Ο ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΡΟΦΗΤΗΣ & ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ & ΒΑΠΤΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΜΑΣ, ΕΠΙ ΤΗ ΜΝΕΙΑ ΤΗΣ Γ΄ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΑΥΤΟΥ (25/5).

  

Η 3η ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ 
ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ (25/5)
Η τιμία κεφαλή του Βαπτιστή Ιωάννη, ενώ ήταν πολλά χρόνια κρυμμένη, φάνηκε μέσα στη γη, όπως διακρίνεται ο χρυσός από τα άλλα κοινά μέταλλα. Όμως, δεν ήταν κλεισμένη μέσα σε ειδική στάμνα όπως πρώτα, αλλά βρισκόταν μέσα σε άργυρό αγγείο και σε τόπο Ιερό. Η εύρεση αυτή έγινε από κάποιο ιερέα στα Κόμανα της Καππαδοκίας. Από εκεί μετακόμισαν το Ιερό λείψανο στην Κωνσταντινούπολη, όπου η υποδοχή έγινε με μεγάλη επισημότητα. Ο τότε πιστότατος βασιλιάς και ο Πατριάρχης με όλο τον ορθόδοξο λαό, υποδέχθηκαν με πολλή χαρά την τιμία κεφαλή του Προδρόμου. Έπειτα, με ευλάβεια την προσκύνησαν και την τοποθέτησαν σε τόπο Ιερό. Έτσι, επαληθεύεται ο λόγος του ψαλμωδού Δαυίδ: "Φυλάσσει Κύριος πάντα τα οστά αυτών, εν εξ αυτών ου συντριβήσεται". Ο Κύριος, δηλαδή, φυλάσσει όλα τα οστά των δικαίων, και ούτε ένα από αυτά δε θα συντριβεί. 
Η Εκκλησία μας εορτάζει την τρίτη εύρεση της κεφαλής του Ιωάννη του Προδρόμου 
στις 25 Μαΐου.
Ο βίος του, τα λαογραφικά στοιχεία που απορρέουν από το όνομα του & οι όλες οι εορτές του.
Ο ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΦΗΤΗΣ & ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ. 
(Ο ΒΑΠΤΙΣΤΗΣ) 
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, επικαλούμενος και Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι άγιος και προφήτης του Χριστιανισμού. Ήταν σύγχρονος του Ιησού Χριστού και θεωρείται ότι με την διδασκαλία του προετοίμασε τον κόσμο να υποδεχτεί τον Μεσσία Ιησού, εξ ου και ο χαρακτηρισμός "Πρόδρομος". Η διδασκαλία του υπήρξε καυστική ιδιαίτερα προς τις ανηθικότητες της εξουσίας, γεγονός που εξανάγκασε τελικά τον τότε τετράρχη της Γαλιλαίας Ηρώδη τον Αντύπα αρχικά να τον φυλακίσει και στη συνέχεια να τον θανατώσει με αποκεφαλισμό.
Ως βιβλικό πρόσωπο θεωρείται ότι βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ της Παλαιάς και της Καινής Διαθήκης. Στην Παλαιά θεωρείται ως "Προφήτης" ενώ στην Καινή ως "Πρόδρομος". Ο ερχομός του προφητεύτηκε από τους προφήτες Ησαΐα και Μαλαχία (Ησαΐας 40,3. Μαλαχίας 3,1. Ματθαίος 3,3 και 11,13-14). Ο Ιωάννης αναφέρεται και από τους τέσσερις Ευαγγελιστές. Το όνομα Ιωάννης είναι εβραϊκό και σημαίνει την "χάρη και την εύνοια του Θεού".
Ο ΒΙΟΣ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
Σύμφωνα με τον Ευαγγελιστή Λουκά ο Ιωάννης ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ που ήταν συγγενής της Θεοτόκου. Οι γονείς του ανήκαν σε ιερατικές οικογένειες. Ο πατέρας του ήταν από την ιερατική τάξη του Αβιά, ενώ η μητέρα του ήταν απόγονος του Ααρών (Λουκάς 1,5). Αν και η Ελισάβετ φερόταν στείρα ο αρχάγγελος Γαβριήλ διαμήνυσε στον Ζαχαρία ότι τελικά η γυναίκα του θα γεννήσει αγόρι και να του δώσει το όνομα Ιωάννης. Στην αρχή ο Ζαχαρίας δεν πίστεψε τα λόγια του Γαβριήλ και ως τιμωρία για την απιστία του έχασε την ομιλία του, όπου και παρέμεινε άλαλος έως την ημέρα που θα βαπτιζόταν το παιδί που θα έφερνε στον κόσμο η Ελισάβετ. Έτσι και έγινε. Οκτώ ημέρες μετά την γέννηση του μωρού, όταν ζητήθηκε από τον ίδιο να φανερώσει το όνομα του παιδιού, εκείνος έγραψε σε μια πινακίδα το όνομα "Ιωάννης" και αμέσως επανήλθε η ομιλία του (Λουκάς 1,5-25 και 1,57-80).
Πατρίδα του Ιωάννη κατά μία παράδοση φέρεται η Χεβρών, κατ΄ άλλη όμως γνώμη φέρεται η πόλη Ιούττα. Μέχρι τα 30 του χρόνια έζησε ζωή ασκητική στην έρημο, η οποία ήταν αφιερωμένη στην προσευχή και την πνευματική ολοκλήρωση. Περί της νεανικής ζωής του Ιωάννη και του ιδιωτικού του βίου καμία πληροφορία δεν υπάρχει εκτός της πολύ λιτής αναφοράς του ίδιου του Ευαγγελιστή ότι: "το παιδίον ηύξανε και εκραταιούτο πνεύματι και ήν εν ταις ερήμοις έως ημέρας αναδείξεως αυτού προς τον Ισραήλ" (Λουκάς 1,80)
Με τη λέξη "ερήμοις" χαρακτηρίζονται τα διάφορα μέρη της ίδιας της ερήμου της Ιουδαίας οι οποίες έφεραν διάφορες επιμέρους ονομασίες. Στις ερήμους αυτές φαίνεται να κατέφυγε ο Ιωάννης, για προπαρασκευή του έργου του όπως παλαιότερα είχαν ομοίως καταφύγει ο Μωϋσής και ο προφήτης Ηλίας.
Σύμφωνα με αναφορά του Ευαγγελιστή Λουκά ο Ιωάννης εμφανίζεται πλέον σε ηλικία 30 ετών, κατά θεία εντολή, στην έρημο της Ιουδαίας, στον Ιορδάνη ποταμό. Εκεί κήρυσσε στα πλήθη και βάπτιζε όσους προσέρχονταν προς αυτόν (κατά Ματθαίον). Η διδασκαλία του, που συνοψίζεται στη γνωστή φράση "Μετανοείτε, ήγγικεν γαρ η βασιλεία των ουρανών", ήταν ουσιαστικά η προετοιμασία της έλευσης του Ιησού Χριστού.
Παράλληλα με τα κηρύγματά του ήταν και η εμφάνισή του καθώς ο ασκητικός βίος και διατροφή του. Φορούσε μάλλινο ένδυμα από τρίχες καμήλας και και στη μέση του φορούσε δερμάτινη ζώνη. Η διατροφή του ήταν άγριο μέλι και ακρίδες (Ματθαίος 3,1-5). Φαίνεται πως δεν παρέμενε συνέχεια στο ίδιο μέρος αλλά περιέρχονταν σε όλη την περιοχή του Ιορδάνη κηρύσσοντας βάπτισμα μετανοίας (Ματθαίος 3,1. Μάρκος 1,4. Λουκάς 3,3)Βάπτιζε τους μαθητές του και γενικά όσους δέχονταν το κήρυγμα της μετανοίας. Επίσης κήρυττε πως θα εμφανιζόταν κάποιος που θα λύτρωνε το λαό Ισραήλ. Παρόλο που ο Ιωάννης δεν έκανε κανένα θαύμα, εν τούτοις πολλοί πίστεψαν στα λόγια του (Ιωάννης 10,41).
Αποτέλεσμα εικόνας για εθιμα εορτής  τιμιου πρδρομουΤόσο η εμφάνιση όσο και ο ασκητικός βίος του Ιωάννη παράλληλα με τα κηρύγματα και τις βαπτίσεις μετάνοιας που προέβαινε ήταν επόμενο να προκαλέσει πλήθος ακροατών αλλά και πολλών θαυμαστών του απ' όλη τη Παλαιστίνη που έσπευδαν να τον ακούσουν, μεταξύ των οποίων και στρατιώτες και Σαδδουκαίοι και Φαρισαίοι τους οποίους όλους στη συνέχεια βάπτιζε στον Ιορδάνη ποταμό. Έτσι δεν άργησε αυτή η δράση του να προκαλέσει και τη προσοχή του Μεγάλου Συνεδρίου των Εβραίων που έστειλε αντιπροσωπεία για να ελέγξει τι συνέβαινε και να μάθει περί αυτού, από την οποία και έλαβε ως απάντηση σχετική προφητική ρήση του Προφήτη Ησαΐα "φωνή βοώντος εν τη ερήμω, ευθύνατε την οδόν Κυρίου" (κατά Ιωάννη)
Στον Ιορδάνη ποταμό πήγε και ο Ιησούς Χριστός και του ζήτησε να βαπτιστεί. Ο Άγιος Ιωάννης κατάλαβε αμέσως ποιον έχει μπροστά του και του είπε πως δεν είναι άξιος ούτε τα λουριά από τα παπούτσια Του να λύσει. Ο Ιησούς τότε του είπε πως έτσι πρέπει να γίνει κι ο Ιωάννης τον βάφτισε στα νερά του Ιορδάνη ποταμού (Ματθαίος 3,13-15. Ιωάννης 1,29-34)Κατόπιν βάπτισε τον Ιησού στον Ιορδάνη ποταμό, βλέποντας το Πνεύμα του Θεού να κατεβαίνει και να έρχεται πάνω Του, και μια φωνή να ακούγεται από τα ουράνια που έλεγε "Αυτός είναι ο Υιός, Αυτός είναι ο εκλεκτός Μου" (Ματθαίος 3,16-17. Μάρκος 1,9-11. Λουκάς 3,21-22).
Αποτέλεσμα εικόνας για Α & Β' ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ  Μετά από αυτό ο Άγιος δείχνοντας τον Ιησού, λέει ότι Αυτός είναι ο "αμνός του Θεού" που κουβαλάει στους ώμους του τις αμαρτίες όλου του κόσμου. "Ιδέ ο αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου". Δύο από τους μαθητές του, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Ανδρέας και ο Ιωάννης, αργότερα έγιναν μαθητές του Ιησού (Ιωάννης 1,35-41). Η διακονία του συνεχίστηκε με το βάπτισμα που έκανε στον ποταμό Αινών, κοντά στο Σαλείμ (Ιωάννης 3,23), ελέγχοντας καθέναν που καταπατούσε το νόμο του Θεού. Οι μαθητές του νήστευαν και έκαναν προσευχές (Ματθαίος 9,14. Λουκάς 5,33).
   Τα τίμια λόγια του Προδρόμου ενοχλούσαν τις διεφθαρμένες συνειδήσεις των Φαρισαίων και καυτηρίαζε την αλαζονική έπαρση και την ψυχική σκληρότητα. 
Ακόμη τα λόγια του ενοχλούσαν και τον τετράρχη της Γαλιλαίας και Περαίας Ηρώδη Αντύπα, όταν τον έλεγξε για την παράνομη συμβίωσή του με την σύζυγο του ζώντος αδελφού του Ηρώδη Φιλίππου, την Ηρωδιάδα (Μάρκος 6,18. Λουκάς 3,19)Ο Ηρώδης παρόλο που τον εκτιμούσε και τον θεωρούσε δίκαιο και άγιο άνθρωπο (Μάρκος 6,20), αναγκάστηκε να τον φυλακίσει (Ματθαίος 14,3. Μάρκος 6,17). Σε κάποια γιορτή των γενεθλίων του, ο Ηρώδης ζήτησε από την κόρη του Σαλώμη να του χορέψει και της υποσχέθηκε με όρκο να της δώσει ότι του ζητήσει. Η Ηρωδιάδα, η μητέρα της, που μισούσε τον Ιωάννη, βρήκε τότε την ευκαιρία που αναζητούσε όπου προέτρεψε τότε την κόρη της να ζητήσει το κεφάλι του προφήτου Ιωάννη μέσα σ’ ένα πινάκιο (πιάτο) (Ματθαίος 14,3-11. Μάρκος 6,17-29). Έτσι ακολούθησε ο αποκεφαλισμός.
    Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος βρήκε μαρτυρικό θάνατο και παρέδωσε τη ψυχή του στον Κύριο. Το σώμα του ενταφιάστηκε από τους μαθητές του (Ματθαίος 14,12. Μάρκος 6,29)ενώ πήγαν να αναγγείλουν το θλιβερό γεγονός στον Ιησού (Ματθαίος 14,12). Η κεφαλή του μετά από εντολή της Ηρωδιάδας, ενταφιάστηκε κοντά στο ανάκτορο του Ηρώδη στη Μαχαιρούντα, όπου βρέθηκε από δύο μοναχούς που είδαν τον Άγιο στο όνειρό τους. Η κεφαλή του Αγίου Ιωάννη χάθηκε άλλες δύο φορές και όταν βρέθηκε μεταφέρθηκε οριστικά στην Κωνσταντινούπολη.
Αποτέλεσμα εικόνας για βιος τιμιου πρδρομου    Ο Ιωάννης ο Πρόδρομος συγκαταλέχθηκε στην χορεία των μεγάλων Αγίων της Εκκλησίας μας και η εκκλησία μας τιμάει τη μνήμη του στις 7 Ιανουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως στις δεήσεις και στις προσευχές, η εκκλησία αναφέρει πάντα το όνομα του Αγίου μετά την Παναγία και βρίσκεται πάνω από κάθε άλλο Άγιο της Εκκλησίας μας, σύμφωνα με το λόγο του Κυρίου "Αλήθεια σας λέω δεν έχει εγερθεί μεταξύ των γεννημένων από γυναίκες μεγαλύτερος από τον Ιωάννη το Βαπτιστή" (Ματθ. 11, 11). Αναγνωρίζεται ως ό μεγαλύτερος των Προφητών όπως αναφέρεται στο Απολυτίκιο του. Ονομάστηκε Βαπτιστής του λαού και του Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό. Υπήρξε Μάρτυρας γιατί αποκεφαλίστηκε επισφραγίζοντας το έργο του με το αίμα του. Υπήρξε μέγας ασκητής τής ερήμου, τρεφόμενος με ακρίδες και μέλι άγριο, σαν να ήταν πουλί. Γι’ αυτό σε πολλές εικόνες τής βυζαντινής αγιογραφίας ο Άγιος εικονίζεται με δυο φτερά φυτρωμένα στους ώμους του και την επιγραφή "το πτηνόν της ερήμου". Εικονίζεται στα εικονοστάσια των Ναών (τέμπλο) κατά κανόνα αριστερά του Κυρίου. Η Εκκλησία βγάζει ειδική μερίδα στην Αγία Πρόθεση στο όνομα του. Κάθε Τρίτη είναι υμνολογικά αφιερωμένη στη μνήμη του.
ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Αποτέλεσμα εικόνας για εθιμα εορτής  τιμιου πρδρομουΟ άγιος Ιωάννης ο "Αποκεφαλιστής" (που αποκεφαλίστηκε, δηλαδή, από τον Ηρώδη) θεωρείται θεράπων Άγιος από το ρίγος του πυρετού τής ελονοσίας. Γι' αυτό και στην μεν Κρήτη αποκαλείται και Ριγολόγος και αλλού Κρυαδίτης, αλλά και Νηστευτής και Νηστικός για την απόλυτη νηστεία με την οποία τιμάται η μνήμη του. Επίσης, κατά τόπους, ακούγεται και Τιναχτής (στη Νάξο, επειδή σε τινάσσει με ρίγη, αν δεν τηρήσεις τη νηστεία του ή γιατί θεραπεύει το τιναχτικό, δηλαδή τον ελώδη πυρετό), Κυνηγός (στη Θράκη, γιατί γύρω στην εορτή του, 29 Αυγούστου, αρχίζει η κυνηγητική περίοδος ή διότι αυτό ήταν το όνομα του κτίτορός του και Κουτσοκεφάλης. Στην Κρήτη, πάνω σε ακρωτήριο, πριν μπούμε στον κόλπο του Μεραμπέλου, υπάρχει το εκκλησάκι τού άι Γιάννη του Αφορεσμένου για τα πολλά ναυάγια πού συμβαίνουν στην περιοχή του. Οι κακοήθεις πυρετοί που μαστίζουν- ιδιαίτερα κατά τον μήνα Αύγουστο τον τόπο μας, με τα τρομερά τους ρίγη και τους οξείς παροξυσμούς τους, οφείλονται, κατά την άποψη του ελληνικού λαού, στην ταραχή που αισθάνθηκε κατά το μαρτύριο η κεφαλή του καρατομηθέντος Αγίου. Ο άγιος Ιωάννης έκτοτε, εικονίζεται συνήθως κρατώντας την κεφαλή του.
Αποτέλεσμα εικόνας για εθιμα εορτής  τιμιου πρδρομουΣτο Ρέθυμνο, ο άγιος Ιωάννης ο Ριγολόγος, στην περιοχή του Πετρέ, θεωρείται ως θεράπων Άγιος της ελονοσίας. Η παράδοση κάνει λόγο ότι το εκκλησάκι του Αϊ- Γιάννη έχει κτιστεί από τα χρόνια που οι Τούρκοι δέσποζαν στην Κρήτη. Την εικόνα του βρήκε ένας Τούρκος άρρωστος, που η θέρμη του έκαιγε τα σωθικά, όταν άκουσε να βγαίνει από τα σπλάγχνα μιας σπηλιάς, ανάμεσα από τα δένδρα και τους αγριόθαμνους, μια μελωδική, θεία φωνή. Ο Τούρκος έτρεξε στη σπηλιά, αναμέρισε τα χόρτα και τα αγκάθια και βλέπει την εικόνα τού Αϊ- Γιάννη να λάμπει σαν ένα αστέρι. Ένιωσε ότι ήταν η φωνή του Αϊ- Γιάννη που τον προσκαλούσε. Έσκυψε με σεβασμό, πήρε την εικόνα στην αγκαλιά του, κι έταξε στον Άγιο δύο ζώα λάδι, αν τον άφηνε ο πυρετός. Όπως λέγει η παράδοση, ο πυρετός έφυγε και ο Τούρκος, στη συνέχεια, εκτέλεσε το τάμα του. Έκτοτε ο Αϊ- Γιάννης θεωρούνταν στην περιφέρεια ο μόνος γιατρός για την ελονοσία. Το ίδιο και ο άγιος Ιωάννης ο Ριγολόγος, στην Άνω Βιάννο Ηρακλείου, ενώ στα Φάρασα πιστεύεται ότι θεραπεύει τη στείρωση των γυναικών.
Ενδιαφέρον, από λαογραφική άποψη, παρουσιάζει, στο σημείο αυτό, το τελετουργικό που ακολουθούσαν, σε παλαιότερες εποχές, στην Άνω Βιάννο του νομού Ηρακλείου, όσοι ταλαιπωρούνταν από διάφορες ασθένειες και κυρίως από ελονοσία και κατέφευγαν στη χάρη του Αγίου, επιζητούντες το θείο έλεος και τη σωτήρια αντίληψή του. Ο ασθενής με απλή, αγνή και άδολη λαϊκή ψυχή προσκυνούσε ευλαβώς τη χάρη του, άναβε τα καντήλια, θύμιαζε τις άγιες εικόνες και, στη συνέχεια, πλενόταν με το αγίασμα που υπήρχε στο συγκεκριμένο προσκύνημα. 
Αποτέλεσμα εικόνας για εθιμα εορτής  τιμιου πρδρομουΎστερα έδενε στο μανουάλι μια κλωστή ή το μαντίλι του ή ένα κομμάτι που το έκοβε από τα ρούχα του και έλεγε με πραγματική πίστη τα παρακάτω λόγια:
Έπαε σ’ αφήνω, Αϊ-Γιάννη μου, τον πυρετό μου…
Έπαε σ’ αφήνω, Αϊ-Γιάννη μου, το ρίγος μου …
Έπαε σ’ αφήνω, Αϊ- Γιάννη μου, την ανορεξία μου και την αρρώστια μου…

Αμέσως μετά ο ασθενής «έζωνε» εξωτερικά την εκκλησία τρεις φορές με μια κλωστή, προφέροντας, και πάλι, τα ίδια λόγια. Τότε, ο ρακένδυτος και λιπόσαρκος Άγιος-όπως τουλάχιστον μαρτυρείται από τους ίδιους που προσέφευγαν στη θεία χάρη του και επιζητούσαν το έλεός του- συνήθως άκουγε τις εναγώνιες παρακλήσεις τους και τους χάριζε και πάλι την υγεία τους.
Το πρόσωπο του Τιμίου Προδρόμου, του Αγίου Ιωάννου και Βαπτιστού του Κυρίου μας, είναι συνυφασμένο με πολλές παραδόσεις και έθιμα, ανά την Ελλάδα, μα και εκτός του ελλαδικού χώρου, συνήθειες λαϊκές και εκκλησιαστικές, που χάνονται στα βάθη του χρόνου, άλλα εκ των οποίων έχουν κάποιο θεολογικό-εκκλησιολογικό έρεισμα και άλλα πάλι που στερούνται κάθε λογικής ερμηνείας, όμως όλα προήλθαν από την αγάπη των πιστών...πολλές φορές και απίστων!!! στο άνθρωπο αυτό, τον δεύτερο κατά την τάξη στην κλίμακα αγιοσύνης μετά την Παναγία μας, τον μεγαλύτερο εκ των Προφητών, που υπήρξε και Πρόδρομος, αλλά και Βαπτιστής του Χριστού μας.  
Ας αποζητούμε την ευχή και τις πρεσβείες του!!!
ΟΙ ΓΙΟΡΤΕΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 
ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο αναφέροντας το όνομά του μετά την Παναγία στις προσευχές και στις δεήσεις.
Στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο είναι αφιερωμένες έξι ημέρες του χρόνου:
7 Ιανουαρίου 
(Σύναξις Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου), 
η αρχαιότερη εορτή
24 Φεβρουαρίου 
(1η & 2η εύρεση της Τίμιας Κεφαλής του)
25 Μαΐου 
(3η εύρεση της Τίμιας Κεφαλής του)
24 Ιουνίου 
(Γενέθλιον του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου), 
ορίσθηκε μετά τον καθορισμό των Χριστουγέννων (4ος αιώνας).
29 Αυγούστου 
(Αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του), 
καθορίστηκε ομοίως τον 4ο αιώνα, και
*  23 Σεπτεμβρίου
(Η Σύλληψις του από την μητέρα του, την Αγία Ελισάβετ & τον πατέρα του, τον Προφήτη Ζαχαρία).
Η ΣΥΛΛΗΨΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ 
ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ   ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥΟ Πατέρας του Ζαχαρίας ήταν Ιερέας. Την ώρα του θυμιάματος μέσα στο θυσιαστήριο, είδε άγγελο Κυρίου, που του ανήγγειλε, ότι θα αποκτούσε γιο και θα ονομαζόταν Ιωάννης. Ο Ζαχαρίας σκίρτησε από χαρά, αλλά δυσπίστησε. Η γυναίκα του ήταν στείρα και γριά, πώς θα γινόταν αυτό που άκουγε; Τότε ο άγγελος του είπε ότι για να τιμωρηθεί η δυσπιστία του, μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή του Θεού, αυτός θα έμενε κωφάλαλος. Πράγματι, η Ελισάβετ συνέλαβε, και μετά εννιά μήνες έκανε γιο. Μετά οκτώ ήμερες, στην περιτομή του παιδιού, οι συγγενείς θέλησαν να του δώσουν το όνομα του πατέρα του, Ζαχαρία. Όμως, ο Ζαχαρίας, έγραψε επάνω σε πινακίδιο το όνομα Ιωάννης. Αμέσως δε, λύθηκε η γλώσσα του, και η χαρά για όλους ήταν μεγάλη. Η Εκκλησία μας εορτάζει τη σύλληψη του Ιωάννη του Προδρόμου στις 23 Σεπτεμβρίου.
Σχόλιον της Ενορίας μας...
Έχουμε την χαρά, εδώ στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, να είναι αφιερωμένο το όμορφο αγιορείτικου τύπου μικρό παρεκκλήσι του ολοκαίνουργιου Ιερού Ναού μας, μπαίνοντας στην εκκλησιά μας στον Νάρθηκα της αριστερά, στο πρόσωπο του Τιμίου Προδρόμου και συγκεκριμένα στην εορτή της Συλλήψεως του από την Αγία Ελισάβετ και το Προφήτη Ζαχαρία, τους γονείς του.
Η ευλογία για το όνομα του παρεκκλησίου μας δόθηκε πρόσφατα από τον κτίτορα αυτού του υπέργειου πια και περίτεχνου μεγάλου ναού της γειτονιάς μας, του Γέροντος του Κελιού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννας, στο Άγιον Όρος, του πατρός Ιωάννου, του Παπαγιάννη μας, όπως όλοι τον γνωρίζεται.
Μια ευλογία που αμέσως αποδεχθήκαμε και σε λίγο καιρό, πρώτα ο Θεός, μετά τα Θυρανοίξια του, με την ευλογία και του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, κ.κ.  Βαρνάβα, που τον Οκτώβριο του 2019 τέλεσε και τα Θυρανοίξια του επάνω ολοκαίνουργιου Ιερού Ναού μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, θα ξεκινήσει να λειτουργεί, αφού ήδη έχει τοποθετηθεί το μικρό ξυλόγλυπτο τέμπλο του, που η Συνοδεία του Παπαγιάννη μας θα φιλοτεχνήσει τις εικόνες του, ενώ στον προγραμματισμό της αποπεράτωσης του παρεκκλησίου μας, με την δική σας αγάπη και συμπαράσταση, είναι τα στασίδια, ο αγιορείτικος πολυέλαιος και ότι άλλο χρειάζεται για την καθημερινή χρήση και λειτουργία του.
...και λίγα λόγια για το Μικρό Παρεκκλήσι μας, που θα πανηγυρίζει στην εορτή της Συλλήψεως του Τιμίου Προδρόμου στις 23 Σεπτεμβρίου....
Αυτήν την στιγμή δε, που στην σημερινή ανάρτηση της ιστοσελίδας της Ενορίας μας, αφιερώνουμε το άρθρο μας αυτό προς τον Τίμιο Πρόδρομο, επί τη ευκαιρία της εορτής της Συνάξεως του του, που εορτάζεται από την Εκκλησία μας την 7η Ιανουαρίου εκάστου έτους, με χαρά σας ανακοινώνουμε πως ήδη ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την σύντομη αποπεράτωση του όμορφου Παρεκκλησίου του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου και Βαπτιστού του Κυρίου μας, το οποίο βρίσκεται μπαίνοντας στον πρόναο αριστερά και θα πανηγυρίζει, σύμφωνα με τις επιταγές και τις ευλογίες του Γέροντα Παπαγιάννη μας, στην εορτή της Συλλήψεως του Αγίου Ιωάννου, την 23η Σεπτεμβρίου εκάστου έτους.
Ήδη το μικρό, αγιορείτικο, ξυλόγλυπτο, τέμπλο του κοσμεί το εσωτερικό του και ήδη έχουν τοποθετηθεί οι περισσότερες εικόνες του, ενώ τώρα που γράφουμε το άρθρο μας, φιλοτεχνούνται και οι υπόλοιπες αγιογραφημένες εικόνες που θα γεμίσουν τις προθήκες του, όπως επίσης και αυτές που θα κοσμήσουν τα  μαρμάρινα προσκυνητάρια μας στον πρόναο, από την Συνοδεία του Κελιού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Σκήτη της Αγίας Άννας, όπου Γέροντας είναι ο Παπαγιάννης μας, όπως επίσης έχουν τοποθετηθεί και τα ασημένια κανδήλια, φτιαγμένα από τον κατασκευαστή αργυροχρυσοχόο μας, και ήδη φωτίζουν εδώ και αρκετό καιρό  τα πρόσωπα των Αγίων και των ιερών παραστάσεων που επιλέξαμε. 
