"Ο ΥΜΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ" (Ε).

Ο Ύμνος της Αγάπης
Α΄επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους, 
κεφάλαιο: ιγ', στοίχοι: 1-8
...άρθρον Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου Τελίδη.
Ο Ιερός Ναός μας,
των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης,
στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας.
Τα Θυρανοίξια του τελέστηκαν τον Οκτώβριο του 2019,
ενώ στην φωτογραφία βλέπεται πως θα είναι εξωτερικά,
όταν, πρώτα ο Θεός, αποπερατωθεί και εξωτερικά.
        Επί τη ευκαιρία της όμορφης εκκλησιαστικής περιόδου που τώρα διανύουμε, της περιόδου του Πεντηκοσταρίου (...η οποία και περιλαμβάνει την Κυριακὴ τοῦ Πάσχα, την Κυριακὴ τοῦ Θωμᾶ, την Κυριακὴ τῶν Μυροφόρων, την Κυριακὴ τοῦ Παραλύτου, την Κυριακὴ τῆς Σαμαρείτιδος, την Κυριακὴ τοῦ Τυφλοῦ την Πέμπτη της Ἀναλήψεως, την Κυριακὴ τῶν Ἁγίων Πατέρων της Α´ Οἰκουμενικής Συνόδου, την  Κυριακὴ τῆς Πεντηκοστῆς, την  Δευτέρα του Αγίας Τριάδος και τέλος την Κυριακή των Αγίων Πάντωνμε την χαρά των πολλών και μεγάλων εορτών και των Πανηγύρεων στους Ιερούς Ναούς της πατρίδος μας...και όχι μόνο, αλλά στην απανταχού Ελλάδα, και όπου κατά παράδοση οι ιερείς καλούνται συχνά-πυκνά στα σπίτια των ενοριτών τους για να τελέσουν το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου...
   Εξ' αιτίας του κορωνοϊού βέβαια και της πανδημίας του, μας έλλειψε δυο-τρία χρόνια, το Μυστήριο του Ευχελαίου, με τις ψυχές και τα σώματα όλων μας να βιώνουν το κακό και την αρρώστια, άλλους λιγότερο και άλλους περισσότερο, με τα μέτρα και τις απαγορεύσεις που χρειάστηκε να πάρουμε για να παραμείνουμε υγιείς και που τώρα..."δόξα τω Θεώ" είναι σε ύφεση.
Ενώ μόλις αρχίσαμε να αποκτούμε και πάλι λατρευτική και λειτουργική ζωή, τότε μια άλλη κρίση έδειξε να ξεφυτρώνει από το πουθενά και μάλιστα δίπλα μας, στην γειτονιά της... "ενωμένης" Ευρώπης, έναν πόλεμο με απρόβλεπτα αποτελέσματα, οικονομικά, ανθρωπιστικά, με βομβαρδισμούς, καταστροφές και θανάτους αμάχων, ανδρών, γυναικών, ακόμα και μικρών παιδιών που βρέθηκαν στην δίνη των μαχών, 
αλλά και της προσφυγιάς αθώων ανθρώπων από τα σπίτια τους, που τρέχουν για να σωθούν από τις πολεμόχαρες αποφάσεις ενός ανθρώπου που δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερους  ενδοιασμούς. Ολέθριο αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν ένας Ορθόδοξος λαός να πολεμά με έναν άλλον Ορθόδοξο λαό, η Ρωσία επιτιθέμενη να εισβάλλει στην αμυνόμενη Ουκρανία, όπου ηρωικά ο ηγέτης της σηκώνει το ανάστημα του και ο λαός του τον ακολουθεί για να υπερασπιστεί την πατρίδα του...και η ιστορία επαναλαμβάνεται με διαφορετικούς όμως  πρωταγωνιστές, αλλά τα ίδια ακριβώς αποτελέσματα. Την καταστροφή!!! 
