Είδησις:
*...Χθές ξεκινήσαμε με το 1ο μέρος του και σήμερα, ανήμερα της εορτής του Οσίου Σάββα του Ηγιασμένου, αναρτούμε στην ιστοσελίδα της Ενορίας μας, το 2ο κατά σειρά μέρος του, σε επανάληψη, ενός άρθρου που θα είναι αφιερωμένο στους Αγίους Θεοπάτορες, με αφορμή την Μικρή Πανήγυρη της Ενορίας μας για την εορτή της Συλλήψεως της Θεοτόκου, την 9η Δεκεμβρίου, εκάστου έτους που πλησιάζει.
Η χειμωνιάτικη αυτή Μικρά Πανήγυρις μας, θα τελεστεί...πρώτα ο Θεός, το τριήμερο της Δευτέρας 7, της Τρίτης 8, & της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου 2020, για 2η φορά μετά τα Θυρανοίξια του, στον επάνω ολοκαίνουργιο Ιερό Ναό μας, και υπό περίεργες, αντίξοες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού και της πανδημίας της νόσου covid-19, που μπήκε στην ζωή μας για τα καλά και έφερε τα πάνω κάτω με το 2ο κύμα της, ενώ για φέτος, αν μας αφήσει να τελέσουμε, όπως εμείς θέλουμε και όπως αξίζει στους Αγίους μας, την Μικρή Πανήγυρη τους, αυτήν της Ενορίας μας, θα γίνει με μάσκες, με αποστάσεις και μέτρα προστασίας και αντισηπτικά παντού, τηρώντας απαρέγκλιτα τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων, της Πολιτείας αλλά και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που είναι η καθ' ύλην αρμόδια και υπεύθυνη, σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δεκεμβρίου του 2020, της Μικράς Πανηγύρεως της Ενορίας μας & των Χριστουγέννων, που συντάξαμε και που βλέπετε να υπάρχει δίπλα στην σημερινή μας ανάρτηση. Σας ενημερώνουμε όμως, πως το πρόγραμμα μας αυτό είναι υπό αίρεση ανά πάσα στιγμή και σε συνάρτηση πάντα με το επιδημιολογικό φορτίο της πόλης μας, και τις συστάσεις της επιτροπής επιδημιολόγων, αλλά και τις εντολές της κρατικής μηχανής.
Δείτε το πρόγραμμα του Δεκεμβρίου του 2020 της Μικράς Πανηγύρεως μας & των Χριστουγέννων, με ένα κλικ στην εικόνα... |
Το άρθρο μας αυτό έχει τον γενικό τίτλο
"Η ΑΓΙΑ ΘΕΟΠΡΟΜΗΤΩΡ ΑΝΝΑ & Ο ΑΓΙΟΣ ΘΕΟΠΡΟΠΑΤΩΡ ΙΩΑΚΕΙΜ",
και σε τέσσερις συνέχειες θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα και στα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Ιερού Ναού μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης...σήμερα παρουσιάζουμε αναρτώντας το 2ο μέρος, όπως και παραπάνω αναφέραμε, επί τη ευκαιρία της Μικράς Πανηγύρεως της Ενορίας μας, για την εορτή της Συλλήψεως της Θεοτόκου, από την Αγία Άννα και τον Άγιο Ιωακείμ, προσπαθώντας να καλύψει με τις παρεχόμενες πληροφορίες που σας παραθέτει, αυτό το γλυκό πρόσωπο της Αγίας Άννας, της μητέρας της Παναγίας μας και "γιαγιάς" του Χριστού μας, που μαζί με τον ομόζυγο της Ιωακείμ, κατάφεραν μέσα από την προσευχή και την ακλόνητη πίστη τους, μέσα από την Σύλληψη και μέσα από την Γέννηση της Θεοτόκου κόρης τους, να ενώσουν την Παλαιά με την Καινή Διαθήκη, να γεφυρώσουν την ζωή με τον θάνατο, να κατεβάσουν τον ουρανό στην γη, και να σώσουν έτσι την ανθρωπότητα, με τον ερχομό του Μεσσία Εγγονού τους.
Περιέχει δε, μόνο μερικά από τα στοιχεία του βίου της, που σώζονται μέσα από το πρωτοευαγγέλιο του Αγίου Ιακώβου του αδελφοθέου και άλλων συγγραφέων της εποχής, αλλά και νεοτέρων εκκλησιαστικών ιστορικών.
Η προσευχή της Αγίας Άννας.
"Η προσευχή των Θεοπατόρων', της Αγίας Άννας & του Αγίου Ιωακείμ. |
«Θά τό ἀφιερώσω Κύριε σέ Σένα».
«Κύριε Παντοκράτορα, καί Μεγαλοδύναμε, πού μόνο μέ τό λόγο ἔκανες τόν οὐρανό καί τή γῆ καί ὅσα φαίνονται καί εἶναι γύρω μας, πού λύτρωσες, τούς πατέρες μας ἀπό τά χέρια τοῦ Φαραώ, πού μέ τό πρόσταγμά Σου σχίσθηκε ἡ θάλασσα καί πέσανε μέσα οἱ Αἰγύπτιοι. Ἐσύ Θεέ, πού τούς ἔτρεφες σαράντα χρόνια στήν ἔρημο. Ἐσύ, πού εὐλόγησες τή Σάρρα,τή γυναίκα τοῦ Ἀβραάμ καί γέννησε τόν Ἰσαάκ στά γεράματά της. Ἐσύ πού χαρίτωσες ἐκείνη τήν Ἄννα τήν ὁμοία μου καί γέννησε τόν Σαμουήλ τόν προφήτη. Ἐσύ δῶσε καί σέ μένα τήν ταπεινή Σου δούλη παιδί, καί μή μέ ἀφήσης νά εἶμαι ντροπιασμένη καί ταπεινωμένη ἀπό ὅλο μου τό γένος. Κύριε, ὁ Θεός μου, τάχα καί σάν ἕνα ἀπό τά θηρία δέν εἶμαι καί ἐγώ; Διατί μέ ὠργίστηκες τόσο καί εἶμαι στείρα; Ἐσύ, πού εὐλόγησες τά ποιήματά σου καί εἶπες: Αὐξάνεσθε καί πληθύνεσθε, δῶσε καί σέ μένα σπέρμα καί καρπό κοιλίας, καί ἄν γεννήσω εἴτε ἀρσενικό εἴτε θηλυκό, νά Σού τό χαρίσω μέ ὅλη μου τή χαρά καί νά τό φέρω στό Ναό Σου νά τό ἀφιερώσω».
Ο Άγιος Ιωακείμ, με ανάλογες προσευχές μα διαφορετικά λόγια, έκλαιγε και αυτός όπως και η γυναίκα του και παρακαλούσε το Θεό, να τους κάνει άξιους της γενναιοδωρίας Του και να τους χαρίσει το Θείο Δώρο της παιδοποιίας.
Ο Θεός απαντάει στις προσευχές
του Ιωακείμ και της Άννας.
«Χαῖρε Ἰωακείμ, καί εὐφραίνου, ἐγώ εἶμαι Ἀρχάγγελος Κυρίου καί ἦλθα νά σού πῶ, ὅτι πρόκειται νά γεννήσεις μία θυγατέρα, πού θά γεννήσει ἀπό τήν παρθενία τῆς τόν Βασιλιά τοῦ κόσμου καί Θεό. Ἄφησε λοιπόν τήν πολλή σου λύπη καί πικρία τῆς ψυχῆς σου καί πήγαινε στό σπίτι σου χαρούμενος. Φτάνουν οἱ τόσο πολλοί κόποι καί ἀναστεναγμοί. Ἄκουσε ό Θεός τή δέησή σου. Μόνο πήγαινε, πιστεύοντας στούς λόγους μου καί δόξαζε τό Θεό.»
Αυτά είπε ο Αρχάγγελος στον Ιωακείμ και έφυγε αμέσως και πήγε στην Άννα και της είπε τα εξής:
«Ἄννα, Ἄννα, ἐπήκουσε Κύριος της δεήσεώς σου καί συλλήψει καί γεννήσεις, καί λαληθήσεται τό σπέρμα σου ἐν ὅλη τή οἰκουμένη». Καί εἶπεν Ἄννα, «ζῆ Κύριος ὁ Θεός μου, ἐάν γεννήσω εἴτε ἄρρεν, εἴτε θῆλυ, προσάξω αὐτό δῶρον Κυρίω τῷ Θεῶ μου καί ἔσται λειτουργῶν αὐτῶ πάσας τάς ἡμέρας τῆς ζωῆς αὐτοῦ».
Εκείνη λοιπόν τη νύχτα, συνέλαβε η άγια Άννα τη Δέσποινα Θεοτόκο από τη σπορά του Ιωακείμ, γιατί μόνο ο Χριστός ασπόρως εκυήθη, γεννήθηκε χωρίς σπορά ανδρός.
Επηκολούθησαν ευτυχείς ημέρες απερίγραπτης χαράς για τους ευσεβείς και Δικαίους Ιωακείμ και Άννα.
Και τότε συνεχίσθηκαν οι προσευχές, προσευχές ευχαριστίας πια με δάκρυα χαράς και ευγνωμοσύνης στο Θεό, και δεν ξεχάστηκαν μέσα στην πελώρια χαρά τους , δεν χάθηκαν μέσα στην ευτυχία της μητρότητας και της πατρότητας, δεν τους συνεπήρε ο ενθουσιασμός τους, μα εξακολούθησαν και μάλιστα με μεγαλύτερο σθένος να ευγνωμονούν τον Θεό για όλα τα αγαθά που τους χάρισε. Ποιος αλήθεια μπορεί να περιγράψει τη ευτυχία τους εκείνη, που επακολούθησε;
Έπειτα όταν πέρασε ο προβλεπόμενος χρόνος, η χαρά τους έγινε πιο χειροπιαστή. Η ευσεβής Άννα σε ηλικία "προβεβηκυΐα", προχωρημένη δηλαδή, γέννησε μετά από 9 μήνες ένα χαριτωμένο και όμορφο κοριτσάκι. Τότε η Αγία Άννα ήταν περίπου 70 ετών, ενώ ο ομόζυγος της Ιωακείμ ήταν περίπου 80 ετών, ηλικίες που καθιστούσαν αδύνατον την τεκνοποίηση, όμως δυνατόν το θαύμα της αδιάλειπτης προσευχής τους.
Το όνομα του παιδιού
και η σημασία του.
Τα πρώτα επτά βήματα της Παναγίας & το ρίξιμο στην αγκαλιά της Αγίας μητέρας της, Άννας. |
Στις οχτώ μέρες, ήταν συνήθεια στους Εβραίους, οι γονείς του παιδιού να καλούν τους ιερείς, να τους φιλεύουν και να βάζουν το όνομα του παιδιού. (μια συνήθεια που υπάρχει και στις μέρες μας όπου ο ιερέας καλείτε στο σπίτι, συνήθως την όγδοη ημέρα μετά την γέννηση του παιδιού, για να διαβάσει την ευχή της πρώτης ημέρας αλλά και την ευχή της ονοματοδοσίας του βρέφους αν οι γονείς έχουν αποφασίσει)
Σύμφωνα με τη συνήθεια λοιπόν αυτή, ο Άγιος Ιωακείμ και η Αγία Άννα καλέσανε τους ιερείς στο σπίτι τους, τους φιλέψανε ότι καλύτερο είχαν, για να ευχηθούν και για να βάλουν το όνομα τής θυγατέρας τους. Την ονομάσανε "Μαριάμ".
Το όνομα Μαριάμ σημαίνει Βασίλισσα. Σημαίνει επίσης, δώρο, ελπίδα, κυρία, Ωραία. Ήταν η πιο άγια γυναίκα, Άφθαρτη και Αμόλυντη και γι’ αυτό λέγεται Παναγία.
Αναλυτικά όμως, σύμφωνα με μίαν άλλη ερμηνεία κάθε γράμμα του ονόματος της αντιστοιχεί στις λέξεις:
Μόνη Αύτη Ρύσεται Ιού Άπαντας Μισοκάλου
Δηλαδή: Μόνη αυτή θα γλυτώσει τους ανθρώπους από το φαρμάκι του Διαβόλου, δηλαδή την αμαρτία.
Το τάμα της Αγίας Άννας.
"Η Κολακεία της Θεοτόκου" Το ταχτάρισμα της Παναγίας μας από τους Δικαίους γονείς της και Θεοπροπάτορες, Ιωαμείμ και Άννα. |
Επί τρία ολόκληρα χρόνια χάρηκαν οι ευλαβείς και δίκαιοι γονείς την μικρή χαριτωμένη κόρη τους, έχοντάς την ανάμεσα τους και υμνολογώντας ευχαριστίες στο Θεό.
Μόλις περάσανε τα τρία χρόνια, θυμήθηκαν οι γονείς της αυτό που τάξανε στο Θεό.
Να χαρίσουν δηλαδή τη θυγατέρα τους στην Εκκλησία. Αληθινά, ήταν πολύ μεγάλη η πίστη της Άννας, για να χωριστεί από τη θυγατέρα της, που ήταν μόλις τριών χρόνων.
Για να χωριστεί από κείνη, που ζήτησε με πολλά δάκρυα και πολλές προσευχές από το Θεό. Προτίμησε όμως η Αγία Άννα να τηρήσει την υπόσχεση της στο Θεό και να δώσει αυτό που έταξε, από τη διαδοχή του γένους της. Είπε λοιπόν:
"Μόνο να γίνει αυτό που έταξα στο Θεό και ας μείνω χωρίς κληρονόμο, και ας μείνουν τα υπάρχοντα μου σε χέρια άλλων".
Μαζέψανε οι Άγιοι Ιωακείμ και Άννα τις παρθένους της γειτονιάς, για να πάνε με λαμπάδες την χαριτωμένη κόρη τους στο Ναό.
Τον καιρό εκείνο, ήταν αρχιερέας ο Ζαχαρίας, ο Προφήτης και πατέρας του Προδρόμου. Αυτός μόλις είδε την Παναγία, τη γνώρισε αμέσως. Στάθηκε και της είπε πολλά εγκώμια. Μετά γύρισε και στους γονείς της και τους είπε:
"Τα Εισόδια της Παναγίας" & η εκπλήρωσις του τάματος της Αγίας Άννας στον Θεό. |
«Εὐλογημένο καί χαριτωμένο ἀντρόγυνο, χαίρεσθε καί ἀγαλλιάσθε, γιατί ἀξιωθήκατε νά γίνετε γονεῖς τέτοιας θυγατέρας. Ἐσεῖς ξεπεράσατε τούς προπάτορές μας καί τούς πατέρες μας. Ἐσεῖς γεννήσατε τήν Βασίλισσα τοῦ κόσμου. Ἐσεῖς θά δοξασθῆτε ἀπό τόν Θεό καί τούς ἀνθρώπους».
Τότε η Αγία Άννα είπε στον Αρχιερέα:
«Πάρε Ἀρχιερέα, τήν θυγατέρα μου. Μᾶλλον τή θυγατέρα τοῦ Θεοῦ. Δέξου τήν καθαρή καί ἀμόλυντη καί ὑψηλότερη τῶν οὐρανῶν. Βάλτην μέσα στό Ναό γιατί ἐκεῖ της ἀξίζει νά κατοικῆ. Ἁγία εἶναι, σέ καθαρό τόπο τοποθέτησε τήν στά χέρια τοῦ Θεοῦ παράδωσε τήν σέ τόπο ἅγιο βάλτην ν’ ἁγιάση. Πάρε, Ζαχαρία, τήν κόρη μου, καί ἀφιέρωσε την στό Ναό...
γ ι α τ ί ἔ τ σ ι τ ή ν τ ά ξ α μ ε».
*συνεχίζεται...
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου