ΟΙ ΑΓΙΟΙ & ΙΣΑΠΟΣΤΟΛΟΙ & ΘΕΟΣΤΕΠΤΟΙ ΒΑΣΙΛΕΙΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗ (21/5)

Την 21ην του μηνός Μαΐου, 
     η Αγία Εκκλησία μας εορτάζει & τιμά 
      την ιερά μνήμη των Αγίων & Θεοστέπτων 
Βασιλέων και ισαποστόλων,
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ
της μητρός αυτού .
     Ο  ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 
αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μορφές του εμφανίστηκαν κατά την διάρκεια της ιστορίας του Χριστιανισμού.
      Μεγαλώνοντας στην αυλή του Διοκλη­τιανού, ο Κωνσταντίνος έζησε  από κοντά τις πολύ συνηθισμένες  συγκρούσεις που γινόταν την εποχή εκείνων μεταξύ των Χριστιανών και των Εθνικών. 
      Το γεγονός αυτό του έδωσε την δυνατότητα να διαπιστώσει ότι το ήθος των Χριστιανών ήταν κατάλληλο για να στηριχτεί η αναδιοργάνωση του κράτους, που βρισκόταν σε παρακμή. 
          Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Κωνσταντίνος υποστήριξε τους νέους Χριστιανούς και άλλαξε την τακτική απέναντί τους, ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.  
      Ο Κωνσταντίνος σε ηλικία 18 ετών έγινε στρατιωτικός και χάρη στην ανδρεία του, προάχθηκε γρήγορα στα ανώτατα αξιώματα του στρατού.
            Στην συνέχεια όταν αναρριχήθηκε στον αξίωμα του Ρωμαίου ΑΥΤΟΚΡΆΤΟΡΑ, η συμβολή του στην εξέλιξη της ιστορίας υπήρξε τεράστια, διότι με δύο ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ του, το 312 και το 313 έθεσε ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ στους διωγμούς των Χριστιανών. Αυτός είναι και ο λόγος που τελικά  ονομάστηκε  ΜΕΓΑΣΛέγεται πώς ο Χριστός βλέποντας τον αγώνα του και αναγνωρίζοντας τις έντιμες προθέσεις του, 
θέλοντας να τον βοηθήσει κατά την διάρκεια μιας μάχης, έξω από την Ρώμη, στον αγώνα του κατά του Μαξεντίου και του Λικίνιου, εμφάνισε στον Ουρανό  μέσα σε έναν ολόφωτο κύκλο ένα Θεϊκό σημάδι: ΣΧΗΜΑΤΙΣΕ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ με την γνωστή σε όλους μας επιγραφή «ΕΝ ΤΟΥΤΩ ΝΙΚΑ». 
      Αυτό ήταν ένα σημάδι ότι ο Χριστός ήταν με το μέρος του, γεγονός που όπλισε τον Κωνσταντίνο με την απαιτούμενη δύναμη να κατατροπώσει τους εχθρούς του και να βγει νικητής από την μάχη. Έπειτα από πολλούς διωγμούς αλλά και πολλές και σφοδρές συγκρούσεις δυόμιση αιώνων, μεταξύ Χριστιανών και Εθνικών, ο τίμιος Σταυρός του Χριστού γινότανε «ΟΠΛΟΝ ΕΙΡΗΝΗΣ» και «ΑΗΤΤΗΤΟΝ ΟΠΛΟΝ» της αυτοκρατορίας. Τέλος η αυτοκρατορία αυτή από Ρωμαϊκή ΕΓΙΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ και διήρκεσε περίπου ΧΙΛΙΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ! 
Άγιος Κωνσταντίνος | Μοναστήρι       Είναι προφανές ότι το γεγονός αυτό, οφείλεται κατά κύριο λόγο στον Άγιο  Κωνσταντίνο ο οποίος το 330 εγκαινίασε τη νέα πρωτεύουσα του κράτους του, που έκτισε στη θέση της αρχαίας αποικίας των Μεγαρέων, στο Βυζάντιο, στις
 ακτές του Βοσπόρου. Την νέα πρωτεύουσα της Αυτοκρατορία του, την «Βασίλισσα των Πόλεων» ονόμασε ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.
        Ο Μέγας Κωνσταντίνος βαπτίστηκε τελικά Χριστιανός σε ένα προάστιο της Νικομήδειας, το 337 λίγο πριν πεθάνει σε ηλικία 65 ετών, φορώντας το λευκό χιτώνα του νεοφώτιστου.
