ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΑΣ (ΣΑΒΒΑΤΟ 9/9/2023) ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, ΤΟ ΠΡΩΪ ΑΝΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΣΥΝΑΞΕΩΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΠΑΤΟΡΩΝ....

 

...φέτος όμως κάτω από την βαριά σκιά των πλημμυρών, των θανάτων των καταστροφών!!!

Από χθες ξεκινήσαμε να ανεβάζουμε στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ου διαθέτει η Ενορία μας, τα άρθρα και τις φωτογραφίες μας των τριήμερων λατρευτικών εκδηλώσεων της Μεγάλης Πανήγυρης της Ενορίας μας, την Παρασκευή 8, το Σάββατο 9 & την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 για την εορτή της Συνάξεως των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, εδώ στον ομώνυμο Ιερό Ναό τους, μοναδικό σ' όλον τον κόσμο, που βρίσκεται στους Ανθοκήπους της Νέας Ευκαρπίας και στον Δήμο Παύλου Μελά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στην επίσης μοναδική Μακεδονία μας. 

Χθες λοιπόν ανεβάσαμε τις αναρτήσεις με άρθρα και φωτογραφίες από το απόγευμα της 1ης ημέρας της εορτής της Σύναξης των Αγίων μας, την Λιτανεία της Εφεστίου Εικόνος μας και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Πολιούχων  μας και προστατών των άτεκνων ζευγαριών, του Ιωακείμ και της Άννας, του "παππού" και της "γιαγιάς" του Χριστού μας, που ετελέσθη μετά πάσης λαμπρότητας και τέλος του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, χοροστατούντος  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρυούλων, κ.κ. Παντελεήμονος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με έδρα τα τα Βουρλά της Μικράς Ασίας, μια όμορφη πόλη λίγο έξω από την Σμύρνη.

Σήμερα θα σας δείξουμε μέσα από το άρθρο μας, τις φωτογραφίες από την 2η ημέρα της Πανήγυρης μας, όπου θα δείτε την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, με ιερείς από τις όμορες Ενορίες της Νέας Ευκαρπίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αποστόλου Τζιτζικώστα, του νυν Δημάρχου μας στον Δήμο Παύλου Μελά, κ. Δεμουτζίδη Δημητρίο με μέλη της παράταξης του και υποψηφίους στις επικείμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές αλλά και του συνυποψηφίου Δημάρχου, κ. Δημητρίου Ασλανίδη και αυτός με μέλη της παρατάξεως του, πολλούς εκπροσώπους της Αστυνομίας μας και του 3ου Σώματος Στρατού και πολλών ακόμα επισήμων, αλλά και πλήθος πιστών που ήρθαν στην χαρά της γιορτής μας, μα φέτος όλα επισκιάστηκαν από τις φονικές πλημμύρες σε Θεσσαλία και Μαγνησία, οδηγώντας μας, συμπαραστεκόμενοι στον πόνο των ανθρώπων που παλεύουν με τις λάσπες, να ματαιώσουμε φέτος τις λαογραφικές εκδηλώσεις που είχαμε ετοιμάσει για τις βραδιές της 8ης, 9ης & 10ης Σεπτεμβρίου 2023. 

Ο σχεδιασμός της πανήγυρης μας περιελάμβανε μετά τις λατρευτικές εκδηλώσεις μας μέσα στον όμορφο και ολοκαίνουργιο ναό μας, και πολλές ακόμα λαογραφικές για την 2η ημέρα της Μεγάλης Πανήγυρης μας στην Εορτή της Συνάξεως των Αγίων Θεοπατόρων, με καλεσμένους της Ενορίας μας πάνω από 100 χορευτές των Πολιτιστικών Συλλόγων της Νέας Ευκαρπίας αλλά και όμορων περιοχών της Θεσσαλονίκης, αλλά και οργανοπαίχτες, τραγουδιστές και άλλους καλλιτέχνες και τέλος μια όμορφη λαϊκή βραδιά, σε ένα πανηγύρι όπως αυτά που διοργάνωναν οι πατεράδες και οι παππούδες μας στα χωριά με χορό, τραγούδι, γλέντι και διασκέδαση προς τιμήν των Αγίων τους που γιόρταζαν, πρώτα μέσα και μετά έξω από τις εκκλησιές τους. 

Ή πρόθεση του ιερέως μας, Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου Τελίδη, Προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των Επιτρόπων του, ήταν η αναβίωση και πάλι των παλαιών εκείνων καλών πανηγυριών της υπαίθρου, όπου εκεί οι άνθρωποι έρχονταν κοντά ο ένας στον άλλον, γνωρίζονταν, αγκαλιάζονταν σε χορούς κυκλωτικούς, αρραβωνιάζονταν και παντρεύονταν, γλεντούσαν και χαίρονταν με αφορμή την γιορτή των Πολιούχων Αγίων των χωριών τους και με επίκεντρο την Ενορία τους γίνονταν Εκκλησία, γίνονταν ένα !!!

Φέτος, κάτω από την βαριά σκιά των καταστροφών...και αλίμονο των θανάτων!!! από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία και Μαγνησία, εκεί στο κέντρο της πατρίδας μας...γίνεται βουβός ο πόνος της Ενορίας μας για τους αδελφούς μας αυτούς που παλεύουν μέχρι και σήμερα που γράφουμε το άρθρο μας αυτό, μέσα στα λασπόνερα, και φυσικά...πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε!!! αυτό αντικατοπτρίζεται και στην χαρά της γιορτής μας, που και αυτή γίνεται βουβή για να συμπαρασταθεί έστω και με αυτόν τον τρόπο στον πλησίον, στον άρρωστο, στο αναγκεμένο, στον ανήμπορο!!!

Μονόδρομος λοιπόν και η ελάχιστη ένδειξη αγάπης και συμπαράστασης το τριήμερο της Μεγάλης Πανηγύρεως της Ενορίας μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, την Παρασκευή 8/9, το Σάββατο 9/9 και την Κυριακή 10/9/2023, ήταν να ακυρώσουμε το λαογραφικό-παραδοσιακό κομμάτι των εκδηλώσεων μας και να μείνουμε μόνο στις λατρευτικές εκδηλώσεις μας, για την εορτή της Συνάξεως των Αγίων Θεοπατόρων.

Παρακάτω στην συνέχεια του άρθρου μας αυτού, θα δείτε πολλές φωτογραφίες, της 2ης ημέρας των πανηγυρικών εκδηλώσεων μας, οι οποίες και..."στολίζουν" την ανάρτηση μας και δείχνουν την αμέριστη συμπαράσταση με την ζεστασιά της προσευχής μας για ταχεία αποκατάσταση στους αναγκεμένους αδελφούς μας στην Θεσσαλία και στην Μαγνησία που υποφέρουν. Θα δείτε καθαρά επίσης την κοινή αυτή προσευχή μας στην Θεία Λειτουργία που ακολούθησε το Σάββατο της 9ης Σεπτεμβρίου 2023, από νωρίς το πρωΐ,  ανήμερα της εορτής των Αγίων μας, του Ιωακείμ και της Άννας, των Θεοπατόρων γονέων της Παναγίας κόρης τους και του "παππού" και της "γιαγιάς" του Χριστού μας και Εγγονού τους, για την Σύναξη τους, χοροστατούντος αρχικά και μετά ιερουργούντος, μεταδίδοντας μας στον λόγο του που ακολούθησε την αισιοδοξία του, πως ότι και να γίνει στο τέλος, το καλό και τ' όμορφο θα νικήσει και θα το κακό θα κατατροπωθεί και θα φύγει, όσο οι πιστοί γεμίζουν τις εκκλησιές με την πρώτη ευκαιρία, προσεύχονται και νοιάζονται για τον πλησίον, εν προκειμένου για τους αδελφούς μας στην Λάρισα, στον Βόλο, το Πήλιο και σ' όλην εκείνη την περιοχή της Κεντρικής Ελλάδος που μετράνε σήμερα τις πληγές τους και έχουν την ανάγκη μας.
Μετά μετάλαβε όλους τους πανηγυριστές μας, με την βοήθεια δυο ιερέων του, διάβασε το κόλλυβο των Αγίων μας που γιορτάζουν την Σύναξη τους, και πριν πει το Δι' ευχών"  διάβασε με ζέση και ευλάβεια και την ειδική ευχή της Αγίας Άννας μας στα ζευγάρια που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν και κλίνουν το γόνυ μπροστά στα ιερά λείψανα τους για να τους χαρίζει ο Εγγονός τους με τις πρεσβείες τους, παράλληλα με αυτές της Παναγίας κόρης τους και μητέρας Του το θαύμα της τεκνογονίας και την λύση από τα δεσμά της ατεκνίας. 
Τέλος μοίρασε το αντίδωρο μαζί με τους ιερείς της Ενορίας μας, του δυο... "Χρυσοστόμους", και όλοι οι επίσημοι προσκεκλημένοι, οι ιερείς οι ιεροψάλτες, οι διακονητές και οι διακονήτριες της Πανήγυρης μας κατεβήκαμε κάτω στην φιλόξενη κατακόμβη μας, που για μια δεκαετία εξυπηρέτησε τις λατρευτικές ανάγκες μας και τώρα παραδόθηκε..."άνευ όρων"!!! στα παιδιά των κατηηχητικών της "Ιθάκης", της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας, 
αλλά και σ' αυτές του Ενοριακού Φιλοπτώχου Ταμείου μας "Με ανοιχτές αγκάλες", εξυπηρετώντας πια τις ανάγκες της κατήχησης της Ενορίας μας αλλά και τους αναγκεμένους ενορίτες μας. 
Ο κόσμος μετά την Θεία Λειτουργία, ξεχύθηκε στο προαύλιο του ναού, όπου βρίσκονταν και η Εφέστιος Εικόνα της Ενορίας μας για προσκύνημα στολισμένη με τα τελευταία λουλούδια του καλοκαιριού, ενός καλοκαιριού που φεύγει γρήγορα και με φασαρία, ...αλλά και φωτιές, για να έρθει το φθινόπωρο με τις ανείπωτες καταστροφές, τις πλημμύρες, τον θάνατο και την θλίψη που μας προκάλεσε αυτές τις τελευταίες μέρες, κάνοντας μας να ακυρώσουμε τις λαογραφικές εκδηλώσεις μας συμπάσχοντας έστω και με τον τρόπο αυτό στον πόνο των αδελφών μας στην Κεντρική Ελλάδα.  
Εκεί, στην τεράστια αυλή της εκκλησιάς μας ήταν οι κυρίες της διακονίας του ναού μας διαλαλώντας τα καλούδια του Ενοριακού Ζαχαροπλαστείου που έφτιαξαν με τα χεράκια τους, τους λαχταριστούς λουκουμάδες τους και τόσες άλλες γλυκές και αλμυρές λιχουδιές, μα και την λαχειοφόρο αγορά μας με τα δώρα φέτος να υπερβαίνουν τα 3000, όπου όλοι οι λαχνοί έκρυβαν και ένα δώρα, άλλο μικρό και άλλο μεγαλύτερο, όλα προσφορές  από τις επιχειρήσεις της πόλης μας. Καθίσαμε λοιπόν, οι προσκεκλημένοι μας κάτω στο επίσημο τραπέζι μέσα στην κατακόμβη μας, αλλά και στις καρέκλες που ήταν στημένες και τα τραπέζια για να απολαύσουμε τον ήλιο και φυσικά το πρωϊνό μας.
Για το βράδυ του Σαββάτου 9/9/2023, της 2ης ημέρας των τριήμερων εκδηλώσεων μας, ανήμερα της εορτής, το λατρευτικό πρόγραμμα της Μεγάλης Πανήγυρης μας είχε τον Μεθέορτο Εσπερινό και το Κτιτορικό Μνημόσυνο, 
ενώ όπως είπαμε και παραπάνω όλες οι λαογραφικές εκδηλώσεις μας είχαν ματαιωθεί για ευνόητους λόγους. Άλλωστε που μυαλό για γιορτές και γλέντια!!! 
Αύριο, νωρίς το πρωΐ, ξημερώνοντας η Κυριακή της 10ης Σεπτεμβρίου 2023, θα τελέσουμε την αναστάσιμη Θεία Λειτουργία με προεξάρχοντα τον Αρχιμανδρίτη π. Πολύκαρπο Διαμαντόπουλο, Επίτροπο της νεοσύστατης Μητρόπολης του Κογκό του Πατριαρχείου της Αλεξανδρείας και συντοπίτη μας, από την Νεάπολη, μαζί τους δυο..."Χρυσοστόμους" ιερείς μας, ενώ στο τέλος της θα διαβαστεί και το κόλλυβο των Αγίων Μικρασιατών Εθνομαρτύρων αλλά και η Επιμνημόσυνος Δέησις για τους κεκοιμημένους συγγενείς και οικείους μας της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922, με την παρουσία αντιπροσωπείας με τις τοπικές ενδυμασίες και τα λάβαρα του Μικρασιατικού Συλλόγου "Ουσάκ" της Νέας Ευκαρπίας. 

Χρόνια Πολλά στον Ιωακείμ και την Άννα που έχουν την γιορτή τους...και καλή δύναμη στους φίλους μας στην Κεντρική Ελλάδα, που βρίσκονται σε απόγνωση!!!

Καλή και ευλογημένη Κυριακή σ' όλους!!!



Χρόνια Πολλά στον Ιωακείμ και την Άννα που έχουν σήμερα την γιορτή τους...
...και καλή δύναμη στους φίλους μας στην Κεντρική Ελλάδα, που βρίσκονται σε απόγνωση!!!

TAG