ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΑΖΑΡΟ.

 
        Η προσκυνηματική αυτή εκδρομή γίνεται από την Ενορία μας κάθε χρόνο με μεγάλη συμμετοχή των ενοριτών μας, οι οποίοι και κατάγονται οι περισσότεροι από εκείνα τα μέρη, αλλά και φίλους μας από άλλες κοντινές ή και πιο απομακρυσμένες Ενορίες.
        Η αναχώρηση του λεωφορείου μας, θα γίνει στις 3.00 το μεσημέρι, από τον Ιερό Ναό μας των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, με κατεύθυνση το όμορφο γραφικό χωριό του Ευαγγελισμού στον Λαγκαδά και το μικρό παρεκκλήσι του Αγίου Λαζάρου που πανηγυρίζει, όπου και θα φθάσουμε αρκετά νωρίτερα της περιφοράς της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Λαζάρου και του Αρχιερατικού Πανηγυρικού Εσπερινού, που τελείτε κάθε χρόνο την παραμονή της εορτής, με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου οικείου Μητροπολίτου Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, κ.κ Ιωάννη, πολλών ιερέων και πλήθος κόσμου, για να μπορέσουμε να ψωνίσουμε, όσοι ακόμα μπορούμε, ή τουλάχιστον να δούμε το παραδοσιακό ανοιξιάτικο παζάρι που γίνεται κάθε χρόνο στην κεντρική πλατεία του χωριού και να απολαύσουμε τον απογευματινό καφέ μας κάτω από τα δέντρα, στα καφενεία του χωριού.
        Στο προαύλιο της μικρής εκκλησιάς του Αγίου Λαζάρου, οι φιλόξενοι κάτοικοι προσφέρουν την παραδοσιακή φασολάδα στους προσκυνητές, ενώ καθ'όλη την διάρκεια της Ακολουθίας οι πιστοί μπορούν να προσκυνήσουν το ιερό Λείψανο του Αγίου Λαζάρου.
       Μέσω της ιστοσελίδας μας σας καλούμε να πάρετε μέρος και σε αυτήν την δραστηριότητα της Ενορίας μας, αλλά και σας παραθέτουμε στην ανάρτηση μας, πολύ περιληπτικά την ιστορία της θαυματουργού εικόνος, του Ιερού Λειψάνου και της Ωραίας πύλης του μικρού παρεκκλησίου για να σας δελεάσουμε και να σας κάνουμε μέλος της παρέας μας.
ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΛΑΖΑΡΟ
lazarosevagelismos1
Η εικόνα του Αγίου Λαζάρου μεταφέρθηκε στην Ελλάδα το 1922 από την Μικρά Ασία!
Την Παρασκευή 11 Απριλίου πανηγυρίζει το ιερό προσκύνημα του Αγίου Λαζάρου στον Ευαγγελισμό δήμου Βόλβης, που συγκεντρώνει κάθε χρόνο πλήθος προσκυνητών.
Το πρόγραμμα της πανήγυρης περιλαμβάνει την υποδοχή του ιερού λειψάνου του Αγίου Λαζάρου στις 18.00, όπου θα ακολουθήσει στη συνέχεια μέγας αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός παρουσία του Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη.
Στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί λιτανεία και περιφορά της εικόνας και των ιερών λειψάνων του Αγίου Λαζάρου στους δρόμους του χωριού.
Η ιστορία του παρεκλησιού
Η εικόνα του Αγίου Λαζάρου μεταφέρθηκε από τους πρόσφυγες από το Εσμέ της Νικομήδειας της Μικράς Ασίας το 1922 στην Ελλάδα, όπου και χτίστηκε το παρεκλήσι. Το παρεκλήσι είναι γνωστό στο πανελλήνιο λόγω των πολλών θαυμάτων, αλλά και από τα αποτυπωμένα άμφια του αγίου στο βελούδινο ύφασμα της ωραίας πύλης στον ομώνυμο ναό. 
Ο Αγιος Λάζαρος θεωρείται προστάτης των κατοίκων του Ευαγγελισμού και όλοι σχεδόν οι κάτοικοι έχουν να δημιουργηθούν μία προσωπική ιστορία, κατά την οποία ο Άγιος τους βοήθησε ώστε να πάνε καλά τα πράγματα. Ετσι σε κάθε σπίτι του μικρού οικισμού υπάρχει η εικόνα του Αγίου, που τον αποκαλούν «Παππού Λάζαρο», θεωρώντας τον ως μέλος της οικογένειας τους.
Την Κυριακή του Θωμά, κάθε χρόνο, μετά την απόλυση της εκκλησίας γίνεται το "κουρμπάνι". Ενας κάτοικος, δηλαδή, του Ευαγγελισμού θυσιάζει ένα μοσχάρι, που το κρέας του γίνεται βραστό μαζί με πληγούρι και μοιράζεται.
Ευχόμαστε σε όσους θα μας 
ακολουθήσουν στην εκδρομή μας,
Καλή πανήγυρη!!!
TAG