ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ & ΒΑΡΝΑΒΑ & ΤΑ ΟΝΟΜΑΣΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΟΥ & ΤΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΜΑΣ.

Αποτέλεσμα εικόνας για βαρθολομάιος και βαρνάβας
Την  11ην του μηνός Ιουνίου, 
μνήμην επιτελούμεν των Αγίων 
ενδόξων & πανεφήμων Αποστόλων 
Βαρθολομαίου και Βαρνάβα.
Δυό λόγια για τους εορταζομένους Αγίους μας.
     Ο Βαρθολομαίος ήταν από τους δώδεκα Απόστολους του Κυρίου και κήρυξε το Ευαγγέλιο στους Ινδούς στους οποίους και παρέδωσε το κατά Ματθαίο Ευαγγέλιο. Αλλά στην Ουρβανούπολη οι ειδωλολάτρες τον σταύρωσαν, και έτσι ένδοξα τελείωσε τη ζωή του με το μαρτύριο.
     Ο
 Βαρνάβας (ο και Iωσής ονομαζόμενος) ήταν Ιουδαίος Λευίτης, από την Κύπρο και στα χρόνια των Αποστόλων κατοικούσε στην Ιερουσαλήμ. Βασικός συνεργάτης του Αποστόλου Παύλου  ο Βαρνάβας, κήρυξε το Ευαγγέλιο του Χριστού στην Ιερουσαλήμ, στη Ρώμη, στην Αλεξάνδρεια και στη γενέτειρά του Κύπρο.
     Εκεί λιθοβολήθηκε από τους Ιουδαίους και τους ειδωλολάτρες, και στη συνέχεια τον έκαψαν (Σαλαμίνα, Κύπρος). Τα άγια λείψανα του, συνέλεξε ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος, και τα τοποθέτησε μέσα σε σπήλαιο.
     Παλαιά παράδοση αναφέρει ότι ο Βαρνάβας ενταφιάσθηκε με το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιον, το οποίο και είχε αντιγράψει με τα χέρια του και το οποίο προσπάθησε να κάνει γνωστό «πάσει τη κτίσει».
     Ο Βαρνάβας υπήρξε μεγάλη και ένδοξη εκκλησιαστική φυσιογνωμία, που διακρίθηκε για τη φλογερή του πίστη και για την ικανότητα του στο κήρυγμα του θείου λόγου.
     Και οι δυο Απόστολοι συνέβαλαν κατά τον καλύτερο τρόπο στην εκπλήρωση της προφητείας του Κυρίου, ότι «εις πάντα τά έθνη δεί πρώτον κηρυχθήναι τό ευαγγέλιον» (Μάρκ., ιγ'10). Δηλαδή, πρώτα απ΄όλα, πρέπει να κηρυχθεί το Ευαγγέλιο σε όλα τα έθνη, σύμφωνα με το θείο σχέδιο, για να είναι το κήρυγμα αυτό έλεγχος για εκείνους που δε θα πιστέψουν.

Απολυτίκιον
Ήχος γ'. Θείας πίστεως.
Θεία όργανα, τού Παρακλήτου, καί εκφάντορες, τού Θεού Λόγου, ανεδείχθητε θεόπται Απόστολοι, Βαρθολομαίε τών Δώδεκα σύσκηνε, καί Βαρνάβα ως υιός παρακλήσεως. Αλλά αιτήσασθε, Χριστόν τόν Θεόν πανεύφημοι, δωρήσασθαι ημίν τό μέγα έλεος.

Η ονομαστική εορτή του Επισκόπου μας, 
Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ Βαρνάβα 
& του Οικουμενικού Πατριάρχου μας, Παναγιωτάτου κ.κ Βαρθολομαίου.
       Μεγάλη ευλογία για την Ιερά Μητρόπολη μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, η οποία εορτάζει τα ονομαστήρια του οικείου Μητροπολίτου μας, το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017, παραμονή της εορτής στις 7.00 το απόγευμα, με Αρχιερατικό Εσπερινό στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου στη Νεάπολη, χοροστατούντος του Επισκόπου μας, όπου στο τέλος του θα γίνει επισήμως από τον Σεβασμιότατο και η λήξις των κατηχητικών συνάξεων για τους Κύκλους Μελέτης Αγίας Γραφής της Μητροπόλεως μας, ενώ στον ίδιο Ιερό Ναό την επαύριο Κυριακή 11η Ιουνίου 2017 το πρωΐ, ανήμερα της εορτής των Αγίων Ενδόξων και Πανεφήμων Αποστόλων Βαρθολομαίου και Βαρνάβα, θα τελεστεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο παρουσία πολλών Αρχιερέων και Ιερέων και κατόπιν ο Δεσπότης μας θα δεχθεί τις ευχές του ποιμνίου του στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως, όπως και αργότερα το απόγευμα. 
       Η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, θα βρίσκεται εκεί εκπροσωπούμενη από τα μέλη των Συμβουλίων του Ιερού Ναού μας και τους ιερείς του, για να του μεταφέρει τις θερμές ευχές της, την αμέριστο συμπάθεια της, μα και την δεδομένη αγάπη της στο πρόσωπο του. 
               Έτη πολλά, ευχόμαστε από καρδιάς, στον Δεσπότη και Ποιμενάρχη μας, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα. Ο Θεός να του δίνει την φώτιση και την δύναμη που χρειάζονται, για να ποιμάνει τον χριστεπώνυμο λαό της μητροπολιτικής του περιφερείας, αυτού του δύσκολου και παραμελημένου...πονεμένου τόπου, της Δυτικής Θεσσαλονίκης.
      Έτη πολλά, ευχόμαστε για την ονομαστική του εορτή και στον Οικουμενικό  Πατριάρχη μας κ.κ Βαρθολομαίο, που στα χέρια του κρατά το μέλλον ολάκερης της Ορθοδοξίας. Οι Άγιοι Απόστολοι Βαρθολομαίος και Βαρνάβας, που σήμερα τιμούμε την μνήμη τους, να πρεσβεύουν στο Θεό για να του δώσει την απαιτούμενη φώτιση και δύναμη που θα του χρειαστούν, για την επίλυση των τόσων προβλημάτων που ολοένα και συσσωρεύονται στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό της Αγίας Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, που επαξίως εκπροσωπεί. 
      Ειδικά μάλιστα στις μέρες μας, τις δύσκολες και πονηρές...αποκαλυπτικές για πολλούς, ας ευχηθούμε στους δύο Ιεράρχες μας που άγουν τα ονομαστήρια τους, αλλά και σε όλη την ιεραρχία της Ελλαδικής Εκκλησίας μας, μα και των Προκαθημένων των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών, που μας χωρίζουν μικρά ή μεγαλύτερα ζητήματα και που πέρυσι τέτοιον καιρό εκπροσώπησαν τις Εκκλησίες και τα δόγματα τους, ενόψει της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων κατά τόπους Εκκλησιών σε αυτήν, η οποία είχε συνέλθει, θυμίζουμε με μεγάλες προσδοκίες στην Κρήτη από 17 έως 26 Ιουνίου, να τους φωτίζει το Πνεύμα το Άγιον, το Κύριον και το Ζωοποιόν, το οποίο και πανηγυρικά εορτάσαμε την προηγούμενη Κυριακή της Πεντηκοστής και την Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, έτσι ώστε να μην αποβεί άκαρπη τελικά, όπως διαφαίνεται ένα χρόνο μετά, αυτή η μεγαλειώδης Σύνοδος, αλλά να μπορέσουν να συμφωνήσουν έστω και "κατόπιν εορτής" σε αποφάσεις που θα βοηθήσουν τελικά την Ορθοδοξία μας να κάνει ένα βήμα παραπέρα και να επιλύσει προβλήματα που συσσωρεύονται αιώνες τώρα και ζητούν την άμεση παρέμβαση και τελεσφόρηση τους. 
      Εξάλλου ας μην λησμονούμε πως στο Σύμβολο της Πίστεως μας, δια στόματος των θεοφόρων Πατέρων της, η Εκκλησία μας πάντα εύχεται, χωρίς ποτέ να έχει σταματήσει από τότε μέχρι στις μέρες μας, στην ένωση όλων... "Εις Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν..."  
Παράλληλα όμως ευχόμεθα ολοψύχως, 
σε όλους τους εορτάζοντες,
 "Χρόνια Πολλά"..."Χρόνια Καλά"
 αλλά και ευάρεστα στο Θεό !!!

TAG