Α
υτές οι εικόνες θα είναι, φυσικά ο Χριστός και η Παναγία μας δεξιά και αριστερά της Ωραίας Πύλης, ο Τίμιος Πρόδρομος δίπλα στον Χριστό, όπως είθισται βάσει του εκκλησιαστικού τυπικού, αλλά και αυτή της Σύλληψη του Τιμίου Προδρόμου, όπου  απεικονίζονται η μητέρα του η Αγία Ελισάβετ και ο πατέρας του ο Προφήτης Ζαχαρίας, δίπλα στην εικόνα της Θεοτόκου, και δεξιά και αριστερά της νότια πύλης του τέμπλου μας θα βρίσκονται δυο νεοφανείς και πολύ λαοφιλείς Άγιοι Ιεράρχες, ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός, Αρχιεπίσκοπος Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, την οποία και πριμένουμε, και του οποίου μικρό απότμημα του Ιερού Λειψάνου μας θησαυρίζουμε στον Ιερό Ναό μας προερχόμενο από την Μονή Σαγματά, και ο Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης, ο Επίσκοπος Πενταπόλεως, ο θαυματουργός, που ήδη είναι τοποθετημένη στο τέμπτλο. 
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε την σημασία και την ευλογία να αναλάβει κάποιος το κόστος των εικόνων και των κανδηλιών του τέμπλου, όπως επίσης και των αγιογραφιών που θα αρχίσουν σε λίγο μια-μια να ξεπροβάλλουν και να κοσμούν τους εσωτερικούς τοίχους του Παρεκκλησίου (...ήδη τρείς Αγίες έχουν τοποθετηθεί από την αγιογράφο μας και τέσσερις Άγιοι, ενώ έπεται συνέχεια...) οι αγιογραφημένες τοιχογραφίες του, όπως επίσης και των εκκλησιαστικών επίπλων, του πολυελαίου και των φωτιστικών, των στασιδιών, του αναλογίου, της Αγίας Τραπέζης, του Ηγουμενικού, αλλά και των Ιερών Σκευών με τα οποία θα τελούνται καθημερινά οι Ακολουθίες του Νηχθημέρου. 
Αναμένουμε την αγάπη σας και την οικονομική υποστήριξη σας, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε το μικρό αυτό Παρεκκλησάκι του Τιμίου Προδρόμου, ένα ακόμα στολίδι στον όμορφο και περικαλλή Ιερό Ναό που ήδη λειτουργούμε από τα Θυρανοίξια του τον Οκτώβριο του 2019, των Αγίων Θεοπατόρων γονέων της Παναγίας μας, και προγόνων του Χριστού μας, του Παππού και της Γιαγιάς της Ορθοδοξίας μας, του Αγίου Θεοπροπάτορος Ιωακείμ και της Αγίας Θεοπρομήτορος Άννας, ένα πρακτικό Παρεκκλήσι που θα μα βοηθήσει να κάνουμε οικονομία στο ηλεκτρικό ρεύμα τελώντας σε αυτό τις καθημερινές Ακολουθίες μας.
Εκεί λοιπόν στο όμορφο αγιορείτικο παρεκκλήσι μας, του Τιμίου Προδρόμου, που θα πανηγυρίζει στην Σύλληψη του την 23η Σεπτεμβρίου, από τούδε και στο εξής, θα τελούνται καθημερινά όλες οι Ακολουθίες του Νυχθημέρου, όπως αναφέραμε και παραπάνω ενώ ο κυρίως ναός θα ανοίγει μόνο για τις κυριακάτικες Θείες Λειτουργίες και τις μεγάλες εορτές, κατά τα πρότυπα του Κυριακού στις Ιερές Σκήτες του Αγίου Όρους, όπως και στην Σκήτη της Αγίας Άννας μας, που τόσο αγαπούμε και κάθε χρόνο επισκεπτόμαστε.
Ευχαριστούμε Γέροντα 
για την αγάπη σου και τις προσευχές σου!!!
...και λίγα λόγια για τις επισκέψεις μας στην Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννας...
...αρχικά αυτές των ανδρών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου με τον ιερέα μας, τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού μας, βάζοντας μια μετάνοια κάθε χρόνο στον κτίτορα της όμορφης εκκλησιάς μας, τον Γέροντα Παπαγιάννη, ευχαριστώντας τον για τις προσευχές και το ενδιαφέρον του προς την Ενορία μας...
...αλλά και αργότερα το κατακαλόκαιρο, με το προσκύνημα που κάνουμε κάθε Ιούλιο, με το καραβάκι μας, από την Ουρανούπολη προς τα ανοιχτά του αρσανά της Σκήτης, όπου οι πατέρες, με ευλογία του Δικαίου της, μας φέρνουν το "Αριστερό Πόδι της Αγίας Άννας" μας, 
και τελούμε Αγιασμό, παρουσία και των γυναικών, μοναδική ευκαιρία για αυτές, αφού το θησαύρισμα αυτό της Σκήτης, ποτέ δεν το βγάζουν οι μοναχοί "στον κόσμο", εκτός Αγίου Όρους δηλαδή, και λόγω του αβάτου, δεν θα μπορούσαν ποτέ αυτές να το προσκυνήσουν.
Εκτός βέβαια από τις γυναίκες...και τους άνδρες μας, που συμμετέχουν στο ετήσιο προσκύνημα μας αυτό, ιδιαίτερη είναι και η συμμετοχή για τα νεαρά ζευγάρια μας που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν και έρχονται μαζί μας για να ζητήσουν την χάρη της Αγίας Άννας μας στην προσπάθεια τους αυτή. 
Για τις προηγούμενες χρονιές, τις χρονιές της πανδημίας, συγκεκριμένα εν έτει 2020 & 2021, πραγματοποιήθηκε και πάλι το όμορφο προσκύνημα μας αυτό, το 2020 με πού λίγους προσκυνητές...αλλά έγινε!!!, ενώ το  Σάββατο 31 Ιουλίου 2021, "Ο περίπλους του Αγίου Όρους", πάλι έγινε με μικρότερες συμμετοχής αλλά πάντα με κατάνυξη και ευλάβεια. Για την χρονιά που πέρασε το Σάββατο 30η του Ιουλίου του 2022 και πάλι κάναμε το προσκύνημα μας αυτό, με ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή, με δυο πούλμαν μάλιστα γεμάτα και 150 περίπου άτομα στο καραβάκι μας, με μεγαλύτερες ελευθερίες και χωρίς τον κορωνοϊό να μας ακολουθεί σε κάθε μας βήμα αλλά χαλαρώνοντας λίγο τα μέτρα προστασίας,
οπότε και τελέσαμε Αγιασμό μέσα στο καραβάκι μας, πάνω στο Πόδι της Αγίας Άννας, 
το οποίο και προσκυνήσαμε στο τέλος της Ακολουθίας, μαζί με τους πατέρες της Ιεράς Σκήτης της Αγίας Άννας και στον γυρισμό θαυμάσαμε όλα τα μοναστήρια που είναι ορατά από θαλάσσης, της Δυτικής πλευράς της Χερσονήσου του Άθω του Αγίου Όρους. Το πρόγραμμα για την συνέχεια περιείχε και φαγητό στην Ουρανούπολη, μπάνιο στην θάλασσα για όσους το θελήσουν, καφέ στον Σταυρό και εν τέλει, επιστροφή στην αγκαλιά των Αγίων Θεοπατόρων το βράδυ, που μας περιμέναν στην μεγάλη αυλή της ολοκαίνουργιας εκκλησιάς τους, του Ιωακείμ και της Άννας, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, για να τους "πούμε" πόσο όμορφα περάσαμε και να πάρουμε την ευλογία τους. 
Και για φέτος, το 2023, θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το ίδιο, περίπου την ίδια περίοδο, λίγο πριν-λίγο μετά από την Μικράν Πανήγυριν για την Κοίμηση της Αγίας Άννας μας, στις 25 Ιουλίου, και με τον ίδιο ενθουσιασμό και αγάπη προς τους Αγίους Θεοπάτορες και ειδικά την Αγία Άνννα μας, πάντα και πρώτα ο Θεός!!! Η πιθανότερη ημερομηνία για το φετινό προσκύνημα μας στην Αγία Άννα και στην Σκήτη της στο Άγιον Όρος, είναι το Σάββατο της 29ης Ιουλίου 2023. Κρατείστε το σαν ημερομηνία και...
Καλό προσκύνημα!!!

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
 πρώην οὐ τίκτουσα, στεῖρα εὐφράνθητι, ἰδού γάρ συνέλαβες, Ἡλίου λύχνον σαφῶς, φωτίζειν τόν μέλλοντα, πᾶσαν τήν οἰκουμένην, ἀβλεψίαν νοσοῦσαν, χόρευε Ζαχαρία, ἐκβοῶν παρῥησίᾳ· Προφήτης τοῦ Ὑψίστου ἐστίν, ὁ μέλλων τίκτεσθαι.
Κοντάκιον
Ἦχος α’. Χορός Ἀγγελικός
Εὐφραίνεται λαμπρῶς, Ζαχαρίας ὁ μέγας καί ἡ πανευκλεής, Ἐλισάβετ ἡ σύζυξ, ἀξίως συλλαμβάνουσα, Ἰωάννην τόν Πρόδρομον, ὃν Ἀρχάγγελος εὐηγγελίσατο χαίρων, καί οἱ ἄνθρωποι, ἀξιοχρέως τιμῶμεν, ὡς μύστην τῆς χάριτος.
ΤΟ ΓΕΝΕΘΛΙΟΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ 
ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
(24/6)
Την ημέρα αυτή η Αγία μας εκκλησία εορτάζει το Γενέσιον του ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννη. Ο πατέρας του Ζαχαρίας, ήταν ιερέας. Κάποια ημέρα την ώρα του θυμιάματος, είδε μέσα στο θυσιαστήριο άγγελο Κυρίου, ο οποίος του ανήγγειλε ότι θα αποκτούσε γιο τον οποίο θα ονόμαζε Ιωάννη. Ο Ζαχαρίας σκίρτησε από χαρά, αλλά δυσπιστούσε. Η γυναίκα του ήταν ηλικιωμένη και στείρα και άρα ήταν αδύνατο να κυοφορήσει και αυτές τις αμφιβολίες τις εξέφρασε στον άγγελο ο οποίος του απάντησε ότι το παιδί θα γεννηθεί και εκείνος θα τιμωρηθεί για την απιστία του, παραμένοντας κωφάλαλος μέχρι να πραγματοποιηθεί η βουλή του Θεού. Πράγματι η γυναίκα του η Ελισάβετ συνέλαβε και μετά από εννέα μήνες γέννησε γιο. 
Οκτώ ημέρες μετά τη γέννηση κατά την περιτομή του παιδιού οι συγγενείς, θέλησαν να του δώσουν το όνομα του πατέρα του δηλαδή Ζαχαρία. Όμως ο Ζαχαρίας έγραψε επάνω στο πινακίδιο το όνομα Ιωάννης. Αμέσως λύθηκε η γλώσσα του και όλοι οι παριστάμενοι πλημμύρισαν χαρά κι ελπίδα, διότι κατάλαβαν ότι γεννήθηκε ο Πρόδρομος της παρουσίας του αναμενόμενου Μεσσία. 
Ο Ιωάννης δεν διέθετε μόνο το χάρισμα της προφητείας, αλλά αξιώθηκε και την μεγαλύτερη χαρά και τιμή. Βάπτισε το Μεσσία Χριστό, τον οποίο και ομολογούσε σ’ όλη του τη ζωή. 
Η Εκκλησία μας εορτάζει την Γενέθλιο ημέρα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στις 24 Ιουνίου.
Στην εορτή του Γενεθλίου του Τιμίου Προδρόμου, η Ενορία μας θα τελέσει...πρώτα και πάντα ο Θεός!!! Αγρυπνία μέσα στο νέο Παρεκκλήσι που φτιάξαμε για να τον τιμήσουμε, το οποίο θα πανηγυρίζει επισήμως από τούδε και στο εξής στην εορτή της Συλλήψεως του Τιμίου Προδρόμου, την παραμονή Παρασκευή 23 προς Σάββατο 24 Ιουνίου 2023 από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12.30 π.μ.
Ἀπολυτίκιον

Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Προφῆτα καί Πρόδρομε, τῆς παρουσίας Χριστοῦ, ἀξίως εὐφημῆσαι σέ, οὐκ εὐποροῦμεν ἠμεῖς, οἱ πόθω τιμῶντες σέ, στείρωσις γάρ τεκούσης, καί πατρός ἀφωνία, λέλυται τή ἐνδόξω, καί σεπτή σου γεννήσει, καί σάρκωσις Υἱοῦ τοῦ Θεοῦ, κόσμω κηρύττεται.
Κοντάκιον
Ἦχος γ’. Ἡ Παρθένος σήμερον.
 πρίν στείρα σήμερον, Χριστοῦ τόν Πρόδρομον τίκτει, καί αὐτός τό πλήρωμα, πάσης τῆς προφητείας, ὅνπερ γάρ, προανεκήρυξαν οἱ Προφῆται, τοῦτον δή, ἐν Ἰορδάνῃ χειροθετήσας, ἀνεδείχθη Θεοῦ Λόγου, Προφήτης Κῆρυξ ὁμού καί Πρόδρομος. 
Η ΣΥΝΑΞΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ 
ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
(7/1)
Την επομένη ημέρα των Θεοφανίων καθιερώθηκε να εορτάζουμε, την μνήμη του πανίερου προφήτη Ιωάννη Προδρόμου. Ο Ιωάννης ήταν γιος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ. Μέχρι τα τριάντα του χρόνια, ζει ασκητική ζωή στην έρημο της Ιουδαίας, αφιερωμένη ολοκληρωτικά στην προσευχή, τη μελέτη και την πνευματική και ηθική τελειοποίηση. Το ρούχο του ήταν από τρίχες καμήλας, στη μέση του είχε δερμάτινη ζώνη και την τροφή του αποτελούσαν ακρίδες και άγριο μέλι. Με μορφή ηλιοκαμένη, σοβαρός, αξιοπρεπής και δυναμικός, ο Ιωάννης φανέρωνε αμέσως φυσιογνωμία έκτακτη και υπέροχη. Είχε όλα τα προσόντα μεγάλου και επιβλητικού κήρυκα του θείου λόγου. Έτσι, με μεγάλη χάρη κήρυττε τα πλήθη. Κατακεραύνωνε και χτυπούσε σκληρά τη φαρισαϊκή αλαζονική έπαρση, που κάτω από το εξωτερικό ένδυμα της ψευτοαγιότητας έκρυβε τις πιο αηδιαστικές πληγές ψυχικής σκληρότητας και ακαθαρσίας.
 Γενικά, η διδασκαλία του συνοψίζεται στη χαρακτηριστική φράση του: "Μετανοείτε· ήγγικε γαρ ή βασιλεία των ουρανών", προετοιμάζοντας, έτσι, το δρόμο του Κυρίου μας Ιησού Χριστού για το σωτήριο έργο Του. Όταν ο Χριστός άρχισε τη δημόσια δράση του, ο κόσμος άφηνε σιγά-σιγά τον Ιωάννη και ακολουθούσε Αυτόν. Η αντιστροφή αύτη, βέβαια, θα προκαλούσε μεγάλη πίκρα και θα γεννούσε αγκάθια ζήλειας και φθόνου σ' έναν, εκτός χριστιανικού πνεύματος, διδάσκαλο ή φιλόσοφο. Αντίθετα, στον Ιωάννη προκάλεσε μεγάλη χαρά και ευφροσύνη. Η γιορτή αυτή του Ιωάννου του Προδρόμου, για τον όποιο ο Κύριος είπε ότι κανείς άνθρωπος δε στάθηκε μεγαλύτερος του, καθιερώθηκε τον 5ο μ.Χ. αιώνα.
Αποτέλεσμα εικόνας για Α & Β' ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥΕπίσης, σήμερα εορτάζουμε και το γεγονός της μεταφοράς στην Κωνσταντινούπολη της τιμίας Χειρός του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, που έγινε κατά τον ακόλουθο τρόπο: Όταν ο Ευαγγελιστής Λουκάς πήγε στην πόλη Σεβαστή, όπου τάφηκε ο Πρόδρομος, παρέλαβε από τον τάφο του το δεξί του χέρι, το μετέφερε στην Αντιόχεια, όπου χάριτι Θεού επιτελούσε πολλά θαύματα. Από την Αντιόχεια, το Ιερό χέρι, μετακομίστηκε στην Κωνσταντινούπολη το 957, από τον διάκονο Ιώβ. Εκεί ο φιλόχριστος αυτοκράτορας, αφού την ασπάστηκε με πολύ σεβασμό, την τοποθέτησε στα βασιλικά ανάκτορα. Η σύναξη των πιστών, σε ανάμνηση του γεγονότος της μετακομιδής της τιμίας Χείρας του Προδρόμου στην Κωνσταντινούπολη, ετελείτο στην περιοχή του Φορακίου (ή Σφωρακίου).
Ε
πίσης, σαν σήμερα εορτάζουμε και το Θαύμα του Προδρόμου στη Χίο κατά των Αγαρηνών. 

Η Εκκλησία μας εορτάζει την Σύναξιν του Ιωάννη του Προδρόμου, στις 7 Ιανουαρίου και είναι η ημέρα αυτή, κατά την οποία γιορτάζουν και οι περισσότεροι φέροντες το όνομα του.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος β’.
Μνήμη δικαίου μετ᾽ ἐγκωμίων· σοί δέ ἀρκέσει ἡ μαρτυρία τοῦ Κυρίου Πρόδρομε· ἀνεδείχθης γάρ ὄντως καί Προφητῶν σεβασμιώτερος, ὅτι καί ἐν ῥείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τόν κηρυττόμενον· ὅθεν τῆς ἀληθείας ὑπεραθλήσας, χαίρων εὐηγγελίσω καί τοῖς ἐν ᾅδῃ, Θεόν φανερωθέντα ἐν σαρκί, τόν αἴροντα τήν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου, καί παρέχοντα ἡμῖν τό μέγα ἔλεος.
Κοντάκιον
Ἦχος πλάγιος β’.
Τήν σωματικήν σου παρουσίαν δεδοικώς ὁ Ἰορδάνης, φόβῳ ἀπεστρέφετο· τήν προφητικήν δέ λειτουργίαν ἐκπληρῶν ὁ Ἰωάννης, τρόμῳ ὑπεστέλλετο· τῶν Ἀγγέλων αἱ τάξεις ἐξεπλήττοντο, ὁρῶσαί σε ἐν ῥείθροις σαρκί βαπτιζόμενον· καί πάντες οἱ ἐν τῷ σκότει κατηυγάζοντο, ἀνυμνοῦντες σέ τόν φανέντα, καί φωτίσαντα τά πάντα.
Αποτέλεσμα εικόνας για λαογρΑΦΙΑ τιμιου πρδρομου
Ιερά Πανήγυρις Παρεκκλησίου Αγίου Ιωάννου Προδρόμου
(Αγίασμα Νέας Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης)
Εορτάζει & πανηγυρίζει την 29
η Αυγούστου εκάστου έτους...
Η ΑΠΟΤΟΜΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ 
ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
(29/8)
Αποτέλεσμα εικόνας για Α & Β' ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥΤα λόγια του Τιμίου Προδρόμου αποτελούσαν μαχαιριές στις διεφθαρμένες συνειδήσεις του βασιλιά Ηρώδη Αντύπα και της παράνομης συζύγου του Ηρωδιάδος, που ήταν, γυναίκα του αδελφού του Φιλίππου. Ο Ηρώδης, μη ανεχόμενος τους ελέγχους του Προδρόμου, τον φυλάκισε. Σε κάποια γιορτή όμως των γενεθλίων του, ο Ηρώδης υποσχέθηκε με όρκο να δώσει στην κόρη της Ηρωδιάδος ότι ζητήσει, διότι του άρεσε πολύ ο χορός της. Τότε η αιμοβόρος Ηρωδιάς είπε στην κόρη της να ζητήσει στο πιάτο το κεφάλι του Ιωάννη. 
Πράγμα που τελικά έγινε και έτσι, ο ένδοξος Πρόδρομος του Σωτήρα θα παραμένει στους αιώνες υπόδειγμα σε όλους όσους θέλουν να υπηρετούν την αλήθεια και να αγωνίζονται κατά της διαφθοράς, ανεξάρτητα από κινδύνους και θυσίες. 
Η Εκκλησία μας εορτάζει την αποτομή της κεφαλής του Ιωάννη του Προδρόμου στις 29 Αυγούστου.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος β’.
Μνήμη δικαίου μετ᾽ ἐγκωμίων· σοί δέ ἀρκέσει ἡ μαρτυρία τοῦ Κυρίου Πρόδρομε· ἀνεδείχθης γάρ ὄντως καί Προφητῶν σεβασμιώτερος, ὅτι καί ἐν ῥείθροις βαπτίσαι κατηξιώθης τόν κηρυττόμενον· ὅθεν τῆς ἀληθείας ὑπεραθλήσας, χαίρων εὐηγγελίσω καί τοῖς ἐν ᾅδῃ, Θεόν φανερωθέντα ἐν σαρκί, τόν αἴροντα τήν ἁμαρτίαν τοῦ κόσμου, καί παρέχοντα ἡμῖν τό μέγα ἔλεος.
Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.
ς πάντων ὑπέρτερος, τῶν Προφητῶν ἀληθῶς, αὐτόπτης καί Πρόδρομος, τῆς παρουσίας Χριστοῦ, Προφῆτα γεγένησαι, ὅθεν καί παρ’ Ἡρῴδου, ἐκτμηθεῖς σου τήν Κάραν, ἔδραμες τοίς ἐν Ἅδῃ, προκηρύξαι τό λύτρον διό σέ Ἰωάννη Βαπτιστά, ποθῶ γεραίρομεν.
Κοντάκιον
Ἦχος πλ. α’.
 τοῦ Προδρόμου ἔνδοξος ἀπoτομή, οἰκονομία γέγονέ τις θεϊκή, ἵνα καί τοῖς ἐν ᾅδη τοῦ Σωτῆρος κηρύξῃ τήν ἔλευσιν. Θρηνείτω οὖν Ἡρωδιάς, ἄνομον φόνον αἰτήσασα, οὐ νόμον γάρ τόν τοῦ Θεοῦ, οὐ ζῶντα αἰώνα ἠγάπησεν, ἀλλ᾽ ἐπίπλαστον πρόσκαιρον.
