ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΑΣ (ΚΥΡΙΑΚΗ 10/9/2023) ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ & ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΩΝ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ & ΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ "ΟΥΣΑΚ"...


...φέτος όμως κάτω από την βαριά σκιά των πλημμυρών, των θανάτων των καταστροφών!!!

Από προχθές...έστω και λίγο καθυστερημένα!!! ξεκινήσαμε να ανεβάζουμε στο διαδίκτυο και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει η Ενορία μας, τα άρθρα και τις φωτογραφίες μας των τριήμερων λατρευτικών εκδηλώσεων της Μεγάλης Πανήγυρης της Ενορίας μας, την Παρασκευή 8, το Σάββατο 9 & την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2023 για την εορτή της Συνάξεως των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, εδώ στον ομώνυμο Ιερό Ναό τους, μοναδικό σ' όλον τον κόσμο, που βρίσκεται στους Ανθοκήπους της Νέας Ευκαρπίας και στον Δήμο Παύλου Μελά της Δυτικής Θεσσαλονίκης, στην επίσης μοναδική Μακεδονία μας. 

Προχθές λοιπόν ανεβάσαμε τις αναρτήσεις με άρθρα και φωτογραφίες από το απόγευμα της 1ης ημέρας της εορτής της Σύναξης των Αγίων μας, την Λιτανεία της Εφεστίου Εικόνος μας και των Ιερών Λειψάνων των Αγίων Πολιούχων  μας και προστατών των άτεκνων ζευγαριών, του Ιωακείμ και της Άννας, του "παππού" και της "γιαγιάς" του Χριστού μας, που ετελέσθη μετά πάσης λαμπρότητας και τέλος του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού, χοροστατούντος  του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βρυούλων, κ.κ. Παντελεήμονος, του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως με έδρα τα τα Βουρλά της Μικράς Ασίας, μια όμορφη πόλη λίγο έξω από την Σμύρνη.

Χθές σας δείξαμε μέσα από το άρθρο μας, τις φωτογραφίες από την 2η ημέρα της Πανήγυρης μας, όπου και θα είδατε την Αρχιερατική Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, με ιερείς από τις όμορες Ενορίες της Νέας Ευκαρπίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Αποστόλου Τζιτζικώστα, του νυν Δημάρχου μας στον Δήμο Παύλου Μελά, κ. Δεμουτζίδη Δημήτριο με μέλη της παράταξης του και υποψηφίους στις επικείμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές αλλά και του συνυποψηφίου Δημάρχου, κ. Δημητρίου Ασλανίδη και αυτός με μέλη της παρατάξεως του, 

πολλούς εκπροσώπους της Αστυνομίας μας και του 3ου Σώματος Στρατού και πολλών ακόμα επισήμων, αλλά και πλήθος πιστών που ήρθαν στην χαρά της γιορτής μας, μα φέτος όλα επισκιάστηκαν από τις φονικές πλημμύρες σε Θεσσαλία και Μαγνησία, οδηγώντας μας, συμπαραστεκόμενοι στον πόνο των ανθρώπων που παλεύουν με τις λάσπες, να ματαιώσουμε φέτος τις λαογραφικές εκδηλώσεις που είχαμε ετοιμάσει για τις βραδιές της 8ης9ης & 10ης Σεπτεμβρίου 2023. 

Σήμερα θα σας παρουσιάσουμε στιγμές από το βράδυ της 2ης ημέρας των λατρευτικών μας εκδηλώσεων, που περιλαμβάνουν τον αναστάσιμο Εσπερινό της Κυριακής που ξημέρωνε την επαύριο, 
σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας μας, αλλά και το Κτιτορικό Μνημόσυνο που ακολούθησε και τέλος την Ευχή της Αγίας Άννας που διαβάστηκε από τους ιερείς μας και το βράδυ αυτό "...διά την λύσιν εκ των δεσμών της ατεκνίας και της στειρότητος".
Κυρίως όμως σήμερα θα σας παρουσιάσουμε όμορφες στιγμές από το πρωΐ της 3ης και τελευταίας ημέρας των λατρευτικών...και μόνο φέτος!!! εκδηλώσεων της Μεγάλης Πανηγύρεως μας για την εορτή της Σύναξης των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, με τον αναστάσιμο Όρθρο και την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Αρχιμανδρίτου Επίτροπου της νεοσύστατης Μητροπόλεως του Κογκό στην Κεντρική Αφρική, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, π. Πολυκάρπου Διαμαντόπουλου, στο ιερατικό Συλλείτουργο που ακολούθησε με τους δυο...
"Χρυσόστομους" ιερείς μας, ο οποίος μας μίλησε και για τα πρόσωπα των Αγίων μας, των Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, και την σημασία τους μέσα σε Παλαιά και Καινή Διαθήκη, αλλά και για τον Σταυρό του Χριστού μας, μιας και η Κυριακή αυτή της 10ης Σεπτεμβρίου 2023, είναι η Κυριακή πρό της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. 
Μια ημέρα που πέραν της ίδιας της μεγάλης σημασίας του Σταυρού, έχει ανακηρυχθεί η Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, ως ημέρα που εορτάζονται και οι Άγιοι Εθνομάρτυρες της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922, με πρώτο-πρώτο, τον Άγιο Χρυσόστομο Σμύρνης αλλά και μια πλειάδα άλλων Αγίων Ιεραρχών, Ιερέων, Ιερομονάχων και Μοναχών, αλλά και απλών ανδρών, γυναικών, ακόμα και παιδιών, που σφαγιάσθησαν από το 1918 έως το 1922 κατά την Μικρασιατική καταστροφή. 
Το παρόν έδωσε και αντιπροσωπεία με μέλη του Μικρασιατικού Συλλόγου "Ουσάκ" της Νέας Ευκαρπίας, ντυμένοι με τις παραδοσιακές στολές της Μικράς Ασίας κραδαίνοντας το λάβαρο του Συλλόγου κατά την διάρκεια που οι ιερείς μας διάβαζαν το κόλλυβο των Αγίων ενδόξων Εθνομαρτύρων της Μικρασιατικής καταστροφής, αλλά και στο Μνημόσυνο που ακολούθησε για τους δικούς μας συγγενείς και φίλους, που πολλοί από αυτούς χάθηκαν στην προσπάθεια τους να έρθουν από τα πάτρια εδάφη της Μικράς Ασίας στην Μητροπολιτική Ελλάδα, και άλλοι πάλι να καταφέρνουν να έρθουν σ' αυτόν τον ευλογημένο τόπο και να δημιουργήσουν στα πρότυπα του Ουσάκ, της πόλης που άφησαν, την Νέα Ευκαρπία, αυτής που ίδρυσαν και σ' αυτήν που σήμερα ζούμε εμείς οι απόγονοι τους και αναπνέουμε. Αυτά έγιναν το πρωΐ της Κυριακής με την παρουσία και ενός υποψηφίου Δημάρχου στον Δήμο της Θεσσαλονίκης που μας αγαπά, του κου Στέργιου Καλόγηρου, που αμέσως μετά ως φιλοξενούμενο μας τον υποδεχθήκαμε και στο Αρχονταρίκι της εκκλησιάς μας για τον παραδοσιακό καφέ και τα κεράσματα, ενώ οι καταστροφές στην Κεντρική Ελλάδα από τις πλημμύρες,
 τα πολιτικά και οι επικείμενες εκλογές, ήταν αναπόφευκτο να καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος των συζητήσεων μας.
Ο σχεδιασμός της πανήγυρης μας για το βράδυ της 3ης ημέρας των πανηγυρικών εκδηλώσεων μας περιελάμβανε μετά τις λατρευτικές εκδηλώσεις μας μέσα στον όμορφο και ολοκαίνουργιο ναό μας, τον Μεθέορτο Εσπερινό και κατόπιν την Ιερά Παράκληση των Αγίων Θεοπατόρων "...δια την λύσιν εκ των δεσμών της ατεκνίας και της στειρότητος", όπως και έγινε, ενώ όσα από τα ζευγάρια μας ήθελαν πήραν και την Ευχή της Αγίας Άννας στο Προσκυνητάρι της Τρίχρονης Παναγίας μας και προσκύνησαν τα Ιερά Λείψανα του Ιωακείμ και της Άννης που θησαυρίζονται από το 2014 στο Ιερό Ναό μας προερχόμενα από τα Ιεροσόλυμα. 
Θα ακολουθούσαν, σύμφωνα με το εορταστικό πρόγραμμα των λατρευτικών εκδηλώσεων μας και πολλές ακόμα λαογραφικές εκδηλώσεις για το βράδυ της 2ης ημέρα της Μεγάλης Πανήγυρης μας στην Εορτή της Συνάξεως των Αγίων Θεοπατόρων, με καλεσμένους από την Ενορία μας, σε μια όμορφη καλλιτεχνική βραδιά, τον κο Τριαντάφυλλο Πουρσανίδη με μια πλειάδα από φίλους του καλλιτέχνες, τραγουδιστές, οργανοπαίχτες και μουσικούς για να διασκεδάσουμε με ποντιακά και λαϊκά τραγούδια, όπως αυτά που διοργάνωναν οι πατεράδες και οι παππούδες μας στα χωριά με χορό, τραγούδι, γλέντι και διασκέδαση προς τιμήν των Αγίων τους που γιόρταζαν, πρώτα μέσα και μετά έξω από τις εκκλησιές τους. Αυτή άλλωστε ήταν και η πρόθεση του ιερέως μας, Αρχιμανδρίτου Χρυσοστόμου Τελίδη, Προέδρου του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου και των Επιτρόπων του. 
Η αναβίωση και πάλι των παλαιών εκείνων καλών πανηγυριών της υπαίθρου, όπου εκεί οι άνθρωποι έρχονταν κοντά ο ένας στον άλλον, γνωρίζονταν, αγκαλιάζονταν σε χορούς κυκλωτικούς, αρραβωνιάζονταν και παντρεύονταν, γλεντούσαν και χαίρονταν με αφορμή την γιορτή των Πολιούχων Αγίων των χωριών τους και με επίκεντρο την Ενορία τους γίνονταν Εκκλησία, γίνονταν ένα !!!

Φέτος, κάτω από την βαριά σκιά των καταστροφών...και αλίμονο των θανάτων!!! από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία και Μαγνησία, εκεί στο κέντρο της πατρίδας μας...γίνεται βουβός ο πόνος της Ενορίας μας για τους αδελφούς μας αυτούς που παλεύουν μέχρι και σήμερα που γράφουμε το άρθρο μας αυτό, μέσα στα λασπόνερα, και φυσικά...πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε!!! αυτό αντικατοπτρίζεται και στην χαρά της γιορτής μας, που και αυτή γίνεται βουβή για να συμπαρασταθεί έστω και με αυτόν τον τρόπο στον πλησίον, στον άρρωστο, στο αναγκεμένο, στον ανήμπορο!!!

Μονόδρομος λοιπόν και η ελάχιστη ένδειξη αγάπης και συμπαράστασης το τριήμερο της Μεγάλης Πανηγύρεως της Ενορίας μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, την Παρασκευή 8/9, το Σάββατο 9/9 και την Κυριακή 10/9/2023, ήταν να ακυρώσουμε το λαογραφικό-παραδοσιακό κομμάτι των εκδηλώσεων μας και να μείνουμε μόνο στις λατρευτικές εκδηλώσεις μας, για την εορτή της Συνάξεως των Αγίων Θεοπατόρων.

Ο κόσμος μετά την κυριακάτικη Θεία Λειτουργία της 10ης Σεπτεμβρίου 2023, ξεχύθηκε στο προαύλιο του ναού, όπου βρίσκονταν και η Εφέστιος Εικόνα της Ενορίας μας για προσκύνημα στολισμένη με τα τελευταία λουλούδια του καλοκαιριού, ενός καλοκαιριού που φέτος φεύγει γρήγορα και με φασαρία...
αλλά και φωτιές, για να έρθει το φθινόπωρο με τις ανείπωτες καταστροφές, τις πλημμύρες, τον θάνατο και την θλίψη που μας προκάλεσε αυτές τις τελευταίες μέρες, κάνοντας μας να ακυρώσουμε τις λαογραφικές εκδηλώσεις μας συμπάσχοντας έστω και με τον τρόπο αυτό στον πόνο των αδελφών μας στην Κεντρική Ελλάδα.  
Εκεί λοιπόν, στην τεράστια αυλή της εκκλησιάς μας ήταν οι κυρίες της διακονίας του ναού μας διαλαλώντας τα καλούδια του Ενοριακού Ζαχαροπλαστείου που έφτιαξαν με τα χεράκια τους, τους λαχταριστούς λουκουμάδες τους και τόσες άλλες γλυκές και αλμυρές λιχουδιές, μα και την λαχειοφόρο αγορά μας με τα δώρα φέτος να υπερβαίνουν τα 3000, όπου όλοι οι λαχνοί έκρυβαν και ένα δώρα, άλλο μικρό και άλλο μεγαλύτερο, όλα προσφορές  από τις επιχειρήσεις της πόλης μας. 
Καθίσαμε λοιπόν οι προσκεκλημένοι μας, οι φίλοι μας από τον Μικρασιατικό Σύλλογο "Ουσάκ" και ο κος Στέργιος Καλόγηρος, υποψήφιος Δήμαρχος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, αλλά και γνωστοί και αγαπημένοι φίλοι μας ενορίτες και επισκέπτες πανηγυριστές, στο όμορφο, καινούργιο, μικρό, Αρχονταρίκι που βρίσκεται μέσα στην επάνω εκκλησιά μας για έναν καφέ και κεράσματα, ενώ και έξω έκατσαν οι πιστοί και οι προσκυνητές στο μεγάλο προαύλιο μας, και στις καρέκλες που ήταν στημένες και τα τραπέζια για να απολαύσουμε την ηλιόλουστη Κυριακή και φυσικά ένα νόστιμο πρωϊνό με τα διάφορα καλούδια στο υπαίθριο ενοριακό Ζαχαροπλαστείο μας με τα χειροποίητα εδέσματα από τα χεράκια των καλών νοικοκυρών και διακονισσών στην Ενορία μας.

Χρόνια Πολλά στον Ιωακείμ και την Άννα που είχαν τις προηγούμενες ημέρες  την γιορτή τους...αλλά και καλή δύναμη στους φίλους μας στην Κεντρική Ελλάδα, που βρίσκονται σε απόγνωση!!!
8, 9 & 10 / 9 / 2023

Η Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία 
το πρΐ της Κυριακής 10ης Σεπτεμβρίου 2023
 
Ο Μεθέορτος Εσπερινός & η Ιερά Παράκλησις των Αγίων Θεοπατόρων, το απόγευμα της 10ης Σεπτεμβρίου 2023!!!
Τέλος...& τώ Θεώ Δόξα!!!

TAG