ΕΙΔΗΣΙΣ: ΜΑΤΑΙΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΠΑΝΗΓΥΡΗΣ ΤΗΣ ΕΝΟΡΙΑΣ ΜΑΣ (8, 9 & 10 /9/ 2023), ΩΣ ΕΝΔΕΙΞΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ...

...βουβός ο πόνος της Ενορίας μας για τους αδελφούς μας που παλεύουν μέσα στα λασπόνερα!!!

Ελάχιστη ένδειξη αγάπης και συμπαράστασης το τριήμερο της Μεγάλης Πανηγύρεως της Ενορίας μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, την Παρασκευή 8/9, το Σάββατο 9/9 και την Κυριακή 10/9/2023, ήταν να ακυρώσουμε το λαογραφικό-παραδοσιακό κομμάτι των εκδηλώσεων μας και να μείνουμε μόνο στις λατρευτικές εκδηλώσεις μας, για την εορτή της Συνάξεως των Αγίων Θεοπατόρων.

Είχαμε καλέσει μήνες πριν, για τις λαογραφικές αυτές εκδηλώσεις μας προς τιμήν των Αγίων μας που γιόρταζαν, και με το σκεπτικό να κάνουμε όπως κάθε χρόνο ένα πανηγύρι στο πρότυπο των παλαιών πανηγυριών που γίνονταν στα χωριά μας, πρώτα μέσα στις εκκλησιές με προσευχές και ακολουθίες και μετά στις αυλές και στις πλατείες έξω από αυτές, με χορούς, τραγούδια, φαγητό και διασκέδαση, πάντα με επίκεντρο την Ενορία, πάνω από διακόσους χορευτές από διάφορους Πολιτιστικούς-Λαογραφικούς Συλλόγους όλης της Θεσσαλονίκης και των περιχώρων, οργανοπαίχτες, τραγουδιστές, είχαμε διοργανώσει ποντιακές και λαϊκές βραδιές και για τις τρείς μέρες της Πανήγυρης μας.

Και όλα αυτά για να αναβιώσουμε τις παραδόσεις  μας και τα παλαιά πανηγύρια που έκαναν οι πατεράδες μας και οι παππούδες μας. Όμως  που κέφι για όλα αυτά !!! αγαπητοί μας αναγνώστες και φίλοι των ιστοσελίδων και των υπολοίπων μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει η Ενορία μας, όταν οι αδελφοί μας λίγο μακρύτερα περνούσαν δύσκολες στιγμές και ολόκληρα χωριά της Κεντρικής Ελλάδος ήταν βυθισμένα στα νερά, στις λάσπες και στα χώματα, ενώ θρηνούσαμε ακόμα και νεκρούς συμπατριώτες μας και οι καταστροφές της περιουσίας των συνανθρώπων μας εκεί ήταν ανυπολόγιστες, ενώ η απόγνωση ήταν ζωγραφισμένη στα πρόσωπα τους, που εμείς βλέπαμε μέσω της τηλεόρασης μα εκείνοι τα ζούσανε στο πετσί τους.

Έτσι λοιπόν, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Προέδρου και των μελών του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, χωρίς δεύτερες και τρίτες σκέψεις για τα πολλά έξοδα που είχαν προηγηθεί για την διοργάνωση αυτής της μεγάλης εκδήλωσης...μιας και όλα ήταν έτοιμα!!! μα και τον κόπο τόσων ανθρώπων που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί, αλλά και τηλεφωνικής επικοινωνίας με τον Επίσκοπο μας, κ.κ. Βαρνάβα, που ευλόγησε συγκινημένος την απόφαση μας να ματαιώσουμε τις λαογραφικές εκδηλώσεις μας που πάντα συνόδευαν, χρόνια τώρα, τις λατρευτικές, με γνώμονα το πένθος των ανθρώπων που βίωναν αυτές τις πρωτόγνωρες καταστροφές, 

αλλά και τους θανάτους που μαθαίναμε σιγά-σιγά ότι υπήρχαν, ακυρώσαμε τους τριήμερους εορτασμούς, αλλά παράλληλα παροτρύναμε τους πανηγυριστές μας που ήρθαν για να τιμήσουν τους Αγίους μας στην γιορτή τους,  να δυναμώσουν μαζί μας την προσευχή τους,  συμπάσχοντας, έστω και με αυτόν τον βουβό τρόπο, στον αγώνα επιβίωσης των συνανθρώπων μας στην Λάρισα, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, στον Βόλο, στα χωριά και στις πόλεις που βυθίστηκαν στα λασπόνερα.

Επόμενη ένδειξη συμπαράστασης...έμπρακτης αυτή τη φορά!!! θα είναι αύριο, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023, όπου με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε όλες τις εκκλησιές της χώρας μας, ο δίσκος που θα περιαχθεί θα είναι για τους πλημμυροπαθείς αδελφούς μας και τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα γίνουν ίσως μια ανάσα ελπίδας και ανακούφισης, στους αναγκεμένους συμπατριώτες μας. Ας ανοίξουμε λοιπόν τις καρδιές μας και ας αγκαλιάσουμε με θέρμη τις ταλαιπωρημένες καρδιές των αδελφών μας που τώρα έχουν την ανάγκη μας.

Καλή και ευλογημένη Κυριακή σ' όλους!!!

TAG