ΕΝΑΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ ΑΙΩΝΑΣ..."ΚΑΙ ΒΑΛΕ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΟΥ ΠΟΝΤΟΥ (19η Μαΐου 1919).

"...Μοιρολογούν τα εκκλησιάς, κλαίγ’νε τα μαναστήρα, κι Αι-Γιάννες ο Χρυσόστομον κλαίει και δερνοκοπάται. Μη κλαις, μη κλαις, Αγιάννε μου και μη δερνοκοπάσαι, η Ρωμανία 'πέρασεν, η Ρωμανία 'πάρθεν. Η Ρωμανία αν πέρασεν ανθεί και φέρει κι άλλο."

Είδησις:

* Στην Αγρυπνία μας, το βράδυ της Παρασκευής 19ης Μαΐου 2023, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, στον Ιερό Ναό μας θα τελεσθεί Επιμνημόσυνος Δέησις υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των 353.000 υπό των Τούρκων αναιρεθέντων και σφαγιασθέντων κεκοιμημένων Ποντίων αδελφών μας, κατά την Γενοκτονία τους το 1919. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας της Αγρυπνίας μας, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, θα διαβαστεί εκ των ιερέων του ναού, κόλλυβο το οποίο θα φτιάξουν οι Πόντιες κυρίες του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου μας.
* Επιμνημόσυνος Δέησις όμως, θα τελεσθεί επίσης, και την Κυριακή Στ' από του Πάσχα, την Κυριακή του Τυφλού, την 21η Μαΐου 2023, εορτή των Θεοστέπτων Βασιλέων Κωνσταντίνου και Ελένης, αλλά και ημέρα Βουλευτικών Εκλογών για την χώρα μας, 
στον Ιερό Ναό μας, σε συνεργασία της Ενορίας μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας,  με τον Πολιτιστικό Σύλλογο των Ανθοκήπων και το τμήμα των ποντιακών παραδοσιακών χορών του, συμμετέχοντας έτσι ενεργά και φέτος, στην ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (19η  Μαΐου) 

Αιωνία αυτών η μνήμη !!!

*...δείτε παρακάτω την αναδημοσίευση παλαιότερης ανάρτησης της ιστοσελίδας μας προς τιμήν των Ποντίων αδελφών μας και των 100 χρόνων, τότε, από την Γενοκτονία τους το 1919, με επιπλέον σχόλια σήμερα του π. Χρυσοστόμου Τελίδη, στην αρχή και στο τέλος αυτού του αφιερωματικού άρθρου μας, με τίτλο: "Η Γενοκτονία των Ποντίων", από την ιστοσελίδα "σαν σήμερα"... 
Πρώτα τα δικά μας σχόλια...
      Τ ο 2019, με αφορμή της συμπλήρωσης των 100 χρόνων, ενός ολόκληρου αιώνα από την γενοκτονία των Ποντίων από τους Τούρκους το 1919, η ιστοσελίδα της Ενορίας των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, στην Θεσσαλονίκη,
(www.intheopatoron.blogspot.gr) μην μπορώντας να μείνει αμέτοχη στο γεγονός μιας ακόμη θηριωδίας των  Τούρκων γειτόνων μας, ενός ακόμη  ειδεχθούς εγκλήματος, μιας ακόμα σφαγής και προσπάθειας αφανισμού ενός λαού, συνήθης πρακτική στην ιστορία τους, συνέταξε αυτό το άρθρο και το δημοσίευσε ως ελάχιστο φόρο τιμής στους Έλληνες Ποντίους νεκρούς αδελφούς μας, που θέλουν δικαίωση, αλλά και στους ζώντες Ποντίους συνέλληνες αδελφούς μας, για να μην χαθεί, να μην σβήσει ποτέ η ανάμνηση των χαμένων...μα ποτέ ξεχασμένων πατρίδων μας!!!
