*σήμερα η ιστοσελίδα μας φιλοξενεί ...
...ένα άρθρο του Λάμπρου Κ. Σκόντζου Θεολόγου - Καθηγητού,
δημοσιευμένο στην Romfea.gr, το Σάββατο, 27 Μαΐου του 2017...
Για την εορτή του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, το πρωΐ από τις 10.00 π.μ. θα τελεσθεί στην Ενορία μας και συγκεκριμένα στην κατακόμβη του Ιερού Ναού μας, ειδική Θεία Λειτουργία για τα κατηχητόπουλα της "Ιθάκης" μας, ξεκινώντας ουσιαστικά έτσι η γιορτή της Λήξης της κατηχητικής χρονιάς 2022-2023, της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας. Θα ακολουθήσει μετά την Θεία Λειτουργία, η προβολή ενός βίντεο και ένα κέρασμα για τα παιδιά μας και κατόπιν παιχνίδι διασκέδαση και χαρά στο προαύλιο της εκκλησιάς μας μέχρι το μεσημέρι. Η γιορτή θα τελειώσει με το καθιερωμένο πια μπουγέλωμα μεταξύ παιδιών γονιών και κατηχητών!!!
Καλό καλοκαίρι στα παιδιά μας &...
...ραντεβού τον Σεπτέμβρη!!!
Άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος
Ο Θαυματουργός & πολύπαθος άνθρωπος του Θεού.

Η εμφάνιση αγίων στην Εκκλησία μας σε κάθε εποχή είναι το μόνιμο θαύμα. Ουδέποτε υπήρξε εποχή στη δισχιλιόχρονη πορεία της Εκκλησίας μας που να μην έχει εμφανιστεί άγιος. Όπως σε κάθε εποχή, έτσι και στους νεότερους και σύγχρονους καιρούς αναδεικνύει ο Θεός αγίους για τη δόξα τη δική Του και τον αγιασμό και την αρωγή των πιστών. Ένας από τους νέους λαοφιλείς αγίους της Εκκλησίας μας είναι και ο άγιος Ιωάννης ο Ρώσσος.
Ήταν Ρώσσος στην καταγωγή και είχε γεννηθεί στη Ν. Ρωσία, τη σημερινή Ουκρανία, στα 1690 από ευσεβή οικογένεια. Κατατάχτηκε στον ρωσικό στρατό να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία, όταν η πατρίδα του βρισκόταν σε πόλεμο με την Τουρκία (1711-1718). Ο νεαρός Ιωάννης πολεμούσε με ηρωισμό στον αυτοκρατορικό στρατό, ο οποίος είχε υποστεί ταπεινωτικές ήττες από τα ακατάβλητα τουρκικά στρατεύματα. Στη μάχη ανακατάληψης του Αζώφ πιάστηκε αιχμάλωτος, μαζί με χιλιάδες άλλους συμμαχητές του και οδηγήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, εν μέσω εξευτελισμών.
Ο ίδιος, έχοντας ακράδαντη πίστη στο Χριστό, θεωρούσε την παραμονή του στο στάβλο ως ευλογία, θυμίζοντάς του ότι και ο Λυτρωτής μας γεννήθηκε σε στάβλο. Επίσης δεχόταν με πλήρη ανεξικακία τις ταπεινώσεις και τα βασανιστήρια των βαρβάρων αλλοθρήσκων. Πρότυπό του ο Χριστός, ο οποίος συγχώρησε τους σταυρωτές Του!
Εκτελούσε με πρωτοφανή προθυμία τις αγγαρείες που τον υπέβαλλαν οι απάνθρωποι άνθρωποι του Αγά. Απορούσαν με την υπομονή, την καλοσύνη και την ανεξικακία του και γι’ αυτό άρχισαν να μαλακώνουν την θηριωδία τους, να του δείχνουν μια κάποια συμπάθεια και να τον αποκαλούν «βελή», δηλαδή άγιο!
Κατά τη μικρασιατική καταστροφή του 1922 οι ευσεβείς κάτοικοι του Προκοπίου πήραν μαζί τους το ιερό λείψανο και το μετέφεραν με μύριους κινδύνους και περιπέτειες στην Ελλάδα. Από το λιμάνι της Μερσίνας μεταφέρθηκε στη Χαλκίδα, με έξοδα της ευσεβούς οικογένειας Παπαδόπουλου. Έμεινε εκεί ως το 1925, οπότε μεταφέρθηκε οριστικά στο Νέο Προκόπιο της Εύβοιας. Το 1930 θεμελιώθηκε περικαλλής ναός προς τιμή του. Εκεί παραμένει το τίμιο σκήνωμά του μέχρι σήμερα, σε βαρύτιμη λάρνακα και μαρμάρινη περίτεχνη θολωτή βάση.

Η Μια, Αγία, Καθολική, Αποστολική και Ανατολική Εκκλησία μας, τιμά την μνήμη του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου, στις 27 Μαΐου εκάστου έτους.
Πρεσβείες
του Αγίου Ιωάννου του Ρώσου
και της Θεοτόκου,
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’.
Ἦχος δ’.
Ταχύ προκατάλαβε.
Ἐκ γῆς ὁ καλέσας σε πρός οὐρανίους μονάς, τηρεῖ καί μετά θάνατον ἀδιαλώβητον τό σκῆνός σου ὅσιε. Σύ γάρ ἐν τῇ Ἀσία ὡς αἰχμάλωτος ἤχθης, ἔνθα καί ὠκειώθης τῷ Χριστῷ Ἰωάννη. Αὐτόν οὖν ἱκέτευε, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.
Ἐκ γῆς ὁ καλέσας σε πρός οὐρανίους μονάς, τηρεῖ καί μετά θάνατον ἀδιαλώβητον τό σκῆνός σου ὅσιε. Σύ γάρ ἐν τῇ Ἀσία ὡς αἰχμάλωτος ἤχθης, ἔνθα καί ὠκειώθης τῷ Χριστῷ Ἰωάννη. Αὐτόν οὖν ἱκέτευε, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου