ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΤΟΥ ΜΑΪΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΥΠΟΜΟΝΗΣ & ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΚΡΗ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟ 1453.

Ας μας δώσει λίγη από την υπομονή της η Αγία Υπομονή που σήμερα τιμούμε!!!
    Με περισσή κατάνυξη, ευλάβεια και σεβασμό τελέσαμε την Παρασκευή 28η προς Σάββατο 29η, την Αγρυπνία του μηνός Μαΐου του 2021, που είναι και την 1η Αγρυπνία που τελούμε μέσα στο έτος, αφού η πανδημία δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε την λατρευτική μας ζωή εδώ στην Ενορία μας, και τώρα με χαρά, έστω και λίγο καθυστερημένα, ανεβάζουμε το σχετικό άρθρο στην ιστοσελίδα του Ιερού Ναού μας, αλλά και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτουμε προς ενημέρωση των αναγνωστών και φίλων μας. 

    Η Αγρυπνία μας αυτή, η οποία και ετελέστη στον επάνω περίλαμπρο και περικαλλή Ιερό Ναό μας πια, αφού ήδη έχουμε κάνει από τον Οκτώβριο του 2019, τα Θυρανοίξια του και με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας, 

κ.κ Βαρνάβα, τον λειτουργούμε κανονικά σε κάθε ευκαιρία, ήταν  αφιερωμένη στην Οσία Υπομονή, την μητέρα του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου, του Κωνσταντίνου του ΙΑ΄ του Παλαιολόγου, την οποία η Αγία Εκκλησία μας εορτάζει δυο φορές τον χρόνο, μια την 13η Μαρτίου ημέρα της κοιμήσεως της και μια την 29η Μαΐου, την αποφράδα εκείνη ημέρα της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Τούρκους, μιας και το όνομα της είναι άμεσα συνδεδεμένο με την πικρή επέτειο αυτή. 

(...δείτε αν θέλετε, με ένα κλικ εδώ τον βίο της Αγίας και την Ιώβεια υπομονή της, από όπου πήρε και το όνομα της όταν εκάρη μοναχή, αλλά και εδώ για να δείτε όλο το ιστορικό της Άλωσης της Πόλης των Πόλεων το 1453, από προηγούμενες αναρτήσεις της ιστοσελίδας μας,...)

       Πολλά λόγια δεν  χρειάζονται για το άρθρο μας αυτό,    μιας και όλα είναι αποτυπωμένα...καταγεγραμμένα θαρρείς...στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν με κάθε διακριτικότητα καθ' όλην την διάρκεια των Ακολουθιών της Αγρυπνίας μας, που ξεκίνησε στις 8.00 το βράδυ αυτήν την φορά και όχι στις 8.30 μ.μ. ως συνήθως, για να προλάβουμε έτσι και την απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω κορωνοϊού, υπό τον γλυκό ήχο των καμπανών που ήχησαν ειδοποιώντας τους πιστούς, από τα 23 μέτρα ύψος του ολοκαίνουργιου καμπαναριού μας.
             Αρχικά με το "Ευλογητός ο Θεός..." από το στόμα του ιερέως εφημερίου, 
π. Χρυσοστόμου Κοτσίδη,  άρχισαν οι ιεροψάλτες μας να διαβάζουν το Απόδειπνο με τους Χαιρετισμούς της Θεοτόκου, αργότερα τελέσαμε τον Εσπερινό της εορτής από την ειδική φυλλάδα,  που περιέχει πλήρη και εορταστική Ακολουθία, με την Λιτή, την Λιτάνευση της εικόνος της εορταζομένης Αγίας και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Λουκά του ιατρού, Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, που θησαυρίζουμε στην εκκλησιά μας, αλλά και την Αρτοκλασία. 
     Κατόπιν, συνεχίστηκε η Ακολουθία της Αγρυπνίας με τον Όρθρο, τον Εξάψαλμο, τους Κανόνες, τις Καταβασίες, φθάνοντας στους Αίνους, όπου κατά την διάρκεια τους ο έτερος εφημέριος του ναού μας, ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, έχρισε όλους τους "αγρυπνούντες" και "επαγρυπνούντες" με το ευλογημένο έλαιο της εικόνος της Οσίας Υπομονής που βρισκόταν στο κέντρο του Νάρθηκα του Ιερού Ναού μας, και τέλος ο πρωτοψάλτης της Ενορίας μας με τους βοηθούς του, έψαλλαν με αγιορείτικη μεγαλοπρέπεια αργά την Δοξολογία. 
     Ακούστηκε περίπου στις 11 το βράδυ το "Ευλογημένη η Βασιλεία..." εκ του λειτουργού ιερέως, σημάδι της ενάρξεως της Θείας Λειτουργίας και εν τέλει με αποκορύφωμα την Θεία Ευχαριστία, φθάσαμε λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οπότε και μεταλάβαμε όλοι του Σώματος και Αίματος του Κυρίου μας και έγινε η Απόλυσις της Αγρυπνίας, για να μπορέσουν οι παρευρισκόμενοι και συμμετέχοντες να φθάσουν στα σπίτια τους εγκαίρως και χωρίς τον κίνδυνο να τους κόψει πρόστιμο η Αστυνομία μας...που πάντα καιροφυλακτεί και είναι παρούσα για να πατάξει το έγκλημα και την διαφθορά!!!
     Λίγο πριν την Απόλυση, προηγήθηκε το διάβασμα του κολλύβου που φιλοτέχνησαν οι κυρίες μας προς τιμήν της Οσίας Υπομονής για τους ζωντανούς, όπως θέλει η παράδοσις αιώνων, αλλά ευλογήθηκε και το κόλλυβο εις μνήμην των κεκοιμημένων, αδίκως σφαγιασθέντων αδελφών μας κατά την Άλωση της Πόλης, που όλοι γνωρίζουμε την βαρβαρότητα και την σκληρότητα που έγινε από τους Τούρκους, την αποφράδα ημέρα της Τρίτης 29ης Μαΐου του 1453. 
     Η Τράπεζα, που πάντα ακολουθούσε τις Αγρυπνίες μας στην κατακόμβη της εκκλησιάς μας, η οποία για δέκα ολόκληρα χρόνια φιλοξενούσε τις Ακολουθίες του Νυχθημέρου αλλά και τις κοινωνικές ανάγκες μας, για προφανείς λόγους απεφεύχθη, μιας και η πανδημία παρότι σε ύφεση ακόμα, εξακολουθεί να ρυθμίζει σε μεγάλο βαθμό την λατρευτική μας ζωή και τις συνήθειες μας όλα αυτά τα χρόνια, που ενώ νομίζαμε πως όλα αυτά ήταν δεδομένα και κατοχυρωμένα στην ζωή μας, τώρα που μας απαγορεύονται ίσως καταλαβαίνουμε τι είχαμε και τι χάσαμε...ας ευχηθούμε όχι για πολύ ακόμα !!! 
      Οι πατέρες του Ιερού Ναού, μας αποχαιρέτησαν έναν-έναν, υπενθυμίζοντας όμως σε όλους μας, το επόμενο ραντεβού για την Αγρυπνία του Ιουνίου 2021, στην όμορφη εκκλησιά μας...πρώτα και πάντα ο Θεός, που έχει προγραμματιστεί να γίνει την Παρασκευή 11 προς Σάββατο 12 Ιουνίου 2021, 
αυτήν την φορά ελπίζω στην κανονική ώρα, από τις 8.30 μ.μ έως τις 12.30 π.μ, με τιμώμενο Άγιο αυτήν την φορά, τον Άγιο Πέτρο τον Αθωνίτη, ενώ στην αρχή της Αγρυπνίας μας, στις 7.00 μ.μ. θα τελεστεί και η ειδική Ιερά Παράκλησις του Ζωοδότη Χριστού μας για τους μαθητές της Γ' Λυκείου που διαγωνίζονται στις πανελλαδικές εξετάσεις τους, αλλά και για τους φοιτητές που σε λίγο ξεκινά η εξεταστική τους, δίνοντας έτσι οι ιερείς μας στους μαθητές της Ενορίας μας την ευχή τους, αλλά και κεράσματα και αναμνηστικά δώρα και ευλογίες.
Να χαιρόμαστε την ολοκαίνουργια εκκλησιά μας & με χαρά θα σας περιμένουμε και στην επόμενη Αγρυπνία μας...που δεν αργεί να γίνει!!!
TAG