ΤΑ ΑΠΟΛΥΤΙΚΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΜΑΣ (Ε)

Η εκκλησιά μας, ο Ιερός Ναός των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ & Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας...ημιτελής δεν λέω, μα πάντα όμορφη και λειτουργική !!!όπως φωτίζεται στις Αγρυπνίες μας τα βράδια !!!
Σχόλιον...
Έτοιμη σημαιοστολισμένη η ολοκαίνουργια εκκλησιά μας
ήταν για το πανηγύρι της, 6, 7, 8 & 9 /9/2021!!!
...Με αφορμή την όμορφη, νέα εκκλησιαστική περίοδο, του "Πεντηκοσταρίου", που ξεκίνησε από την νύχτα της Ανάστασης του Κυρίου μας (...φέτος το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου 15 Απριλίου 2023) και θα ολοκληρωθεί με την εορτή της Κυριακής των Αγίων Πάντων (...φέτος 11 Ιουνίου 2023) η οποία και περιλαμβάνει την  Κυριακὴ τοῦ Πάσχα, την  Κυριακὴ τοῦ Θωμᾶ, την  Κυριακὴ τῶν Μυροφόρων, την Κυριακὴ τοῦ Παραλύτου, την Κυριακὴ τῆς Σαμαρείτιδος, την Κυριακὴ τοῦ Τυφλοῦ την Πέμπτη της Ἀναλήψεως, την Κυριακὴ τῶν Ἁγίων Πατέρων της Α´ Οἰκουμενικής Συνόδου, την  Κυριακὴ τῆς Πεντηκοστῆς,  την Δευτέρα του Αγίας Τριάδος και τέλος την Κυριακή των Αγίων Πάντων,
από σήμερα η ιστοσελίδα μας 
και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει η Ενορία μας,  εγκαινιάζει στις αναρτήσεις της, νέα άρθρα μας, μαζί με παλαιότερα, αλλά και με επαναλήψεις...πάντα όμως επικαιροποιημένα με τις τελευταίες εξελίξεις, τις ειδήσεις και τα δεδομένα που συμβαίνουν στην χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως, άρθρα σχετικά με την Πίστη μας, τον βίο των Αγίων μας και τις εορτές τους, τα Πανηγύρια τους, τις καθημερινές Ακολουθίες, και ειδικά αυτές που τελούνται αυτήν την εποχή, την περίοδο του Πεντηκοσταρίου, στους ναούς της Ορθοδοξίας ανά τον κόσμο, αλλά και στον δικό μας Ιερό Ναό της ομώνυμης Ενορίας μας, των Αγίων Θεοπατόρων,  Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθοκήπους της Νέας Ευκαρπίας, τα λατρευτικά προγράμματα μας, τα εβδομαδιαία, τα μηνιαία, αλλά και αυτά των δραστηριοτήτων της Ενορίας... 
(...* σήμερα δείτε σε επανάληψη και γνωρίστε
   "Τα Απολυτίκια του Ιερού Ναού μας" που ψάλλονται καθημερινά στην Ενορία μας. Στο τέλος της ανάρτησης μας αυτής θα δείτε επιπλέον ένα ακόμα Απολυτίκιο που αφορά το νέο Παρεκκλήσι που φτιάξαμε μέσα στον ναό μας, μπαίνοντας στον πρόναο αριστερά, με τιμώμενο Άγιο τον Τίμιο Πρόδρομο και συγκεκριμένα την εορτή της Συλλήψεως του, που θα πανηγυρίζουμε από τούδε και στο εξής την 23η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους )
...θυμίζοντας σ' όλους τους χριστιανούς...και όχι μόνο!!! αλλά και τους αναγνώστες, ακολούθους και τους φίλους μας...διαδικτυακούς και δια ζώσης!!! 
τους ενορίτες μας και τους προσκυνητές εδώ στο "πατρικό σπίτι" της Παναγίας κόρης των Αγίων μας, της μητέρας του Χριστού μας και Εγγονού τους, του "παππού" και της "γιαγιάς" της Ορθοδοξίας μας, πως η Εκκλησία μας δεν είναι ένα ανθρώπινο δημιούργημα, αλλά έχει Ιδρυτή της τον Χριστό και Θεό μας, και ότι δεν έχει απλά ζωή εδώ και 2023 ολόκληρα χρόνια, έχοντας χωρίσει αγαπητικά τον ίδιο τον χρόνο σε προ και μετά Χριστόν εποχή, αλλά έχει παρουσία και συνέχεια, με τους χριστιανούς της να είναι ο πιο "όμορφος" και "χαριτωμένος" ...αλλά και ο πιο ειρηνικός..."στρατός" αυτής της ζώσας Εκκλησίας, της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής, Ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, 
με τους Ύμνους της, το Τυπικό της, τις συνήθειες της, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις της, τα Μυστήρια και τις καθημερινές Ακολουθίες της, τις θερμές και εγκάρδιες  προσευχές της, για ζωντανούς και πεθαμένους, τις λατρευτικές, λειτουργικές, αλλά και τις κοινωνικές, ανθρωπιστικές δραστηριότητες της, που έχουν ριζώνει και έχουν πλεχτεί και μπλεχτεί αγαπητικά, σαν ένα ευλογημένο κουβάρι μέσα στην ζωή του νεοέλληνα, δημιουργώντας αυτό το Ελληνορθόδοξο Έθνος, για το οποίο όλοι μας είμαστε τόσο περήφανοι!!!
Εμείς σήμερα θα σας παραθέσουμε τους δικούς μας Ύμνους, αυτούς της δικής μας εκκλησιάς που είναι αφιερωμένη στους Αγίους Θεοπάτορες, τον Ιωακείμ και την Άννα, τους προστάτες των άτεκνων ζευγαριών και της οικογένειας, και όπως και παραπάνω είπαμε, του "παππού"  και της  "γιαγιά" του Χριστού μας, και γονέων της μάνας Του, της Παναγιάς μας, που έχουμε την χαρά και την τιμή να τους χτίζουμε τον μοναδικό ενοριακό Ιερό Ναό σ' όλη την ελληνική επικράτεια...ίσως και σ' ολόκληρο τον κόσμο, τον Ιερό Ναό των Αγίων και Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, εδώ στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας!!!
Χαρείτε τον μαζί μας!!!
*...δείτε παρακάτω τα Απολυτίκια που ψάλλονται στον ναό μας κατά τις Θείες Λειτουργίες και τις άλλες Ακολουθίες, αλλά και όλων των εορτών που έχουν σχέση με τους Αγίους μας, τους Δίκαιους Θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννης, αλλά και των Αγίων που δώσαμε το όνομα τους στα Παρεκκλήσια του Ιερού Ναού μας, τόσο τα εξωτερικά που είναι διάσπαρτα μέσα στα γεωγραφικά όρια της Ενορίας μας, όσο και μέσα στην εκκλησιά μας...

Η Εφέστιος Εικόνα του
Ιερού Ναού μας.
( Πανήγυρις 8η & 9η Σεπτεμβρίου)
Απολυτίκιον 
Αγίων Θεοπατόρων
Ήχος πλ. α΄ "Τον συνάναρχον Λόγον..."

Η δυάς η αγία και θεοτίμητος, Ιωακείμ και η Άννα ως του Θεού αγχιστείς, ανυμνείσθωσαν φιδρώς, ασμάτων κάλλεσιν. Ούτοι γαρ έτεκον ημίν, την τεκούσαν υπέρ νούν τον άσαρκον βροτωθέντα, εις σωτηρίαν του κόσμου, μεθ’ ής πρεσβέουσι σωθήναι ημάς.

                                                

Η προσευχή των Αγίων μας
Θεοπατόρων Ιωακείμ & Άννης.
Έτερον Απολυτίκιον  
Αγίων Θεοπατόρων
(Ανθοκήπων Νέας Ευκαρπίας)
Ήχος δ΄ "Ταχύ προκατάλαβε..."
(πρωτοπρεσβύτερου Χρυσοστόμου Κοτσίδη)

Ανθόκηποι Εύκαρποι, Θεοπατόρων Δυάς, την χάριν την ένθεον, ως  του Χριστού αγχιστείς, τιμώσιν διδέτωσαν, Ιωακείμ και Άννα, ενορίας προστάται, προσκυνητών το κλέος, αρωγοί ατεκνούντων, Θεώ πρεσβίαν ποιήτε, σώζεσθαι άπαντες.

 
Τα Ιερά Λείψανα των Αγίων Ιωακείμ & Άννης.
(σε προσκύνηση Κυριακές στην Θ. Λειτουργία
και Τρίτες στις Ιερές Παρακλήσεις μας)
Έτερον Απολυτίκιον  
Αγίων Θεοπατόρων
Ήχος β΄.

Των δικαίων Θεοπατόρων σου Κύριε την μνήμην εορτάζοντες, δι’ αυτών σε δυσωπούμεν, Σώσον τας ψυχάς ημών.

                                       
Η Κοίμησις της Αγίας Άννης.
(25η Ιουλίου)
πολυτίκιον 
Κοιμήσεως γίας ννης 
χος δ΄ "Ταχύ προκατάλαβε..."

Ζωήν τήν κυήσαναν κυοφόρησας,   γνήν Θεομήτορα, θεοφρον, ννα, δί’  πρός λξιν οράνιον, νθα εφραινομένων, κατοικία ν δόξη, χαίρουσα νν μετέστης, τος τιμσι σέ πάθω, πταισμάτων ατουμένη λασμόν, ειμακάριστε.

                                              
Απολυτίκιον 
Η Σύλληψις της Θεοτόκου
εκ των Αγίων Θεοπατόρων.
(9η Δεκεμβρίου)
Συλλήψεως Αγίας Άννης
 χος δ΄. 

Προσκυνητάρι  "Τριετούς Παναγίας"  
όπου διαβάζετε η ευχή της Αγίας Άννας
(κάθε Τρίτη απόγευμα)
Σήμερον της ατεκνίας δεσμά διαλύονται, του Ιωακείμ γαρ και της Άννης εισακούων Θεός, παρ’ ελπίδα τεκείν αυτούς, σαφώς υπισχνείται θεόπαιδα, εξ ης αυτός ετέχθη ο απερίγραπτος, βροτός γεγονώς, δι’ Αγγέλου κελεύσας βοήσαι αυτή· Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σού.

 
Η Γέννησις της Θεοτόκου.
(8η Σεπτεμβρίου)
Απολυτίκιον 
Γεννήσεως της Θεοτόκου
Ἦχος δ’.

Ἡ γέννησίς σου Θεοτόκε, χαράν ἐμήνυσε πάσῃ τῇ οικουμένῃ, ἐκ σοῦ γάρ ἀνέτειλεν ὁ Ἥλιος τῆς δικαιοσύνης, Χριστός ὁ Θεός ἡμῶν, καί λύσας τήν κατάραν, ἔδωκε τήν εὐλογίαν, καί καταργήσας τόν θάνατον, ἐδωρήσατο ἡμῖν ζωήν τήν αἰώνιον.

Τα Εισόδια της Θεοτόκου.
(21η Νοεμβρίου)
Απολυτίκιον 
Εισοδίων της Θεοτόκου
Ἦχος δ'.

Σήμερον τῆς εὐδοκίας Θεοῦ τό προοίμιον, καί τῆς τῶν ἀνθρώπων σωτηρίας ἡ προκήρυξις ἐν Ναῷ τοῦ Θεοῦ, τρανῶς ἡ Παρθένος δείκνυται, καί τόν Χριστόν τοῖς πᾶσι προκαταγγέλλεται. Αὐτῇ καί ἡμεῖς μεγαλοφώνως βοήσωμεν, Χαῖρε τῆς οἰκονομίας τοῦ Κτίστου ἡ ἐκπλήρωσις.

Ο Άγιος Χριστόφορος,
ο προστάτης των οδηγών
(9η Μαΐου)

Απολυτίκιον 
Αγίου Χριστοφόρου 
       Ἦχος δ'. "Ταχ προκατάλαβε..."

Στολας τας ξ αματος,    ραϊζόμενος, Κυρί παρίστασαι, τ  Βασιλε ορανν,   Χριστοφόρε οίδιμε· θεν σν   σωμάτων, και Μαρτύρων χορείας, άδεις τ τρισαγίω κα  φρικτ  μελδίδι τας     κεσίαις τας σας, σζε τος δούλους σου. 
                              

Υπαίθριο παρεκκλήσιον του Αγίου Χριστοφόρου
στην είσοδο της πλατείας των Αγ. Θεοπατόρων.
Έτερον πολυτίκιον 
Αγίου Χριστοφόρου
Παρεκκλήσιον Αγίου Χριστοφόρου 
Ανθοκήπων Νέας Ευκαρπίας 
χος δ'. "Ο υψωθείςν τ σταυρῷ..."
 (πρωτοπρεσβύτερου Χρυσοστόμου Κοτσίδη)

Μεγαλομάρτυς του Θεού Χριστοφόρε, συ οδηγός τοις εν οδοίς και προστάτης,εν τοις κινδύνοις πάρεσο αεί βοηθός,  φρούρησον τη καραταιότητι τας ψυχάς των τιμώντων σε, χάριν την αέναον ανθοκήπων των θείων, άνωθεν δος ειρήνην του Χριστού, συν Ασωμάτοις, και Μάρτυσιν πρώταθλε.
                                                   
Ο Άγιος Παχώμιος ο Ευκαρπιώτης,
ο προστάτης των Αθοκήπων &
των Μικρασιατών.
(7η Μαΐου)
πολυτίκιον 
Οσίου Παχωμίου 
του Αγιορείτου ή Ευκαρπιώτου
χος δ΄. ' ψωθείς ν τ σταυρῷ..."

      σκητικς προγυμνασθείς ν τ θ, τάς νοητάς τν δυσμενν παρατάξεις, τ πανοπλί λεσας παμμάκαρ το Σταυρο. Ετα δέ πρός  θλησιν  νδρικς πεδύσω καί τελέσας  ριστα μαρτυρίου τόν δρόμον, πό Χριστο στέφθης   θλητά, σιομάρτυς Παχώμιε νδοξε.

Υπαίθριο Παρεκκλήσιον του Αγίου Παχωμίου
στο πάρκο των Μικρασιατών,
στους Ανθόκηπους Νέας Ευκαρπίας
.
Έτερον Απολυτίκιον 
Οσίου Παχωμίου του Αγιορείτου ή Ευκαρπιώτου   
Παρεκκλήσιον Αγίου Παχωμίου του Ευαρπιώτου  
Ανθοκήπων Νέας Ευκαρπίας 
Ήχος δ΄ "Ταχύ προκατάλαβε..."
                                    (πρωτοπρεσβύτερου Χρυσοστόμου Κοτσίδη)

     Πατρώων υπέρμαχον, και Ευκαρπίας βλαστόν, Παχώμιε ένδοξε, εύρομεν βίου στενοίς οι πόθω τιμώντες σε. Οσιομάρτυς έστης, αθλητής γενναιόφρων, στέφος διπλούν εδέξω, δωρεάς τε θαυμάτων, σωθήναι ημάς πρεσβεύων, Πάτερ προς Κύριον. 
Παρεκκλήσιον
Συλλήψεως Τιμίου Προδρόμου,
εντός του Ιερού Ναού (νάρθηκας)
Ἀπολυτίκιον. 
"Η Σύλληψις του Ιωάννου του Προδρόμου"
Παρεκκλήσιον της Συλλήψεως του Τιμίου Προδρόμου
εντός του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοπατόρων 
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ἡ πρῴην οὐ τίκτουσα, στεῖρα εὐφράνθητι. Ἰδοὺ γὰρ συνέλαβες, Ἡλίου λύχνον σαφῶς, φωτίζειν τὸν μέλλοντα, πᾶσαν τὴν οἰκουμένην, ἀβλεψίᾳ νοσοῦσαν. Χόρευε Ζαχαρία, ἐκβοῶν παρρησίᾳ· Προφήτης τοῦ Ὑψίστου, ἐστὶν ὁ μέλλων τίκτεσθαι.
Έτσι θα είναι ο Ιερός Ναός μας, το "πατρικό σπίτι" της Παναγίας Κόρης των
 Αγίων μας, των Δικαίων Θεοπατόρων, Ιωακείμ και Άννης,
που βρίσκεται 
στους Ανθόκηπουςτης Νέας Ευκαρπίας, όταν...
...πρώτα και πάντα ο Θεός, τελειώσει η κατασκευή του!!!
Καλή Πεντηκοστή πια !!!
Χριστός Ανέστη !!!"

TAG