Άγιο Λουκά τον ιατρό, θα χαρούμε να τον προσκυνήσουμε και στην Αγρυπνία μας, που θα τελεστεί προς τιμήν του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην μνήμη των γενεθλίων του, το βράδυ της Παρασκευής 23ης προς Σάββατο της 24ης Ιουνίου 2017.
************
Ο Περιληπτικός βίος
 του Αγίου Λουκά του ιατρού.
    Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός, γεννήθηκε το 1877 στο Κέρτς της Κριμαίας. Σπούδασε Ιατρική και διέπρεψε στην θεραπεία των ματιών. 
    Το 1904 γνώρισε και αργότερα παντρεύτηκε την Άννα Βασιλίγεβνα και μαζί της απέκτησε  τέσσερα παιδιά. 
    Γρήγορα όμως η σύζυγος του αρρώστησε από φυματίωση και πέθανε. Το 1919 εκλέγεται καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Τασκένδης. 
    Το 1921 ο «κατά κόσμον» Βαλεντίν, εκάρη μοναχός με το όνομα Λουκάς και αργότερα χειροτονείτε  διάκονος και αμέσως πρεσβύτερος, ενώ το 1923 γίνεται Επίσκοπος Τσκένδης .
Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος λουκάς ιατρος    Από  τότε δεν σταμάτησε να μπαινοβγαίνει στις φυλακές και στις εξορίες μέχρι την δικαίωση του σε ηλικία 70 ετών οπότε και γίνεται αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, μιας πολύ φτωχής περιοχής, όπου και καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες  να ανοίξουν εκκλησίες, απαλύνει τον πόνο των ψυχών των ανθρώπων αλλά και τον πόνο του σώματος εξασκώντας  την ιατρική επιστήμη  αναργύρως.
       Η αγάπη του κόσμου για τον αρχιεπίσκοπο Λουκά ήταν έκδηλη, ενώ ακόμα και αλλόθρησκοι ή άθεοι τον έβλεπαν με σεβασμό. 
       Την Κυριακή 11 Ιουνίου 1961 σε ηλικία 84 ετών με κλονισμένη την υγεία από τις κακουχίες και εντελώς τυφλός, κοιμήθηκε βυθίζοντας σε πένθος όλη την Ρωσία. 
      Όλη του την  ζωή ο Άγιος Λουκάς, ως επιστήμων ιατρός αλλά και ως Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, την προσέφερε ανιδιοτελώς στην ανθρωπότητα, στον συνάνθρωπο, στον φτωχό, στον ανήμπορο κρατώντας μόνο για τον εαυτό του τα εντελώς απαραίτητα για να ζήσει, καμιά φορά δε ούτε αυτά, πήρε μέρος και στους δύο παγκοσμίους πολέμους σαν γιατρός, βραβεύτηκε δε με το βραβείο Στάλιν και είχε μέχρι το τέλος της ζωής του την αμέριστη συμπαράσταση και  την αγάπη όλου του λαού του. 
Σχετική εικόνα     Το 1995 η Ρωσική Εκκλησία προέβη στην επίσημη αγιοκατάταξη του και την 20η  Μαρτίου 1996 γίνεται με επισημότητα η ανακομιδή των λειψάνων του, τα οποία εξέπεμψαν μια άρρητη ευωδία, ενώ πολλοί άρρωστοι θεραπεύτηκαν θαυματουργικά. 
   Η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, την 11η Ιουνίου εκάστου έτους, που φέτος πέφτει ημέρα Κυριακή και μάλιστα Κυριακή των Αγίων Πάντων, αλλά και εορτή των Αγίων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, στην οποία άγουν τα ονομαστήρια τους τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας, Παναγιώτατος κ.κ Βαρθολομαίος, όσο και ο Επίσκοπος μας, ο Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Σεβασμιώτατος κ.κ Βαρνάβας, τους οποίους ευχόμαστε από καρδιάς "Ετη πολλά και ευλογημένα".
Ευχόμαστε από καρδιάς "έτη πολλά" και ευλογημένα  σε όλους όσους εορτάζουν σήμερα, και κατά μια έννοια σε όλους τους χριστιανούς, μια και είναι η εορτή Πάντων των Αγίων μας!!!

TAG