(Το Ιερό Ευχέλαιο, για όλα αυτά τα παραπάνω, γίνεται πια επιτακτική ανάγκη για τον χριστιανό, που είδε επί δυο χρόνια και βάλε!!!  τις εκκλησιές του να ανοιγοκλείνουν κατά το δοκούν, ως ασπίδα απέναντι στο κακό που έφερε η covid-19, τις μάσκες τα εμβόλια να λειτουργούν για τον περιορισμό της τον τελευταίο καιρό.
Και τώρα βλέπει και τον πόλεμο...ναι τον πόλεμο!!! να είναι η νέα πραγματικότητα και να καραδοκεί στο κατώφλι της Ευρώπης...ίσως και παγκοσμίως, θα δείξει από το πόσο "άσχημοι" και "γυμνοί" τα μάτια του Θεού έχουμε γίνει. 
Όμως στις μέρες που διανύουμε, οι αφορμές για ακόμα πιο ζεστή προσευχή, την καθημερινή παρουσία μας στην εκκλησιά της γειτονιάς μας, αλλά και το Μυστήριο του Ευχελαίου όσο πιο τακτικά μπορούμε περισσεύουν και γίνονται πια επιτακτική ανάγκη. 
Δείτε τον Ρώσο με τον Τούρκο ηγέτη πόσο μοιάζουν, και ειδικά τον Ερντογάν ως... "νεοσουλτάνο" στην χώρα του που σχεδόν κατέστρεψε με τους υπερφίαλους χειρισμούς του, με τι μανία πριν από λίγο καιρό μιλούσε με μίσος για την χώρα μας που του στεκόταν εμπόδιο στα..."σύνορα της καρδιάς του" και στις..."γαλάζιες πατρίδες του", και ξαφνικά με έναν σεισμό ανακάλυψε ξανά τον δρόμο της διπλωματίας, 
πάνω όμως στα συντρίμμια των αχυρένιων σπιτιών που άφησε να χτιστούν και καταπλάκωσαν τον λαό του, που χάθηκαν κατά χιλιάδες κάτω από τα χαλάσματα, για να τους δώσει χέρι βοηθείας και πάλι πρώτη η Ελλάδα μας, στέλνοντας χωρίς δεύτερες και τρίτες σκέψεις, ότι καλύτερο είχε από εκπαιδευμένους ανθρώπους διασώστες, τους οποίους και υποδέχθηκαν οι Τούρκοι αδελφοί μας ως ήρωες και τους φιλούσαν τα χέρια για το καλό που τους έκαναν την στιγμή που το χρειάζονταν, 
αλλά στέλνοντας οι... "κακοί", μέχρι πρότινος Έλληνες καθημερινά και ανθρωπιστική βοήθεια, μέχρι και τώρα που μιλάμε!!! 
Όμως ήρθε και η σειρά μας στον πόνο και στην θλίψη όταν είδαμε στους δέκτες των τηλεοράσεων μας, και δεν μπορούσαμε να το πιστέψουμε, δυο τρένα να συγκρούονται σπέρνοντας τον θάνατο σε νέα παιδιά, ελληνόπουλα που σπούδαζαν ή επέστρεφαν από το τραγικό τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, 
και οδηγώντας στην απόγνωση τους γονείς τους, αλλά και συγγενείς και φίλους τους και αποκαλύπτοντας ένα σωρό ερωτηματικά για το εγκληματικό παζάρεμα με την..."τύχη", ανεύθυνων υπευθύνων των σιδηροδρόμων στην χώρα μας!!! 
Και τώρα, άλλο κακό μας βρήκε, βιώνοντας όλοι μας μια προεκλογική περίοδο, τόσο στην Τουρκία, που μας αφορά και εμάς...για ευνόητους λόγους!!! 
όσο και εδώ, με τους πολιτικούς μας να τρώγονται σαν τα κοκόρια για την ηγεσία και την εξουσία κατά την επόμενη τετραετία, και να αλληλοκατηγορούνται βγάζοντας ο ένας τα άπλυτα του άλλου στην φόρα, ας βάλουμε στις προσευχές μας τους άρχοντες αυτού του τόπου, ώστε να τους βάλει ο Θεός μυαλό και να σκεφτούν επιτέλους τον λαό τους, που ούτε στραβός, ούτε βλάκας είναι, αλλά τους βλέπει, τους κρίνει και με δυσκολία τους υποφέρει...όμως για πόσο ακόμα;;; )
...όπως και παραπάνω αναφέραμε, επιτακτική ανάγκη πια γίνεται πια το Μυστήριο του Ευχελαίου..."εις ίασιν ψυχής τε και σώματος" !!!
 
Αποτέλεσμα εικόνας για αποστολος παυλος
Οι πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι
 Πέτρος & Παύλος
   Ή
 ιστοσελίδα του Ιερού Ναού μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, που βρίσκεται στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας και στην δυτική πλευρά της όμορφης πόλης της Θεσσαλονίκης, εμπνευσμένη από ένα και μόνο αποστολικό ανάγνωσμα που ακούγεται στο Μυστήριο αυτό, του Ευχελαίου, τον τρίτο απόστολο στην σειρά, αφιερώνει όλο το σημερινό άρθρο της σε μια μεγάλη μορφή της εκκλησιαστικής ιστορίας και σε ένα ζωντανό κομμάτι της, που παρά την πάροδο των αιώνων παραμένει επίκαιρο, παραμένει φρέσκο και δροσερό.     
    
     Το αφιερώνει στον Απόστολο των Εθνών Παύλο, στον Απόστολο της Αγάπης, όπως τον αναφέρουν κάποιοι "εξ ημών" του οποίου το ιεραποστολικό και συγγραφικό έργο έχει γίνει αφορμή μελετών και ερμηνειών μα και έχει εμπνεύσει, και συνεχίζει να το κάνει, πολλούς ιερείς και Αρχιερείς, λογίους, θεολόγους, καθηγητές, ιεροκήρυκες και κατηχητές, για να γράψουν τα βιβλία τους, να διδάξουν τους μαθητές τους, να εντρυφήσουν στα νοήματα του, να κηρύξουν από άμβωνος την αλήθεια της Πίστης μας και να κατηχήσουν τα παιδιά μας με το παράδειγμα του.
Ο Απόστολος των Εθνών, Παύλος.
       Ταπεινός και εγώ εργάτης της Εκκλησίας του Χριστού μας, μελετητής και "θαυμαστής" του έργου του Αποστόλου Παύλου,  απομόνωσα ένα μικρό μέρος του τεράστιου συγγραφικού έργου του, που στάθηκε και η δική μου έμπνευση για το άρθρο μου αυτό, το αναλύω και σας το παραθέτω χρησιμοποιώντας λίγες δικές μου σκέψεις, ενώ τις περισσότερες τις δανείζομαι από τα λόγια ενός ακόμα νεοαγιοκαταταχθέντα Αγίου της Εκκλησίας μας, του Αγίου Λουκά του ιατρού,  Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας για να σας κάνω, όπως έγινε και ο ίδιος του, μετόχους της Αγάπης, με απώτερο όμως σκοπό να σας κάνω και συμμέτοχους αυτής της ίδιας Αγάπης, που με τόσο όμορφα καλολογικά στοιχεία στόλισε ο Απόστολος των Εθνών, ο Απόστολος της Αγάπης, Παύλος. 
Ο Άγιος Λουκάς ο ιατρός
Αρχιεπίσκ. Συμφερουπόλεως & Κριμαίας.
          Κανείς άλλος δεν έχει μιλήσει έτσι περί αγάπης όπως ο θείος Παύλος και μάλιστα αν λάβουμε υπ’όψιν μας την καταγωγή και την αυστηρή εβραϊκή μόρφωση του, αλλά και την κουλτούρα της εποχής εκείνης, θα καταλάβουμε πως ο λόγος του ήταν πάντα θεόπνευστος και στο συγκεκριμένο αυτό σύγγραμμα του θα λέγαμε ποιητικός. Έτσι δικαίως έχει χαρακτηριστεί από τους σύγχρονους μελετητές του έργου του ως...  
"Ο Ύμνος της Αγάπης"
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Απόστολος Παύλος στην πόλη της Βεροίας.       Μέσω αυτής της επιστολής που έγραψε ο Απόστολος Παύλος στην Έφεσο το 55 μ.χ και έστειλε στους Κορινθίους βλέποντας την Εκκλησία εκεί να ταλανίζεται με προβλήματα στην ερμηνεία που άρχισε να μορφώνεται για την λειτουργία των πνευματικών χαρισμάτων, μας έδειξε την πραγματική ουσία ενός από αυτά τα χαρίσματα. Το μεγάλο χάρισμα της αγάπης και την σπουδαιότητά της.
Οι Απόστολοι Παύλος και Βαρνάβας
στα Λύστρα. 
          Η αγάπη, μας λέει ο Άγιος Λουκάς, είναι  το  κέντρο όλης της χριστιανικής διδασκαλίας και όλου του Ευαγγελίου, ενώ συνεχίζοντας αναλύει λέξη-λέξη το κείμενο της επιστολής του Αποστόλου Παύλου και μας προτρέπει να προσπαθήσουμε να καταλάβουμε το βάθος του θείου αυτού λόγου του αγίου αποστόλου: 
«Εάν ταις γλώσσαις των ανθρώπων λαλώ και των αγγέλων, αγάπην δε μη έχω, γέγονα χαλκός ηχών ή κύμβαλον αλαλάζον». 
     Ο ήχος της χάλκινης καμπάνας ή ο αλαλαγμός του κυμβάλου είναι κενός, δεν έχει περιεχόμενο. Κούφιος είναι εκείνος ο άνθρωπος, ο οποίος γνωρίζει όλες τις γλώσσες, ακόμα και τη γλώσσα των αγγέλων, και δεν έχει αγάπη.
Ο Απόστολος Παύλος κηρύττων εν Κρήτη
 «Και εάν έχω προφητείαν και ειδώ τα μυστήρια πάντα και πάσαν την γνώσιν, και εάν έχω πάσαν την πίστιν, ώστε όρη μεθιστάνειν, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ειμί». 
    Βλέπετε πόσο μεγάλη σημασία έχει η αγάπη· ο θείος απόστολος λέει ότι είναι ασύγκριτα πιο μεγάλη και από την πίστη που μετακινεί τα βουνά και από τη γνώση που γνωρίζει όλα τα μυστήρια.
 «Και εάν ψωμίσω πάντα τα υπάρχοντά μου, και εάν παραδώ το σώμα μου ίνα καυθήσομαι, αγάπην δε μη έχω, ουδέν ωφελούμαι».
Ο Απόστολος της Αγάπης, Παύλος.
     Μάταια είναι η θυσία εκείνων των ανθρώπων που παραδίδουν το σώμα τους στον θάνατο και στη φωτιά για να καεί και δεν έχουν αγάπη. Διότι και αυτά τα έργα, το να δώσει κανείς τη ζωή του ή να μοιράσει όλα τα υπάρχοντά του, μπορεί να τα κάνει ο άνθρωπος χωρίς αγάπη, για άλλους σκοπούς, πονηρούς. Μπορεί κάποιος να μοιράσει την περιουσία του από κενοδοξία, επειδή θέλει να φαίνεται μεγάλος ευεργέτης στα μάτια των άλλων. Μπορεί να δώσει τη ζωή του όχι όμως για όλους τους ανθρώπους αλλά αποκλειστικά για τους ανθρώπους της δικής του κοινωνικής τάξης ή της δικής του φυλής. Τέτοιος άνθρωπος που θυσιάζει τη ζωή του δεν έχει αγάπη γιατί ταυτόχρονα με την αγάπη προς τους δικούς του ανθρώπους, εκδηλώνει μίσος προς τους ανθρώπους της άλλης τάξης και της άλλης φυλής. Μόνο τότε η θυσία θα έχει αξία στα μάτια του Θεού, όταν προσφέρεται από την αγάπη προς όλους αδιακρίτως τους ανθρώπους, χωρίς καμία εξαίρεση. Διότι η εντολή του Κυρίου είναι να αγαπάμε όχι μόνο τους ανθρώπους της δικής μας συνομοταξίας, ή τους συγγενείς μας, ή του ιδίου χρώματος επιδερμίδος ή μόνο τους συμπατριώτες μας, ή του ιδίου δόγματος ή της ιδίας φυλής με εμάς, αλλά ανεξαιρέτως όλους τους ανθρώπους.
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Απόστολος Παύλος στην Έφεσο.
Ο Απόστολος Παύλος κηρύττει στην Έφεσο.
      Σας θυμίζουν μήπως καθόλου αυτά τα λόγια του Αγίου Λουκά του ιατρού, κάποιες άλλες θρησκείες ή αιρέσεις...βλέπε τους μάρτυρες του  Ιεχωβά, με τους εκλεκτούς του 144.000 μόνο "πιστούς", που θα κερδίσουν τον παράδεισο, επίσης κάποιους συγκεκριμένους και εκλεκτούς οπαδούς αθέων ιδεολογημάτων,  ακόμα-ακόμα και κάποιες φασιστικές προκαταλήψεις και κάποια πολιτικά κόμματα εκ των οποίων μερικά, δυστυχώς, σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές περιόδους, κατέληξαν με δική μας υπαιτιότητα να βρίσκονται και μέσα στην ένδοξη και δημοκρατική Βουλή των Ελλήνων; 
Μέρος από την ζωή του Αποστόλου Παύλου αγιογραφημένη.
    Σας θυμίζουν τα λόγια αυτά του Αγίου και ιατρού Λουκά, την αγάπη "κατά το δοκούν" που επιδεικνύουμε όλοι εμείς, στον Έλληνα, στον χριστιανό, στον Ορθόδοξο και αφήνουμε στο έλεος της σκληρής και απάνθρωπης κοινωνίας της αδικίας της φτώχειας και του πολέμου, τον μετανάστη, τον πρόσφυγα, τον "ξένο", τον αλλόθρησκο, τον αλλόδοξο, ή και τον άπιστο και τον άθεο ακόμα; Έχει σχέση η χωρίς όρους και όρια αγάπη που ευαγγελίζεται ο Απόστολος Παύλος σε αυτό το έγγραφο, «ποίημα» επιτρέψτε μου να πω, με την δική τους...αλλά και δική μας πολλές φορές, κοντόφθαλμη, ασθενική και περίεργη αγάπη;
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Απόστολος Παύλος       Συνεχίζει ο πρωτοκορυφαίος των αποστόλων Παύλος στην επιστολή του να νουθετεί τους Κορινθίους, αλλά και ο Άγιος Λουκάς, ο αγαπημένος ιεράρχης των κατοίκων της μητροπολιτικής του περιφέρειας, της Συμφερουπόλεως στην Κριμαία, αλλά και όλης της τότε Ρωσικής αυτοκρατορίας, να μοιράζεται με τους πιστούς χριστιανούς την αγάπη του για τον Θεό, ψελλίζοντας και αναλύοντας τα λόγια του Αποστόλου Παύλου.
 «Η αγάπη μακροθυμεί, χρηστεύεται, η αγάπη ου ζηλοί, η αγάπη ου περπερεύεται, ου φυσιούται, ουκ ασχημονεί, ου ζητεί τα εαυτής, ου παροξύνεται, ου λογίζεται κακόν, ου χαίρει επί τη αδικία, συγχαίρει δε τη αληθεία» 
Αποτέλεσμα εικόνας για "Άγιος Παύλος"  Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, 1608-1614, (Museo del Greco, Τολέδο)*Η αγάπη είναι γεμάτη από ευσπλαχνία.  
Άνθρωπος που η καρδιά του είναι γεμάτη αγάπη δεν μπορεί να βλέπει με αδιαφορία τους γυμνούς, πεινασμένους και άστεγους συνανθρώπους του. Η αγάπη που ζει μέσα στην καρδιά του είναι γεμάτη ευσπλαχνία.
*Η αγάπη δεν ζηλοφθονεί. 
Όποιος αγαπά δεν ζηλεύει κανέναν. Να ξέρουμε· αν ζηλεύουμε κάποιον σημαίνει ότι η αγάπη δεν υπάρχει μέσα μας. Αν η καρδιά μας ήταν γεμάτη γνήσια χριστιανική αγάπη δεν θα ζηλεύαμε κανέναν και για τίποτα.
*Η αγάπη δεν καυχάται και δεν περηφανεύεται.
Όποιος αγαπά δεν το καυχιέται και δεν περηφανεύεται γιαυτό, γιατί η αγάπη και η περηφάνια δεν μπορεί να υπάρχουν ταυτόχρονα, είναι δύο πράγματα αλληλοαναιρούμενα. Όπου υπάρχει αγάπη δεν μπορεί να υπάρχει περηφάνια. Και όπου υπάρχει περηφάνια η αγάπη μας εγκαταλείπει.
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Απόστολος Παύλος στην Σαμοθράκη.*Η αγάπη δεν κάνει ασχημίες.
Πόση ασχημία και απρέπεια  βλέπουμε γύρω μας. Αυτή έλαβε σήμερα τεράστιες διαστάσεις, κάτι που μας κάνει να υποφέρουμε πολύ. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει αγάπη στους ανθρώπους, αλλιώς δεν θα υπήρχε τόση απρέπεια. Φανταστείτε, αδελφοί μου, αυτά τα έλεγε ο Άγιος Λουκάς πριν 60 ή 70 χρόνια, άραγε τι θα έλεγε για την σημερινή απρέπεια, την κατάντια των αξιών και των θεσμών όλου του κόσμου;
"Ο Άγιος Πέτρος και ο Άγιος Παύλος"
 Reni Guido1605,Pinacoteca di Brera
*Η αγάπη δεν ζητεί το συμφέρον της. 
Εμείς πάντα ζητάμε για τον εαυτό μας χαρές και απολαύσεις· το όνομά μας να είναι γνωστό, οι άλλοι να μας τιμούν, να έχουμε μία θέση υψηλή. Θέλουμε να έχουμε τα πάντα, τα πάντα για το εγώ μας. Μα η αγάπη δεν ζητάει τίποτα για τον εαυτό της. Είναι εύπιστη, όπως είναι εύπιστα τα παιδιά. Αυτοί που μέσα στην καρδιά τους αφήνουν να κατοικεί η θεία αγάπη είναι σαν τα παιδιά για τα οποία ο Κύριος Ιησούς Χριστός είπε: «Εάν μη στραφήτε και γένησθε ως τα παιδιά, ου μη εισέλθητε εις την βασιλείαν των ουρανών». Η αγάπη σε όλους και σε όλα έχει εμπιστοσύνη, δεν υποπτεύεται κανέναν.
Οι επιστολές του Αποστόλου Παύλου.
*Η αγάπη δεν ερεθίζεται. 
Πόσοι τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν μεταξύ μας; Πόσοι από μας δεν νευριάζουν; Πολλοί είναι αυτοί, πάρα πολλοί υπάρχουν, που όταν νευριάζουν φωνάζουν σαν έξαλλοι, χτυπιούνται, και βρίζουν τους άλλους. (στα λόγια αυτά του Αγίου Λουκά αναγνωρίζω πολλές φορές και εγώ τον εαυτό μου, φαντάζομαι και ο καθένας από όλους εμάς θα αισθανόμαστε να ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία.) Αν υπήρχε όμως στην καρδιά μας η αυθεντική χριστιανική αγάπη σίγουρα δεν θα το κάναμε.
Η μεταστροφή του Αποστόλου Παύλου,
 
Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζιο1600-1601,

Παρεκκλήσι Τσεράζι, Σάντα Μαρία ντελ Πόπολο,
 Ρώμη.
*Η αγάπη δεν λογαριάζει και δεν χαίρεται  για το κακό αλλά συγχαίρει την αλήθεια. 
Αυτό σημαίνει ότι όποιοι έχουν αγάπη στην καρδιά τους είναι ανίκανοι και δεν θέλουν να βλέπουν κακό στον πλησίον τους. Είναι ικανοί και θέλουν να βλέπουν στον πλησίον μόνο καλό. Στην αγάπη δεν υπάρχει χαιρεκακία. Εμείς όμως χαιρόμαστε όταν πέφτουν οι αδελφοί μας, χαιρόμαστε όταν βλέπουμε τα σφάλματά τους. Και η χαρά αυτή είναι δαιμονική διότι οι δαίμονες χαίρονται για το κακό που βλέπουν στους ανθρώπους. Όταν τα έργα και τα λόγια μας είναι αληθινά και δίκαια τότε η αγάπη χορεύει μέσα μας και αγάλλεται η ψυχή μας, βλέποντας αυτό.
 «πάντα στέγει, πάντα πιστεύει, πάντα ελπίζει, πάντα υπομένει».
    Ο Απόστολος των Εθνών Παύλος 
      διδάσκων εν Αθήναις στον Άρειο Πάγο, 
  στον βωμό επί «Τῷ ἀγνώστῳ Θεῷ».
*Η αγάπη όλα τα σκεπάζει. 
Όταν βλέπουμε πως αμαρτάνει ο αδελφός μας κλείνουμε τα μάτια μας, συγκρατούμε τη γλώσσα μας και δεν διαλαλούμε το σφάλμα του; Όχι, αλλά αντίθετα αρχίζουμε να τον κακολογούμε για να μάθουν όλοι πόσο κακός είναι ο αδελφός μας. Δεν σκεπάζουμε την αμαρτία του αδελφού μας, όπως το κάνανε τόσοι και τόσοι άγιοι του Συναξαρίου της Ορθοδοξίας μας, αλλά την κάνουμε γνωστή σε όλους, τα δικά μας όμως τα σφάλματα τα κρύβουμε ή χειρότερα δεν τα αναγνωρίζουμε.
Ο Απόστολος Παύλος διδάσκει στα χαλάσματα.
(Πίνακας του Giovanni Paolo Pannini 1744)
*Η αγάπη πάντοτε ελπίζει. 
Η ελπίδα, η ακράδαντη ελπίδα στον Θεό και στην ανταπόδοση στην αιώνια ζωή δεν αφήνει ποτέ απροστάτευτους και μόνους αυτούς που στην καρδιά τους κατοικεί η αγάπη.
*Η αγάπη πάντα υπομένει.
 Υπομένει τους χλευασμούς, τους εμπαιγμούς και τα βάσανα για την αγάπη του Χριστού. Έτσι υπέμειναν τους χλευασμούς, τους εμπαιγμούς, την πείνα και το κρύο για τον Χριστό οι άγιοι μας. Η αγάπη θέλει μόνο το καλό του πλησίον και δεν ζητά τα δικά της.
«Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει…»  
Αποτέλεσμα εικόνας για Ο Απόστολος Παύλος       Και πώς να εκπέσει άλλωστε, αγαπητοί φίλοι και αναγνώστες της ιστοσελίδας του Ιερού Ναού μας, αδελφοί μου εν Χριστώ, αφού εμπνευστής και δημιουργός της είναι ο Θεός και από όλα αυτά τα χαρίσματα με τα οποία μας πλούτισε, όπως λέει τελειώνοντας αυτό το εδάφιο, της επιστολής του Αποστόλου Παύλου, προς την βασανιζόμενη τότε Εκκλησία της Κορίνθου, που δυστυχώς όμως βάσει του εκκλησιαστικού τυπικού μας, δεν ακούγεται όσο συχνά θα έπρεπε στις εκκλησιές μας, και που είναι σε όλους μας γνωστό, ως..."Ο Ύμνος της Αγάπης"
«...νινί δε μένει πίστις, ελπίς, αγάπη, τα τρία ταύτα, μείζων δε τούτων η αγάπη.»
…αυτά που μένουν τελικά είναι η πίστη, η ελπίδα και η αγάπηΑυτά τα τρία, με κορυφαία τους όμως...
 ...την Αγάπη.
 Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τελίδης
TAG