Δευτέρα, 14 Απριλίου 2014

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΟΥ ΝΥΜΦΙΟΥ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ.(ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΑΪΩΝ, ΒΡΑΔΥ)

"Ιδού ο Νυμφίος έρχεται 

εν τω μέσω της νυκτός..."

      Το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων, στις 7.30, χτύπησε η καμπάνα στον ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, καλώντας τους πιστούς ενορίτες και προσκυνητές στην κατανυκτική Ακολουθία του Νυμφίου, τον Όρθρο ουσιαστικά της Μεγάλης Δευτέρας και την εισαγωγή μας στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα των Παθών του Κυρίου μας.
      Την ώρα που οι ιεροψάλτες του ναού μας έψαλλαν το συγκινητικό τροπάριο του Νυμφίου "Ιδού ο Νυμφίος έρχεται εν τω μέσω της νυκτός..." η στολισμένη εικόνα του Χριστού μας, Νυμφίου της Εκκλησίας, έβγαινε από το Άγιο Βήμα και εισοδεύονταν  στον ναό μας, προπορευομένων των ιεροψαλτών, των ιεροπαίδων και του ιερέως, του π. Χρυσοστόμου Τελίδη, ο οποίος και τέλεσε την Ακολουθία, μέχρι το κέντρο του Ιερού Ναού μας, όπου και προσκυνήθηκε από τον ιερέα αρχικά και κατόπιν από όλους τους παρευρισκομένους αδελφούς μας.
      Στην διατεταγμένη ώρα της Ακολουθίας, ο ιερέας διάβασε το κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο του Όρθρου της Μεγάλης  Δευτέρας, όπου ο Χριστός πεινασμένος θέλησε να φάει τον καρπό μιας συκιάς που βρέθηκε στον δρόμο Του για να χορτάσει, μα αυτή έχοντας μόνο φύλλα στον κορμό  της να του δώσει, Αυτός την καταριέται να μην αποκτήσει ποτέ καρπούς και αυτή αμέσως ξεραίνετε κάνοντας τους μαθητές Του να εντυπωσιαστούν από την Δύναμη Του, μη γνωρίζοντας βεβαίως όλα αυτά που θα ακολουθούσαν τις επόμενες ημέρες, και ο διδάσκαλος τους καθησύχασε λέγοντας τους πως σε λίγο καιρό θα έχουν τόση δύναμη που θα διατάζουν ένα βουνό να μετακινηθεί και αυτό θα υπακούει στην αναμφισβήτητη  πίστη τους στον Θεό. 
     Καταλήγει δε το Ευαγγέλιο αυτό με την διαβεβαίωση από τον Κύριο, ο οποίος γνωρίζοντας πως ο καρπός της διδασκαλίας Του δεν θα ευδοκιμήσει τελικά στους κόλπους της φυλής Του, λέει προς τους Εβραίους που τον ακολουθούσαν προς την πόλη όπου και θα δέχονταν εκούσια το Θείο Πάθος Του, πως ο Θεός θα τους αφαιρέσει το προνόμιο να είναι αυτοί οι εκλεκτοί της Βασιλείας Του και θα δώσει το προνόμιο αυτό σε έναν λαό που θα γνωρίσει και θα δεχτεί την διδασκαλία αυτή και μάλιστα θα την μεταδώσει και σε άλλους, αλλά και θα παράξει άφθονους καρπούς από την καλλιέργεια της.
     Αύριο το πρωΐ, Μεγάλη Δευτέρα, θα ξαναχτυπήσει η καμπάνα της μικρής, όμορφης, μα υπόγειας προς το παρόν εκκλησιάς μας, που τώρα σιγά-σιγά αγωνιζόμαστε να χτίσουμε, στεγάζοντας τους Αγίους προστάτες μας, τον Άγιο Ιωακείμ και την Αγία Άννα, τους γονείς της Παναγίας Θεοτόκου, για να τελέσουμε την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων, μαζί με την Ακολουθία των Ωρών και του Εσπερινού.
Καλή Μεγάλη Εβδομάδα!!!  

2 σχόλια:

 1. Καλή Μεγάλη Βδομάδα σε όλους, με υγεία, αγάπη και ειρήνη στην καρδιά μας.
  Καλή Ανάσταση σε όλους και ο Θεός να μας δίνει δύναμη να ξεπερνάμε όποιες δυσκολίες συναντά ο καθένας μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ευχαριστούμε πολύ Ράνια, Δημήτρη και Γιώργο για τις ευχές σας, σας αγαπάμε και ας μην επικοινωνούμε συχνά. Με την πρώτη ευκαιρία θα τα πούμε στο Skype.
   Καλή Ανάσταση!!!
   (π.Χρυσόστομος)

   Διαγραφή