Η γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού - Οι Νεότουρκοι και το δόγμα ...    Φέτος η ιστοσελίδα μας το άρθρο αυτό το αναδημοσιεύει με κάποιες αλλαγές στα σχόλια του συντάκτη της, με σκοπό την αφύπνιση όλων των Ελλήνων απέναντι στον "ανήσυχο" και πολεμοχαρή, νταή, γείτονα τους, που 104 χρόνια φέτος μετά την σφαγή 353.000 ανθρώπων, παραμένει ο ίδιος, καυχιέται για τις θηριωδίες του στο παρελθόν, ενίοτε μάλιστα χειροτερεύει προτάσσοντας με τα "σύνορα της καρδιάς" του "σουλτάνου" του και της "γαλάζιας πατρίδας" του που ονειρεύεται, τον απίστευτο επεκτατισμό του εν μέσω του 21ου αιώνα, ξεχνώντας φυσικά πως όλα αυτά θέματα είναι λυμένα εδώ και χρόνια...ή έτσι θα έπρεπε τουλάχιστον!!! ενώ τα ζητήματα που αφορούσαν τα σύνορα μεταξύ των κρατών και των λαών τους, σε αέρα, ξηρά και θάλασσα, βάσει παγκόσμιων συνθηκών και συμφωνιών, είναι τακτοποιημένα στο έπακρο, ενώ του διαφεύγει παντελώς πως τις συνθήκες αυτές τις υπέγραψαν και οι ίδιοι οι προκάτοχοι του..."κατά λάθος", όπως λέει και ξαναλέει, ζητώντας αναθεώρηση των παγκοσμίων δεσμεύσεων του. Σε όλες αυτές τις παράλογες απαιτήσεις όμως βλέπουμε, χρόνια τώρα, την διεθνή κοινότητα να κωφεύει και ως απλός παρατηρητής, για μικροοικονομικούς και άλλους λόγους δικούς της  προσωπικούς,  να μην καταδικάζει αυτόν τον άτακτο ταραξία της Μεσογείου...και όχι μόνο!!! ή και όταν το κάνει, να έχει ως γνώμονα το δικό της συμφέρον και όχι το δίκαιο ή το άδικο!!!
    Βέβαια φέτος, όπως και πέρυσι και προπέρυσι, η δημοσίευση του άρθρου μας αυτού γίνεται επιτακτική ανάγκη, αφού έχουμε από προ πέρυσι ακόμα την βροντερή αναγνώριση και της γενοκτονίας των Αρμενίων από την νέα ηγεσία της Αμερικής, και τον πολλά υποσχόμενο Πρόεδρο της, που φόρεσε τα γυαλιά σε Ευρωπαίους και σε παγκόσμιους οργανισμούς, όπως ο Ο.Η.Ε. το Ν.Α.Τ.Ο. και άλλους παρόμοιους, που κώφευαν χρόνια τώρα μπροστά στα αναμφισβήτητα γεγονότα της ιστορίας και που τα έκρυβαν κάτω από το χαλί σαν να ήταν και οι ίδιοι συνένοχοι (...δεν είναι κακό, εμείς οι νεοέλληνες, να μην λησμονούμε την Μικρασιατική καταστροφή που ακολούθησε το 1922, όταν μας άφησαν παντελώς απροστάτευτους οι Ευρωπαίοι "φίλοι" μας, συμμαχώντας με τον Τούρκο σφαγέα Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, και μάλιστα μπροστά στα μάτια τους) και μάλιστα ίσως ακόμα να το κάνουν χαϊδεύοντας τα αυτιά τους!!! Όμως τώρα υπάρχει επιτέλους η πολυπόθητη αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, που δίνει φτερά και στον Ποντιακό Ελληνισμό για την αναγνώριση, παγκοσμίως πια, της μεγάλης και αιμοδιψούς  Γενοκτονίας αυτού του ηρωϊκού λαού, που ακόμα προσδοκά εξιλέωση για τον εκδιωγμό από την πατρίδα του, τον Πόντο, τις κακουχίες και τον βασανιστικό θάνατο του κατά χιλιάδες από τους νεότουρκους του Κεμάλ Ατατούρκ. 
(...σας θυμίζουμε αγαπητοί αναγνώστες και φίλοι, πως, η γενοκτονία των Ποντίων είναι αναγνωρισμένη ως τέτοια επισήμως από τέσσερα κράτη, 
την Ελλάδα με νόμο του 1994 (N. 2193/1994), 
ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΓΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΙΩΝ, Συλλαλητήριο στο ...την Σουηδία με υπερψήφιση στο Σουηδικό κοινοβούλιο στις 11 Μαρτίου 2010, την Αρμενία τον Μάρτιο του 2015, μαζί με τη γενοκτονία των Ασσυρίων και την Ολλανδία, μαζί με τη γενοκτονία των Αρμενίων και Ασσυρίων, στις 9 Απριλίου 2015. Και έπεται η συνέχεια!!!)
     Πως μπορεί όμως κάποιος να μείνει σιωπηλός, να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στις προσωπικές ιστορίες φρίκης των ανθρώπων που έζησαν τα ταραγμένα γεγονότα εκείνης της εποχής, και που έρχονται κάθε χρόνο αυτές τις ημέρες μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων στο φως της δημοσιότητος; Δεν μπορούμε να παραμείνουμε απαθείς μπροστά στην κραυγή του ανείπωτου πόνου και της κραυγαλέας αδικίας του χαμού των 353.000 Ελλήνων Ποντίων αδελφών μας, που δολοφονήθηκαν βάρβαρα, σφαγιάσθηκαν κυριολεκτικά, και μάλιστα χωρίς κανέναν ιδιαίτερο λόγο...εμφανή τουλάχιστον!!! από τους Τούρκους κατακτητές της πατρίδας τους, του Πόντου. 
      Εμείς οι Έλληνες, έχοντας ζήσει από κοντά τον ταραγμένο...σχεδόν παρανοϊκό χαρακτήρα της γείτονος χώρας και των κατά καιρούς αλλοφρόνων ηγετών τους, και γνωρίζοντας πως δεν έχει ξεδιψάσει ακόμα από το αίμα των γειτονικών λαών των κρατών που συνεχίζει να θέλει την κυριαρχία τους, το αίμα των άμοιρων Αρμενίων, το αίμα των Κυπρίων  αδελφών μας, το αίμα των Μικρασιατών πατριωτών μας, των Ποντίων συγγενών και φίλων μας, που αυτές τις ημέρες τιμώνται από την χώρα τους την Ελλάδα, GRofPontosGenocide100 | 10 δράσεις να συμμετέχεις στη Θεσσαλονίκη ...
δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τι έκαναν οι Τούρκοι στο παρελθόν σε όλους τους γείτονες τους, αλλά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και το σήμερα, οπότε και εξακολουθούν να συμπεριφέρονται με τον ίδιο πολεμοχαρή και ανέντιμο τρόπο, απειλώντας  ταυτόχρονα τους πάντες, Λιβύους, Συρίους, Κούρδους, τους Αρμενίους και πάλι, συμμαχώντας με το Αζαρμπαϊτζάν, αλλά και τους Κυπρίους αδελφούς μας χρόνια τώρα, μα και εμάς τους Έλληνες, άμεσα με κανονική εισβολή πριν λίγα χρόνια στον Έβρο και με όπλο τους πρόσφυγες, εμμέσως δε ξανά με το μεταναστευτικό πρόβλημα που και πάλι έβαλαν το χεράκι τους για να δημιουργηθεί και να γιγαντωθεί στις μέρες μας, απειλές πως θα έρθουν μια νύχτα, ή θα μας στείλουν τους πυραύλους τους που φθάνουν μέχρι την Αθήνα,απειλώντας την ίδια στιγμή και όλην την Ευρώπη και την Αμερική, συμμαχώντας όμως παράλληλα και με τους Ρώσους στον πόλεμο που ξεκίνησαν κατά των Ουκρανών, εγείροντας και βέτο κατά της ένταξης στο Ν.Α.Τ.Ο της Φινλανδίας και της Σουηδίας και έναν σωρό ακόμα περίεργες αξιώσεις που δεν συνάδουν με την ένταξη της στα Διεθνή φόρα που συμμετέχει...παρά ταύτα έχει και ηγετική θέση σε μερικά από αυτά. Προσφάτως στο στόχαστρο τους μπήκε και το Ισραήλ, όπου με την νέα όξυνση στις σχέσεις των δυο λαών του, εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο την αιώνια διαμάχη μεταξύ Εβραίων και Μουσουλμάνων, αλλά και με την Αίγυπτο, όπου παριστάνει τον "πατερούλη" των κατατρεγμένων και αδικημένων Παλαιστινίων, και όλων των απανταχού Μουσουλμάνων, ονομάζοντας το Ισραήλ και Αίγυπτο τρομοκράτη, χωρίς να κοιτά πίσω την αιματοβαμένη ιστορία του. 
Αποτέλεσμα εικόνας για 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΟΥ
    Ενίοτε δεν διστάζουν να απειλούν και την Αμερική, που και αυτή έχει βαμμένα τα χέρια της με αίμα, κατά δήλωση του "σουλτάνου" τους, όπως και όλοι οι λαοί της γης...εκτός φυσικά της Τουρκίας, αλλά και κάνοντας, όπως αναφέραμε παραπάνω, και περίεργες συμμαχίες με την Ρωσία, υποστηρίζοντας την στο πόλεμο που εξαπόλυσε εναντίον των Ουκρανών αδελφών μας, έχοντας εκπατρίσει και πάλι Αρμενίους από τα εδάφη τους, εποφθαλμιώντας  και τα εδάφη και τον πλούτο των πάντων, κυρίως όμως πολλά από τα εδάφη, μα περισσότερο τα νησιά και την θάλασσα της Ελλάδος, που εμφανώς δεν τους ανήκουν βάσει Συνθηκών που και η ίδια υπέγραψε. Διψά λοιπόν ο αιμοδιψής γείτονας μας και όχι μόνο για τα εδάφη μας, αλλά και για τις θάλασσες μας, με τις δηλώσεις του για την "γαλάζια πατρίδα" των ονείρων του και με έντονα όμως τα σημάδια της πρόθεσης του "σουλτάνου" τους, για την επανασύσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας..."της καρδιάς του"!!! όπως συχνά-πυκνά αποκαλεί... ενώ δεν παύει λεπτό να "λιγουρεύεται" και τον κόσμο όλον!!! προκαλώντας την θυμηδία της πολιτισμένης κοινωνίας των Εθνών...μα και την αδιαφορία  για τις θηριωδίες που διαπράττει η Τουρκία στον 21ο αιώνα, μπροστά και πάλι στα μάτια τους. Μόνο που τώρα απειλεί άμεσα και αυτούς...όλους, οπότε αρχίζουν να ξυπνούν από την σαγήνη του πλούτου που τους υπόσχονταν ως αντίκρισμα της αδιαφορίας τους αιώνες τώρα, με τα ανατολίτικα παζάρια του. Κάλλιο αργά παρά ποτέ!!! 
Αποτέλεσμα εικόνας για 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΟΥ    Μέσα από τις διηγήσεις των παππούδων και των γιαγιάδων μας, των πατεράδων και των μητέρων μας, αλλά και το φωτογραφικό υλικό και τα έγγραφα της εποχής εκείνης, γνωρίζουμε για τις δολοφονίες που διέπραξε τότε το Τουρκικό κράτος, ενώ επίσης γνωρίζουμε πως και οι επιζώντες της καταστροφής αυτής, δεν είχαν καλύτερη τύχη. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού που επέζησε της σφαγής αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τις πατρογονικές εστίες τους, να ξεριζωθεί στην πραγματικότητα, και να καταφύγει διωγμένος είτε στην Νότια Ρωσία στην Γεωργία και στην Ουκρανία, και σε πόλεις όπως στην Οδησσό, στην Κριμαία και άλλες μεγαλουπόλεις, 
άλλοι πάλι, 400.000 περίπου Ποντίων να έρθουν στην Ελλάδα πρόσφυγες για να βρουν καταφύγιο στην Μητροπολιτική Ελλάδα, όχι πάντα με τις καλύτερες συνθήκες, οι δε κάτοικοι των αστικών περιοχών να τους αντιμετωπίζουν εχθρικά τις περισσότερες φορές.
   Έτσι στην σημερινή ανάρτηση της ιστοσελίδας της Ενορίας μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, μαζί με τα δικά μας σχόλια, φιλοξενούμε και ένα μικρό άρθρο που βρήκαμε στο διαδίκτυο και που μας άρεσε, δημοσιευμένο την 8η Μαΐου 2019 με την τίτλο "Η Γενοκτονία των Ποντίων" και από την ιστοσελίδα "σαν σήμερα"
Αποτέλεσμα εικόνας για 100 γενοκτονια ποντιων    Εμείς απλά το εμπλουτίσαμε με φωτογραφίες της εποχής εκείνης  και το διακοσμήσαμε έτσι ώστε να ταιριάζει περισσότερο στο ύφος των δικών μας δημοσιεύσεων, και σήμερα σας το παρουσιάζουμε συμμετέχοντας στην θύμηση της σφαγής των Ελλήνων του Πόντου, της αποδεδειγμένης Γενοκτονίας των Ποντίων αδελφών μας, που μαζί με την Μικρασιατική καταστροφή που ακολούθησε, την σφαγή και τον εκτοπισμό των Ελλήνων από τα Μικρασιατικά παράλια και την ενδοχώρα της Μικράς Ασίας, έκλεισαν το 2019 τα 100 χρόνια, έναν ολόκληρο αιώνα...και συνεχίζεται να κυλά ο χρόνος από την πιο δύσοσμη πράξη φρίκης ενός λαού εναντίον ενός άλλου, ενός γείτονα εναντίον του γείτονα του, ενός δυνατού εναντίον του αδύναμου συνανθρώπου του. Γιατί; Μα επειδή μπορούσε να το κάνει και επειδή τον συνέφερε...Α!!! και επειδή του το επέτρεψε η διεθνής κοινότητα, οι..."τυφλοί" οργανισμοί, οι...κουφοί ηγέτες, οι ...βουβοί "μπουκωμένοι", παγκόσμιοι "επιχειρηματίες" πολιτικοί, με τα ματωμένα χρήματα των Τούρκων αξιωματούχων, δείχνοντας απίστευτη ανοχή όλα αυτά τα χρόνια, φτάνει να μην θιγούν τα συμφέροντα τους. Να όμως που ο Τούρκος "σουλτάνος" τώρα θέριεψε και έχει αξιώσεις πλέον από τον μισό πληθυσμό της γης να του παραδοθεί αμαχητί, επειδή τάχαμου άνηκε κάποτε στην Οθωμανική αυτοκρατορία του, αλλά και ζητά μερίδιο από τον πλούτο τους, παρενοχλώντας κράτη και ηγέτες και δείχνοντας το πραγματικό πρόσωπο του, που τώρα όψιμα δεν αρέσει σε κανέναν στην Ευρώπη, αλλά μέχρι πρότινος ανέχονταν, αφού δεν ενοχλούσε τους ίδιους!!! 
Αποτέλεσμα εικόνας για γενοκτονία των Ποντίων...Και αν δεν είχε γίνει ο μεγάλος καταστροφικός σεισμός φέτος τον χειμώνα, που διέλυσε όλην την νοτιοανατολική Τουρκία με τα χιλιάδες θύματα και τους τραυματίες θαμμένους στα συντρίμμια των χάρτινων σπιτιών που τους έχτισε ο ίδιος αυτός... "σουλτάνος", και με τους Έλληνες να τρέχουν πρώτοι στον πόνο και στην ανάγκη του γείτονος λαού με τους διασώστες ήρωες μας, αλλά και τα κονβόϊ ανθρωπιστικής βοήθειας που έστειλε η χώρα μας και μπράβο της!!! αυτός ο παρανοϊκός "ψευτοσουλτάνος" που τώρα τον φοβούνται έχοντας καταστρέψει και οικονομικά  την πατρίδα τους, θα συνέχιζε με την ίδια μανία αφού με τις αποφάσεις του τόσα χρόνια, βύθισε την χώρα του στα χρέη και τους πολίτες του στην απόλυτη φτώχεια... 
...Και αν δεν ήταν σήμερα οι εκλογές στην μέση, στις οποίες παρότι  κινδύνευσε για πρώτη φορά μετά από είκοσι και βάλε χρόνια στην εξουσία, να χάσει σ' αυτές... αν βέβαια δεν είχε προλάβει πρώτα να φιμώσει όλους τους αντιπάλους του με όποιον τόπο μπορούσε, φυλακίζοντας ή και σκοτώνοντας τους ακόμα με πολύ... "δημοκρατικές" διαδικασίες φυσικά!!! στις οποίες εκλογές όχι απλά στάθηκε όρθιος και νικητής μπροστά στον φοβισμένο λαό του, αλλά αποδείχθηκε εφτάψυχος και παρόλα όσα έχει κάνει στην χώρα του, που παραπαίει...Αποτέλεσμα εικόνας για γενοκτονία των Ποντίων
...δυο γεγονότα που πρόσκαιρα τον σταμάτησαν για λίγο, όμως τώρα από την θέση του ισχυρού, παντοδύναμου και πάλι ηγέτη, ας παρακολουθήσουμε τις διεκδικήσεις του "σουλτάνου" Ερντογάν, τις νέες απειλές, τους νέους πολέμους και τις διαμάχες με τους πάντες, σήμερα και κατ' εξακολούθηση, οι οποίες προσωπικά πιστεύω πως θα συνεχιστούν και μάλιστα θα ενταθούν και θα πολλαπλασιάζονταν, αφήνοντας και πάλι τους καλούς τρόπους και την διπλωματική οδό και τις λύσεις μέσω διαλόγου και συνεχίζοντας τον χαβά του..."τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου". Ας ευχηθούμε ο Θεός να του βάλει λίγο μυαλό και να σκεφτεί επιτέλους τον λαό του...και την ησυχία που τόσο ανάγκη έχει η υφήλιος!!!     
   Μια από τις πολλές γενοκτονίες, αν ανατρέξουμε στην νέα ή και στην παλαιότερη ιστορία του κόσμου, που έπραξε η Τουρκία ανά τους αιώνες-άλλωστε δεν μπορούμε εμείς οι Έλληνες να ξεχάσουμε και την γενοκτονία των Αρμενίων αδελφών μας, που αναγνωρίστηκε και επίσημα από τον Πρόεδρο της Αμερικής, τον Τζο Μπάϊντνεν, πολύ πρόσφατα, και όχι ακόμα από τον καθ' ύλην αρμόδιο Οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών. Βάρβαρες και αποδεδειγμένα αποτρόπαιες πράξεις, που επιτέλεσε ένα έθνος σε ένα άλλο έθνος, έτσι και μόνο επειδή μπορούσε, ενώ και στις μέρες μας αυτή η αιμοδιψής και αιμοσταγής χώρα, η Τουρκία, δεν έχει σταματήσει να απειλεί ή και να επιχειρεί  πολέμους εναντίον άλλων γειτονικών της χωρών της. Βλέπε Κύπρο με τα κατεχόμενα, Συρία με τους Κούρδους που θεωρεί τρομοκράτες, όπως και όλον τον υπόλοιπο κόσμο άλλωστε, αλλά βλέπε Θράκη που τους Έλληνες μουσουλμάνους εκεί τους θεωρεί Τούρκους, αλλά βλέπε και το ελληνικό Αιγαίο και την Μεσόγειο, με τις παράλογες διεκδικήσεις του για τα νησιά μας, απέναντι σε κάθε σύμβαση και παγκόσμια συνθήκη. 
Παράλληλα βλέπουμε μόνο την Αμερική, να αντιδρά, που "δόξα τω Θεώ" απέκτησε έναν φωτισμένο ηγέτη ο οποίος αναγνώρισε επιτέλους την Γενοκτονία των Αρμενίων αδελφών μας και έπεται συνέχεια, ενώ βλέπουμε και να αποδομείται μέρα με την ημέρα από αυτήν, το "τέρας" της Τουρκίας που δημιουργήθηκε από την σιωπή και την ανοχή όλων, την Ευρώπη...να βρίσκεται στον..."κόσμο" της, την Ρωσία..."ήξεις αφήξεις", " και μάλιστα με την ίδια τώρα να έχει κηρύξει τον πόλεμο στην Ουκρανία μα και σε όλον τον κόσμο νομίζω...αλλά και τους υπολοίπους..."Άγγλους Γάλλους Πορτογάλους" κατά τον Ευγένιο Σπαθάρη στον Καραγκιόζη του, αλλά και άλλοι δυνατοί του πλανήτη, να μένουν αμέτοχοι και αδιάφοροι, ενίοτε δε να υποβοηθούν με την σιωπή ή την χαλαρότητα των λόγων και των αποφάσεων τους, ποτέ όμως με πράξεις για την συμμόρφωση της και κυρώσεις, απέναντι στην σκανδαλώδη αυτή συμπεριφορά μιας χώρας που δείχνει να τα έχει βάλει με ολάκερο τον πλανήτη, ωσάν να έχει δαιμόνιο!!! 
     Δυστυχώς είχαν την ευκαιρία τους οι φίλοι μας οι Τούρκοι, μέσω των εκλογών στην χώρα τους, να διώξουν από την εξουσία έναν δικτάτορα όπως εξελίχθηκε μέσα στα 23 χρόνια στο τιμόνι της χώρας του, αλλά αυτοί, ο τουρκικός λαός, αδύναμος και πέρα για πέρα κατεστραμμένος, σαν να ήταν τυφλοί, μουγκοί  και κουφοί, τον ανακήρυξαν και πάλι αρχηγό τους, και τώρα..."κάθε κατεργάρης στον πάγκο του".   
     Σήμερα όμως θα ασχοληθούμε μόνο με ένα από τα πολλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, που διαπράχθηκε από τους Τούρκους γείτονες μας. 
Την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.
Και το ημερολόγιο τότε έδειχνε...
...19η Μαΐου του 1919.
 
"Η Γενοκτονία των Ποντίων"
....ένα άρθρο από την ιστοσελίδα "σαν σήμερα"...
Ένα εκλεκτό τμήμα του Ελληνισμού ζούσε στα βόρεια της Μικράς Ασίας, στην περιοχή του Πόντου, μετά τη διάλυση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Η άλωση της Τραπεζούντας το 1461 από τους Οθωμανούς δεν τους αλλοίωσε το φρόνημα και την ελληνική τους συνείδηση, παρότι ζούσαν αποκομμένοι από τον εθνικό κορμό. Μπορεί να αποτελούσαν μειονότητα -το 40% του πληθυσμού, αλλά γρήγορα κυριάρχησαν στην οικονομική ζωή της  περιοχής, ζώντας κυρίως στα αστικά κέντρα.
