ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΜΑΣ...& ΔΥΟ-ΤΡΙΑ ΛΟΓΙΑ !!! ΤΗΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ ΜΑΣ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΗΣ Ι.Μ.Ν. & Στ. "ΚΙΒΩΤΟΣ ΜΝΗΜΗΣ, ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ ΧΑΙΡΕ" ΚΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΕΡΒΕΝΙΟΥ 13-5-2023

Διπλή εξόρμηση της "Ιθάκης" μας, των παιδιών των Κατηχητικών Σχολείων της Ενοριακής Νεανικής Εστίας,
το Σάββατο 13 Μαΐου 2023.
1. Εκπαιδευτική εκδρομή στο Μουσείο Κειμηλίων Προσφυγικού Ελληνισμού, "Κιβωτός μνήμης", της Ι. Μ. Ν. & Στ. στην Μονή Λαζαριστών
2. Εκδρομή για διασκέδαση, χαρά και παιχνίδι στο Περιβαλλοντικό Πάρκο της Νέας Ευκαρπίας.
Ξεκινήσαμε ακόμα μια..."περιπέτεια", ανεβαίνοντας στο λεωφορείο μας, με τα κατηχητόπουλα της "Ιθάκης" μας, 50 περίπου τον αριθμό, έχοντας αφετηρία την τεράστια πλατεία μπροστά στον ομώνυμο, ολοκαίνουργιο Ιερό Ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, και αυτήν την φορά, έναν διπλό και όμορφο προορισμό. 
Πρώτα για την εκπαίδευση των παιδιών μας, στο Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, στην Μονή Λαζαριστών, με τα προσφυγικά κειμήλια, ιερά σκεύη και εικόνες που έφεραν οι πρόγονοι μας κατά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922, όταν εκδιώχθηκαν βιαίως από τις πατρογονικές εστίες τους και εγκαταστάθηκαν εδώ στην Μητροπολιτική Ελλάδα. 
Και μετά φυσικά για αναψυχή, χαρά, διασκέδαση και παιχνίδι των παιδιών των κατηχητικών μας, όπως άλλωστε το συνηθίζουμε, εκεί λίγο πριν το κλείσιμο της "Ιθάκης" μας, στο Περιβαλλοντικό Πάρκο στο Δερβένι, και εδώ λίγο πιο πάνω από την περιοχή μας, την πόλη μας, την Νέα Ευκαρπία, μια πόλη που δημιουργήθηκε από τους Μικρασιάτες, που έφυγαν τότε κυνηγημένοι των Τούρκων από το Ουσάκ, την Ευκαρπία της Μικράς Ασίας, η οποία Νέα Ευκαρπία  κατοικείται σήμερα κατά το ήμισυ από αυτούς τους πρόσφυγες. 
Ήταν μια ευκαιρία λοιπόν για εμάς, επισκεπτόμενοι το Μουσείο αυτό της Ιεράς Μητροπόλεως μας, στο οποίο και κάποια εκθέματα ανήκουν και σε μια από τις δικές μας εκκλησιές, τον Άγιο Γεώργιο στην επάνω Νέα Ευκαρπία, να μάθουμε ένα κομμάτι της ιστορίας μας, που ίσως δεν θα διδαχθούμε από κανέναν, μιας και τα σχολικά βιβλία αναφέρονται πολύ λίγο στην Μικρασιατική καταστροφή του 1922...και ας πέρασαν 100 και βάλε χρόνια από τότε!!!
Εκεί συναντήσαμε τον π. Χαράλαμπο Κοτζιακεχίδη, από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Κορδελιού, ο οποίος και είχε υπηρεσία στο Μουσείο μας, που μαζί με τον δικό μας ιερέα, τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, που ήταν και ο συνοδός μας, αλλά και  υπεύθυνος της "Ιθάκης" μας,  και οι δυο, μας ξενάγησαν και μας έδειξαν ένα-ένα τα εκθέματα λέγοντας μας και την ιστορία που είχε το κάθε αντικείμενο και εικόνα, αλλά και τον τεράστιο ξυλόγλυπτο Επιτάφιο που ήταν στο κέντρο της αίθουσας, και πόσα ακόμα, ενώ πριν ανεβούμε στο 1ο όροφο και μπούμε μέσα στο Μουσείο, είδαμε και ένα όμορφο και πολύ διαφωτιστικό βίντεο με την ιστορία συνολικά των πολιτικών και στρατιωτικών γεγονότων που οδήγησαν στην Μικρασιατική καταστροφή του 1922.
