ΤΟ ΙΕΡΟΝ ΜΥΣΤΗΡΙΟΝ ΤΗΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ & ΕΞΟΜΟΛΟΓΗΣΕΩΣ (Ε)

Είδησις:
Το Μυστήριο της Εξομολογήσεως εδώ στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, τελείται για τους ενορίτες μας, κάθε Πέμπτη απόγευμα μετά τον Εσπερινό, μέσα στο καινούργιο και όμορφο Παρεκκλήσι του Τιμίου Προδρόμου, που τιμάται στην εορτή της Συλλήψεως του την 23η Σεπτεμβρίου, και που πλέον λειτουργεί κανονικά από το νέο έτος, το οποίο βρίσκεται μπαίνοντας στον νάρθηκα του Ιερού Ναού μας αριστερά, πάντα όμως σε πρότερη συνεννόηση με τον πνευματικό της Ενορίας μας, τον π. Χρυσόστομο Κοτσίδη, στα τηλέφωνα 2310655719 (οικία) & 6984989869 (9.00-11.00 το βράδυ).
Καλή Πεντηκοστή αδελφοί μου!!!
Σχόλιον...
Αφήσαμε πίσω μας πια, την εκκλησιαστική περίοδο του Τριωδίου, και της ψυχικής προετοιμασίας μας για να βιώσουμε την χαρμολύπη της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, ενώ αμέσως μετά συμμετείχαμε στο Θείο Πάθος της Μεγάλης Εβδομάδος μέσα στις εκκλησιές τις Ορθοδοξίας, και τέλος χαρήκαμε με την Ανάσταση του Κυρίου μας μεταφέροντας παράλληλα το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης απ' άκρη σ' άκρη σ' όλον τον κόσμο...με το "Χριστός Ανέστη" να είναι ο καθημερινός χαιρετισμός μας, και μέχρι την Ανάληψη του Χριστού μας, απαντώντας με την επιβεβαίωση του γεγονότος...το "Αληθώς Ανέστη", και μάλιστα εντελώς περιττοί να ομοιάζουν πια οι χαιρετισμοί της καθημερινότητας μας όλον τον χρόνο, το "Καλημέρα", το "Καλησπέρα" και το "Καληνύχτα". Αυτή όμως η ευλογημένη συνήθεια των Ορθοδόξων χριστιανών, τείνει να χαθεί μέσα στην πολύβουη πραγματικότητα της βιοτής μας και μάλιστα ίσως και να παραξενεύει πολλούς εξ' ημών, που νομίζουμε πως ο συνταρακτικός αυτός χαιρετισμός, αρχίζει και τελειώνει το βράδυ της Ανάστασης.
Με αφορμή την τόσο χαρούμενη αυτή περίοδο που διανύουμε τώρα μέσα στο εκκλησιαστικό έτος, από το Μεγάλο Σάββατο και την Ανάσταση του Κυρίου μας μέχρι και την Κυριακή των Αγίων Πάντων, την περίοδο του Πεντηκοσταρίου, όπως αναφέρεται από τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, με τους ιδιαίτερους ύμνους από το ξεχωριστό βιβλίο που ψάλλεται αυτήν την εποχή, το "Πεντηκοστάριον",  εμείς εδώ από την ιστοσελίδα της Ενορίας μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό μια σειρά από άρθρα σχετικά με το εκκλησιαστικό τυπικό και τις Ακολουθίες αυτής της εκκλησιαστικής περιόδου, με τις γιορτές που διαδέχονται η μια την άλλη και με  αποκορύφωμα, μετά την Ανάληψη του Χριστού μας, την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος των μαθητών Του, την εορτή της Πεντηκοστής, εξ' ού και το όνομα της περιόδου που διανύουμε και φυσικά την Δευτέρα της Αγίας Τριάδος. 
Όμως τώρα μια ακόμα αφορμή ξεπροβάλλει για την συνέχιση των άρθρων μας και των αναρτήσεων μας αυτών. Είναι η επιπλέον χαλάρωση από το βάρος της πανδημίας που φθίνει και μας δίνει την πολυτέλεια του περισσότερου ελεύθερου χρόνου, αλλά και της καλής διάθεσης, τόσο σε εμάς ως συντάκτες της ιστοσελίδας της Ενορίας μας, αλλά μας αφήνει να έχουμε και πιο έντονη λατρευτική ζωή, οπότε και περισσότερα θέματα να σχολιάσουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουμε ως Ενορίας, αλλά και για όλους εσάς τους ενορίτες και αναγνώστες, τους ακόλουθους και φίλους μας.
Τώρα λοιπόν που είστε περισσότερες ώρες της ημέρας ελεύθεροι από το άγχος του κορωνοϊού, και μπορείτε ευκολότερα και χωρίς πίεση να διαβάζετε και να εντρυφήσετε στην ζωντανή και γεμάτη νοήματα ιστορία της Εκκλησίας του Χριστού μας και την Ορθοδοξία, αν επιλέξετε την δική μας ιστοσελίδα για την ενημέρωση σας, αλλά να βιώσετε και την έντονη λατρευτική και λειτουργική καθημερινότητα και τις Ακολουθίες του Νυχθημέρου, εδώ στην Ενορία μας, στον καινούργιο Ιερό Ναό μας και στο ακόμα πιο καινούργιο.... ολοκαίνουργιο!!! Παρεκκλήσι του, που σ' αυτό τελούνται πια όλες οι καθημερινές Ακολουθίες, με την μεγάλη εκκλησιά μας να χρησιμοποιείται τις Κυριακές και τις μεγάλες εορτές, στα αγιορείτικα πρότυπα και συγκεκριμένα αυτά στις Ιερές Σκήτες του, και φυσικά στην Σκήτη της Αγίας Άννας μας, με τα πολλά Κελιά και τις Αδελφότητες που την αποτελούν, που μαζεύονται κάθε Κυριακή στο Κυριακό της για την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία.  
Και οι λόγοι της συνέχισης των άρθρων μας συμπληρώνονται με την δυσκολία των ημερών που βιώνουμε, με τον κορωνοϊό από την μια ακόμα να μας απειλεί, έστω και σε ύφεση και αποδρομή, αλλά και την Ευρώπη να φλέγεται, οι κάτοικοι της να φτωχοποιούνται, να αντιμετωπίζουν κρίσεις ξανά, οικονομικές, ενεργειακές, επισιτιστικές...και άλλες, εξαιτίας του πιο ανεξήγητου πολέμου που κηρύχθηκε ποτέ στην ιστορία του κόσμου, με τους Ουκρανούς σε θέση άμυνας να προσπαθούν με τις δυνάμεις τους να υπερασπίσουν την πατρίδα τους και τους Ρώσους σε θέση ισχύος να θέτουν τους όρους τους...έχοντας "σκοτώσει" πρώτα ψυχικά, πνευματικά, και βεβαίως σωματικά, άνδρες, γυναίκες και παιδιά, έναν γειτονικό λαό τους...έτσι, γιατί μπορούν!!! 
Ντροπή σ' αυτούς που ακόμα κάνουν πολέμους στην εποχή μας...σε όποιους πολέμους, από όπου και αν ξεκινούν, σε όποιον και αν απευθύνονται. Ας συνέλθουν επιτέλους οι ηγέτες όλου του κόσμου και ας σταματήσουν αυτόν τον αδικαιολόγητο πόλεμο !!! 
Και όχι να προσπαθούν εναγωνίως να δημιουργήσουν και άλλους πολέμους, όπως ο γείτονας μας, ο "νεοσουλτάνος" ηγέτης της Τουρκίας που απειλεί τους πάντες γύρω του και προκαλεί σε Αιγαίο και Μεσόγειο, σε ουρανό, θάλασσα και γη. Μια γη η οποία όμως σείστηκε δύο φορές και του γκρέμισε με μιάς τα "σύνορα της καρδιάς του" και τις "γαλάζιες πατρίδες" που ονειρεύονταν, αναγκάζοντας τον να... "λογικευτεί" και να δεί τους συμπολίτες του, που γκρεμίσθηκαν μέσα στα χαλάσματα των σπιτιών που τους έχτισε με πολύ..."περίεργες" προδιαγραφές και ισοπεδώθηκαν σε όλην την νοτιοανατολική Τουρκία.
Όμως ο άνθρωπος, ως το τελειότερο πλάσμα το Θεού, πάντα θα μας εκπλήσσει, και ειδικά η ελληνική ψυχή θα κάνει πάντα να σκιρτά το πανελλήνιο με τις πράξεις της...και όχι μόνο!!! όταν βλέπαμε τις μέρες του χάους από τον σεισμό τους ανθρώπους εκεί να δοκιμάζονται, παρόλες τις διαφορές που έχουμε με τους Τούρκους αδελφούς μας, να τις βάζουμε στην άκρη και ενστικτωδώς θαρρείς, 
να τρέχουμε να τους βοηθήσουμε όταν βρήκε τον τουρκικό λαό αυτή η μεγάλη καταστροφή του σεισμού, που έφερε μεγάλη καταστροφή, θάνατο και μαρασμό με τόσες χιλιάδες γείτονες μας, και να στεκόμαστε με όλες τις δυνάμεις μας στο πλευρό τους...σαν αδέλφια!!!
Ντροπή σ' αυτούς που μισούν και κάνουν πολέμους και μπράβο σ' αυτούς που αγαπούν...ακόμα και τον "εχθρό" τους!!!
Όμως ήρθε και η σειρά μας να θρηνήσουμε θύματα, και  μάλιστα παιδιά, σε ένα ολέθριο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που έστειλε στον θάνατο ότι καλύτερο είχε η χώρα μας, τα νιάτα της, με τους γονείς τους απαρηγόρητους να βάζουν ερωτήματα και να μας ρωτούν "γιατί" σε κάθε υπεύθυνο και ανεύθυνο ηγέτη που διαχειρίζεται τις ζωές που του εμπιστευθήκαμε!!!
Και τώρα ήρθε η ώρα της αλήθειας για την Τουρκία, η οποία σε λίγες μέρες θα δείξει στις κάλπες κατά την εκλογική αναμέτρηση των ηγετών της, πόσο της κόστισαν όλοι αυτοί οι άδικοι θάνατοι, η οικονομία της που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού και την Δημοκρατία στην χώρα αυτή να παραπαίει...ή μάλλον να είναι ανύπαρκτη και να αναφέρεται μόνο στην ονομασία της. Το ίδιο όμως θα συμβεί λίγο αργότερα και στην Ελλάδα, έχοντας και αυτή βουλευτικές εκλογές, όπου και οι δικοί μας πολιτικοί μαλώνουν σαν τα κοκόρια για την ψήφο μας, ενώ μας αγνοούσαν μέχρι σήμερα επιδεικτικά, ή μπορεί και να τους εμποδίζαμε στα σχέδια τους, που κάνουν πάντα για εμάς...αλλά χωρίς εμάς!!!
Για όλους αυτούς τους λόγους, την χαρά και την στενοχώρια, την δυστυχία και την ευτυχία μαζί, την αναστάτωση, την οικονομική δυσχέρεια, τον φόβο για το μέλλον των παιδιών μας, τις απειλές πολέμου, τον πόνο του θανάτου, την εκλογική διαμάχη των ημερών, και όλα τα άλλα...τα "χαριτωμένα" που βιώνουμε, πρέπει ειδικά τώρα που μπήκε η Άνοιξη, που εξελίσσεται η περίοδος του Πεντηκοσταρίου, και οσονούπω πλησιάζει και το καλοκαίρι, η ζέση της προσευχής μας να ενταθεί, να γίνομαι λίγο πιο φιλακόλουθοι με τις εκκλησιές να βρίσκονται..."δόξα τω Θεώ" !!! ακόμα δίπλα μας ανοιχτές και με τους ιερείς στην θέση τους, τις καμπάνες να μας καλούν καθημερινά σε συμμετοχή στην λατρευτική ζωή της, και μόνο οι πιστοί να λείπουν από τις Ενορίες. Για όλους αυτούς τους λόγους και η δικά μας Ενορία εντείνει τα άρθρα και τις αναρτήσεις της για να μπορέσει να συνεισφέρει, έστω και με αυτόν τον τρόπο, στην κατήχηση που τόσο ανάγκη έχουμε.
Ενημερώνουμε, πως από τούδε και στο εξής,
όλες οι Ακολουθίες του Νυχθημέρου, θα τελούνται 
στο όμορφο Παρεκκλήσι μας, του Τιμίου Προδρόμου,
που βρίσκεται στον πρόναο, μπαίνοντας αριστερά !!!
Έτσι καθημερινά από τώρα και στο εξής, όπως και παραπάνω ανέφερα, θα ανεβάζουμε ψυχοφελείς αναρτήσεις,  δημοσιεύοντας στα πλαίσια της κατηχητικής δράσης και της εξωστρέφειας της Ενορίας μας, άρθρα με θέματα συναφή με την εκκλησιαστική περίοδο που διανύουμε, του Πεντηκοσταρίου, αλλά και όλα εκείνα που πρέπει να έχουν στην καθημερινότητα τους οι χριστιανοί... "υποχρεώσεις" και "δικαιώματα" !!! που απορρέουν από την Πίστη μας, το καθημερινό Συναξάρι των Αγίων μας, τα Μυστήρια και τις Ακολουθίες στο τυπικό της Εκκλησίας μας και πολλά ακόμα επίκαιρα και απλά ζητήματα που απασχολούν όλους μας και πρέπει να γνωρίζουμε για να γίνουμε μέτοχοι και συμμέτοχοι στην λατρευτική και λειτουργική ζωή της Ενορίας μας. Και με αυτόν τον τρόπο, ίσως αν το επιθυμείτε, εκτός από καλύτεροι άνθρωποι, μπορεί  να γίνουμε και λίγο καλύτεροι χριστιανοί !!!
Σήμερα το θέμα μας θα είναι... 
...η εξομολόγηση, ή το Μυστήριο της Μετάνοιας.
 Καλή ανάγνωση &...Καλή Πεντηκοστή!!! 
Χριστός Ανέστη!!!
*...όμως διαβάστε και τα υπόλοιπα από τα άρθρα μας που αφορούν απλά θέματα λατρείας και εκκλησιαστικής συμπεριφοράς, 
άρθρα και αναρτήσεις με τίτλους όπως: 
"Η προσφορά μας στην Εκκλησία" σε τρία μέρη:
αλλά και περισσότερα επίκαιρα άρθρα που αφορούν όλους μας: 
"Το Άγιον Δωδεκαήμερον" 
"Η Μικρή Σαρακοστή, η Νηστεία των Χριστουγέννων & το Άγιο και Ιερό Σαρανταλείτουργο" 
"Ο Άγιος Βασίλειος, ο Μέγας"
"Τα Ψυχοσάββατα της Ορθοδοξίας", 
"Η νηστεία στην Εκκλησία μας"
"Το Τριώδιον (Καρναβάλι & Χριστιανισμός)
"Τα όπλα της Σαρακοστής"
"Τα Μεγάλα Απόδειπνα"
"Το Ευχέλαιο στο σπίτι ή στον Ναό μας", 
"Η Αρτοκλασία στην Ενορία μας", 
"Ο Ιερέας στο σπίτι μας", 
"Ο Αγιασμός στην Ενορία μας", 
"Ο Ύμνος της Αγάπης", 
"Οι Παρακλήσεις της Παναγίας", 
"Οι Χαιρετισμοί της Θεοτόκου"
"Κηδείες και Μνημόσυνα στην Εκκλησία μας".
"Το Σχίσμα των Εκκλησιών", 
"Το παλαιό και το νέο ημερολόγιο", 
"Το Σύμβολο της Πίστεως, το Πιστεύω", 
"Τα Απολυτίκια του Ιερού Ναού μας", 
 "Τα Επτά Μυστήρια της Εκκλησίας μας", 
και τέλος, το σημερινό άρθρο μας με τίτλο:
"Το Ιερόν Μυστήριον της Μετανοίας (Εξομολόγησις)
Τα άρθρα μας αυτά εμπλουτίζονται από καιρό σε καιρό, ειδικά στην περίοδο της Μικρής Τεσσαρακοστής των Χριστουγέννων, και του Αγίου Δωδεκαημέρου, αλλά και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και του Τριωδίου που βιώσαμε τελευταία, αλλά και του  Πεντηκοσταρίου που τώρα περνάμε, με επίκαιρα θέματα που αφορούν τις Ακολουθίες της εκάστοτε εκκλησιαστικής περιόδου, αλλά και περισσότερα ακόμα σημαντικά θέματα που μας αφορούν όλους, ενώ σκοπό έχουν την κατήχηση της Ενορίας μας, και είτε δημοσιεύονται στο διαδίκτυο υπό την μορφή άρθρων, είτε εκδίδονται ως δίπτυχα φυλλάδια και μοιράζονται στο εκκλησίασμα ή και βρίσκονται στις προθήκες του Ιερού Ναού μας, για όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και δεν αγαπούν το διαδίκτυο, μαζί πάντα και με το λεπτομερές μηνιαίο λατρευτικό πρόγραμμα των Ιερών Ακολουθιών και των δραστηριοτήτων της Ενορίας μας.
Καλή δύναμη, καλό διάβασμα &... 
...Καλή Πεντηκοστή σ' όλους μας!!!
Η Εξομολόγησις, 
ανάγκη και ελπίδα του κάθε χριστιανού.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις,      Πολλοί προσερχόμενοι στην εξομολόγηση, δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για αυτήν ή νομίζουμε πως δεν έχουμε κάτι να πούμε στον ιερέα, ή μπορεί να φέρνουμε σαν δικαιολογία την αδύναμη μνήμη μας. Γι’ αυτό και ζητάμε από τον ιερέα να μας βοηθήσει, ο οποίος έχοντας την χάρη του Θεού και την εντολή του Επισκόπου του, γνωρίζει τι πρέπει να πει και να κάνει σε κάθε περίπτωση.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις,      Είναι απαραίτητο πριν  προσέλθουμε στον πνευματικό, να καθίσουμε σ’ ένα ήσυχο μέρος, να προσευχηθούμε θερμά στον Θεό να μας δώσει αληθινή μετάνοια  να φωτίσει τα κρυπτά των  καρδιών μας και να κάνουμε μια, όσο το δυνατόν, πιο τίμια βυθοσκόπηση
      Ένας από τους κύριους σκοπούς του άρθρου μας και αυτής της αναρτήσεως, αλλά και του  μικρού δίπτυχου φυλλαδίου που υπάρχει στις προθήκες του ναού μας πάντα στην διάθεση των πιστών, είναι να βοηθήσει σε μια καλύτερη προετοιμασία και σ’ ένα τίμιο αυτοέλεγχο. 
Στην προσπάθειά μας αυτή θα μας βοηθήσουν πολύ μερικά κείμενα της εκκλησίας μας, όπως π.χ. η ανάγνωση των Δέκα Εντολών και η  Επί του όρους ομιλία του Κυρίου. Επίσης μεγάλη βοήθεια μπορεί να μας προσφέρει η ανάγνωση των ευχών της Θείας Μεταλήψεως και άλλα.      
       Όλ’ αυτά είναι ένας καθρέπτης μέσα από τον οποίο μπορούμε να δούμε τον εσωτερικό μας κόσμο, όπως επίσης και ποιες πράξεις ή και καταστάσεις είναι αμαρτωλές και ίσως να τις αγνοούμε. Πόσοι από μας εξομολογούμαστε ασήμαντα πράγματα στον Πνευματικό μας και αφήνουμε τα βαρύτερα και σημαντικότερα, είτε από άγνοια, είτε επειδή εν γνώσει μας δεν θέλουμε να πολεμήσουμε.
     Ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουμε ως χριστιανοί είναι πως η Εξομολόγησις είναι απαραίτητη για την Θεία Κοινωνία και πως ο Πνευματικός είναι αυτός που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στον τρόπο που θα προσέλθουμε σε αυτήν ή και όχι. Επίσης καθοριστικό ρόλο στην ζωή μας έχει η επιλογή του Πνευματικού μας, ο οποίος και τις περισσότερες φορές θα πρέπει να είναι ισόβιος και όχι να αλλάζουμε εξομολόγο κατά το δοκούν και ανάλογα με τα επιτίμια, τον κανόνα μας,  που μπορεί να μας επιβάλλει ή την βολική ελαστικότητα του σε κάποια αμαρτήματα που μας βαραίνουν.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις,       Η συγχωρητική ευχή που μας διαβάζει ο πνευματικός μας στο τέλος του Μυστηρίου, είναι μια ιερή στιγμή, όπου ο ιερέας τοποθετεί πάνω στο κεφάλι μας το πετραχήλι , το «εργαλείο» του κάθε ιερέως από όπου και στα κρόσσια του κρέμονται οι ψυχές του ποιμνίου του και με την ανάγνωση της εξαλείφονται οι ειλικρινώς εξομολογούμενες αμαρτίες μας και ανοίγει ο δρόμος μας προς την καθαρότητα της ψυχής και σώματος και φυσικά η πορεία μας προς την Θεία Μετάληψη.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις,          Μια σημαντική μερίδα ανθρώπων νοιώθουν  απόγνωση από το πλήθος ή το μέγεθος των αμαρτιών τους. Πιστεύουν πως δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας ή πως οι αμαρτίες τους είναι τόσο μεγάλες και φοβερές, που θα καταπλήξουν τον πνευματικό. Αυτή η διαπίστωση είναι μια από τις αιτίες για τις οποίες πολλοί είναι οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, που στο συγγραφικό τους έργο, με κυριότερο εκπρόσωπο τον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, αναφέρονται και καταγράφουν σχετικά με την εξομολόγηση, όλων των λογιών τις ανθρώπινες αμαρτίες, τους τρόπους, δηλαδή, με τους οποίους απομακρύνεται ο άνθρωπος από τον Θεό.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις,       Η ανάγκη του ανθρώπου για ειλικρινή αυτογνωσία, πριν από το Ιερό Μυστήριο της Εξομολόγησης, αυτογνωσία που σήμερα με την άμβλυνση των συνειδήσεων γίνεται επιτακτικότερη, μας παρακινεί να καταγράψουμε μερικές από τις αμαρτίες, που πιστεύουμε ότι η καταγραφή αυτή θα βοηθήσει σε μια καλύτερη ψυχική προετοιμασία.
     Την εξαγόρευσή μας, την αποκάλυψη των μυστικών μας και την άνευ όρων εξομολόγηση των αμαρτιών στον Πνευματικό μας, μπορούμε να την υποδιαιρέσουμε σε τρεις βασικούς τομείς:
   
                                  ♠ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΘΕΟ
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις,Έλλειψη ζωντανής σχέσης με τον Θεό.
Κλονισμός πίστεως κι εμπιστοσύνη στον Θεό και στην πρόνοιά Του.
Ζητήματα πίστεως, αδυναμίας, αμφιβολίας, ολιγοπιστίας.
Αδιαφορία για την προσευχή, νηστεία, θεία λατρεία, εκκλησιασμό,  συχνή Θεία Μετάληψη.
Αδιαφορία για τη μελέτη της αγίας Γραφής και πνευματικών βιβλίων.
Γογγυσμός κατά του Θεού, βλασφημία ή λογισμοί βλασφημίας.
Όρκος, επιορκία, ψευδορκία, ταξίματα.
Μαγεία, μαντεία, αστρολογία, κ.λπ., πίστη στις προλήψεις, στην τύχη, στα όνειρα.
Όλα αυτά τα αμαρτήματα έχουν το καθένα τη σοβαρότητά τους. Εμείς λόγω συντομίας, θα σταθούμε μόνον σε τρία από αυτά, στα οποία οι χριστιανοί δεν δίνουν πάντοτε την πρέπουσα σημασία:
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις, Η αποχή μας από την Θεία Μετάληψη. Η πλειοψηφία των χριστιανών ζει μακριά από το Ποτήριον της Ζωής, πολλές φορές χωρίς λόγο και αυτό είναι περιφρόνηση της Θυσίας του Χριστού και βέβαια είναι 
μεγάλη αμαρτία.
■ Η παντελής έλλειψη προσευχής. Συνήθως στην εξομολόγηση μιλάμε σχολαστικά για τη νηστεία, ή για άλλα σημαντικά ή και ασήμαντα πράγματα και δεν αναφέρουμε καθόλου το θέμα της προσευχής. Πώς μπορούμε όμως χωρίς τη συχνή Θεία Κοινωνία και την διαρκή προσευχή, που είναι και τα δυο η επικοινωνία μας με τον Θεό, να προχωρήσουμε; «Αν θέλεις να δεις πόση αγιότητα και πνευματικότητα διαθέτει κάποιος, ρώτησε τον πόσο προσεύχεται!», είπε ένας Γέροντας όταν τον ρώτησαν πως θα διαλέξουν τον πνευματικό τους. Δεν είναι τυχαίο πως όλοι ανεξαιρέτως οι Άγιοί μας ήταν άνθρωποι προσευχής, κάτι που για μας είναι πάρεργο.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις, Η μαγεία και τα παράγωγα της. Είναι μια μεγάλη πληγή. Χιλιάδες άνθρωποι τρέχουν σε μάγους, σε καφετζούδες, σε χαρτορίχτρες , σε αστρολόγους, ή σε «φωτισμένες» και οραματίστριες. Πηγαίνουν ελαφρά τη καρδία, αγνοώντας ότι αυτό αποτελεί τη χειρότερη βλασφημία κατά του Θεού, την άρνηση του Βαπτίσματος και την συνεργασία με τον σατανά.

                ♠ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΛΗΣΙΟΝ ΜΑΣ
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις,
Έλλειψη αγάπης για τον πλησίον, αδιαφορία γι’ αυτόν, υποτίμηση, περιφρόνηση.
Μίσος, φθόνος, χαιρεκακία, έχθρα, μνησικακία, εκδικητικότητα, ανταπόδοση κακού,     
   σκληρότητα, ασυγχωρησία, πικρία, ζήλεια.
Εριστικότητα, φιλονικία, κατάρες, ύβρεις, ειρωνεία, εμπαιγμός, κοροϊδία, χειροδικία, φόνος.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις,Κατάκριση, καταλαλιά, ιεροκατηγορία, συκοφαντία, ραδιουργία, καχυποψία.
Ψεύδος, ανειλικρίνεια, ανεντιμότητα.
Κλοπή, κατάχρηση, καταστροφή ξένης περιουσίας, κακομεταχείριση της δημιουργίας του Θεού.
Αγνωμοσύνη, αχαριστία, αναίδεια, θρασύτητα, ασέβεια σε γονείς, προϊσταμένους, ιερείς, κ.λπ.
Σκανδαλισμός άλλων με την ζωή μας, τη συμπεριφορά μας, την προκλητική εμφάνιση.
Παράλειψη καλού κι ελεημοσύνης.
   
● Την οικογένεια μας
*Έλλειψη αγάπης, πνεύματος θυσίας, υποχωρητικότητας κι αλληλοκατανόησης.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις,*Έλλειψη ενδιαφέροντος , καλωσύνης και χρόνου για την σύζυγο και τα παιδιά.
* Εριστικότητα, πείσμα, υπονόμευση συζύγου.
* Αδιαφορία για την ανατροφή και χριστιανική αγωγή των παιδιών.
Παράλογες και εγωιστικές απαιτήσεις από σύζυγο και παιδιά.
Άκαιρες, πιεστικές και αδικαιολόγητες επεμβάσεις στη ζωή και στις αποφάσεις των παιδιών, ή στις    
   οικογένειές τους. Υπονόμευση των προσπαθειών τους και του δεσμού τους.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις,
* Μοιχεία.
   
● Το επάγγελμα μας
Απάτη, νοθεία στην εργασία ή στο εμπόρευμα.
Αισχροκέρδεια, κατάχρηση, παρανομία, τοκογλυφία, απόκρυψη εμπορευμάτων, κλοπή.
Ανεντιμότητα στις συναλλαγές, δολιότητα επαγγέλματος.
Κακομεταχείριση, εκμετάλλευση, αδικία σε βάρος των υπαλλήλων, εργατών, υφισταμένων & προσωποληψία.
Κι εδώ αναγκαστικά θα επικεντρωθούμε και πάλι σε τρεις, από τις αμαρτίες που ταλαιπωρούν ιδιαίτερα τις ψυχές μας, αλλά που δεν τους δίνουμε μεγάλη σημασία.

♪  
Οι διαπροσωπικές σχέσεις μας. 
 Για ασήμαντες αφορμές πολλές φορές , ερχόμαστε σε προστριβές με τους άλλους. Μια αθώα κουβέντα, ή μια σπιθαμή γης, γίνεται αιτία συχνά να καταστραφούν φιλίες, ή συγγενικοί δεσμοί. Ο εγωισμός και η κακία μας κλονίζουν και δείχνουμε μια δαιμονική σκληρότητα, ένα σατανικό πείσμα. Η Εξομολόγηση, όλοι γνωρίζουμε πως αλλιώς λέγεται Μετάνοια και αυτό είναι το συστατικό που πρέπει ο Πνευματικός να δει στα μάτια μας κατά την ώρα του Μυστηρίου. Τέλος ας μην ξεχνάμε πως ο ίδιος ο Χριστός θεωρεί την αμαρτία αυτή ως το μόνο εμπόδιο για την συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία: 
«Όταν προσφέρεις το δώρο σου στο ναό κι εκεί θυμηθείς πως ο αδελφός σου έχει κάτι εναντίον σου, άφησε εκεί, μπροστά στο θυσιαστήριο του ναού το δώρο σου, και πήγαινε να συμφιλιωθείς πρώτα με τον αδελφό σου, και ύστερα έλα να προσφέρεις το δώρο σου»

 ( Ματθ. Ε, 23-24 )
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις,  Η κατάκριση. Ανθεί ιδιαίτερα στα «χριστιανικά» περιβάλλοντα. Ο λόγος του Ιησού είναι κατηγορηματικός: «Μή κρίνετε, ίνα μ κριθτε» (Ματθ. Ζ, 1). Εμείς όμως δεν χάνουμε ευκαιρία για να κατακρίνουμε τον διπλανό μας. Μια κακιά συνήθεια και μια μεγάλη αμαρτία που τείνει να πάρει διαστάσεις τεράστιες. Κατακρίνουμε τους ιερείς μας (ιεροκατηγορία, μέγα αμάρτημα), τους γονείς, τα παιδιά μας, τα αδέλφια μεταξύ τους κατακρίνουν το ένα το άλλο, οι συγγενείς και οι φίλοι και αλίμονο λησμονούμε παντελώς πως η κρίση ανήκει μόνο στον Θεό. Μεγάλη θα είναι η έκπληξη μας, όταν κατά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου μας, θα δούμε κοντά Του να βρίσκονται άνθρωποι που τους κατακρίναμε στο παρελθόν, ενώ αντιθέτως κάποιοι που εμείς θεωρούσαμε ηθικά στοιχεία, να βρίσκονται μακριά Του.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις,  Ο Σκανδαλισμός. Σκανδαλίζουμε τους άλλους με χίλιους δύο τρόπους, με την ασυνέπεια λόγων και πράξεών μας, με τη γλώσσα μας, την απροσεξία, την ανεντιμότητα, την άστατη ζωή μας, την προκλητική εμφάνισή μας. Ο Χριστός είπε:«Είναι αδύνατον να μην έλθουν τα σκάνδαλα∙ αλλοίμονον όμως σ’ εκείνον που τα προκαλεί…» (Λουκ. ΙΖ,1-2).

         ♠ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ
* Αδιαφορία για την πνευματική ζωή και κατάρτισή μας.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις, μετάνοια
Ανευθυνότητα, ραθυμία, ακηδία, αμέλεια.
Διασκεδάσεις, χαρτοπαιξία, γαστριμαργία, λαιμαργία, μέθη, ναρκωτικά.
Υποκρισία, Φιλαργυρία, απληστία, πλεονεξία, πλούτος, καταναλωτική
   μανία, πολυτέλεια, βόλεμα και ατομισμός.
Αισχρολογία, αργολογία, φλυαρία.
Θυμός, οργή, αυτοκτονία.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις, μετάνοιαΥπερηφάνεια, οίηση, εγωισμός, υπεροψία, ματαιοδοξία, κενοδοξία,
   φιλαρχία, φιλοπρωτεία, μεγαλομανία, μεγαλοστομία, φιλαρέσκεια,
   επιδίωξη επαίνων, πείσμα, ισχυρογνωμοσύνη, δαιμονική
   αυτοπεποίθηση, ιδιοτροπία.
Αμαρτίες και πειρασμοί της σάρκας.
Έλλειψη σεβασμού στο σώμα, που είναι ναός του Αγίου Πνεύματος.
Ανάγνωση ανήθικων περιοδικών, βιβλίων κ.λπ. ή θέαση ανήθικων
   τηλεοπτικών έργων.
Ανήθικες σκέψεις, λογισμοί, φαντασίες.
Πορνεία, μοιχεία, αυνανισμός, κ.λπ. σαρκικά αμαρτήματα.
Έκτρωση (μέγα αμάρτημα, «ισοδύναμο» του φόνου).
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις, μετάνοια      Πολλοί είναι οι άνθρωποι που ενώ έχουν πέσει σε σαρκικές αμαρτίες, δεν μιλούν γι’ αυτές στην εξομολόγηση, γιατί τις θεωρούν «φυσιολογικές». Μάλιστα πολλοί απ’ αυτούς προτείνουν στην εκκλησία να ...προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες του ανθρώπου και να αλλάξει την ηθική της. Άλλοι πάλι αντίθετα, θεωρούν τις σαρκικές αμαρτίες, σοβαρότερες από τις άλλες. Και έτσι ή ντρέπονται να εξομολογηθούν, ή όταν το κάνουν στέκονται με επιμονή μόνον σ’ αυτές αφήνοντας άλλες, που μπορεί να είναι βαρύτερες στα μάτια του Θεού.
      Ας μην ξεχνάμε όμως, πως ο Χριστός, χωρίς να παραθεωρεί τη συγκεκριμένη αμαρτία, στάθηκε με ιδιαίτερη συμπάθεια και έδειξε μεγάλη ευαισθησία στους πόρνους. Δεν έκανε το ίδιο όμως με τους υποκριτές και τους φιλάργυρους.  Στους πρώτους μάλιστα απηύθυνε τα φοβερά εκείνα «Οα» και την φράση: «μν λγω μν τι ο τελναι κα α πρναι προγουσιν μς ες τν βασιλεαν το Θεο», δηλαδή, σας βεβαιώνω πως οι τελώνες και οι πόρνες θα μπουν πριν από σας στη βασιλεία του Θεού» (Ματθ. ΚΑ, 31 ). Από την άλλη πλευρά ο Χριστός δεν στέκεται στην αμαρτία που γίνεται μόνο με το σώμα, αλλά πάει πολύ βαθύτερα:«᾿Εγ δ λγω μν τι πς  βλπων γυνακα πρς τ πιθυμσαι ατν δη μοχευσεν ατν ν τ καρδίᾳ ατο»(Ματθ.Ε, 28 )
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις, μετάνοια      Επομένως, σύμφωνα με τα λόγια του Κυρίου, όλοι είμαστε παραβάτες της κάθε εντολής Του, μια και το σώμα και η ψυχή μας είναι αδύνατες και αδύναμες να αντισταθούν στους πειρασμούς, το μονοπάτι δε του χριστιανού είναι ανηφορικό και δύσβατο, τις περισσότερες φορές μάλιστα είναι και απροσπέλαστο. Εκεί είναι που υπεισέρχεται η χάρις του Χριστού με τα Μυστήρια της Εκκλησίας Του και επιλύει όλα τα προβλήματα. Το κυριότερο δε όλων των Μυστηρίωνείναι η Εξομολόγησις, η ειλικρινής Μετάνοια και η παραδοχή της αμαρτολότητας μας, Μυστήριο το οποίο έχει στην διάθεση του ο χριστιανός, για να τον βοηθά να σηκωθεί και να ξανασηκωθεί σε κάθε πτώση του καθημερινά και για όλη την ζωή του.   
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις, μετάνοια      Σημειώσαμε πιο πάνω και το σημαντικό αμάρτημα της φιλαργυρίας στο οποίο ελάχιστοι νοιώθουμε την ανάγκη να πούμε κάτι γι’ αυτό στον πνευματικό μας. Μπορεί να λέμε, «δεν σκότωσα, δεν έκλεψα, δεν εμοίχευσα…» και όμως να έχουμε τεράστια περιουσία ή κι αν δεν έχουμε, αυτό είναι το όνειρό μας και ο στόχος της ζωής μας, ξεχνώντας τα λόγια του Χριστού για την ελεημοσύνη « χων δύο χιτνας μεταδότω τ μ χοντι…». Ο Χριστός, όπως παραπάνω σημείωσα, έδειξε συμπάθεια στους πόρνους, δεν έκανε το ίδιο όμως με τον πλούσιο της παραβολής του φτωχού Λαζάρου.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις, μετάνοια       Αυτά καταγράψαμε στο δίπτυχο αυτό φυλλάδιο που κρατάτε στο χέρι σας, μα υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορεί να σχετίζονται με την Εξομολόγηση και θα πρέπει να τα συζητήσετε με τον Πνευματικό σας. Η προσπάθεια αυτής της έκδοσης, αυτού του ιδιαίτερου πονήματος, επ’ ουδενί δεν κατέχει την χρήση εγχειριδίου για τον τρόπο κατά τον οποίο πρέπει να προσερχόμαστε στο Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως. Παρά ταύτα μπορεί να διευκολύνει  τους πιστούς της Ενορίας μας, αλλά και γενικά τον κάθε χριστιανό, έτσι ώστε μέσα από την απλότητα του κειμένου να κατανοήσει κάποιες έννοιες που μπορεί μέσα στην καθημερινότητα της ζωής του, ως απλοϊκές και δεδομένες,  να τις προσπερνά ή να του διαφεύγουν.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η Εξομολόγησις, μετάνοια        Εύχομαι σε όλους τους Ενορίτες μας και τους αναγνώστες του άρθρου μας αυτού, καλή δύναμη στις προσπάθειες σας και να γνωρίζετε πως το γνώρισμα του σωστού Χριστιανού δεν είναι η αναμαρτησία του, πως θα μπορούσε άλλωστε, αλλά η ειλικρινής Μετάνοια του, ο αγώνας και η συνέχιση του δρόμου του προς την Ανάσταση παρ’ όλα τα εμπόδια, που είναι και το δεδομένο που όλοι  ψάχνουμε, που είναι ο σκοπός και το σημάδι που όλοι βάζουμε κατά την διάρκεια της σύντομης ζωής μας.
Καλή Μετάνοια αδελφοί μου !!!

Με εν Χριστώ αγάπη!!!

                                                                            Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Τελίδης

TAG