ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΑΣ & ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΚΡΑΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΝ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΑΧΩΜΙΟΥ ΤΟΥ ΕΥΚΑΡΠΙΩΤΟΥ...

Οι Ανθόκηποι της Νέας Ευκαρπίας,

 τιμούν τον δικό τους Άγιο!!!

    Ετελέσθη με κάθε λαμπρότητα από την Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας στην Δυτική Θεσσαλονίκη, το βράδυ του Σαββάτου της 6ης Μαΐου του 2023, στο Πάρκο των Μικρασιατών, στην συμβολή των οδών Δασκαλίσσης Αθηνάς Τσακίρη και Εγνατία, παρουσία και των τριών Ενοριών της Νέας Ευκαρπίας, του Αγίου Γεωργίου & Ιωάννου Χρυσοστόμου, από όπου και υποδεχθήκαμε την μεγάλη Εικόνα και τα Ιερά Λείψανα του εορταζομένου τοπικού Αγίου μας, του Οσίου Παχωμίου του Αγιορείτου, ή του Ουσακιώτου, ή του Ευκαρπιώτου, που εμαρτύρησε στο Ουσάκ της Μικράς Ασίας, τόπο καταγωγής των περισσοτέρων Μικρασιατών κατοίκων της περιοχής μας.

    Την όμορφη αυτή Μικρά Πανήγυρη μας, που κάνουμε κάθε χρόνο παραμονή της γιορτής του Αγίου μας στο Παρεκκλήσι του, τίμησαν με την παρουσία και την συμμετοχή τους οι ιερείς των όμορων Ενοριών της Νέας Ευκαρπίας, ο π. Δημήτριος Βλασάκης από τον Άγιο Γεώργιο, ο π. Χρήστος Καρακούδης από την Αγία Ειρήνη Χρυσοβαλάντου και φυσικά οι ιερείς μας..."Χρυσόστομοι" και οι δύο, Τελίδης & Κοτσίδης, από την Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων, η οποία και διοργάνωσε την Πανήγυρη. Παρών και ο Δήμαρχος μας, κος Δημήτριος Δεμουρτζίδης με αρκετούς εκ των Αντιδημάρχων του, και ο υποψήφιος Δήμαρχος για τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές, κος Δημήτριος Ασλανίδης, με αρκετά μέλη του συνδυασμού του, ενώ λίγο αργότερα υποδεχθήκαμε στην χαρά της γιορτής μας και τον Υπουργό μας, Μακεδονίας Θράκης και υποψήφιο στις Βουλευτικές εκλογές σε λίγο, στην Α΄ Θεσσαλονίκης, τον κο Σταύρο Καλαφάτη, που και αυτός, όπως και οι όλοι οι Άρχοντες του τόπου μας που παραβρέθηκαν στην χαρά μας, χαιρέτησαν με δυο λόγια την εκδήλωση μας, προς το τέλος της γιορτής και της Μικράς μας Πανηγύρεως.

    Ετελέσθη η Λιτή, αλλά και Αρτοκλασία για τον Μικρασιατικό Σύλλογο μας "Ουσάκ", ο οποίος αργότερα χόρεψε Μικρασιατικούς χορούς με το χορευτικό του τμήμα, ενώ η Πρόεδρος του, κα Σοφία Τσολοζίδου παράλαβε και τον ευλογημένο Άρτο από τον προεξάρχοντα των πανηγυρικών Ακολουθιών, ενώ οι ιερείς έψαλαν και την καθιερωμένη Επιμνημόσυνη Δέηση και ευλόγησαν το κόλλυβο που έφτιαξαν με τα χεράκια τους οι κυρίες του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου μας, "Με ανοιχτές αγκάλες", για τους κεκοιμημένους αδελφούς μας, τους προγόνους μας από το Ουσάκ της Μικράς Ασίας, που εκδιώχθηκαν το 1922, αλλά και αργότερα με την ανταλλαγή των πληθυσμών, για να βρουν καταφύγιο εδώ, και να χτίσουν την Νέα πια Ευκαρπία...ίδια όμως με την παλιά, το αγαπημένο τους Ουσάκ, που άφησαν πίσω στις αλησμόνητες πατρίδες μας. 

    Τον βίο του Οσίου Παχωμίου του Ευκαρπιώτου και το μαρτύριο του μας ανέλυσε στον λόγο ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, με παραπομπές και από την ζωή των προγόνων μας στο Ουσάκ της Μικράς Ασίας και έδωσε την σκυτάλη στους χορευτές του Μικρασιατικού Συλλόγου μας, που με περισσή μαεστρία απέδωσαν χορούς και τραγούδια από τις πατρογονικές εστίες μας, όπου με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και απαράλλακτο γίνονταν και οι Πανηγύρεις εκεί, πρώτα με προσευχές και Ακολουθίες μέσα στις εκκλησιές και μετά στα προαύλια των ναών, με χορούς και τραγούδια, χαρά και διασκέδαση.

    Γνήσιοι απόγονοι των πατεράδων μας και εμείς, τιμή και χρέος έχουμε να συνεχίζουμε αυτές τις παραδόσεις και τα έθιμα που παραλάβαμε ως παρακαταθήκη από αυτούς και τώρα πρέπει να τα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας. Γιαυτόν ακριβώς τον λόγο η Ενορία μας και έχτισε αυτό το όμορφο Παρεκκλήσι του δικού μας τοπικού Αγίου, που μαρτύρησε στο Ουσάκ της Μικράς Ασίας, του Οσίου Παχωμίου του Εκαρπιώτου, στο κέντρο του πάρκου των Μικρασιατών και κάθε χρόνο τελούμε την μνήμη του και Πανήγυρη του κάνουμε για να τον τιμήσουμε.

    Πολλές φωτογραφίες τράβηξαν οι κατηχητές από την "Ιθάκη" μας, την Ενοριακή Νεανική Εστία του Ιερού Ναού μας...με όση διακριτικότητα  γινόταν, ενώ και τα κατηχητόπουλα μας πήραν μέρος στην γιορτή μας και έγιναν τα παπαδάκια και οι βοηθοί των ιερέων μας στον Πανηγυρικό Εσπερινό. Αυτές τις φωτογραφίες  από την Πανήγυρη μας, σήμερα προβάλλονται μαζί με το άρθρο μας αυτό από την ιστοσελίδα της Ενορίας μας, για να σας κάνει όλους μετόχους στην έντονη λατρευτική και κοινωνική ζωή της νεοαναγερθείσας εκκλησιάς μας, και γιατί όχι, συμμέτοχους στον αγώνα μας για ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά μας, γεμάτο με τις παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα και τις αξίες που διδαχθήκαμε από τους προγόνους μας, αλλά και διδάσκοντας τα την ταραγμένη μα ένδοξη ιστορία μας, τις καλές αλλά και τις κακές στιγμές της πατρίδας μας, αυτές που αποτελούν το Έθνος μας και μας κάνουν τόσο ξεχωριστούς, που μας κάνουν αυτό το όμορφο...και πλεγμένο...και μπλεγμένο, αλλά και τόσο ευλογημένο Ελληνορθόδοξο..."κουβάρι", που δεν θα μπορέσει ποτέ κανένας να το διαχωρίσει και να το καταστρέψει, όσο όμως αυτό θα παραμένει ενωμένο και συμπαγές.

    Το επόμενο Μικρό Πανηγύρι μας, θα τελεσθεί σήμερα το βράδυ, Δευτέρα 8 Μαΐου 2023, το απόγευμα στις 7.00 μ.μ. στο άλλο όμορφο Παρεκκλήσι της Ενορίας μας, στην είσοδο της μεγάλης πλατείας των Αγίων Θεοπατόρων, στην συμβολή των οδών, Ανθοκήπων και Καραϊσκάκη 2, του Αγίου Χριστοφόρου, του προστάτου και φύλακα των οδηγών και των αυτοκινήτων τους, πάλι με υπαίθριο Εσπερινό και τέλος με τον Αγιασμό για τα οχήματα που θα φέρουν οι επισκέπτες και προσκυνητές της Πανηγύρεως. 

Σας περιμένουμε και σήμερα...

...Χριστός Ανέστη & Καλή Πανήγυρη!!!

...πρώτα ο Θεός, και του χρόνου!!!

Χριστός Ανέστη!!!

TAG