Βέβαια δεν ήμασταν το μόνο Κατηχητικό Σχολείο στην Μητρόπολη μας που σκέφτηκε να επισκεφθεί το Μουσείο, αλλά εκεί συναντήσαμε και την Ενοριακή Νεανική Εστία του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου των Μετεώρων της Πολίχνης, όπου ο υπεύθυνος ιερέας του, ο π. Ευάγγελος Μπαμπατζιάνης μαζί με τα 50 περίπου κατηχητόπουλα του, μας αντάμωσαν βγαίνοντας, όπου και βγάλαμε μια φωτογραφία όλοι μαζί. Μετά αυτοί πήραν τον δρόμο τους...θα πήγαιναν στην μονή Δοβρά στην Βέροια και σε άλλους όμορφους προορισμούς μάθαμε!!! και εμείς πήραμε τον δικό μας, όπου αφού περιηγηθήκαμε στο Μουσείο, επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο μας και...το πρόγραμμα έλεγε αναψυχή!!!
Στο Περιβαλλοντικό πάρκο στο Δερβένι της Νέας Ευκαρπίας καταλήξαμε, αναστατώνοντας τους πάντες και τα πάντα, με τις φωνές και τα καμώματα μας, άλλα από αυτά να είναι μέσα στα πλαίσια και άλλα εκτός...πάντα όμως υπό το άγρυπνο βλέμμα των κατηχητών μας, του κου Χρήστου Καρύπογλου και του κου Παναγιώτη Σπάρταλη, αλλά και των κατηχητριών μας, της κας Σοφίας Νικολαΐδου, της κας Πασχαλίας Μούξιου και της κας Ελιβάσετ Ταρασίδου, και φυσικά του πατρός Χρυσοστόμου, που όχι δεν μας είπε...ότι και αν ζητούσαμε!!!
Σκορπιστήκαμε, αλλού τα αγόρια αλλού τα κορίτσια, σε ένα ατέρμονο παιχνίδι... ίσως και λίγο μάθημα, σε τραγούδια όμως κάτω από τις παχιές σκιές των πεύκων, ποδόσφαιρο, μπάσκετ και ότι βάλει ο νους σας, όμως αυτά δεν περιγράφονται εύκολα!!! Δείτε τα μέσα από τις φωτογραφίες μας παρακάτω και τα βίντεο, όταν τα φτιάξουμε, που τραβήχτηκαν κατά την διάρκεια συνολικά της εκδρομής μας. 
Γύρω στις 3.00 το μεσημέρι...ίσως και λίγο αργότερα!!! γυρίσαμε στην αυλή της εκκλησιάς μας, όπου εκεί μας περίμενε, πρώτα η αγκαλιά των Αγίων μας, του "παππού" και της "γιαγιάς" του Χριστού μας, των γονέων της Παναγίας μας, εδώ στο "πατρικό" της σπίτι, τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, αλλά μας περίμενε και η αγκαλιά των... "ανήσυχων" γονιών μας, αφού είπαμε πως θα γυρνούσαμε νωρίτερα...μα κανένας δεν μας μάλωσε, το αντίθετο!!!
Χριστός Ανέστη!!!
Γιορτή λήξης κατηχητικής χρονιάς 
2022-2023 στην "Ιθάκη" μας!!!
...και μην λησμονούμε, γονείς και παιδιά, την γιορτή της Λήξης των Κατηχητικών Σχολείων της "Ιθάκης" μας, το Σάββατο 27 Μαΐου 2023, από τις 10.00 το πρωΐ, με την Θεία Λειτουργία, ειδικά για τα παιδιά στην κατακόμβη μας, μετά το αντίδωρο, ένα αναμνηστικό δωράκι, ευλογία της "Ιθάκης" μας στα παιδιά, αλλά και κέρασμα, κατόπιν ένα βίντεο με όλες τις..."σκανδαλιές" της ένδοξης αυτής κατηχητικής χρονιάς 2022-2023...με τον κορωνοϊό να μην μας έχει ενοχλήσει και πολύ, αλλά πάντα να είναι γύρω-τριγύρω και πάνω από κεφάλι μας να μας βασανίζει!!! και μετά παιχνίδι έξω στην αυλή, αλλά και το καθιερωμένο μπουγέλωμα...πρώτα και πάντα ο Θεός!!! Ας τον παρακαλέσουμε να μην μας ..."μπουγελώσει" Αυτός, αλλά να μας χαρίσει μια ηλιόλουστη ημέρα για την όμορφη γιορτούλα μας στο τέλος της χρονιάς!!!
Σας περιμένουμε!!!
Χωρίς άλλα λόγια...















...μόλις τα απαραίτητα για την απόδραση μας,
 στο λεωφορείο και δρόμο !!!
...καραμελίτσες στα πιο γλυκά παιδιά του κόσμου!!!
...γράψαμε και στο βιβλίο επισκεπτών,
τα καλύτερα!!!
...ευχαριστούμε παπαχαράλαμπε...την ευχή σου!!!
Το πιο όμορφο έκθεμα της Έκθεσης,,,









Θα έχουμε κανονικά κατηχητικό το άλλο Σάββατο...μην ξεχνιόμαστε!!!
Όσοι είμαστε...εκλογές γάρ!!!
TAG