Τη κη' του μηνός Ιανουαρίου μνήμην επιτελούμεν τοῦ Ὁσίου Πατρός ἡμῶν Ἐφραίμ τοῦ Σύρου. ---------------------------------------- Ἤκουσε γλῶτταν ψαλμικῶς, ἣν οὐκ ἔγνω,Ἐφραίμ, ἄνω καλοῦσαν, ὁ γλῶσσαν Σῦρος. Εἰκάδι ὀγδοάτῃ Νόες Ἐφραίμ θυμόν ἀπηῦρον. ---------------------------------------- |
Ο βίος του Οσίου Εφραίμ του Σύρου. Από την μικρή του ηλικία διδάχθηκε την πίστη και την αρετή από τον Επίσκοπο της γενέτειράς του Ιάκωβο (309 - 364 μ.Χ.), ο οποίος και τον χειροτόνησε διάκονο, αλλά ο Όσιος αρνήθηκε να λάβει μεγαλύτερο αξίωμα. Ακολούθησε πολύ νωρίς τον μοναχικό βίο και με το φωτισμό του Παρακλήτου έγραψε πάρα πολλά συγγράμματα πνευματικής και ηθικής οικοδομής. Γι’ αυτό και θαυμάζεται για το πλήθος και το κάλλος των έργων του. Γνώστης ακριβής όλων των δογματικών θεμάτων, ήξερε να καταπολεμά τις αιρέσεις και να υπερασπίζει με θαυμάσια σαφήνεια την Ορθοδοξία. Ήταν εκείνος που κατατρόπωσε σε διάλογο τον αιρετικό Απολλινάριο και οδήγησε πολλούς αιρετικούς να επιστρέψουν στην πατρώα ευσέβεια. Όταν, διά της συνθήκης του έτους 363 μ.Χ., που υπέγραψε ο διάδοχος του Ιουλιανού του Παραβάτου, Ιοβιανός (363 - 364 μ.Χ.), η Νίσιβης παραδόθηκε στους Πέρσες, ο Όσιος Εφραίμ εγκατέλειψε την πατρίδα του και ήλθε στην Έδεσσα, όπου ασκήτεψε σε παρακείμενο όρος. Το έτος 370 μ.Χ. επισκέφθηκε τον Μέγα Βασίλειο στην Καισάρεια της Καππαδοκίας και λίγο αργότερα τους Πατέρες και Ασκητές της Αιγύπτου. Ο Όσιος Εφραίμ κοιμήθηκε με ειρήνη το έτος 373 μ.Χ. στην Έδεσσα της Μεσοποταμίας. Ο Όσιος Εφραίμ άφησε σημαντικό έργο, όπως βίους πατριαρχών της Βίβλου, ύμνους, λόγους, ερμηνευτικά της Αγίας Γραφής και πολλά άλλα, ενώ μεγάλοι Ιεράρχες έχουν αφιερώσει και έχουν ασχοληθεί με το πολύπλευρο έργο του. Ο Μέγας Βασίλειος τον περιέγραψε ως «πάντων ἐλλογιμώτερος» από αυτούς που ζούσαν εκείνη την εποχή. τον περιέγραψε ως εξής: «Ἐφραΐμ ὁ πολύς, ἡ παραμυθία τῶν ἀθυμούντων, ἡ παιδαγωγία τῶν νέων, ἡ χειραγωγία τῶν μετανοούντων, ἡ κατά τῶν αἱρετικῶν ῥομφαία, τό δοχεῖον τοῦ Πνεύματος, τό σκεῦος τῶν ἀρετῶν». Η μνήμη του οσίου Εφραίμ του Σύρου, εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, στις 28 Ιανουαρίου εκάστου έτους. Επίσης θεωρείται άγιος και από την Ρωμαιοκαθολική, αλλά και διάφορες Προτεσταντικές εκκλησίες. |
H Ευχή
του Οσίου Εφραίμ του Σύρου.
Ο Όσιος Εφραίμ όμως, δεν μας είναι γνωστός μόνο για τον ενάρετο βίο και το πολυποίκιλο έργο του, αλλά μας είναι γνωστός και για έναν ακόμα λόγο. Ως ο συγγραφέας του υπέροχου αυτού ποιήματος που καταγεγραμμένο μέσα στα εκκλησιαστικά βιβλία και το τυπικό της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας, τα εμπλούτισε και τώρα μας το άφησε αυτό κληρονομιά και παρακαταθήκη, γνωστό ως "Η ευχή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου", που κυρίως ακούγεται την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, μα είναι επίκαιρο σε κάθε κομμάτι της ζωής του χριστιανού.
Κύριε καί Δέσποτα τῆς ζωῆς μου, πνεῦμα ἀργίας, περιεργείας, φιλαρχίας καί ἀργολογίας μή μοι δῷς.
Πνεῦμα δέ σωφροσύνης, ταπεινοφροσύνης, ὑπομονῆς καί ἀγάπης, χάρισαί μοι τῷ σῷ δούλῳ.
Ναί, Κύριε Βασιλεῦ, δώρησαί μοι τοῦ ὁρᾶν τά ἐμά πταίσματα, καί μή κατακρίνειν τόν ἀδελφόν μου, ὅτι εὐλογητός εἶ, εἰς τούς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν.
Ο Όσιος Εφραίμ ο Σύρος, έγραψε και για το σφράγισμα του Θηρίου:
“Ο Αντίχριστος, επειδή είναι εχθρός του Θεού, επιθυμεί να χαθούμε όλοι και αυτός ο τύραννος θα χρησιμοποιήσει όλους τους τρόπους για να πάρουν όλοι τη σφραγίδα του θηρίου, μόλις θα έρθει για να παραπλανήσει όλο τον κόσμο.
Να προσέχετε αδελφοί μου, τους διάφορους πονηρούς τρόπους που θα χρησιμοποιήσει το θηρίο. Η αρχή γίνεται από την κοιλιά, ώστε όταν κανείς βρεθεί σε δύσκολη θέση, αφού δε θα έχει τροφές, θ’ αναγκαστεί να πάρει το σφράγισμα του Αντίχριστου στο δεξί χέρι και στο μέτωπο, όχι τυχαία, αλλά για να μην μπορεί ο άνθρωπος να κάνει με το δεξί του χέρι το σημείο του Σταυρού, και να μην μπορεί να σημειώνει το Άγιο όνομα του Κυρίου στο μέτωπο.
Επειδή ξέρει ο πανάθλιος, ότι όταν ο άνθρωπος σφραγισθεί με το σημείο του Σταυρού, ελευθερώνεται ο άνθρωπος απ’ τις δυνάμεις του διαβόλου. Γι αυτό το λόγο σφραγίζει το δεξί χέρι του ανθρώπου”.
Η Ιερά Μονή
του Οσίου Εφραίμ του Σύρου στην Κονταριώτισσα Κατερίνης
του Οσίου Εφραίμ του Σύρου στην Κονταριώτισσα Κατερίνης
Η Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ του Σύρου στον οικισμό Κονταριώτισσα, 12 χ.λ.μ έξω από την Κατερίνη. |
Είναι η μοναδική Ι. Μονή σε ολόκληρο τον κόσμο, που είναι αφιερωμένη στον Όσιο Εφραίμ τον Σύρο. Ιδρύθηκε το 1983 ως γυναικείο ιδιωτικό Ησυχαστήριο και δύο χρόνια αργότερα, το 1985 υπήχθηκε επίσημα στην Ιερά Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος.
Βρίσκεται στα σύνορα των υπορειών του Ολύμπου και των Πιερίων, στον ψηλότερο γήλοφο, στη ράχη του Αδριανού, λίγο έξω από το χωριό Κονταριώτισσα, περίπου 12 χιλιόμετρα από την Κατερίνη. Ήταν θέλημα του Θεού «ο οικιστής του Ολύμπου», ο Όσιος Διονύσιος, να ενώσει χρονικά δώδεκα περίπου αιώνες και να συγγενέψει πνευματικά μ’ έναν άλλον «οικιστήν της ερήμου» και Νηπτικό Πατέρα, τον Όσιο Εφραίμ το Σύρο.
Στην Ι. Μονή κοινοβιάζει πολυμελής αδελφότητα μοναζουσών, που αγωνίζονται με την άσκηση, την υπακοή, την υπομονή και την επιμονή, την αγάπη, την προσφορά και την εν Χριστώ κοινωνία για την κατόρθωση της μοναχικής αρετής της τελειώσεως. Παράλληλα έχουν καταστήσει με τις άοκνες φροντίδες τους την Ι. Μονή και από καλαισθητική άποψη έναν επίγειο παράδεισο, όπως ιδιαίτερα υπογραμμίζουν οι πολυπληθείς προσκυνητές, που έρχονται καθημερινά για να ξεκουραστούν ψυχικά και να ανανεωθούν αναπνέοντας τον καθαρό πνευματικό αέρα της Μονής.
Το καθολικό της Μονής, αγιορείτικης αρχιτεκτονικής, που εγκαινιάσθηκε την 10η Ιουνίου 2000 από τον εραστή του Μοναχισμού Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθόνικο, βρίσκεται στο κέντρο της ανατολικής αυλής. Είναι αφιερωμένο στον προστάτη της Όσιο Εφραίμ και την Παναγία, Ζωοδόχο Πηγή, για να θυμίζει στις μοναχές την πρώτη Γερόντισσα και έφορο της μοναχικής Ζωής, αλλά και σε όλους τους προσκυνητές τα ζωοπάροχα νάματα που χαρίζει η Ορθόδοξη εκκλησία μας διά της Θεοτόκου στον κόσμο.
Μάλιστα στις 8 Σεπτεμβρίου 1987, στην γιορτή των Γενεθλίων της Παναγίας, επισφράγισε την παρουσία Της στο μοναστήρι με το αγίασμα, που ανέβλησε θαυματουργικά, κοντά στο Ναό, για την ίαση ψυχών και σωμάτων. Το καθολικό ακόμη συμπληρώνουν και δύο κατανυκτικά Παρεκκλήσια προς τιμήν της Αγίας Αικατερίνης και του Αγίου Πορφυρίου. Κάτω δε απ’ αυτό, υπάρχει υπόγειος Ναός, δισυπόστατος, προς τιμήν του Τιμίου Προδρόμου και των Αγίων νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Ακόμη, ένα Παρεκκλήσιο, προς τιμήν του Οσίου Σισώη, κοσμεί την πτέρυγα του ξενώνα με την τραπεζαρία για περιορισμένη φιλοξενία γυναικών. Την Ι. Μονή κοσμούν και άλλα ιερά Παρεκκλήσια και Ησυχαστικά καθίσματα, διαμορφωμένα δε όλα έτσι ώστε να αφήνουν άβατους τους χώρους, όπου κινούνται οι Μοναχές.
Οι ιερές μοναστικές ακολουθίες τελούνται καθημερινά κατά το πρόγραμμα της Μονής. Κάθε Σάββατο, Κυριακή και μεγάλη γιορτή τελείται Θεία Λειτουργία και πολύ συχνά πραγματοποιούνται ιερές αγρυπνίες, ψάλλει δε ο βυζαντινός χορός των μοναχών της Μονής. Οι μοναχές ασχολούνται με τα εξής διακονήματα: Βυζαντινή αγιογραφία, χρυσοκεντητική ( αμφίων, καλυμμάτων Αγίας Τραπέζης και Ιερών Σκευών, επιταφίων, λαβάρων, Σταυρών και Ιερών εικόνων), ιεροραπτική, μικροτεχνία, κηροπλαστική, παρασκευή θυμιάματος, κατασκευή ξυλουργικών χειροτεχνημάτων και ειδών ευλαβείας – που εκτίθενται στην έκθεση της Ι. Μονής – , ανθοκομική, κηπουρική, έκδοση βιβλίων, εικόνων, περιοδικών.
Η Ι. Μονή πανηγυρίζει κυρίως και μεγαλοπρεπώς στις 28 Ιανουαρίου, γιορτή του Οσίου Εφραίμ, και συρρέουν πλήθη προσκυνητών. Επίσης πανηγύρεις και ιερές αγρυπνίες τελούνται την Παρασκευή της Διακαινησίμου της Ζωοδόχου Πηγής, στις 25 Νοεμβρίου της Αγίας Αικατερίνης, στις 8 Σεπτεμβρίου των Γενεθλίων της Παναγίας, στις 28 Ιουλίου της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, την Λαμπροτρίτη των νεοφανών Μαρτύρων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης, στις 24 Σεπτεμβρίου της Αγίας Θέκλης, στις 6 Ιουλίου του Οσίου Σισώη, και 1 Νοεμβρίου του Οσίου Δαβίδ του εν Ευβοία.
**************
Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Ταῖς τῶν δακρύων σου ῥοαῖς, τῆς ἐρήμου τό ἄγονον ἐγεώργησας· καί τοῖς ἐκ βάθους στεναγμοῖς, εἰς ἑκατόν τούς πόνους ἐκαρποφόρησας· καί γέγονας φωστήρ τῇ οἰκουμένῃ, λάμπων τοῖς θαύμασιν, Ἐφραίμ Πατήρ ἡμῶν ὅσιε, πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.*************
Ἦχος β’. Τά ἄνω ζητῶν.
Τήν ὥραν ἀεί, προβλέπων τῆς ἐτάσεως, ἐθρήνεις πικρώς, Ἐφραίμ δάκρυα κατανύξεως· πρακτικός δέ γέγονας, ἐν τοῖς ἔργοις διδάσκαλος ὅσιε· ὅθεν Πάτερ παγκόσμιε, ῥαθύμους ἐγείρεις πρός μετάνοιαν.******************
Κάθισμα
Ἦχος πλ. α’. Τόν συνάναρχον Λόγον.
Τὸν θησαυρὸν τῆς σοφίας τῶν μυστηρίων Χριστοῦ, τὸν κρατῆρα τὸν θεῖον τῆς κατανύξεως, ἀνυμνήσωμεν πιστοί, ἐν τῇ μνήμῃ αὐτοῦ· φερωνύμως γὰρ ἀεί, τὰς καρδίας τῶν πιστῶν, εὐφραίνει ἔπεσι θείοις, Ἐφραίμ, ὡς πράκτωρ καὶ μύστης, τῶν τοῦ Κυρίου ἀποκαλύψεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου