ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΑΣ (ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/9/2023) ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΦΕΣΤΙΟΥ ΕΙΚΟΝΟΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ & ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ, ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΠΑΤΟΡΩΝ...

 

...φέτος όμως κάτω από την βαριά σκιά των πλημμυρών, των θανάτων των καταστροφών!!!

Άνοιξε η αυλαία των τριήμερων λατρευτικών εκδηλώσεων της Μεγάλης Πανήγυρης της Ενορίας μας, 8, 9 & 10 Σεπτεμβρίου 2023, την Παρασκευή 8η Σεπτεμβρίου 2023, παραμονή της εορτής της Συνάξεως των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, εδώ στον ομώνυμο Ιερό Ναό τους, μοναδικό σ' όλον τον κόσμο, που βρίσκεται στους Ανθοκήπους της Νέας Ευκαρπίας και στον Δήμο Παύλου Μελά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στην επίσης μοναδική Μακεδονία μας, ενώ το ίδιο απόγευμα μετά την Λιτανεία της Εφεστίου Εικόνος μας και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Πολιούχων  μας και προστατών των άτεκνων ζευγαριών, του Ιωακείμ και της Άννας, του "παππού" και της "γιαγιάς" του Χριστού μας, ετελέσθη μετά πάσης λαμπρότητας ο Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, όπου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βρυούλων, κ.κ. Παντελεήμων, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με έδρα τα τα Βουρλά της Μικράς Ασίας, μια όμορφη πόλη λίγο έξω από την Σμύρνη.

Ο σχεδιασμός της πανήγυρης μας περιελάμβανε μετά τις λατρευτικές εκδηλώσεις μας μέσα στον όμορφο και ολοκαίνουργιο ναό μας, και πολλές ακόμα λαογραφικές για την 1η ημέρα της Μεγάλης Πανήγυρης μας στην Εορτή της Συνάξεως των Αγίων Θεοπατόρων, με καλεσμένους της Ενορίας μας πάνω από 200 χορευτές των Πολιτιστικών Συλλόγων της Νέας Ευκαρπίας αλλά και όμορων περιοχών της Θεσσαλονίκης, αλλά και οργανοπαίχτες, τραγουδιστές και άλλους καλλιτέχνες σε ένα πανηγύρι όπως αυτά που διοργάνωναν οι πατεράδες και οι παππούδες μας στα χωριά με χορό, τραγούδι, γλέντι και διασκέδαση προς τιμήν των Αγίων τους που γιόρταζαν, πρώτα μέσα και μετά έξω από τις εκκλησιές τους. 

Ή πρόθεση των ιερέως μας και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου ήταν η αναβίωση και πάλι των παλαιών καλών πανηγυριών της υπαίθρου, όπου εκεί οι άνθρωποι έρχονταν κοντά ο ένας στον άλλον, γνωρίζονταν, αγκαλιάζονταν σε χορούς κυκλωτικούς, αρραβωνιάζονταν και παντρεύονταν, γλεντούσαν και χαίρονταν με αφορμή την γιορτή των Πολιούχων Αγίων των χωριών τους και με επίκεντρο την Ενορία τους γίνονταν Εκκλησία, γίνονταν ένα.

Φέτος, κάτω από την βαριά σκιά των καταστροφών...και αλίμονο των θανάτων!!! από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία και Μαγνησία, εκεί στο κέντρο της πατρίδας μας...γίνεται βουβός ο πόνος της Ενορίας μας για τους αδελφούς μας αυτούς που παλεύουν μέχρι και σήμερα που γράφουμε το άρθρο μας αυτό, μέσα στα λασπόνερα, και φυσικά...πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε!!! αυτό αντικατοπτρίζεται και στην χαρά της γιορτής μας, που και αυτή γίνεται βουβή για να συμπαρασταθεί έστω και με αυτόν τον τρόπο στον πλησίον, στον άρρωστο, στο αναγκεμένο, στον ανήμπορο!!!

Μονόδρομος λοιπόν και η ελάχιστη ένδειξη αγάπης και συμπαράστασης το τριήμερο της Μεγάλης Πανηγύρεως της Ενορίας μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, την Παρασκευή 8/9, το Σάββατο 9/9 και την Κυριακή 10/9/2023 ήταν να ακυρώσουμε το λαογραφικό-παραδοσιακό κομμάτι των εκδηλώσεων μας και να μείνουμε μόνο στις λατρευτικές εκδηλώσεις μας, για την εορτή της Συνάξεως των Αγίων Θεοπατόρων.
Παρακάτω στην συνέχεια του άρθρου μας αυτού, θα δείτε και πολλές φωτογραφίες, της 1ης ημέρας των πανηγυρικών εκδηλώσεων μας, οι οποίες και... "στολίζουν" την ανάρτηση μας και δείχνουν την ζεστασιά της προσευχής μας για ταχεία αποκατάσταση στους αναγκεμένους αδελφούς μας στην Θεσσαλία και στην Μαγνησία που υποφέρουν.
Δείχνουν αρχικά την Λιτανεία της Εφεστίου Εικόνος της Ενορίας μας, αλλά και των Ιερών Λειψάνων, των Αγίων Θεοπατόρων, του Ιωακείμ και της Άννης, στις γειτονιές των Ανθοκήπων, την θερμή υποδοχή από τους κατοίκους στα μπαλκόνια και στις αυλές τους αλλά και την πορεία των πιστών πίσω από την Εικόνα και τους ιερείς μας που ευλογούσαν διαρκώς τον κόσμο, τους λεβέντες που για ευλογία δική τους και των οικογενειών τους, εναλλάξ, βάσταζαν με ευλάβεια το κιβώριο που ήταν τοποθετημένη η εικόνα των Αγίων μας, αλλά και τα παλικάρια και οι κοπελιές με τις ποντικές φορεσιές από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ανθοκήπων, που την συνόδευαν περήφανα, την μπάντα του Δήμου μας που προπορεύονταν όλων, και μετά τους ιερόπαιδες, με τον Σταυρό, τα εξαπτέρυγα, τα λάβαρα και τα θυμιατήρια που εισόδευαν το πέρασμα της μέχρι να φθάσουμε στα μαρμάρινα σκαλιά της εκκλησιάς μας και πάλι, εκεί από όπου ξεκινήσαμε, και να εναποθέσουμε με ευλάβεια την Εικόνα για προσκύνημα έξω στην αυλή μας.
Μετά, η ανάρτηση μας αυτή δείχνει να εισερχόμαστε στον στολισμένο με φοίνικες και λουλούδια Ιερό Ναό μας, αφού πρώτα υποδεχθήκαμε τον Μητροπολίτη Βρυούλων κ.κ. Παντελεήμων, που μας περίμενε στην είσοδο με τον Διάκονο του και τον Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Αρχιμανδρίτη Διονύσιο Πατσάνη και άλλους φίλους μας ιερείς.
Ετελέσθη κατόπιν ο πανηγυρικός Εσπερινός με την Λιτή και την Αρτοκλασία, με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο, και τέλος το μοίρασμα της Αρτοκλασίας από τους ιερείς για να βγούμε έξω στην αυλή, όπου όλα ήταν έτοιμα για να γίνουν οι λαογραφικές εκδηλώσεις μας που ήταν προγραμματισμένες μήνες τώρα και τελικά ματαιώθηκαν λόγω των πλημμυρών στην Κεντρική Ελλάδα και της συμπαράστασης που θέλαμε να δείξουμε στους αδελφούς μας που βούλιαξαν κάτω από τόνους λάσπης, έστω και αυτόν τον βουβό πόνο. 
Καθίσαμε λοιπόν στις καρέκλες που ήταν στημένες και τα τραπέζια και χωρίς συνοδεία μουσικής όπως συνηθίζονταν απολαύσαμε την φιλοξενία των Ανθοκηπιωτών, και τις λιχουδιές που είχαν ετοιμάσει οι κυρίες της διακονίας της Ενορίας μας και οι άνδρες στο ψητοπωλείο και Ζαχαροπλαστείο μας, με θέμα συζήτησης σ' όλα τα τραπέζια το κακό που βρήκε τα αδέλφια μας και με ποιόν τρόπο θα μπορέσουμε να τους βοηθήσουμε έμπρακτα.
Έτσι έκλεισε η 1η βραδιά της Μεγάλης Πανήγυρης μας, παραμονή Παρασκευή της 8ης Σεπτεμβρίου 2023, με την προσμονή της επομένης, ανήμερα της εορτής της Συλλήψεως των Αγίων Θεοπατόρων και της επίσκεψης του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου μας, της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως, Σταυρουπόλεως και Νέας Ευκαρπίας, όπως λέει και η Φήμη του Δεσπότη μας, για να μας ευλογήσει ιερουργούντος στον Ιερό Ναό μας.
Χρόνια Πολλά στον Ιωακείμ και την Άννα που έχουν σήμερα και αύριο την γιορτή τους...
...και καλή δύναμη στους φίλους μας στην Κεντρική Ελλάδα, που βρίσκονται σε απόγνωση!!!
Με ευχές και προσευχές για τους αναγκεμένους αδελφούς μας σε Θεσσαλία & Μαγνησία, συνεχίζονται οι αναρτήσεις μας για τις λατρευτικές...και μόνο φέτος !!! εκδηλώσεις μας!!!
TAG