ΤΟ "ΠΑΛΑΙΟ" ΚΑΙ ΤΟ "ΝΕΟ" ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ...(Ε)

Έν Ανθοκήποις Νέας Ευκαρπίας Δυτικής Θεσσαλονίκης, Μακεδονία, Ελλάς.
Περίοδος Πεντηκοσταρίου 2023, 
Άνοιξη, Παρασκευή 26 Μαΐου 2023
* άρθρον Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου Τελίδη...
"Πολύς λόγος για το τίποτε"
Δυστυχώς όμως τώρα είναι πολύ αργά!!!
      Η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας σκέφτηκε πως τώρα, που βρισκόμαστε στο μέσον της περιόδου του Πεντηκοσταρίου...
...ενώ ακόμα ο απόηχος της Ανάστασης και της Ανάληψης του Κυρίου μας είναι εμφανής μέσα στην καθημερινότητα μας, είναι και η κατάλληλη στιγμή για να αναρτούμε ημερησίως άρθρα που θα μπορούσαν να προσθέσουν ίσως κάτι περισσότερο στις γνώσεις μας για την Πίστη μας, τις λατρευτικές συνήθειες μας, τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα που απασχολούν τον λαό του Θεού.
     Έτσι αφουγκραζόμενοι οι υπεύθυνοι της κατηχητικής ομάδας της Ενορίας μας, τις ανησυχίες των ενοριτών της, μέσω των ιστοσελίδων που διαθέτουμε και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με μοναδικό κίνητρο το πνευματικό όφελος των αναγνωστών τους, των φίλων, των μελών και των ακολούθων τους, προσπαθώντας να χαλυβδώσει τις πνευματικές άμυνες των ανθρώπων που παρακολουθούν τις ιστοσελίδες μας, δεν θα μπορούσε να μην συμπεριλάβει στις αναρτήσεις και στα άρθρα της, το μεγάλο πια θέμα, όπως αυτό έχει γιγαντωθεί στις μέρες μας, το πρόβλημα του παλαιού και του νέου ημερολογίου.  Ένα θέμα καθαρά πρακτικής φύσεως που διογκώθηκε από ανθρώπους χωρίς ιδιαίτερα αναπτυγμένο το χριστιανικό φρόνημα, για να γίνει, επειδή δεν δόθηκε αμέσως η πρέπουσα σημασία από την Εκκλησία και η επικινδυνότητα του, θέμα σήμερα που ταλανίζει την Μια, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία. 
Σχετική εικόνα       Η σημερινή πρακτική του απόλυτου διαχωρισμού μεταξύ παλαιού και νέου ημερολογίου, η απόσχιση από το Σώμα της επίσημης Εκκλησίας της Ελλάδος, η αντικανονική χειροτονία Επισκόπων, Ιερέων και Διακόνων και η εγκατάλειψη της Αποστολικής Διαδοχής εκ μέρους των..."οπαδών" του παλαιού ημερολογίου, έχει φέρει την επίσημη Εκκλησία σε πολύ δύσκολη θέση, δίνοντας την δυνατότητα σε αυτούς που την εχθρεύονται, να την χλευάζουν και να την λοιδορούν, ενώ στους ίδιους τους χριστιανούς, που δεν γνωρίζουν το θέμα εκ βάθους, να είναι ανήμποροι να αντιδράσουν στα σχόλια εναντίον της Εκκλησίας.
Αποτέλεσμα εικόνας για παλαιο και νεο ημερολόγιο             Βλέπουμε, ιδιαίτερα στις ημέρες μας, εξαιτίας όλων αυτών των πρακτικών, να έχουν βρει την ευκαιρία κάποιοι ανίδεοι νεοσοφιστές και ψευτοδιανοούμενοι, ακόμα και να γελούν εις βάρος μας βλέποντας την αντιπαράθεση μεταξύ των χριστιανών και τα καμώματα κάποιων γραφικών ζηλωτών "οπαδών" αλλά και ιερέων του παλαιού ημερολογίου, αλλά και θερμόαιμων πιστών του νέου ημερολογίου ενίοτε, που δεν συνάδουν με την χριστιανική διδασκαλία, αλλά αντίθετα δίνουν λαβές για σχόλια και ασχήμιες από μερίδα του λαού μας, που μη γνωρίζοντας την πραγματικότητα στην ιστορία της αλλαγής του ημερολογίου στην Ορθόδοξη Ελλαδική Εκκλησία, μέχρι και σήμερα, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να αμφιταλαντεύεται, ενώ δεν είναι και λίγοι οι χριστιανοί που βρέθηκαν σε πολύ δύσκολη θέση όταν κατάλαβαν πως τα Μυστήρια που προέβησαν από άγνοια στο παρελθόν, από ιερείς του παλαιού ημερολογίου για αυτούς και τα παιδιά τους, σήμερα δεν μπορούν να γίνουν δεκτά από την επίσημη Εκκλησία και είναι άκυρα και αντικανονικά.
Αποτέλεσμα εικόνας για παλαιο και νεο ημερολόγιο      Ας προσπαθήσουμε όμως να σας εξηγήσουμε μερικά στοιχεία από την διαμάχη παλαιού και νέου ημερολογίου, που δείχνουν πόση μικρής σημασίας θα έπρεπε να έχει αυτή η διαφορά των 14 ημερών για την ζωντανή Πίστη μας και την Αγάπη της Εκκλησίας του ιδρυτού της Χριστού στην ζωή μας. Μάλιστα βρήκαμε ένα άρθρο που μας άρεσε γιατί είναι μικρό, περιεκτικό και κατανοητό, προερχόμενο από νέους ανθρώπους, από την ιστοσελίδα  Ορθόδοξες χριστιανικές νεανικές ομάδες και του μαθητικού τομέα του Συλλόγου " Μέγας Βασίλειος", που έχει όνομα  "Χαρούμενοι αγωνιστές", και σας το αναδημοσιεύουμε για να δείτε πόσο πλανεμένοι είμαστε όλοι οι πιστοί, όταν αφήνουμε να μας απασχολούν τέτοια ζητήματα, ενώ η ζωή του χριστιανού μπορεί μόνο μέσα από την ενότητα και την αγάπη να μεγαλουργήσει και να καθαγιαστεί.
(...ίσως αν το καλοσκεφτούμε μπορεί να βρούμε πολλά στοιχεία, ίδια ή παρεμφερή, με την άσχημη και αρρωστημένη κατάσταση της πανδημίας που βιώσαμε τα περασμένα χρόνια, και το "μέγα αμάρτημα" για πολλούς "ζηλωτές γέροντες", να φορά ο "άπιστος" ή "ολιγόπιστος" χριστιανός μάσκα μέσα στον ναό, ή να εμβολιάζεται για να προστατευτεί και να προστατεύσει τους συνανθρώπους του από τον κορωνοϊό...θέμα το οποίο στις ταραγμένες εκείνες μέρες μας το είχαμε αναγάγει σε μείζον και  δογματικό σφάλμα, όπως αυτό με το παλαιό και νέο ημερολόγιο, τότε!!!. Θέλει όμως προσοχή και επαγρύπνηση γιατί τα τραύματα του παρελθόντος είναι νωπά και ακόμα αιμορραγούν... καθημερινά δε βλέπουμε δυστυχώς να προστίθενται και άλλα!!! ενώ στην Ορθοδοξία μας δεν περισσεύει κανείς, και πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι, αδέλφια!!!)
      Προσευχή λοιπόν είναι η πρόταση μας απέναντι στον φανατισμό και τον ζηλωτισμό,  προσευχή και γνώση, προσευχή για την ενότητα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, αλλά και γνώση του Ευαγγελίου, της Πίστης μας, αλλά και της εκκλησιαστικής ιστορίας.
Αποτέλεσμα εικόνας για "Χαρούμενοι αγωνιστές", των Ορθόδοξων χριστιανικών νεανικών ομάδων και του μαθητικού τομέα του Συλλόγου " Μέγας Βασίλειος",
Το άρθρο της ιστοσελίδας αυτής, αναρτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2017, 
και τιτλοφορείται...
Σχετική εικόνα"Τι διαφορά έχουν Παλαιό και Νέο Ημερολόγιο και γιατί δεν «τα βρίσκουμε» μεταξύ μας;"
-Η ερώτηση που τέθηκε στην ιστοσελίδα ήταν...
Αφού όλοι αγωνιζόμαστε εναντίον των αιρέσεων και των εκτροπών της Ορθόδοξης διδασκαλίας και της μοναδικότητας της Αποστολικής και Καθολικής Εκκλησίας του Χριστού, γιατί δε μπορούν οι παλαιοημερολογίτες (και λεγόμενοι Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί) να τα βρουν με την Εκκλησία του Χριστού, αφού η διαφορά είναι μόνο στο θέμα του ημερολογίου; Συμβαδίζει αυτή η στάση με την διδασκαλία του Κυρίου;

-Η απάντηση της ιστοσελίδας ήταν...

Αποτέλεσμα εικόνας για παλαιο και νεο ημερολόγιο
Ας δούμε το θέμα μας ιστορικά. Στις 16 Φεβρουαρίου 1924 εισήχθη στην Εκκλησία της Ελλάδος το Νέο Ημερολόγιο, οπότε και η συγκεκριμένη ημερομηνία έγινε αυτόματα 1 Μαρτίου 1924.
Η αλλαγή δεν έγινε επιπόλαια, αλλά ύστερα από πολλές συσκέψεις της Ιεράς Συνόδου με καθηγητές πανεπιστημίου και αρμόδιες επιτροπές. Γι’ αυτόν τον λόγο και η απόφαση πάρθηκε ομόφωνα, από όλους, δηλαδή, τους ιεράρχες. Η πρώτη αντίδραση ξεκίνησε από κάποιους αγιορείτες μοναχούς οι οποίοι ξεσήκωσαν τον απλό λαό λέγοντας πως η κίνηση αυτή πρόδιδε την πίστη των πατέρων μας. Οι αντιδράσεις, δυστυχώς, γενικεύτηκαν και δημιουργήθηκε ένταση και απαράδεκτες ενέργειες και από τις δύο πλευρές. Ο φανατισμός οδήγησε μια μερίδα χριστιανών να δημιουργήσουν δική τους Εκκλησία. Αρχικά αναζήτησαν για κάποιους επικεφαλής, αλλά όπου και αν απευθύνθηκαν (Έλληνες ιεράρχες, Σερβική Εκκλησία) δεν βρήκαν ανταπόκριση.
Αποτέλεσμα εικόνας για παλαιο και νεο ημερολόγιο
Το ουσιαστικό πρόβλημα ξεκίνησε ένδεκα ολόκληρα χρόνια αργότερα όταν τρεις ιεράρχες, “θυμήθηκαν” πως έπρεπε να αγωνιστούν υπέρ τού “πάτριου” ημερολογίου. Στις 26 Μαΐου 1935 συλλειτούργησαν σε ναό της Αθήνας, διακήρυξαν των αγώνα υπέρ της επαναφοράς του παλαιού ημερολογίου και προχώρησαν σε χειροτονίες τεσσάρων επισκόπων. Έτσι έγινε το σχίσμα.
Ας δούμε τώρα και μερικά πρακτικά ζητήματα. Για οικονομία χρόνου και χώρου θα τα παραθέσουμε επιγραμματικά και χωρίς πολλές επεξηγήσεις, οι οποίες είναι όντως ενδιαφέρουσες και προτείνεται να αναζητηθούν περαιτέρω από τον αναγνώστη.
    Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΝΕΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
  • Δεν υφίσταται πραγματική ιερωσύνη στους παλαιοημερολογίτες. Οι επίσκοποι που αποκόπησαν από την Εκκλησία, καθώς και αυτοί που χειροτονήθηκαν αμέσως μετά, καθαιρέθηκαν αμέσως από την Εκκλησία της Ελλάδος ως σχισματικοί. Τα μυστήριά τους είναι άκυρα και για αυτό πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα ώστε να μην εκκλησιαζόμαστε και να μην συμμετέχουμε σε μυστήριά τους.
  • Το νέο ημερολόγιο δεν είναι το παπικό όπως διατείνονται οι παλαιοημερολογίτες. Η Εκκλησία της Ελλάδος φρόντισε το νέο ημερολόγιο να ακολουθεί πιστά τους κανόνες της Εκκλησίας με κυριότερο ζήτημα τον εορτασμό τού Πάσχα, γεγονός που δεν ακολούθησαν οι παπικοί κατά την δική τους προσαρμογή του ημερολογίου (βλ. Πάπας Γρηγόριος ΙΓ΄).
  • Οι παλαιοημερολογίτες δεν αγωνίζονται εναντίον κάποιας αίρεσης γι’ αυτό είναι απαράδεκτη η ανυπάκουη στάση τους απέναντι στην Εκκλησία. Πήραν ένα ήσσονος σημασίας ζήτημα και το έκαναν πρωτεύον. Εξάλλου όλα τα ημερολόγια επιστημονικά πάσχουν από ατέλειες. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι αλλαγές ημερολογίου ή ημερομηνιών για πρακτικούς λόγους έγιναν καθόλη την ιστορία τόσο της Παλαιάς Διαθήκης όσο και της Καινής. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι οι Εβραίοι μπορούσαν, αν υπήρχε νομικό ή πρακτικό κώλυμα, να γιορτάσουν το Πάσχα ένα μήνα αργότερα. Στην Εκκλησία μας γίνονταν και συνεχίζουν να γίνονται μεταθέσεις εορτών τακτικά (π.χ. συμπτώσεις εορτής αγίων και δεσποτικών εορτών), ο δε ίδιος ο Χριστός γιόρτασε το Πάσχα με τούς μαθητές του ημέρα Πέμπτη και όχι Σάββατο που ήταν θεόσδοτη παράδοση!
Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΛΑΙΟ ΚΑΙ ΝΕΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΑν θέλουμε να συνοψίσουμε τις πιο σοβαρές εκτροπές των παλαιοημερολογιτών, αυτές μπορούν να αποτυπωθούν ως εξής:
  • Ανυπακοή στις αποφάσεις της επίσημης Εκκλησίας,
  • αποκοπή (σχίσμα) από τον άρραφο χιτώνα του Χριστού, δηλαδή, την Εκκλησία, και, ως εκ τούτου, διακοπή της αποστολικής διαδοχής σε αυτούς,
  • απομόνωση από όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες,
  • φανατισμός που οδηγεί σε, επιεικώς, απαράδεκτες καταστάσεις άγνοιας και μεσαιωνισμού,
  • και το χειρότερο, που αποδεικνύει την πλάνη τους, είναι ότι οι ίδιοι έχουν διαμελισθεί σήμερα μεταξύ τους σε έξι αρχιεπισκοπές!
Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣΚι αν ακόμη δεν ακούν κανέναν, τουλάχιστον ας ακούσουν τα λόγια της Καινής Διαθήκης, τα λόγια του ίδιου του Χριστού στους Φαρισαίους: “Το Σάββατο έγινε για τον άνθρωπο και όχι ο άνθρωπος για το Σάββατο” (Μαρκ. Β΄ 27). Αλλά και ο Απόστολος Παύλος που είπε στους Γαλάτες (σε ελεύθερη μετάφραση): “Τώρα που γνωρίσατε τον Θεό, (…), επιστρέφετε πάλι στα ασθενή και πτωχά στοιχεία και υποδουλώνεστε σε αυτά; Καταντήσατε να ασχολείστε με ημέρες, μήνες, καιρούς και χρόνους;” (Γαλ. Δ΄ 9-10). Το δικό μας χρέος αγάπης απέναντι στους Παλαιοημερολογίτες είναι να προσευχόμαστε σθεναρά για την επιστροφή τους, όπως εύχεται όλη η Εκκλησία κατά την Θεία Λειτουργία «ὑπέρ τῆς τῶν πάντων ἑνώσεως».
Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣΥ.Γ.: Το Παλαιό Ημερολόγιο χρησιμοποιείται ακόμα σε κάποιες Ορθόδοξες χώρες (π.χ. Ρωσία) αλλά και σε ολόκληρο το Άγιο Όρος. Αυτοί όμως δεν έχουν αποκοπεί από την κανονική Εκκλησία και μνημονεύουν κανονικά τους Ορθοδόξους αρχιερείς (π.χ. το Άγιο Όρος μνημονεύει τον Οικουμενικό Πατριάρχη, στον οποίο υπάγεται). «Παλαιοημερολογίτες» ονομάζονται μόνο οι σχισματικοί, που δεν αποτελούν πλέον μέλη της κανονικής Εκκλησίας.

Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ
     Αυτό ήταν το άρθρο της ιστοσελίδας "Χαρούμενοι αγωνιστές", των Ορθόδοξων χριστιανικών νεανικών ομάδων και του μαθητικού τομέα του Συλλόγου " Μέγας Βασίλειος",  με θέμα το παλαιό και το νέο ημερολόγιο. Η Ενορία μας το αγκάλιασε και το αναδημοσίευσε, τόσο πέρυσι τέτοια περίπου εποχή, όσο και στις φετινές αναρτήσεις της, συμπληρώνοντας και κάποιες δικές της απόψεις, πιστεύοντας ακράδαντα πως με αυτόν τον τρόπο συμμετέχει με τις μικρές δυνάμεις της ιστοσελίδας της Ενορίας μας, των Αγίων Θεοπατόρων, του Ιωακείμ και της 'Αννας, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, στην κατανόηση του προβλήματος, έτσι ώστε το επικίνδυνο αυτό θέμα που έχει διχάσει το Σώμα της Εκκλησίας να μην δημιουργήσει περισσότερες πληγές από όσες ήδη υπάρχουν. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ
     Λεπτομέρειες για τα ιστορικά γεγονότα δεν θα δείτε να αναφέρονται στα δικά μας σχόλια, αλλά ούτε από το άρθρο που αναδημοσιεύουμε σήμερα, αφού αυτές είναι γνωστές ή εύκολα μπορείτε να τις βρείτε στο διαδίκτυο....πάντα με προσοχή!!! Η πρόθεση του συγγραφέως του άρθρου αυτού της ιστοσελίδας της Ενορίας μας, είναι απλά να εμβαθύνει σε αυτά τα γεγονότα που προσέβαλαν την ενότητα της Εκκλησίας τότε και συνεχίζουν να το κάνουν μέχρι σήμερα, αλλά και να παρουσιάσει την γνώμη της με λόγο ενωτικό, αδελφικό, προτρεπτικό και αγαπητικό.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ
     Το παλαιό ημερολόγιο, το "Πάτριο" ή το "Γνήσιο", όπως συνηθίζεται να αναφέρεται στους κύκλους των παλαιοημερολογιτών, των Γ.Ο.Χ, όπως ονομάζουν τους εαυτούς τους (Γνήσιοι Ορθόδοξοι Χριστιανοί), σαφώς και είναι το πρώτο, το αρχικό, αυτό δηλαδή με το οποίο ξεκίνησε η Εκκλησία του Χριστού, να μετρά τον χρόνο ύπαρξης της από τους πρωτοχριστιανικούς  ακόμα χρόνους, να γιγαντώνεται και να ακμάζει. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η ημερομηνία είναι θέσφατο, ένα θέμα δογματικό μέσα στην εκκλησιαστική ιστορία, και η αλλαγή της για πρακτικούς και διαδικαστικούς λόγους μπορεί να διχάζει και να δημιουργεί πολεμικό και εχθρικό κλίμα στην αγκαλιά της Εκκλησίας, ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ του λαού της. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ ΠΑΤΡΙΟ ΓΟΧ
     Ας μην λησμονούμε και τα λόγια του ίδιου του Ιησού στο κατά Μάρκον Ευαγγέλιο, κεφάλαιο β΄ στίχος 23, όπου απευθυνόμενος προς τους Φαρισαίους που σκανδαλίστηκαν όταν ημέρα Σάββατο οι μαθητές Του έκοβαν τα χόρτα για να περάσει μέσα στο χωράφι που περπατούσε,  τον ακούμε να τους λέει πως... 
"...τὸ σάββατον διὰ τὸν ἄνθρωπον ἐγένετο, οὐχ ὁ ἄνθρωπος διὰ τὸ σάββατον·"
Αποτέλεσμα εικόνας για αγιον ορος     Επίσης ποτέ να μην μας διαφεύγει πως από τους Αποστολικούς ακόμα χρόνους η Εκκλησία του Χριστού είχε συνολικό τρόπο έκφρασης και εκφοράς των απόψεων και των αποφάσεων της. Είχε τους θεοφόρους Πατέρες της, που ενώ πολλές φορές διαφώνησαν μεταξύ τους, και μάλιστα για πολύ σοβαρά και δογματικά Θέματα, πάντα έδειχναν υπακοή στις αποφάσεις του συνόλου, είχε τους ικανούς Ιεράρχες της και τις Συνόδους, Οικουμενικές και μη, που συγκαλούνταν για την επίλυση τυχών προβλημάτων που ταλάνιζαν την ενότητα και την συνοχή της, τακτική που συνεχίστηκε μέχρι και σήμερα, φυσικά χωρίς πια την δύναμη της Οικουμενικότητας, δύναμη που χάθηκε αφού επήλθε το Σχίσμα των Εκκλησιών το 1053 μ.Χ. με τους Ρωμαιοκαθολικούς να χαράζουν τον δικό τους δρόμο και μετά να διαχωρίζονται και αυτοί σε περισσότερα κομμάτια, Συνοδικό σύστημα και μια τακτική η οποία και θα συνεχίζεται για πάντα σύμφωνα με τους θεοεμπνευσμένους  εκκλησιαστικούς Κανόνες της. 
  Παράδειγμα ενότητας και 
αβροφροσύνης, οικονομίας και αγάπης, ας πάρουμε από το Άγιον Όρος και την Αθωνική Κοινότητα, όπου όλοι οι αγιορείτες μοναχοί, εκτός πολύ λίγων εξαιρέσεων, παρότι σωστά χρησιμοποιούν στις καθημερινές Ακολουθίες τους και στην εν γένει λατρευτική και λειτουργική ζωή τους μέσα στο Άγιον Όρος, το παλαιό ημερολόγιο, κρατώντας έτσι παραδόσεις αιώνων, όταν θα βρεθούν "στον κόσμο", όπως χαριτωμένα ονομάζουν την εκτός της Αθωνικής Πολιτείας περιοχή, και βρεθούν σε Ενορίες Ιερών Μητροπόλεων της Ελλαδικής Εκκλησίας, αλλά και Μητροπόλεις του εξωτερικού, και χρειαστεί να συλλειτουργήσουν με άλλους ιερείς, 
Αποτέλεσμα εικόνας για αγιον οροςσε Ιερούς Ναούς που ακολουθούν το νέο Ημερολόγιο, τότε συμμορφώνονται με τους κανόνες αυτούς χωρίς κανένα πρόβλημα, συμμεριζόμενοι το εκκλησιαστικό τυπικό του τόπου που τους φιλοξενεί, όπως και οι ιερείς και μοναχοί από "τον κόσμο", όταν πατήσουν το πόδι τους στο Αγιόνυμον Όρος και αυτοί υπόκεινται στο αγιορείτικο τυπικό και ημερολόγιο. Το ίδιο ακολουθείτε και από τους ιερείς της Ορθοδόξου Ρωσικής και άλλων Εκκλησιών. Απλές τακτικές που ενώνουν και γαληνεύουν αντί να διχάζουν, να διασπούν και να ταλαιπωρούν το Σώμα της Εκκλησίας μας.
     Ως ελάχιστο δείγμα της ενωτικής δύναμης της Ορθοδοξίας, χωρίς όμως να είναι ιδιαίτερα πετυχημένο ως παράδειγμα, αλλά είναι το μοναδικό εδώ και αιώνες, σας θυμίζουμε την πρόσφατη Μεγάλη και Ιστορική Πανορθόδοξη, σύμφωνα με τους αρχικούς σχεδιασμούς,
Αποτέλεσμα εικόνας για συνοδος στο κολυμπάρι Διορθόδοξη τελικά, Σύνοδο των Προκαθημένων των 14 Αυτοκεφάλων Ορθοδόξων Εκκλησιών που συμμετείχαν στο Κολυμπάρι της Κρήτης, που συγκλήθηκε από τις 16 έως τις 26 Ιουνίου του 2016. 
Ένα πολλά υποσχόμενο και μεγαλεπήβολο εγχείρημα, που έγινε με μεγάλη και επίπονη προετοιμασία σαράντα ετών, με αμφίβολα όμως αποτελέσματα, αφού οι εγωϊσμοί, οι πρωτοκαθεδρίες και οι μισαλλοδοξίες μεταξύ των Προκαθημένων, δεν άφησαν πολλά περιθώρια επίλυσης σοβαρών θεμάτων που ταλαιπωρούν το Σώμα της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας χρόνια τώρα, αλλά την επίλυση, ή έστω την καταγραφή δευτερευόντων προβλημάτων, ενώ οι αποφάσεις και το τελικό κείμενο που διατυπώθηκε και υπογράφηκε, ήταν πολύ κατώτερο των περιστάσεων. 
Απίστευτο;;;;
Σαν γεγονός πάντως, υπήρξε μεγαλειώδες και μοναδικό, ενώ δεν μπόρεσε να αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο και τα μάτια όλου του κόσμου για δέκα ημέρες είχαν "καρφωθεί" επάνω στην Ορθοδοξία και ότι πραγματικά μεγάλο εκπροσωπεί, αναμένοντας από αυτήν πολύ περισσότερα. 
      Τώρα, συγκεκριμένα εδώ στην Ελλαδική Εκκλησία, η Ιερά Σύνοδος είναι η φωνή της, ενώ τα μέλη της, οι εκάστοτε Συνοδικοί Μητροπολίτες υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, είναι το επίσημο όργανο της. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ ΠΑΤΡΙΟ ΓΟΧΌσοι δε, διαφωνούν με τις αποφάσεις του επίσημου αυτού οργάνου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου δηλαδή, και αποφασίζουν να φύγουν και να αποσχιστούν από το Σώμα της, δηλώνοντας ανυπακοή για εγωιστικούς ή άλλους δικούς τους προσωπικούς λόγους, αυτοί μόνο κακό μπορούν να προσφέρουν στην χριστιανοσύνη και στην Πίστη μας, κάτι που έγινε και στην περίπτωση των παλαιοημερολογιτών επισκόπων, οι οποίοι και δημιούργησαν το γνωστό ρήγμα και την "αιμορραγία" μεταξύ του συνόλου των αδελφών χριστιανών.
    Κάτι παρόμοιο αλλά άλλης κατηγορίας πρόβλημα, πήγε να δημιουργηθεί και συνεχίζει να υφίσταται...σε μικρότερο σαφώς βαθμό!!! κατά την περίοδο που διανύσαμε τα τελευταία χρόνια, αυτό της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας και της αναγκαιότητας ή μη της χρησιμοποίησης της μάσκας από τους χριστιανούς μέσα στους ναούς, ή και του εμβολίου, σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών επιστημόνων, τους νόμους της Κυβέρνησης, αλλά και τις κατευθύνσεις της Ιερά Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, 
...θυμάστε!!! τις Θείες Λειτουργίες "κεκλεισμένων των θυρών" και άλλα τέτοια χαριτωμένα, διχάζοντας, ευτυχώς προσωρινά, το πλήρωμα της Εκκλησίας και χωρίζοντας το σε "ομολογητές" και "ολιγόπιστους", θέματα που ευτυχώς γρήγορα αντιμετωπίστηκαν από την Ιερά Σύνοδο, η οποία και εξέδωσε Εγκυκλίους και παίρνοντας, πολύ γρήγορα για μερικά θέματα και καθυστερώντας σε κάποια άλλα, θέση στα ζητήματα που κλυδώνισαν για ένα διάστημα την φερεγγυότητα της, επιστρατεύοντας όμως εν τέλει τον θεσμικό της ρόλο
και βάζοντας προ των ευθυνών τους, κάποιους "παραβάτες"...λαϊκούς ή και κληρικούς, που εξέφρασαν άλλη άποψη, θυμάστε τι έλεγαν με υπερηφάνεια..."εμείς ανήκουμε στην Εκκλησία του Χριστού και όχι στην Εκκλησίας της Ελλάδος" και μάλιστα δημοσίως, και που αναζήτησαν...ενώ ακόμα μερικοί από αυτούς συνεχίζουν να αναζητούν, κάνοντας κακό στο Σώμα της Εκκλησίας, άλλες πρακτικές από αυτές της Αρχής μας, που εκπροσωπείτε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, που έχει και την ευθύνη της συνέχισης της λατρευτικής ζωή μας και που θα δώσει λόγο, αρχικά στον Θεό, αλλά και στον ιστορικό του μέλλοντας.
     Ευχόμαστε το άρθρο μας αυτό να σας βοήθησε στην κατανόηση των ιστορικών γεγονότων, αλλά και στην συνειδητοποίηση πως το "Παλαιό"
Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ ΠΑΤΡΙΟ ΓΟΧκαι το "Νέο" ημερολόγιο δεν μπορεί, δεν επιτρέπεται, να δημιουργεί έχθρες και φιλοπολεμικό κλίμα μεταξύ των χριστιανών, ειδικά τώρα που η Εκκλησία, η οποία βάλλεται πανταχόθεν, πρέπει να είναι ενωμένη και δυνατή για να αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα, σημαντικά και σύγχρονα, όπως αυτό της πολύ επικίνδυνης παγκοσμιοποίησης, της Ουνίας, πολύ πρόσφατα δε της πανδημίας μιας αρρώστιας, του covid-19, ενός κορονοϊού, που εν έτει 2019 εμφανίστηκε από το πουθενά, πέρασε όλο το 2020 και μετά το 2021 και το 2022 μας άφησε, ενώ τώρα το 2023 απολαμβάνουμε την απόλυτη ελευθερία...με προσοχή!!! αλλά και αυτό το τέρας της αθεΐας και της θεοποίησης της ύλης, όπως αυτό της παντελούς εγκατάλειψης της ιδέας της ενωμένης  ελληνικής οικογένειας, των θεσμών της πατρίδας μας και των αξιών της ελληνικής ζωντανής λαϊκής και εκκλησιαστικής παραδόσεως μας, των συμβόλων του τόπου μας, του Σταυρού και της γαλανόλευκης σημαίας μας, 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ ΠΑΤΡΙΟ ΓΟΧτης ηρωϊκής και ένδοξης ιστορίας της χώρας μας, της αρχαιοτέρας όλων των γλωσσών του κόσμου και της γνησίας ταυτότητας των Ελλήνων του βορά, των αιωνίων και μοναδικών Μακεδόνων της πατρίδας μας, της Ελλάδας...της Βόρειας Ελλάδας...της Μακεδονίας, που πλέον, με δική μας υπαιτιότητα, τέθηκε σε αμφισβήτηση από όλον τον κόσμο και δυστυχώς έχασε ένα μεγάλο μέρος του ονόματος της, δίνοντας το...προσθέτοντας το "Βόρεια", σε έναν περίεργο και πολύ νέο σε ηλικία λαό για να το κατέχει. 
     Η Ορθοδοξία και η επίσημη Εκκλησία της, με κορυφαίο εκπρόσωπο της, τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας, με τους κανονικούς Αρχιερείς και τους Ιερείς και Διακόνους της, τώρα και πάντα, σε κάθε ευκαιρία, σε κάθε Θεία Λειτουργία και Ακολουθία της, θα εύχεται και θα προσεύχεται υπέρ της ενώσεως της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας, απευθυνόμενη σε όλους τους αδελφούς της, ακόμα και  αυτούς που κάποια στιγμή αποσχίστηκαν από το Σώμα της.
     Θα εύχεται και θα προσεύχεται για τους παλαιοημερολογίτες αδελφούς μας, με τους οποίους καμιά μα καμία δογματική διαφορά δεν υπάρχει, οπότε και κανένας λόγος αντιμαχίας και σύγκρουσης. Αλλά, χωρίς να υπάρχει καμία σύγκριση φυσικά, σε δεύτερη φάση, θα εύχεται και θα προσεύχεται και για τους αλλόδοξους, αιρετικούς αδελφούς μας, όπως τους μονοφυσίτες, τους ευαγγελικούς, τους ρωμαιοκαθολικούς, τους διαμαρτυρόμενους ή εναλλακτικά προτεστάντες, και πόσους άλλους, που θέλησαν να δημιουργήσουν την δική τους εγωϊστική εκδοχή της Αλήθειας του Χριστού μας, αφήνοντας το στίγμα τους και χαράσσοντας το όνομα τους στην εκκλησιαστική ιστορία...με όχι και πολύ κολακευτικά λόγια.  
Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΛΑΙΟΗΜΕΡΟΛΟΓΙΤΕΣ ΠΑΤΡΙΟ ΓΟΧ
     Ακόμα-ακόμα πάντα θα προσεύχεται, σε "άλλη κλίμακα" φυσικά, και για τους ψευδομάρτυρες του Ιεχωβά, μα και για τις νέες ιδέες-θρησκείες που ξεφυτρώνουν ευκαιριακά και απρόσμενα, αποκυήματα ενός καινούργιου κόσμου και ενός σύγχρονου τρόπου ζωής που έρχεται δυναμικά καλύπτοντας τα κενά της δικής μας αμέλειας, τα κενά, τις ελλείψεις και τις παραλείψεις που προκύπτουν κάθε φορά που η Ορθοδοξία δεν δίνει την πρέπουσα έμφαση στην κατήχηση των πιστών της και ιδιαίτερα της νεότητας, κάθε φορά που κοιτά αδιάφορα την σύγχρονη πραγματικότητα και αρκείται στο να βαυκαλίζεται από τους εκπροσώπους της, αναπαυμένη στις δάφνες της, πιστεύοντας  λανθασμένα πως όλα για αυτήν είναι δεδομένα και ιδανικά μέσα στην "κλειστή κοινωνία", στην οποία απευθύνεται, στην οποία κινείται και για την οποία δραστηριοποιείτε.
Ο  Γέροντας Εφραίμ εκ Αριζόνας μας λέει:
"Δεν υπάρχει παλιό και νέο ημερολόγιο, μόνο πράξεις..."
Αυτή φυσικά η κατάσταση της Εκκλησίας μας δεν πρέπει να συνεχιστεί, αλλά θα έπρεπε δυναμικά, μέσα από τα εντεταλμένα και επίσημα όργανα της, τον Αρχιεπίσκοπο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, να πάρει στέρεες αποφάσεις, να δείξει πυγμή και βούληση, να βγει μπροστά και να αφουγκραστεί τα υπαρξιακά προβλήματα του Έλληνα και την έλλειψη κατήχησης του, ίσως και να συγκρουστεί, αν χρειαστεί, μα κυρίως, ιεραποστολικά να δείξει την ζωντάνια και την επικαιρότητα των λόγων του Χριστού και Ιδρυτή της Εκκλησίας Του, αλλά και να μεταλαμπαδεύσει τις διδασκαλίες Του.
         Επίσης νομίζω πως θα έπρεπε ακόμα και να παλέψει, πάντα όμως μέσα στα πλαίσια που της επιτρέπει το Ελληνορθόδοξο Σύνταγμα της χώρας μας, μέχρι φυσικά και αυτό να αναθεωρηθεί, όπως "επιτάσσει"...το βλέπουμε καθημερινά, η αμφιλεγόμενη "πρόοδος" και η νέα τάξη πραγμάτων που ευαγγελίζονται οι εκάστοτε κυβερνώντες και διοικώντες,
Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΤΡΙΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ
να παλέψει και να νικήσει, ασκώντας τα δημοκρατικά δικαιώματα της και τον σεβασμό αλλά και την επιρροή που έχει στον ελληνορθόδοξο λαό μας, δια λόγου και έργου, για την συνέχεια και το μέλλον της, με συνέπεια και όραμα, λόγο δυναμικό και αιχμηρό, έργο τεκμηριωμένο και δημιουργικό, σοβαρές αποφάσεις και μελετημένες κινήσεις, που να συνάδουν όμως με το ενωτικό και αγαπητικό πνεύμα της.




      Και αν πρέπει να βάλω έναν τίτλο στο άρθρο μου αυτό, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους χριστιανούς, παλαιοημερολογίτες και νεοημερολογίτες, θα έλεγα πως...
...μας ενώνουν πολύ περισσότερα πράγματα, 
από όσα μας χωρίζουν...δεν νομίζετε;;; 
Καλό καλοκαίρι σ' όλους!!!  
Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τελίδης
TAG