Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, Ο ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ "Η εορτή της ανακομιδής των Ιερών λειψάνων του" (27/1)

 

Είδησις:
Στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας,  τιμώντας τον Ιερό Χρυσόστομο, και συγκεκριμένα την ημέρα που η Αγία Εκκλησία μας εορτάζει την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του, θα τελέσει την παραμονή, Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022, 
τον Εσπερινό, το απόγευμα από τις 5.30 μ.μ. έως τις 6.30 μ.μ. 
και την επομένη, Πέμπτη της 27ης Ιανουαρίου 2022, ανήμερα της εορτής, από νωρίς το πρωΐ, συγκεκριμένα από τις 7.30 π.μ. έως τις 9.30 π.μ. θα τελέσει τον
 Όρθρο της εορτής μαζί με την Θεία Λειτουργία. 
Αποτέλεσμα εικόνας για ιωαννησ χρυσοστομοσΑς παρευρεθούμε και ας συμπροσευχηθούμε στην Θεία Λειτουργία αυτή, ευχόμενοι παράλληλα και Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες... "Χρυσοστόμους" ιερείς μας, υγεία και μακροημέρευση, αλλά και δύναμη στα πολυποίκιλα ιερατικά καθήκοντα τους στην Ενορία μας. Ειδικά αυτό το χρονικό διάστημα που ο κορωνοϊός χτύπησε και την δική μας πόρτα, βρίσκοντας τον ένα να νοσεί ελαφρά στο σπίτι...ας του ευχηθούμε γρήγορα περαστικά και σιδερένιος, και τον άλλο να τον αναπληρώνει καθημερινά κατά την απουσία του.
Σας περιμένουμε...

Την 27η μηνός Ιανουαρίου εκάστου έτους, 
μνήμην επιτελούμεν της εορτής της Ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Ιωάννου 
του Χρυσοστόμου 
*Η ιστορία της Ανακομιδής των Λειψάνων του Ιερού Χρυσοστόμου.
Νεκρός καθίζῃ, ὦ Ἰωάννη, θρόνῳ,
Ἀλλ᾿ ἐν Θεῷ ζῶν, πᾶσιν Εἰρήνη, λέγεις.
Ἄπνουν ἑβδομάτῃ κόμισαν δέμας εἰκάδι χρυσοῦν.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΑΓΙΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ       Ο Άγιος Ιωάννης Χρυσόστομος εκοιμήθη από εξάντληση στις 14  Σεπτεμβρίου του 407 μ.Χ. κατά τη διάρκεια της τρίτης του εξορίας από την αυτοκράτειρα Ευδοξία και τάφηκε στα Κόμανα του Πόντου. Το σεπτό λείψανό του περίμενε επί τριάντα έτη, θαμμένο στον τόπο της εξορίας και του μαρτυρίου του.
       Όταν όμως το 434 μ.Χ. πατριάρχης εξελέγη ο μαθητής του Άγιος Πρόκλος παρεκάλεσε τον αυτοκράτορα Θεοδόσιο να ενεργήσει τα δέοντα, ώστε το λείψανο του μεγάλου αυτού πατέρα της Εκκλησίας να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. Και πράγματι, τέσσερα χρόνια αργότερα, στις 27 Ιανουαρίου του 438 μ.Χ. έγινε η Ανακομιδή των Ιεωρών Λειψάνων του Αγίου.
       Η μεταφορά των ιερών λειψάνων από τα Κόμανα συνοδεύτηκε από μια  επιστολή - διαταγή του αυτοκράτορα Θεοδοσίου Β’, υιού του Αρκαδίου και της Ευδοξίας, η οποία έγραφε:
"Ἐπιστολή το βασιλέως Θεοδοσίου.
Ες τόν οκουμενικόν Πατριάρχην καί Διδάσκαλον καί πνευματικήν Πατέρα ωάννην τόν Χρυσόστομον, τήν προσκύνησιν προσφέρω γώ  βασιλεύς Θεοδόσιος. μες, Πάτερ τίμιε, νομίζοντες, πς εναι τό σμά σου νεκρόν, καθώς εναι καί τά λλα σώματα τν ποθανόντων, θελήσαμεν να μεταφέρωμεν ατό πλς ες μς. Διά τοτο καί το ποθουμένου δικαίως στερήθημεν. λλά σύ, Πάτερ τιμιώτατε, συγχώρησον  ες μς,  πο μετανοομεν. Σύ γάρ δίδαξες ες λους τήν μετάνοιαν. Καί δός τόν αυτόν σου, ς πατήρ φιλοπας, ες μς τούς φιλοπάτορας υούς σου, κα τούς σ ποθούντας εφρανον διά τς παρουσίας σου".

      
Α
υτή την επιστολή του αυτοκράτορα την πήγαν στον Άγιο και την  
τοποθέτησαν πάνω στην λάρνακά του. Τότε ο Άγιος έδωσε τον εαυτό του στους απεσταλμένους του αυτοκράτορα και έτσι αυτοί μετέφεραν την λάρνακα που περιείχε το άγιο λείψανο στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να κοπιάσουν καθόλου. Η υποδοχή των ιερών λειψάνων του Αγίου υπήρξε παλλαϊκή. Σύσσωμος λαός, κλήρος και μοναχοί, με επικεφαλής τον 
αυτοκράτορα, τους αυλικούς, τη σύγκλητο και όλους τους άρχοντες, υποδέχθηκαν και προσκύνησαν με σεβασμό τα λείψανά του. Με πολύ ευλάβεια μετέφεραν αρχικά τη λάρνακα στο ναό του Αποστόλου Θωμά, στα Αμαντίου, έπειτα δε στο ναό της Αγίας Ειρήνης. Εκεί έβαλαν το άγιο λείψανο πάνω στο σύνθρονο και άπαντες εβόησαν: «πόλαβε τν θρόνον σου, γιε». Στη συνέχεια η λάρνακα τοποθετήθηκε σε αυτοκρατορική άμαξα και μεταφέρθηκε στο περιώνυμο ναό των Αγίων Αποστόλων. Εκεί έβαλαν το άγιο λείψανο πάνω στην ιερή καθέδρα και έγινε το θαύμα: ο Άγιος επεφώνησε προς τον λαό το «Ερήνη πάσι». Έπειτα το εναπέθεσαν μέσα στο Άγιο Βήμα, κάτω από την Αγία Τράπεζα.
      Η Σύναξη του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου ετελείτο στο πάνσεπτο ναό των Αγίων Αποστόλων. Ιερά λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου αφιέρωσε διά χρυσοβούλου στην Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους ο αυτοκράτορας Ιωάννης Τσιμισκής (969 - 976 μ.Χ.) και τεμάχιο της αριστεράς χειρός ο Ανδρόνικος ο Παλαιολόγος (1282 - 1328 μ.Χ.), διά χρυσοβούλλου, τον Ιούλιο του έτους 1284 μ.Χ., στη Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους. Επίσης, τμήματα του ιερού λειψάνου φυλάσσονται στις μονές Βατοπαιδίου, Ιβήρων, Αγίου Διονυσίου και Δοχειαρίου.
**Τα Ιερά Λείψανα 
του Αγ. Ιωάννου του Χρυσοστόμου.
      Η Κάρα με αδιάφθορο το αριστερό αυτί βρίσκεται στη Μονή Βατοπεδίου  του Αγίου Όρους.
      Η δεξιά χείρα του Αγίου βρίσκεται αδιάφθορη στην Ιερά  Μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους.
       Δύο τμήματα της αριστεράς χειρός του Αγίου βρίσκονται στην Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και ένα τμήμα της στην Ιερά Μονή Βαρλαάμ, των Μετεώρων.
      Μεγάλο τεμάχιο κνήμης και τέσσερα τεμάχια του Αγίου βρίσκονται στην Μονή Ιερά Παντοκράτορος Αγίου Όρους.
       Δάκτυλος του Αγίου βρίσκεται στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους.
       Αδιάφθορο μέρος του Αγίου βρίσκεται στην Μονή Μεγάλου Μετεώρου.
       Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται και στις Ιερές Μονές, των Ιβήρων του Αγίου Όρους,  Προυσού της Ευρυτανίας και Κύκκου Κύπρου και στην Λαύρα Αγίου Αλεξάνδρου Νέβσκι Αγίας Πετρουπόλεως.
***Ο Περιληπτικός Βίος 
του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου
(347-407 μ.Χ.)
Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ       Ο μεγάλος αυτός Πατέρας και Διδάσκαλος της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας  γεννήθηκε το 347 μ.Χ. στην Αντιόχεια της Συρίας. Πατέρας του ήταν ο στρατηγός  Σεκούνδος και μητέρα του η Ανθούσα, μια ευσεβέστατη, ενάρετη και μορφωμένη χριστιανή. Γρήγορα έμεινε ορφανός από πατέρα, και η μητέρα του - χήρα τότε 20 ετών - τον ανέθρεψε και τον μόρφωσε κατά τον καλύτερο χριστιανικό τρόπο. 

      
 Ή
ταν ευφυέστατο μυαλό και σπούδασε πολλές επιστήμες στην Αντιόχεια - κοντά στο διάσημο τότε ρήτορα Λιβάνιο - αλλά και στην Αθήνα. Όταν αποπεράτωσε τις σπουδές του, επανήλθε στην Αντιόχεια και αποσύρθηκε στην έρημο και σε ένα από τα πολλά μοναστήρια στα γύρω βουνά της Αντιόχειας για πέντε χρόνια, όπου ασκήτευσε προσευχόμενος και μελετώντας τις Αγίες Γραφές.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ
  
     Ασθένησε όμως και επέστρεψε στην Αντιόχεια, όπου  χειροτονήθηκε διάκονος - το 381, σε ηλικία 34 ετών - από τον Αρχιεπίσκοπο Αντιοχείας Μελέτιο. Πέραν των λειτουργικών του καθηκόντων ασχολείται με τη συγγραφή και το φιλανθρωπικό έργο της τοπικής Εκκλησίας που συντηρούσε καθημερινά 3.000 άτομα.
       Αργότερα δε από τον διάδοχο του Μελετίου Φλαβιανό χειροτονήθηκε  πρεσβύτερος σε ηλικία 40 ετών. Κατά την ιερατική του διακονία ανέπτυξε όλα τα ψυχικά του χαρίσματα, πύρινο θείο ζήλο και πρωτοφανή ευγλωττία στα κηρύγματά του. Έσειε και συγκλόνιζε τα πλήθη της Αντιόχειας και συγκινούσε τις ψυχές των ανθρώπων βαθύτατα. Ο κόσμος έλεγε ότι «έρεε χρυσός» από το στόμα του, γιʼ αυτό και τον ονόμασαν Χρυσόστομο.
       Η φήμη του έφτασε μέχρι τη Βασιλεύουσα και έτσι, την 15η Δεκεμβρίου 397, με κοινή ψήφο βασιλιά Αρκαδίου και Κλήρου, έγινε Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης, κάτι που ο ίδιος δεν επεδίωξε ποτέ. Και από την θέση αυτή ο ιερός Χρυσόστομος, εκτός των άλλων, υπήρξε αυστηρός ασκητής και δεινός ερμηνευτής της Αγίας Γραφής, όπως φαίνεται και από τα πολλά συγγράμματά του (διασώθηκαν 804, περίπου, ομιλίες του).
       Ως Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, φρόντισε για τη μόρφωση του Κλήρου, εργάστηκε για τη διάδοση του Χριστιανισμού σε βάρβαρους λαούς, προστάτεψε τους φτωχούς και  δυστυχισμένους, ιδρύοντας πολλά φιλανθρωπικά ιδρύματα. Έργο επίσης του Χρυσοστόμου είναι και η Θεία Λειτουργία, που τελούμε σχεδόν κάθε Κυριακή, με λίγες μόνο, από τότε μετατροπές.
       Ο ιερός Χρυσόστομος κατά τη διάρκεια της πατριαρχείας του, υπήρξε αδυσώπητος ελεγκτής κάθε παρανομίας και κακίας. Αυτό όμως έγινε αιτία να δημιουργήσει φοβερούς εχθρούς, και μάλιστα την ίδια την αυτοκράτειρα Ευδοξία, επειδή ήλεγχε τις παρανομίες της. Αυτή μάλιστα, σε συνεργασία με τον τότε Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόφιλο (ενός μοχθηρού και ασεβούς ανθρώπου), συγκάλεσε σύνοδο  (παράνομη) από 36 επισκόπους (όλοι τους πνευματικά ύποπτοι και δυσαρεστημένοι από τον Άγιο) στο χωριό Δρυς της Χαλκηδόνας και πέτυχε την καθαίρεση και εξορία του Αγίου σε χωριό της Βιθυνίας.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ        Η απόφαση όμως αυτή εξερέθισε τα πλήθη, ώστε  αναγκάστηκε αυτή η ίδια η Ευδοξία να τον ανακαλέσει από την εξορία και να τον αποκαταστήσει στο θρόνο με άλλη συνοδική αθωωτική απόφαση (402) . Αλλά λίγο αργότερα, η ασεβής αυτή αυτοκράτειρα, κατάφερε πάλι να εξορίσει τον Άγιο (20 Ιουνίου 404).
        Σταθμοί στην μαρτυρική του πορεία ήταν η Χαλκηδόνα, η Νικομήδεια, η Νίκαια, η Άγκυρα, η Καισάρεια. Μετά διατάχθηκε να μετακινηθεί στην Κουκουσό της Αρμενίας όπου έμεινε 3 χρόνια και έγραψε 204 εξαίρετες επιστολές σε διάφορα πρόσωπα και από κει στα Κόμανα, όπου μετά από πολλές κακουχίες και άλλες ταλαιπωρίες πέθανε το 407 μ.Χ.
Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ        Να σημειώσουμε εδώ, ότι ο ιερός Χρυσόστομος εκοιμήθη την 14η Σεπτεμβρίου, αλλά λόγω της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού μετατέθηκε η εορτή της μνήμης του την 13η Νοεμβρίου. Επίσης την 15η Δεκεμβρίου  εορτάζουμε την χειροτονία του σε Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και την 27η Ιανουαρίου την ανακομιδή των λειψάνων του. Η μνήμη του εορτάζεται και την 30η Ιανουαρίου μαζί με τον Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο, των Τριών μεγίστων Ιεραρχών της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Τέλος την 26η Φεβρουαρίου  εορτάζουμε την χειροτονία του σε πρεσβύτερο.

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.           Υπήρξε και αναγνωρίζεται ως ο πιο άριστος και δημοφιλής διδάσκαλος της Χριστιανικής Εκκλησίας.  Κανένας δεν εξήγησε όπως αυτός, με τόσο πλούτο και τόση σαφήνεια τα νοήματα των θείων Γραφών, ούτε υπήρξε εφάμιλλος του στην ετοιμολογία, την απλότητα αλλά και στη φλόγα και τη δύναμη της ρητορείας. Υπήρξε ρήτορας θαυμαστός, λογοτέχνης απαράμιλλος, βαθύτατος και διεισδυτικότατος, ψυχολόγος και καταπληκτικός κοινωνιολόγος με αίσθημα χριστιανικής ισότητας, χωρίς προνομιούχους, με καθολική αδελφότητα. Ανήκει σε αυτούς που φαίνονται «ως φωστήρες εν κόσμω» δηλαδή σαν φωτεινά αστέρια μέσα στο κόσμο.
         Όλα αυτά τα απαράμιλλα προσόντα, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος κατάφερε να τα συνδυάσει με την Θεολογία που διακατείχε όλη του την ζωή, αλλά και με το εκκλησιαστικό του ήθος και την αταλάντευτη πίστη του στον Θεό. Σπούδασε, διάβασε και γνώρισε, δίδαξε κατόπιν και στήριξε, ποίμανε και υπηρέτησε τον λαό του Θεού, τον αγάπησε και αγαπήθηκε από αυτόν, έζησε και έδωσε πνοή, ένοιωσε την αδικία στο πρόσωπο του, μεγαλούργησε μέσα στους κόλπους της Εκκλησίας με την ζωή και το έργο του και στο τέλος στεφανώθηκε με τις νικητήριες δάφνες, το εκτυφλωτικό φωτοστέφανο  των μυριάδων Αγίων της Ορθοδοξίας.
     Παράδειγμα για όλους μας η μορφή του, βακτηρία και στήριγμα στους χριστιανούς, οι λόγοι και τα έργα του. Και η ζωή του, το στάδιο όπου πρέπει να γυμναστούμε για να βγούμε "πρωταθλητές" και "άγιοι" στα μάτια του Θεού.
Ο ποιμήν ο καλός...
ο Άγιος Ιωάννης, ο Φωστήρας,  
Χρυσορρήμων και Χρυσόστομος!!!
...και ένα μικρό σχόλιο 
του π. Χρυσοστόμου Τελίδη, 
για την εορτή...
Σχετική εικόνα     Ο Ιερός Χρυσόστομος...επίκαιρος όσο ποτέ και στις μέρες μας!!! υπήρξε πολυγραφότατος Άγιος της Ορθοδοξίας μας, ο οποίος έχει μιλήσει και έχει γράψει για όλα σχεδόν τα θέματα που βασάνιζαν και προβλημάτιζαν τότε τους πιστούς χριστιανούς, αλλά τους βασανίζουν και ταλανίζουν την πίστη τους μέχρι και στις μέρες μας, πολλούς αιώνες αργότερα. Γραπτά που παραμένουν πάντα χρήσιμα και πρακτικά, σαν να γράφτηκαν σήμερα...τώρα,  κηρύγματα που εκφωνήθηκαν από τον Πατριαρχικό Θρόνο του στην Κωνσταντινούπολη τότε, αλλά έχουν αποδέκτες όλους εμάς τους..."νεοχριστιανούς", σήμερα.
     Ήταν δε αδιαμφισβήτητα ένας Άξιος Ποιμένας της Εκκλησίας του Χριστού μας, που σήμερα, εκτός του ότι τελούμε την Θεία Λειτουργία που ο ίδιος έγραψε και μας άφησε παρακαταθήκη και θησαυρό, Θεία Λειτουργία, που αναλλοίωτη τελείτε με ευλάβεια στους Ιερούς Ναούς όλης της Ορθοδοξίας, εορτάζουμε και την Ανακομιδή των Ιερών Λειψάνων του, ένα ακόμα σημαντικό γεγονός που η Εκκλησία μας το συμπεριέλαβε στο Συναξάρι της για να μπορούμε όλοι
Αποτέλεσμα εικόνας για Η ΑΝΑΚΟΜΙΔΗ ΤΩΝ ΙΕΡΩΝ ΛΕΙΨΑΝΩΝ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ, ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥοι χριστιανοί, και την ημέρα αυτή να συναθροιζόμαστε εν προσευχή στο όνομα του Ιησού Χριστού μας και να εορτάζουμε τους Αγίους Του, ενθυμούμενοι τον βίο και τα έργα τους και να παραδειγματιζόμαστε από αυτά. 
     Αυτός λοιπόν, ο ένας και μοναδικός στο Συναξάρι μας με το προσωνύμιο Χρυσόστομος ή Χρυσορρήμων, ήταν ένας από τους μεγαλυτέρους εκ των Πατέρων και Αγίων της Εκκλησίας μας, που δεν δίστασε...μέσα σε όλα τα άλλα που έχει κάνει, να καυτηριάσει με τον πιο έντονο και αυστηρό τρόπο την κατάκριση, που να στηλιτεύσει αλλά και να επιτιμήσει τους ανθρώπους εκείνους...όσο υψηλά ιστάμενοι και αν ήταν, που παρασύρονταν στην κρίση και στην κατάκριση, ενώ και ο ίδιος...όπως γνωρίζουμε, έπεσε ουκ ολίγες φορές, θύμα κατάκρισης από τους συνεργάτες του...και όχι μόνο!!! 
      Με την υπογράμμιση της άσχημης αυτής συνήθειας της κατάκρισης, θα ήθελα να τελειώσω το μικρό σχόλιο αυτό, γράφοντας στο σημερινό άρθρο μας, που αφιερώνουμε στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο και αναρτώντας το στην ιστοσελίδα της Ενορίας μας, και λέγοντας πως θεωρείτε από τους Πατέρες της Εκκλησίας, μια αμαρτία σημαντική, άσχημη και δύσοσμη, μια αμαρτία που σε αυτήν σίγουρα έχουμε υποπέσει όλοι μας...δεν νομίζετε;;;με πρώτον και "καλύτερο" εμένα!!!  Μια αμαρτία που προκαλεί μεγάλη στενοχώρια, πρώτα απ' όλα σε αυτόν ή αυτήν που την χρησιμοποιεί, αλλά κυρίως σε αυτόν που απευθύνεται, μια μεγάλη αμαρτία που πρέπει ως επακόλουθο να έχει την ειλικρινή συγνώμη μας στον αποδέκτη της, και φυσικά να έχει περίοπτη θέση στην εξομολόγηση στον πνευματικό μας, κάθε φορά που συμμετέχουμε στο Ιερό αυτό Μυστήριο της Μετανοίας, και γονατίζουμε κάτω από το πετραχήλι του.
Ας πανηγυρίσουμε
...όσο μας επιτρέπεται βέβαια με όλα αυτά τα μέτρα προστασίας που μας επέβαλε ο κορωνοϊός... 
και φέτος την εορτή της Ανακομιδής των ιερών λειψάνων του Αγίου και Ιερού Ιωάννου του Χρυσοστόμου, 
μιας και οι δυο συνονόματοι "Χρυσόστομοι" εφημέριοι της Ενορίας μας, φέρουν το όνομα του!!!
TAG