Η ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
(24/2).
     Όταν αποκεφαλίσθηκε από τον Ηρώδη ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, η τιμία κεφαλή αυτού τοποθετήθηκε μέσα σε αγγείο από όστρακο. Η πρώτη εύρεση έγινε στην Μαχαιρούντα, γύρω από το χώρο που ήταν το ανάκτορο του Ηρώδη. Αφού η Ηρωδιάδα πήρε την αποτρόπαια ευχαρίστηση να δει επί πίνακι την αιμόφυρτη κεφαλή του Ιωάννη του Προδρόμου, διέταξε να την θάψουν σ’ ένα μέρος εκεί κοντά. Στον τόπο εκείνο έμεινε θαμμένη, ώσπου την ανακάλυψαν δύο μοναχοί από την Ανατολή, στους οποίους επανειλημμένα φάνηκε σε όνειρο ο Πρόδρομος, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει για τα Ιεροσόλυμα με σκοπό να προσκυνήσουν το τάφο του Κυρίου, αγγέλλοντας σε αυτούς που βρίσκεται η τιμία κεφαλή του. Κι εκείνοι, αφού την βρήκαν, την κατείχαν και την προφύλασσαν με τιμές. Από αυτούς την παρέλαβε κάποιος κεραμεύς και την μετέφερε στην πόλη των Εμεσηνών. Όταν όμως πέθανε την κληροδότησε στην αδελφή του. 
Αποτέλεσμα εικόνας για Α & Β' ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥΚαι από τότε διαδοχικά περιήλθε σε πολλούς, για να καταλήξει στα χέρια κάποιου ιερομονάχου αρειανού που ονομαζόταν Ευστάθιος και εφύλαξε την τιμία κάρα σε σπήλαιο. Από εκεί, μεταφέρθηκε επί Ουάλεντος (364 - 378 μ.Χ.), στο Παντείχιον της Βιθυνίας μέχρι που ο Θεοδόσιος ο Μέγας (379 - 395 μ.Χ.) ανεκόμισε αυτή στο Έβδομο της Κωνσταντινουπόλεως, όπου ανέγειρε μέγα και περικαλλέστατο ναό.
      Βεβαίως, περί της ευρέσεως της τιμίας κεφαλής του Προδρόμου υπάρχουν και άλλες αντιφατικές παραδόσεις. Κατ' άλλη εκδοχή η τιμία κάρα βρέθηκε στην Έμεσα το 458 μ.Χ., επί βασιλείας Λέοντος Α΄ (457 - 474 μ.Χ.), ενώ άλλοι δέχονται ότι αυτή βρέθηκε το 760 μ.Χ. και μεταφέρθηκε στο ναό του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου στην Έμεσα. Από εκεί μετακομίσθηκε στην Κωνσταντινούπολη, επί βασιλείας Μιχαήλ Γ΄ (842 - 867 μ.Χ.) και πατριαρχίας Ιγνατίου.
     ΠΑποτέλεσμα εικόνας για Α & Β' ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΤΙΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥερί των ιερών λειψάνων του Τιμίου Προδρόμου βρίσκουμε ειδήσεις και σε διαφόρους χρονογράφους. Ο Ζωναράς αναφέρει ότι το 968 μ.Χ. ο Νικηφόρος Φωκάς βρήκε στην Έδεσσα της Μεσοποταμίας «βόστρυχον τοῦ Βαπτιστοῦ Ἰωάννου αἵματι περφυμένον», που μετακόμισε στην Κωνσταντινούπολη. Πέντε χρόνια νωρίτερα το μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη από τη Βέροια της Συρίας, περί τον Απρίλιο του 963 μ.Χ., μέρος του ιματίου του Τιμίου Προδρόμου. Σύμφωνα με άλλη μαρτυρία ο Νικηφόρος Φωκάς βρήκε στην Κρήτη το ένδυμα του Προφήτη από τρίχες καμήλας. 
Η Εκκλησία μας εορτάζει την πρώτη και τη δεύτερη εύρεση της κεφαλής του Ιωάννη του Προδρόμου στις 24 Φεβρουαρίου εκάστου έτους.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
κ γῆς ἀνατείλασα ἡ τοῦ Προδρόμου κεφαλή, ἀκτῖνας ἀφίησι τῆς ἀφθαρσίας, πιστοῖς τῶν ἰάσεων· ἄνωθεν συναθροίζει, τήν πληθύν τῶν Ἀγγέλων, κάτωθεν συγκαλεῖται, τῶν ἀνθρώπων τό γένος, ὁμόφωνον ἀναπέμψαι, δόξαν Χριστῷ τῷ Θεῷ.
Κοντάκιον
Ἦχος β’. Τά ἄνω ζητῶν.
Προφήτα Θεοῦ, καί Πρόδρομε τῆς χάριτος, τήν Κάραν τήν σήν, ὡς ῥόδον Ἱερώτατον, ἐκ τῆς γῆς εὑράμενοι, τάς ἰάσεις πάντοτε λαμβάνομεν· καί γάρ πάλιν ὡς πρότερον, ἐν κόσμῳ κηρύττεις τήν μετάνοιαν.
Η ΤΡΙΤΗ ΕΥΡΕΣΗ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ 
ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ
(25/5)
* επαναλαμβάνεται το μέρος αυτό του άρθρου μας και στην αρχή του, λόγω της εορτής...
Η τιμία κεφαλή του Βαπτιστή Ιωάννη, ενώ ήταν πολλά χρόνια κρυμμένη, φάνηκε μέσα στη γη, όπως διακρίνεται ο χρυσός από τα άλλα κοινά μέταλλα. Όμως, δεν ήταν κλεισμένη μέσα σε ειδική στάμνα όπως πρώτα, αλλά βρισκόταν μέσα σε άργυρό αγγείο και σε τόπο Ιερό. Η εύρεση αυτή έγινε από κάποιο ιερέα στα Κόμανα της Καππαδοκίας. Από εκεί μετακόμισαν το Ιερό λείψανο στην Κωνσταντινούπολη, όπου η υποδοχή έγινε με μεγάλη επισημότητα. Ο τότε πιστότατος βασιλιάς και ο Πατριάρχης με όλο τον ορθόδοξο λαό, υποδέχθηκαν με πολλή χαρά την τιμία κεφαλή του Προδρόμου. Έπειτα, με ευλάβεια την προσκύνησαν και την τοποθέτησαν σε τόπο Ιερό. Έτσι, επαληθεύεται ο λόγος του ψαλμωδού Δαυίδ: "Φυλάσσει Κύριος πάντα τα οστά αυτών, εν εξ αυτών ου συντριβήσεται". Ο Κύριος, δηλαδή, φυλάσσει όλα τα οστά των δικαίων, και ούτε ένα από αυτά δε θα συντριβεί. 
Η Εκκλησία μας εορτάζει την τρίτη εύρεση της κεφαλής του Ιωάννη του Προδρόμου στις 25 Μαΐου.
Και ένα βίντεο...
Αποτέλεσμα εικόνας για ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΚΑΙ ΒΑΠΤΙΣΤΗΣ
 ...με τον βίο του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και Βαπτιστού του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού...
TAG