Η ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΑΝΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ.

                                                "Συναξάριον"
      Τῇ Πέμπτῃ τῆς πέμπτης Ἑβδομάδος τῶν Νηστειῶν,
κατὰ τὴν ἀρχαίαν παράδοσιν, ψάλλομεν τὴν Ἀκολουθίαν τοῦ Μεγάλου καὶ κατανυκτικοῦ Κανόνος.
" Τρόπους, Ἰησοῦ, κατανύξεως δίδου. 
Ἄδουσι νυνὶ Κανόνα σοὶ τὸν Μέγαν ".
      Ταις τοῦ Ἁγίου Ἀνδρέου πρεσβείαις, ὁ Θεὸς ἐλέησον καὶ σῶσον ἡμᾶς.
"Ελέησον με ο Θεός, ελέησον με"
     Την Τετάρτη το βράδυ της 2ας Απριλίου τελέσαμε στον Ιερό Ναό μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, στην Δυτική Θεσσαλονίκη, την Ιερά Ακολουθία της Αγρυπνίας, επί τή ευκαιρία του Μεγάλου Κανόνος, με κάθε μεγαλοπρέπεια μα και με κατάνυξη και με απόλυτη ευλάβεια.
     Στις 8.30 μ.μ χτύπησαν οι καμπάνες του ναού καλώντας τους πιστούς στην εκκλησιά μας, ενώ γύρω στις 8.45 μ.μ ο π. Χρυσόστομος Τελίδης έβαλε "Ευλογητός" και ξεκίνησε η Ακολουθία με το Μικρό Απόδειπνο. Ακολούθησε ο Όρθρος της 3ης Απριλίου και ενδιάμεσα σύμφωνα με το τυπικού του Μεγάλου Κανόνος στον Όρθρο ψάλλαμε το όμορφο και θεόπνευστο αυτό ποίημα του Αγίου Ανδρέου, Αρχιεπισκόπου Κρήτης.
    λέησον με ο Θεός, ελέησον με", επαναλάμβανε διαρκώς ο χορός των ιεροψαλτών μας, υπό την καθοδήγηση του π. Χρυσοστόμου Κοτσίδη, που άψογα απέδωσαν τον Μεγάλο Κανόνα, μέχρι τις 11.00 μ.μ, κατόπιν τελειώσαμε τον Όρθρο και ο π. Χρυσόστομος από ψάλτης έγινε ο Λειτουργός της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας που ακολούθησε μετά του Εσπερινού της 4ης Απριλίου.
     Μέσα στο σκοτάδι ο ιερέας προσκάλεσε τους πιστούς στην Θεία Κοινωνία, "Μετά φόβου Θεού, πίστεως και αγάπης προσέλθετε" τους είπε και σιγά-σιγά αυτοί ξεπρόβαλαν από την "σκοτεινιά" τους για να κατευθυνθούν προς το "ιλαρόν Φώς" του Χριστού μας, το Σώμα και το Αίμα Του για να γίνουν ένα με τον Δημιουργό τους.
     Δυο λόγια μας είπε ο π. Χρυσόστομος για την σημαντική ημέρα αυτή του Μεγάλου Κανόνος γύρω στην 1.00 το πρωΐ και το αντίδωρο μας μοίρασε, αφήνοντας στον άλλο εφημέριο του ναού, πατέρα Χρυσόστομο Τελίδη, να προσκαλέσει όλους τους συμμετέχοντες στην Ιερά Αγρυπνία μας, να περάσουν στο φιλόξενο αρχονταρίκι της ζεστής και ταπεινής εκκλησιάς μας, όπου οι κυρίες της διακονίας είχαν ετοιμάσει Τράπεζα σύμφωνα με το Αγιορείτικο Τυπικό, "δια τον κόπον της Αγρυπνίας" και ένα πιάτο ζεστή και νόστιμη μανιταρόσουπα να προσφέρουν για όσους κατάφεραν και άντεξαν την κούραση και το προχωρημένο της ώρας, "εις δόξαν Θεού".  
      Αχνοφαίνεται, αδελφοί μου, το Άγιον Πάθος μα και η Ανάστασις του Κυρίου μας που είναι πολύ κοντά πια, και εμείς έχοντας θωρακιστεί καθ' όλη την διάρκεια της Σαρακοστής με τα "όπλα" που μας έδωσε η Αγία Εκκλησία Του, είμαστε πανέτοιμοι από την λύπη του θανάτου μας να εισέλθουμε θριαμβευτές στην χαρά της εν Χριστώ ζωής και στην ανάσταση μας, να κάνουμε πράξη την "Χαρμολύπη" από τις διδαχές των Αγίων Πατέρων της Ορθοδοξίας μας. 
Καλή Ανάσταση σε όλους!!! 

TAG