Αποτέλεσμα εικόνας για 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ Î ÎŸÎÎ¤ÎŸÎ¥Η οικονομική τους ανάκαμψη συνδυάστηκε με τη δημογραφική και την πνευματική τους άνοδο. Το 1865 οι Έλληνες του Πόντου ανέρχονταν σε 265.000 ψυχές, το 1880 σε 330.000 και στις αρχές του 20ου αιώνα άγγιζαν τις 700.000. Το 1860 υπήρχαν 100 σχολεία στον Πόντο, ενώ το 1919 υπολογίζονται σε 1401, ανάμεσά τους και το περίφημο Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Εκτός από σχολεία διέθεταν τυπογραφεία, περιοδικά, εφημερίδες, λέσχες και θέατρα, που τόνιζαν το υψηλό τους πνευματικό επίπεδο.
Το 1908 ήταν μια χρονιά - ορόσημο για τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Τη χρονιά αυτή εκδηλώθηκε και επικράτησε το κίνημα των Νεότουρκων, που έθεσε στον περιθώριο τον Σουλτάνο. Πολλές ήταν οι ελπίδες που επενδύθηκαν στους νεαρούς στρατιωτικούς για μεταρρυθμίσεις στο εσωτερικό της θνήσκουσας Αυτοκρατορίας.
Οι εκδηλώσεις του Δήμου Ασπροπύργου για τη γενοκτονία των Ποντίων ...Σύντομα, όμως, οι ελπίδες τους διαψεύστηκαν. Οι Νεότουρκοι έδειξαν το σκληρό εθνικιστικό τους πρόσωπο, εκπονώντας ένα σχέδιο διωγμού των χριστιανικών πληθυσμών και εκτουρκισμού της περιοχής, επωφελούμενοι της εμπλοκής των ευρωπαϊκών κρατών στο Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Το ελληνικό κράτος, απασχολημένο με το «Κρητικό Ζήτημα», δεν είχε τη διάθεση να ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο με την Τουρκία.
Οι Τούρκοι με πρόσχημα την «ασφάλεια του κράτους» εκτοπίζουν ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού πληθυσμού στην αφιλόξενη μικρασιατική ενδοχώρα, μέσω των λεγόμενων «ταγμάτων εργασίας» («Αμελέ Ταμπουρού»). Στα «Τάγματα Εργασίας» αναγκάζονταν να υπηρετούν οι άνδρες που δεν κατατάσσονταν στο στρατό. Δούλευαν σε λατομεία, ορυχεία και στη διάνοιξη δρόμων, κάτω από εξοντωτικές συνθήκες. Οι περισσότεροι πέθαιναν από πείνα, κακουχίες και αρρώστιες.
Αποτέλεσμα εικόνας για 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΟΥΑντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, όπως και οι Αρμένιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν. Μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1916, οι τούρκοι εθνικιστές υπό τον Μουσταφά Κεμάλ είχαν πλέον όλο το πεδίο ανοιχτό μπροστά τους για να εξολοθρεύσουν τους Ελληνοπόντιους. Ό,τι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε 5 αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ σε 5 χρόνια!
Αποτέλεσμα εικόνας για 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΟΥΤο 1919 οι Έλληνες μαζί με τους Αρμένιους και την πρόσκαιρη υποστήριξη της κυβέρνησης Βενιζέλου προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα αυτόνομο ελληνοαρμενικό κράτος. Το σχέδιο αυτό ματαιώθηκε από τους Τούρκους, οι οποίοι εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός για να προχωρήσουν στην «τελική λύση».
Σχετική εικόναΣτις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους ξεπέρασαν τους 200.000, ενώ κάποιοι ιστορικοί ανεβάζουν τον αριθμό τους στις 350.000.
Αποτέλεσμα εικόνας για 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΟΥΌσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί κατέφυγαν ως πρόσφυγες στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα. Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.
Με αρκετή, ομολογουμένως, καθυστέρηση, η Βουλή των Ελλήνων, ψήφισε ομόφωνα στις 24 Φεβρουαρίου 1994, την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου εκάστου έτους, ως την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού.
...συνέχεια του άρθρου μας από την αρχή της σημερινής ανάρτησης της δικής μας ιστοσελίδας....
Αποτέλεσμα εικόνας για 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΟΥ
     Ας μην ξεχάσουμε λοιπόν ποτέ όλοι εμείς οι Έλληνες, πως είμαστε ένα όμορφο και ευλογημένο μπερδεμένο, πλεγμένο και μπλεγμένο, ελληνορθόδοξο "κουβάρι" με προγόνους πρόσφυγες και μετανάστες, από τους οποίους ο καθένας έχει να διηγηθεί και μια πονεμένη ιστορία. Ας μην λησμονήσουμε πως είμαστε ένα δυνατό μείγμα λαού που απαρτίζετε από ανθρώπους της ιδίας ελληνικής καταγωγής, με διαφορετικούς πολιτισμούς, διαφορετικά ήθη και έθιμα, άλλες παραδόσεις, αλλά με την ίδια αγάπη για την πατρίδα μας, την Ελλάδα μας, την ένδοξη ιστορία και τα σύμβολα της, ματωμένα και τα δυο μέσα στην πορεία των αιώνων ζωής της, και τέλος μα πάντα πρώτο, την Πίστη μας στον Χριστό, την Παναγιά μας, τους Αγίους  και στην Ορθοδοξία μας.
