"ΜΕΓΑΛΗ ΠΕΜΠΤΗ 2014" Ι.Ν ΑΓ.ΘΕΟΠΑΤΟΡΩΝ ΙΩΑΚΕΙΜ ΚΑΙ ΑΝΝΗΣ ΑΝΘΟΚΗΠΩΝ Ν.ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ


"Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, 
ο εν ύδασι την γην κρεμάσας." 
    Την κορύφωση του Θείου Δράματος με την αναπαράσταση του σταυρικού Μαρτυρίου του Ιησού Χριστού βιώνουν στην εκκλησία οι πιστοί την Μεγάλη Πέμπτη, όπου το πρωί τελείται ο Εσπερινός της Μεγάλης Πέμπτης μαζί με τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου, και προσέρχεται πλήθος πιστών στην Κοινωνία των Θείων Δώρων.
    Στις εκκλησίες το βράδυ της ίδιας ημέρας θα τελεστεί ο Όρθρος της Μεγάλης Παρασκευής. Σε αυτόν αναπαριστάται το Θείο Δράμα της Σταύρωσης, ενώ κατά την διάρκεια της Ακολουθίας διαβάζονται από τους ιερείς τα 12 ευαγγέλια που περιγράφουν αφηγηματικά όλα τα γεγονότα και από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, ο καθένας με τον τρόπο του, από τη σύλληψη του Ιησού Χριστού και Διδασκάλου τους έως και την Ταφή Του.
Συγκλονιστική είναι η υμνογραφία της Εκκλησίας μας,
για την κορύφωση του Θείου Δράματος:
Σήμερον κρεμάται επί ξύλου, ο εν ύδασι την γην κρεμάσας. 
Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των αγγέλων βασιλεύς. 
Ψευδή πορφύραν περιβάλλεται, ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις.
Ράπισμα κατεδέξατο, ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ.
Ήλοις προσηλώθη, ο νυμφίος της Εκκλησίας. 
Λόγχη εκεντήθη, ο υιός της Παρθένου. 
Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ. 
Δείξον ημίν και την ένδοξόν σου Ανάστασιν.
    Μετά την σύλληψή Του στο όρος των Ελαιών, ο Χριστός δικάστηκε και καταδικάστηκε από τους Αρχιερείς σε μια δίκη που είχε τυπική διαδικασία αφού οι Φαρισαίοι ήθελαν τον θάνατο Του. Επειδή όμως δεν είχαν νόμιμη εξουσία, τον έστειλαν στον Πόντιο Πιλάτο, προκειμένου η καταδικαστική απόφαση να απαγγελθεί από αυτόν, καθώς κατείχε την εξουσία του Ρωμαίου διοικητή της περιοχής.
    Ο Πιλάτος δεν ήθελε να πάρει την ευθύνη απάνω του και ζήτησε από το πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στην αυλή του Πραιτωρίου να διαλέξει ανάμεσα στον Βαραββά και τον Χριστό για το ποιος να σωθεί, δίνοντας παράλληλα «χάρη» για την γιορτή του Πάσχα. Το πλήθος, (οι περισσότεροι συνεργάτες και οπαδοί του Βαραββά) με παρότρυνση του ιερατείου, διάλεξαν τον θάνατο του Ιησού με σταύρωση χρησιμοποιώντας λόγια δυνατά και γεμάτα μίσος, όπως το"άρων άρων σταύρωον αυτόν" και όταν ο Πόντιος Πιλάτος είπε στους Ιουδαίους πως δεν μπορεί να φέρει το βάρος του αίματος αυτού του αθώου ανθρώπου καταδικάζοντας τον, τότε αυτοί με ακόμη μεγαλύτερο και απίστευτο μένος του αποκριθήκαν πως αναλαμβάνουν αυτοί την ευθύνη και πως το αίμα του Χριστού θα βαρύνει αυτούς προσωπικά και τους απογόνους τους, πράγμα που βλέπουμε να ισχύει ως τις μέρες μας για τον Ισραηλιτικό λαό.
    Από εκείνο το σημείο μέχρι και την Σταύρωση Του, ο Ιησούς έζησε τον απόλυτο εξευτελισμό αλλά και την χλεύη του πλήθους και των Ρωμαίων στρατιωτών, πορφύρα, αγκάθινο στεφάνι, και μαστίγωμα, κοροϊδευτικά λόγια, καλάμι στα χέρια και φτυσίματα, ήταν μερικά από τα μαρτύρια που έζησε λίγο πριν το τέλος υπομονετικά ο Ιησούς.
    Σύμφωνα με τις γραφές, ο Ιησούς σταυρώθηκε στις 9 το πρωί, με το μαρτύριο Του να κρατάει έξι ώρες. Πάνω από τον Σταυρό και λίγο πριν ξεψυχήσει με μια πράξη υπέρτατης αγάπης παίρνει μαζί Του μετανιωμένο για τις άσχημες πράξεις, στον παράδεισο τον ένα από τους δύο ληστές που συνσταυρώθηκαν μαζί του.
   Μετά το πέρας των 12 ευαγγελίων, στις εκκλησίες ο κόσμος συγκεντρώνει λουλούδια και εθελοντές προετοιμάζονται να ξενυχτήσουν με τον Εσταυρωμένο, προκειμένου να στολίσουν τον Επιτάφιο, ο οποίος θα υποδεχτεί την επόμενη ημέρα, Μεγάλη Παρασκευή το πρωΐ, το Σώμα του Χριστού.
    Το ίδιο γίνεται και στην δική μας Ενορία, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης και στην ομόνυμη ταπεινή και υπόγεια προς το παρόν εκκλησιά μας, που βρίσκεται στους Ανθόκηπους της Ευκαρπίας, με μεγάλη κατάνυξη και ευλάβεια, όπου όλο το βράδυ οι κυρίες και οι κύριοι που επιθυμούν ψάλλουν τα εγκώμια του Χριστού μας και παράλληλα στολίζουν με λουλούδια αλλά και την αγάπη τους, τον Επιτάφιο ... το κιβώριο που θα εναποτεθεί από τους ιερείς μας, την Παρασκευή το πρωΐ μετά τον Εσπερινό της Αποκαθηλώσεως, το ιερό Σώμα του Κυρίου και κατόπιν το βράδυ της ίδιας ημέρας θα περιφερθεί εν πομπή στις γειτονιές και τους δρόμους της Ενορίας μας για ευλογία των σπιτικών μας και θα συναντηθεί με τους άλλους δύο Επιταφίους της Ευκαρπίας, αυτού του Αγίου Γεωργίου και αυτού της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου, σε μια κοινή δέηση και πνευματική σύμπραξη και ένωση όλων των Ενοριών της Ευκαρπίας.
"...Προσκυνούμεν σου τα Πάθη, Χριστέ." 
 *παρακάτω ακολουθούν περισσότερες φωτογραφίες, και από την Ακολουθία των Παθών του Κυρίου μας, αλλά και από την ολονύχτια παραμονή στην εκκλησιά μας, για να φτιάξουμε τον ομορφότερο Επιτάφιο της Νέας Ευκαρπίας, που αύριο το βράδυ, πρώτα ο Θεός,  θα λιτανεύσουμε για ευλογία στις γειτονιές των Ανθοκήπων.
 Ακολουθείστε μας...
Μεγάλη Πέμπτη βράδυ στον ναό μας...

 

 

























Και του χρόνου!!!
TAG