Η ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ, ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΠΑΤΟΡΩΝ ΙΩΑΚΕΙΜ & ΑΝΝΗΣ, ΤΩΝ ΑΝΘΟΚΗΠΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ (Ε)

Μια όμορφη φωτογραφία από τον εορτασμό του 2023, των Τριών Ιεραρχών στην Ενορία μας,
με τους μαθητές και τους δασκάλους του 3ου Δημοτικού Σχολείου & του 4ου Νηπιαγωγείου
των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας.

Με λίγα λόγια και καλά!!!

Στο νοτιότερο άκρο της Νέας Ευκαρπίας, πάνω στον περιφερειακό δρόμο που ενώνει την Ανατολική με την Δυτική Θεσσαλονίκη και στο ύψος της διπλής μεγάλης γέφυρας της οδού Λαγκαδά, βρίσκεται η συνοικία των Ανθοκήπων, με την νέα και υπό κατασκευή ακόμη εκκλησία της, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης.
Από το έτος 2000, οι κάτοικοι της περιοχής, απομακρυσμένοι καθώς ήταν από την υπόλοιπη Νέα Ευκαρπία, άρχισαν τις προσπάθειες για να γίνουν οι Ανθόκηποι μια ξεχωριστή Ενορία, που θα έχει μάλιστα και την δική της εκκλησία. 
Έτσι την 5η Ιουνίου του 2005 γίνεται η θεμελίωση του Ιερού Ναού από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, παρουσία και του κοινοτάρχη τότε της Νέας Ευκαρπίας, κ. Γεώργιου Νιγδέλη, που παραχώρησε και το οικόπεδο για να χτιστεί ο Ιερός Ναός, ενώ λίγο αργότερα την 8η Σεπτεμβρίου του 2007, στην μνήμη των Αγίων Θεοπατόρων,  γίνονται πανηγυρικά και τα Θυρανοίξια της κατακόμβης αρχικά του μελλοντικού Ιερού Ναού που θα χτιζόταν από πάνω, παρουσία και πάλι του Μητροπολίτη μας, πολλών ιερέων και πλήθος κόσμου.
Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει η οργάνωση της νεοσύστατης Ενορίας μας, έχοντας έντονη λατρευτική ζωή, Αγρυπνίες, Πανηγύρεις, μικρές και μεγάλες, τις Ακολουθίες του Νυχθημέρου, Θείες Λειτουργίες και πόσα ακόμα, συνυφασμένη όμως και με την μεγάλη και πλούσια δράση στους επιμέρους τομείς της, όπως της επιμόρφωσης, της φιλανθρωπίας, της νεότητας, και άλλων, ενώ ποτέ δεν έπαψε το όνειρο κάθε κατοίκου των Ανθοκήπων να είναι η ανέγερση της εκκλησίας μας και η αποπεράτωση του «σπιτιού» της Αγίας Άννας και του Αγίου Ιωακείμ, προστατών των άτεκνων ζευγαριών μα και όλης της Ενορίας μας, του «Παππού» και της «Γιαγιάς» του Χριστού μας και γονείς της Παναγιάς μας.
Τ
Ο θησαυρός της Ενορίας μας.
Τα Ιερά Λείψανα των Αγίων και Δικαίων 
Θεοπατόρων, Ιωακείμ και Άννης.
ο όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα, το Σαββατοκύριακο της 12ης & 13ης Οκτωβρίου του 2019, οπότε και  τελούνται με κάθε μεγαλοπρέπεια τα Θυρανοίξια και του επάνω περίλαμπρου και περικαλλούς Ιερού Ναού μας από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, κ.κ. Βαρνάβα, και από τότε σε αυτόν τον "κανονικό" πλέον Ιερό Ναό μας, τελούμε όλα τα Μυστήρια, τις Θείες Λειτουργίες και τις Ακολουθίες της Ενορίας μας, ενώ η όμορφη κατακόμβη, που φιλοξένησε επί μια δεκαετία περίπου την λατρευτική ζωή μας, παραδόθηκε ..."άνευ όρων" στην νεότητα και στις δραστηριότητες της «Ιθάκης», της Ενοριακής Νεανικής Εστίας των κατηχητικών των παιδιών μας, αλλά και στο Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο μας «...με ανοιχτές αγκάλες» και τις ανάγκες των αναγκεμένων οικογενειών της γειτονιάς των Ανθοκήπων. 
μως το γεγονός της λειτουργίας της επάνω καινούργιας εκκλησιάς μας δεν σήμαινε ότι θα σταματούσαν οι προσπάθειες, τουναντίον μετά από λίγο καιρό, και όταν η ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος χτύπησε και την δικιά μας πόρτα μιας και ήταν ο μοναδικός τρόπος θέρμανσης στον ναό μας, στάθηκε η αφορμή...η ανάγκη θα έλεγα!!! πολύ γρήγορα να ετοιμάσουμε και να λειτουργήσουμε το Παρεκκλήσι μας, που με αργούς ρυθμούς λόγω έλλειψης χρημάτων ετοιμάζονταν, μα τώρα μετά από τεράστια προσπάθεια λειτουργεί, έστω και τις ατέλειες του, που παρότι είναι πολλές, μας χαρίζει στιγμές κατάνυξης και ευλάβειας κάθε φορά που κάνουμε σε αυτό τις περισσότερες από τις Ακολουθίες του Νυχθημέρου. 
Όμως και οι ατέλειες του κυρίως ναού πήραν τον δρόμο τους και με την βοήθεια των Αγίων μας και των πιστών, ενοριτών και επισκεπτών, των ευλαβών προσκυνητών, μια-μια τακτοποιούνται αναλόγως και με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην χώρα μας, που φυσικά είναι ανάλογη και με αυτήν των ενοριτών και προσκυνητών που είναι και οι πραγματικοί κτίτορες του και καλούνται τις περισσότερες φορές από το υστέρημα τους να κτίσουν την εκκλησιά τους και να την..."προικίσουν" με τόσες ομορφιές, που τώρα τις χαίρονται κάθε φορά που έρχονται στο..."σπίτι" τους, στον Ιερό Ναό της γειτονιάς τους, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας.
Το προσκυνητάρι της Τριετούς Παναγίας,
όπου διαβάζετε η "ευχή της Αγίας Άννας",
για τα άτεκνα ζευγάρια.
Για το τέλος αυτού του σύντομου άρθρου μας, που γράφτηκε με σκοπό την γνωριμία μας, αφήσαμε τις ευχαριστίες μας για όλους όσους προσπάθησαν αλλά και προσπαθούν ακόμα να μας βοηθήσουν στον αγώνα της πραγματοποίησης αυτού του μεγαλεπήβολου σχεδίου. Της πλήρους   αποπερατώσεως αυτού του όμορφου και περίλαμπρου Ιερού Ναού, που δεν θα μπορούσε ποτέ να φθάσει στο σημείο που είναι σήμερα, όπου λειτουργεί κανονικά...παρόλες τις ατέλειες του, αν δεν τύχαινε της ευλογίας και της αγάπης του Γέροντα Παπαγιάννη από την Αγία Άννα στο Άγιον Όρος, Ηγούμενο της μεγάλης Αδελφότητος του Κελιού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που από την αρχή αγκάλιασε το όνειρο μας και με την πνευματική αλλά και οικονομική υποστήριξη και καθοδήγηση του, έγινε αρωγός στις προσπάθειες μας και κτίτορας ουσιαστικά της εκκλησιάς μας, που αφιερωμένη στους Αγίους Θεοπάτορες, τον Ιωακείμ και την Άννα, έγινε ο πρώτος και μοναδικός παγκοσμίως Ενοριακός Ιερός Ναός και "σπιτικό" τους, το "πατρικό" της Παναγιάς μας και "προγονική οικεία"  του Χριστού μας, της "Γιαγιάς" και του  "Παππού" της Ορθοδοξίας.
Στον Ιερό Ναό μας κάθε Δευτέρα απόγευμα, μια ώρα πριν τον Εσπερινό, πραγματοποιείτε στο Αρχονταρίκι της κατακόμβης του Ιερού Ναού μας ο Κύκλος των Νέων Γυναικών και Μητέρων. 
* Κάθε Τρίτη απόγευμα, πριν από τον Εσπερινό και την Ιερά Παράκληση μας, πραγματοποιείτε στο Αρχονταρίκι της κατακόμβης του Ιερού Ναού μας, ο Κύκλος Μελέτης Αγίας Γραφής, των μεγαλυτέρων κυριών μας. 
Επίσης κάθε Τρίτη απόγευμα, τελείται μετά τον Εσπερινό, η καθιερωμένη Ιερά  Παράκλησις των Αγίων Θεοπατόρων, όπου στο τέλος της διαβάζεται εκ των ιερέων μας η ευχή της Αγίας Άννας «δια την λύσιν εκ των δεσμών της ατεκνίας». 
(...οι Ιερές Παρακλήσεις προς τους Αγίους Θεοπάτορες, τον Ιωακείμ και την Άννα, ανεμπόδιστα θα συνεχίσουν μέχρι και την αρχή του Δεκαπενταύγουστου, οπότε και θα σταματήσουν για λίγο, και θα τελούμε στην Ενορία μας την Μικρή και την Μεγάλη Παράκληση της Παναγίας κόρης των Αγίων μας & Θεοτόκου Μαρίας καθημερινά εναλλάξ)
Κάθε Πέμπτη πρωΐ κάνουμε καθαριότητα στην εκκλησία μας, και είστε ευπρόσδεκτες όλες οι κυρίες της Ενορίας μας, που θέλετε να βοηθήσετε σε αυτήν την ευλογημένη διακονία.
* Επίσης κάθε Πέμπτη, αλλά το απόγευμα γίνεται η  εξομολόγησις, αμέσως μετά από τον Εσπερινό.  
(...τηλ. επικοινωνίας 2310655719 & 6984989869, π. Χρυσόστομος Κοτσίδης) 
* Κάθε Σάββατο είναι ανοιχτή η "Ιθάκη" μας, για τα κορίτσια των κατηχητικών της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, από τις 10.00 π.μ. έως τις 14.00 μ.μ. &  για τα αγόρια της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, από τις 14.00 μ.μ. έως τις 16.00 μ.μ.
Κάθε Κυριακή φυσικά τελείται η κυριακάτικη και αναστάσιμος Θεία Λειτουργία.
* Στον Ιερό Ναό μας θησαυρίζονται τα Ιερά Λείψανα των Αγίων μας, του Ιωακείμ και της Άννας, προερχόμενα από τα Ιεροσόλυμα και τίθενται σε προσκύνηση την Τρίτη το απόγευμα στην Ιερά Παράκληση, αλλά και την Κυριακή το πρωΐ κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας.
* Κάθε μήνα εκδίδεται εγκαίρως, μοιράζεται και αναρτάται στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει η Ενορία μας, το μηνιαίο πρόγραμμα των Ακολουθιών και δραστηριοτήτων μας, όπου εκεί θα βρείτε με κάθε λεπτομέρεια όλην την πλούσια λατρευτική και λειτουργική, αλλά και την κοινωνική ζωή στον Ιερό Ναό μας και στην Ενορία μας γενικότερα.

Η Ενορία μας διαθέτει 
στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα εξής:
(κάντε κλικ στους συνδέσμους για να συνδεθείτε με ευκολία)
 1) Την ιστοσελίδα της Ενορίας μας,  www.intheopatoron.blogspot.gr, 
2) Την ιστοσελίδα της Ενοριακής Νεανικής Εστίας, των κατηχητικών των παιδιών   της "Ιθάκης" μας, www.enetheopatoron.blogspot.gr,
3) Το κανάλι μας στο youtube με όλα τα βιντεάκια από τις δραστηριότητες μας, 
4) Τα profil μας στο facebook με όλες τις σελίδες τους, 
       α) της Ενορίας μας: "Ιερός Ναός Αγίων Θεοπατόρων"
      β) των κατηχητικών μας: "Ενοριακή Νεανική Εστία {Ιθάκη}",
       γ) της ποδοσφαιρικής ομάδας της "Ιθάκης" μας: "Θεοπάτορες"
       δ) της ρομποτικής ομάδας της "Ιθάκης" μας: "Ρομποπάτορες"  
5) Τον λογαριασμό της στο  twitter, για όσους μας παρακολουθούν από αυτόν.
6) Την ομάδα μας στο Viber"Ι.Ν. ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΠΑΤΟΡΩΝ" για όσους αγαπούν αυτό το μέσο επικοινωνίας μαζί μας.
7) Τώρα και στο instagram, ieros.naos.agion.theopatoron, με την ολοκαίνουργια σελίδα μας... 
Σας περιμένουμε...
...διαδικτυακά, ή  καλύτερα δια ζώσης!!! 
...στην Ενορία μας και στην όμορφη εκκλησιά μας!!!

Καλό καλοκαίρι σ' όλους!!!
TAG