Η παγκόσμια ιστορία ονόμασε τον Κωνσταντίνο, Μέγα... 
...ενώ η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία τον ανακήρυξε, Άγιο και Ισαπόστολο.
  Η  ΑΓΙΑ  ΕΛΕΝΗ 
ήταν βεβαίως η μητέρα του και αυτή η οποία μεγάλωσε  στον Μέγα Κωνσταντίνο σύμφωνα με την Χριστιανική Ηθική και την πρέπουσα διαπαιδαγώγηση.
  Ένα δείγμα της μεγάλης αγάπης του προς την μητέρα του αποτέλεσε η πράξη του να χτίσει δύο στήλες, σε μία μεγάλη πλατεία της Κωνσταντινούπολης, μία δική του και μία της Αγίας Ελένης, που έφερε την επιγραφή: 
«Εις Άγιος εις Κύριος Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός, Αμήν». 
         Η δράση της Αγίας Ελένης ήταν πολύ μεγάλη και σημαντική, καθότι βοήθησε να χτιστούν οι πρώτοι μεγάλοι ιεροί ναοί της Χριστιανοσύνης.
          Ως αποτέλεσμα του μεγάλου ενδιαφέροντος του Μεγάλου Κωνσταντίνου για τα ιερά σεβάσματα των Χριστιανών, η μητέρα του, η ΑΓΙΑ ΕΛΕΝΗ, αποφάσισε να μεταβεί στα Ιεροσόλυμα  για να βρει τον Τίμιο Σταυρό του Χριστού.  
          Πράγματι, η αποστολή της στέφτηκε από επιτυχία και μετά την εύρεσή του, η Αγία Ελένη, αφού διχοτόμησε τις κεραίες του δημιούργησε δύο Σταυρούς εκ των οποίων τον ένα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Πέθανε τελικά, από φυσικά αίτια σε ηλικία 83 ετών.
           Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών οι βυζαντινοί είχαν  
ιδιαίτερη 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΆΤΑεκτίμηση τόσο στον Μέγα Κωνσταντίνο όσο και στην Αγία Ελένη. Η απόδειξη του γεγονότος αυτού αποδεικνύεται από το γεγονός ότι κατά το Μεσαίωνα κόπηκαν χρυσά νομίσματα τα οποία ήταν εξαιρετικά δημοφιλή στους Βυζαντινούς, τα περίφημα ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΤΑ, στα οποία απεικονίζονται ο Μέγας Κωνσταντίνος με την μητέρα του την Αγία Ελένη να κρατάνε ανάμεσά τους τον Ιερό Σταυρό του Χριστού.
           Μάλιστα δεν θα αποτελούσε υπερβολή αν λέγαμε ότι τα χρυσά Κωνσταντινάτα εξακολουθούν  μέχρι και τις μέρες μας να διατηρούν την μοναδική λάμψη τους.                  
           Όπως είναι φυσικό, για ένα τόσο σπουδαίο πρόσωπο της ιστορίας όπως ο Μέγας Κωνσταντίνος, υπάρχουν πάντοτε και οι αντίθετες γνώμες και απόψεις. 
         Δεν θα μπορούσε λοιπόν να αποτελεί εξαίρεση και η περίπτωση ενός τόσο σπουδαίου προσώπου όσο του Μεγάλου Κωνσταντίνου.       
        Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες διχογνωμίες ως προς το αν η υποστήριξη του Μεγάλου Κωνσταντίνου  στους Χριστιανούς υπήρξε αποτέλεσμα των προσωπικών του θρησκευτικών πεποιθήσεων, ή αν απλώς εξυπηρετούσε τις πολιτικές 
Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος κωνσταντίνος και ελενησκοπιμότητες εκείνης της τόσο ταραγμένης περιόδου.
        Όπως και να έχει όμως το θέμα, αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι στις μέρες του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ΕΔΡΑΙΩΘΗΚΕ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ.  Αυτό αποτελεί ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός που κανένας ιστορικός δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.

Είδησις:
Και φέτος θα γίνει κανονικά η καθιερωμένη "Μονοκκλησιά" της Ενορία μας την παραμονή της εορτής, Σάββατο 20 Μαΐου 2023, στο πανηγυρίζων παρεκκλήσιον των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στην ολοκαίνουργια πλατεία του.
Την παραμονή της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, φέτος Σάββατο 20η  Μαΐου 2023, θα πραγματοποιηθεί πρώτα η Περιφορά της Εικόνος και μετά κανονικά η καθιερωμένη υπαίθρια Πανήγυρις του Παρεκκλησίου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει η παραδοσιακή μουσικοχορευτική εκδήλωση, τηρώντας κατά γράμμα τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Ανήμερα της εορτής, το πρωΐ της Κυριακής 21ης Μαΐου 2023, θα τελεσθεί και η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία στο όμορφο Παρεκκλήσι των Αγίων μας.
Πάσχα 2023
στην Ενορία μας, Αγ. Θεοπατόρων
Ιωακείμ & Άννης.
(άσχετη...μα όμορφη φωτογραφία)
Μονοκκλησιά θα κάνει η Ενορία μας για την παραμονή της εορτής, το Σάββατο 21 Μαΐου 2023 
(...δηλαδή ο Ιερός Ναός μας θα παραμείνει κλειστός συμμετέχοντας στην χαρά της γιορτής και της Πανήγυρης)  
ενώ σύσσωμη όλη η Ενορία μας θα βρίσκεται στον Πανηγυρικό Εσπερινό, τις Αρτοκλασίες, αλλά και την Περιφορά της Εικόνος των εορταζομένων Αγίων, και μετά στις εκδηλώσεις που έχει οργανώσει η γειτονική Ενορία μας, του Αγίου Γεωργίου & Ιωάννου Χρυσοστόμου της Νέας Ευκαρπίας, με την συμμετοχή όλων των τοπικών Συλλόγων,
στο Παρεκκλήσι των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στο κέντρο της Νέας Ευκαρπίας και στην ολοκαίνουργια πλατεία του, ενώ ανήμερα της εορτής, 
την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 το πρωΐ, θα τελεστεί η εορταστική & Αναστάσιμος Θεία Λειτουργία κανονικά στον Ιερό Ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, 
ενώ την ίδια ώρα Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί ή στο πανηγυρίζων Παρεκκλήσιον των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων, του Αγίου Κωνσταντίνου και της Αγίας Ελένης, ή στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. 
Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες, 
τον Κώστα, την Κωνσταντίνα και την Ελένη... 
 ...Χριστός Ανέστη !!!
Η Πανήγυρις 
του όμορφου Παρεκκλησίου 
των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης 
στην κεντρική ομώνυμη πλατεία μας, της Νέας Ευκαρπίας, 
στις 20 & 21 Μαΐου 2019.
(...επειδή τα τελευταία χρόνια, λόγω του κορωνοϊού αρχικά, πρόπερυσι λόγω των έργων ανακατασκευής της πλατείας και πέρυσι λόγω βροχής, δεν μπόρεσε να  πραγματοποιηθεί η Πανήγυρις του Παρεκκλησίου μας, εμείς ανεβάζουμε στην ιστοσελίδα μας σε επανάληψη το άρθρο μας για την Πανήγυρη του 2019, που όλα ήταν καλύτερα, με τις ευχές μας για φέτος να είναι ακόμα πιο καλά και από το 2019... Πρώτα και πάντα ο Θεός, θα το κάψουμε φέτος !!!)
      Στην περιοχή της Νέας Ευκαρπίας, υπάρχει όμορφο παρεκκλήσιο στο κέντρο μιας πλατείας αφιερωμένης στο όνομα των Αγίων, Κωνσταντίνου και Ελένης, τους οποίους Αγίους σέβονται και αγαπούν ιδιαιτέρως οι κάτοικοι της περιοχής
Αποτέλεσμα εικόνας για βλάχοι ευκαρπιασ αγιος κωνσταντινος
και οι οποίοι εκδιωγμένοι από την πατρίδα τους εκεί το 1922, από την αρχαία Ευκαρπία, από το Ουσάκ της Μικράς Ασίας, ήρθαν και δημιούργησαν εδώ, στην άγονη τότε περιοχή αυτή της δυτικής Θεσσαλονίκης, 
Σχετική εικόνατην νέα πατρίδα τους, που  Νέα Ευκαρπία την ονόμασαν, και από τότε την μοιράζονται με πολύ αγάπη και αλληλοσεβασμό, αλλά και αγωνία για την προστασία των ελληνικών παραδόσεων, με τους Βλάχους που 
περιστασιακά ζούσαν στην περιοχή αυτή έχοντας εδώ τα χειμαδιά τους και που εγκαταστάθηκαν μόνιμα και κατοίκησαν την περιοχή περί το 1940 όταν οι Γερμανοί κατέστρεψαν τα χωριά τους.
            Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι Ουσακιώτες πρόσφυγες ήταν φτάνοντας εδώ, πριν ακόμα στήσουν καλά-καλά τα σπιτικά τους, να στήσουν την νέα εκκλησιά τους, τοποθετώντας μέσα της, τα τιμαλφή τις εικόνες και τα Άγια Σκεύη που κουβάλησαν θαρρείς μέσα στην ψυχή τους κατά την Οδύσσεια πορεία τους στην προσφυγιά.
       Και αφού χρειάστηκε να αφήσουν την μεγάλη εκκλησία τους εκεί, που είχαν χτίσει και την είχαν αφιερώσει στην μνήμη των Θεοστέπτων Βασιλέων τους, Κωνσταντίνου και Ελένης, την έφεραν εδώ και με ότι μέσα είχαν τότε, κατασκεύασαν ένα 
παρεκκλήσι προς τιμήν τους, που τώρα δεσπόζει στο κέντρο της Νέας Ευκαρπίας και κάθε χρόνο πανηγυρίζει, όπως τότε     στο Ουσάκ, με προσευχές και Ακολουθίες μα και με χορούς και γλέντια.
       Αυτό γίνεται κάθε χρόνο, όμως το 2021 δεν  έγινε η Πανήγυρις που γίνονταν όλα τα χρόνια, 
λόγω των έργων ανάπλασης της πλατείας, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε ούτε και το 2020, τότε λόγω της απειλής της πανδημίας του κορωνοϊού που για δυο και πλέον χρόνια μας έκλεισε στα σπίτια μας, ενώ αλώβητες δεν έμειναν ούτε οι εκκλησιές μας που έκλεισαν και αυτές, αφήνοντας την λατρευτική μας ζωή έξω από αυτές, με την λειτουργία τους "κεκλεισμένων των θυρών" μέχρι πρότινος ή "μισάνοιχτων", ή "μισόκλειστων", αναλόγως την οπτική του καθενός, με μόνους τους ιερείς μας, ή πολύ λίγους πιστούς, μέσα να αγωνίζονται και να
Αποτέλεσμα εικόνας για βλάχοι ευκαρπιασ αγιος κωνσταντινοςπροσεύχονται για όλους μας ζωσμένοι το πετραχήλι και όλους εμάς, ή τους περισσοτέρους εξ ημών, να προσευχόμαστε από το σπίτι και με όποιον τρόπο μπορούσε ο καθένας. Το 2022 η Πανήγυρις μας πάλι ακυρώθηκε λόγω της βροχής ενώ για φέτος, εν έτει 2023 αναμένουμε...πρώτα και πάντα ο Θεός, τα καλύτερα!!!!
       Έτσι εμείς, από την Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, θα ανεβάσουμε και πάλι φέτος παλαιότερες αναρτήσεις της ιστοσελίδας μας σε επανάληψη, για να σας δείξουμε με ποιόν τρόπο εορτάζαμε τις προηγούμενες χρονιές τους Αγίους Βασιλείς μας, τον Κωνσταντίνο και την Ελένη, μπροστά στο όμορφο παρεκκλήσι τους, εκεί στην κεντρική πλατεία τους, η οποία τώρα αναμορφώθηκε πλήρως και..."αγκάλιασε" αγαπητικά το Παρεκκλήσι των Αγίων μας, που φυλά και προστατεύει το καινούργιο αυτό πάρκο μας.     
       Ας συναχθούμε όλοι λοιπόν φέτος στην όμορφη πλατεία του Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης με την ομώνυμη εκκλησιά του στο κέντρο της και ας συμμετάσχουμε ενεργά στην χαρά της γιορτής και της Πανήγυρης. Αρχικά στον Πανηγυρικό Εσπερινό και τις Αρτοκλασίες των εορταζομένων και την καθιερωμένη Λιτανεία στο τέλος του, το απόγευμα της παραμονής της εορτής, αλλά και ανήμερα το πρωΐ στην Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, που τελείται με ευλάβεια και με την συμμετοχή σχεδόν όλων των κατοίκων της Νέας Ευκαρπίας οι οποίοι τέτοια ημέρα πάντα σπεύδουν στο πανέμορφο Παρεκκλήσι και στους πανηγυρισμούς για τους προστάτες Αγίους τους!!!
Ας έχουμε την ευλογία όλων των τοπικών Αγίων μας!!! 
Έτσι είναι τώρα η πλατεία μας, έτοιμη για να τελέσουμε φέτος την Πανήγυρη των Αγίων μας, Σάββατο 20 & Κυριακή 21 Μαΐου 2023...και μετά να πάμε να ψηφίσουμε!!!
Χριστός Ανέστη!!!
TAG