Αποτέλεσμα εικόνας για 100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΠΟΝΤΟΥ      Και τώρα που αλλοεθνείς και αλλόγλωσσες ομάδες ανθρώπων, με άλλα από τα δικά μας χαρακτηριστικά χαραγμένα στα πρόσωπα τους, αλλόθρησκοι και άλλου πολιτισμού και ιδιοσυγκρασίας λαοί, μα ανέστιοι και ταλαιπωρημένοι, πληγωμένοι οι περισσότεροι, τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, διωγμένοι από τους πολέμους των πατρίδων τους και με αβέβαιο παρόν και μέλλον, ακριβώς όπως υπήρξαν χρόνια πριν οι δικοί μας Πόντιοι πρόγονοι μας τότε το 1919, και λίγο αργότερα οι δικοί μας και πάλι Μικρασιάτες πρόγονοι μας το 1922, αλλά και πρόσφατα το 1991 με την διάλυση της Ε.Σ.Σ.Δ, οι "ρωσοπόντιοι" πρόγονοι μας, που ήρθαν ξανά στην πατρίδα τους μετά από τόσα χρόνια, και τέλος οι Βορειοηπειρώτες αδελφοί μας την ίδια πάνω-κάτω περίοδο, και αυτοί διωγμένοι από το τυραννικό καθεστώς τους, 
24/2/1994: Σαν σήμερα η Βουλή των Ελλήνων καθιέρωσε τη 19η Μαΐου ...εμείς οι Έλληνες που ξέρουμε τι θα πει προσφυγιά, δεν μπορούμε να τους γυρίσουμε την πλάτη και ας είναι μουσουλμάνοι, και ας είναι άλλης καταγωγής και άλλης κουλτούρας. Εμείς οι φιλόξενοι Έλληνες θα καλοδεχθούμε  όσους νόμιμα θα βρίσκονται στην χώρα μας, θα τους στεγάσουμε...αν έχουμε την δυνατότητα, θα τους δώσουμε δουλειές όταν θα αποκτήσουμε και οι ίδιοι, θα τους περιθάλψουμε στα νοσοκομεία μας, θα τους δώσουμε ένα πιάτο φαΐ, θα υποδεχθούμε τα παιδιά τους στα σκολειά μας, θα τους μάθουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας, αλλά και τον τρόπο ζωής μας, θα τους διδάξουμε την Πίστη μας στον Χριστό και στην Εκκλησία Του, και αν το θελήσουν, θα τους κατηχήσουμε, θα τους βαπτίσουμε και θα τους δεχθούμε ως ισότιμα μέλη της Εκκλησίας του Χριστού μας, με χαρά και αγάπη στους Ιερούς Ναούς...και στις καρδιές μας. 
       Με μια και μόνη προϋπόθεση όμως. Να σέβονται τους νόμους και τους θεσμούς του ελληνικού κράτους, το Σύνταγμα της Ελλάδος, να σέβονται την Πίστη μας, όπως και εμείς την δική τους, και να προσπαθήσουν, το συντομότερο δυνατόν, να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία και στις ιδιαιτερότητες της, όπως ακριβώς έκαναν και οι Έλληνες πρόσφυγες και μετανάστες όταν βρέθηκαν σε χώρες που τους φιλοξενούσαν. Δεν επιτρέπεται, είναι άδικο, είναι αχαριστία, να ξεχνούν οι λαοί αυτοί που ανοίξαμε την αγκαλιά μας για να τους βάλουμε μέσα, ποιος είναι ο φιλοξενούμενος και ποιος είναι αυτός ο πάντα σπλαχνικός λαός που τους φιλοξενεί. Όμως το μεταναστευτικό-προσφυγικό, ίσως είναι το θέμα ενός άλλου άρθρου, που ίσως ασχοληθούμε κάποια στιγμή και με αυτό και το δημοσιεύσουμε στην ιστοσελίδα μας στο μέλλον. Μέχρι τότε...
...Δεν ξεχνώ λοιπόν ποτέ,
τι έγινε στις 19 Μαΐου του 1919!!!
"Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ"

Χριστός Ανέστη!!!
TAG