Χείρ δημίου τέμνει σε Μαρῖνα ξίφει,
Χείρ Κυρίου χάριτι θείᾳ δέ στέφει.
Ἑβδομάτῃ δεκάτῃ Μαρῖνα δειροτομήθη.
Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε
στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β', το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της πέθανε, και ο πατέρας της Αιδέσιος, που ήταν Ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστό.
Όταν έγινε 15 χρονών, αποκαλύπτει στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Έκπληκτος αυτός απ' αυτό που άκουσε, με μίσος τη διέγραψε από παιδί του.
Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του. Μάταια, όμως.
Η Αγία Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Ολυμβρίου αντέτασσε τη φράση: «Είμαι χριστιανή». Τότε ο σκληρός έπαρχος διέταξε να την ξαπλώσουν στη γη, και την καταξέσχισε άσπλαχνα με ραβδιά τόσο, ώστε η γη έγινε κόκκινη από το αίμα που έτρεξε. Έπειτα, ενώ αιμορραγούσε, την κρέμασε για πολλή ώρα και μετά τη φυλάκισε.
Μέσα στην φυλακή μάλιστα συνέβη το εξής:
ο διάβολος μεταμορφωμένος σε άγριο δράκοντα, προσπάθησε να κάνει την αγία να φοβηθεί. Αυτή όμως προσευχήθηκε στον Θεό και αμέσως ο δράκοντας άλλαξε μορφή και έγινε ένας μαύρος σκύλος και τότε η αγία άρπαξε ένα σφυρί και χτυπώντας τον στο κεφάλι και την ράχη τον ταπείνωσε.
Όταν για δεύτερη φορά την εξέτασε και διαπίστωσε ότι η
Όταν για δεύτερη φορά την εξέτασε και διαπίστωσε ότι η
Ο προσκυνηματικός Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνας στην Ρεντίνα της Θεσσαλονίκης, όπου στην εορτή της τελείται Μεγάλη Πανήγυρις και προσέρχεται πλήθος πιστών στην χάρη της |
πίστη της Αγίας Μαρίνας ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί παρευρισκόμενοι να γίνουν χριστιανοί. Μπροστά σ' αύτόν τον κίνδυνο ο έπαρχος τελικά αποκεφάλισε τη Μαρίνα, που έτσι πήρε το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας.
Tα άγια λείψανα της φυλάγονταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πρώτη άλωση της από τους Λατίνους, το 1204 μ.Χ.,
Απότμημα της δεξιάς χειρός της Αγίας Μαρίνας στον ομώνυμο Ιερό Ναό της στην Θεσσαλονίκη. |
ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές βρίσκονταν μέχρι το 908 μ.Χ. στην Αντιόχεια και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Σήμερα, τα άγια λείψανα της Αγίας Μαρίνας, φυλάγονται στην Αθήνα, σε ναό που φέρει το όνομα της ενώ η χείρα της έχει μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος, αλλά ιερά Λείψανα της Αγίας Μαρίνας υπάρχουν και στην Άνδρο στο μοναστήρι της, αλλά και στον ομώνυμο Ιερό Ναό της στην Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στην Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, αλλά και αλλού σε όλον τον κόσμο.
Η μνήμη της εορτάζεται από την Ορθόδοξο Ανατολική Εκκλησία μας την 17η Ιουλίου εκάστου έτους, ενώ το πλήρωμα της, ο απλός κόσμος, ο λαός του Θεού, την αγαπά και την τιμά ιδιαιτέρως την ημέρα αυτή με λατρευτικές, πανηγυρικές και λαογραφικές, παραδοσιακές εκδηλώσεις. Πολλά δε, είναι και τα κατά τόπους έθιμα και οι συνήθειες των πιστών ανθρώπων, που πηγάζουν από την βιοτή, το μαρτύριο και τα θαύματα της Αγίας Μαρίνας όλα αυτά τα χρόνια, τα οποία και διασώζονται ως θησαυρός και κληρονομιά για τις επόμενες γενεές, από τη Εκκλησία του Χριστού μας.
Χρόνια πολλά και ευλογημένα
στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες!!!
στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου