ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΣΑΒΒΑΤΟ, ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 2017 ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ.

        Από το "Δεύτε λάβετε φώς..." 
...στο "Χριστός Ανέστη"!!!
     Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου προς Κυριακή του Πάσχα, με αγωνία περίμενε ο ιερέας μας, ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, την άφιξη του Αγίου Φωτός για να ανάψουμε με αυτό τα καντήλια της εκκλησιάς μας, το οποίο ήλθε από τα Ιεροσόλυμα με ειδική πτήση, αρχικά στην Αθήνα με τιμές Αρχηγού Κράτους, όπως του αρμόζει και κατόπιν στην πόλη μας, την Θεσσαλονίκη και σε όλες τις μεγάλες πόλεις για να μεταλαμπαδευτεί αργότερα σε όλην την ελληνική επικράτεια, με τον ίδιο τιμητικό και αρμόζοντα τρόπο γύρω στις 9.00.                  Κατόπιν το υποδεχθήκαμε με κωδωνοκρουσίες και στον δικό μας Ναό με τις πρέπουσες τιμές περίπου στις 10.00 από τον απεσταλμένο μας στο αεροδρόμιο κο Γεώργιο Στεφάνου, που κάθε χρόνο, επιτελώντας το τάμα του προς τον Αναστάντα Κύριο, 
αυτός είναι που μας φέρνει πρώτος τα αναστάσιμα νέα από τα Ιεροσόλυμα και το Άγιο Φώς του Πατριάρχη μας, από την Τελετή Αφής του Αγίου Φωτός στον Πανάγιο Τάφο, που φέτος μέχρι και αυτήν την χαρά θέλησαν να στερήσουν από τον δοκιμασμένο και ταλαιπωρημένο Έλληνα, με τις ασχήμιες που ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες από τους κατά τα άλλα "εκπροσώπους" μας στο κοινοβούλιο, οι οποίοι δεν σεβάστηκαν για ακόμα μια φορά το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού που τους ψήφισε.
     Στις 11.00 το βράδυ χτύπησαν χαρμόσυνα και πάλι οι  καμπάνες στο ψηλό, πάνω από 23 μέτρα καμπαναριό της εκκλησιάς μας, που τώρα μπορεί να στεγάζεται προσωρινά και να εξυπηρετούνται οι πιστοί από την υπόγεια κατακόμβη της, μα οσονούπω θα μεταφερθεί στον επάνω περίλαμπρο Ναό της που είναι σχεδόν έτοιμος για να υποδεχθεί τη θέληση και την χαρά των ενοριτών και προσκυνητών μας που θέλει μεγαλόπρεπα πια να υμνεί και να δοξάζει την Πίστη του στον Θεό. 
    Έτσι, με καμπανοκρουσίες, προσκαλείτε από την εκκλησία μας, χρόνια τώρα και χωρίς σταματημό ούτε ακόμα και στους δύσκολους χρόνους της τουρκοκρατίας, ο λαός του Θεού στις καθημερινές Ακολουθίες και με αυτόν τον ίδιο τρόπο, γνωστό σε όλους τους χριστιανούς, μας προσκάλεσε και φέτος στο Μεσονυκτικό της Ανάστασης αρχικά, και μετά στο "Δεύτε λάβετε φώς..." και την διάδοση της φλόγας από το Άγο Φώς. Οι πιστοί ξεχύθηκαν αμέσως μετά έξω στο μεγάλο προαύλιο του Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, όπου και άκουσαν στα σκαλιά του μεγαλόπρεπου αυτού Ναού που χτίσαμε και αφιερώσαμε στην χάρη τους, το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο και κατόπιν το "Χριστός Ανέστη" από τους ιερείς μας, τον π. Παύλο Ιωσηφίδη που και σήμερα γιόρτασε μαζί μας την Ανάσταση και τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, που φρόντισε όλα να είναι σχεδιασμένα στην εντέλεια, το χαλί στις σκάλες, τα μικρόφωνα, οι ψάλτες, οι ιερόπαιδες...τα πάντα.
          Οι καμπάνες  σήμαναν λοιπόν και πάλι χαρμόσυνα και πανηγυρικά στις 12 τα μεσάνυχτα, αυτήν την φορά για να επαληθευτεί και μόνο η Ανάσταση του Κυρίου μας, που έγινε το πρωΐ του Σαββάτου, το πλήθος του κόσμου που ήταν μπροστά στα σκαλιά της εκκλησίας μας και με θέα τον καταφώτιστο Ναό του, εσωτερικά από τους ολοκαίνουργιους πολυελαίους του και εξωτερικά από τους προβολείς που φώτιζαν όλη την αυλή, αντάλλασσε ευχές, φιλιά και αγάπη που τους περίσσευε την ευλογημένη αυτή νύχτα της Ανάστασης, τσούγκριζαν τα κόκκινα αυγά τους, ενώ ο ουρανός έλαμψε από τις φωτοβολίδες και τα άλλα βεγγαλικά, που παρότι απαγορευμένα, συνέβαλαν και αυτά με τον τρόπο τους, τον παράνομο αν θέλετε, στην όλη χαρμόσυνη και αναστάσιμη ατμόσφαιρα. 
     Οι ιερόπαιδες με τα εξαπτέρυγα και την εικόνα της Αναστάσεως, οι ιερείς μας με το Ευαγγέλιο και τον Σταυρό, οι ιεροψάλτες μας, και με ένα μεγάλο μέρος από το τεράστιο φέτος πλήθος, που ήρθε γεμίζοντας το τεράστιο προαύλιο των Αγίων Θεοπατόρων, "κατηφορίσαμε" και πάλι στην κατακόμβη μας, ίσως για τελευταία φορά φέτος, πρώτα ο Θεός, όπου και τελέσαμε τον Όρθρο της εορτής της Αναστάσεως έναν Όρθρο πολύ διαφορετικό από όλους τους άλλους Όρθρους του χρόνου, μια και το γεγονός αυτό καθ' εαυτό που τον συνοδεύει,
 είναι και αυτό διαφορετικό, απίστευτο, παρά φύσιν και παράδοξο, ως επί το πλείστον για τους απίστους ή τους αλλοδόξους, μα τόσο σύνηθες για τον χριστιανό και δη τον Ορθόδοξο, όπου κάθε Κυριακή την Ανάσταση εορτάζει, ενώ λίγο πριν μπούμε στην Θεία Λειτουργία, ο π. Παύλος συγκινημένος μας απήγγειλε με μοναδικό τρόπο τον Κατηχητικό Λόγο του Αγίου Ιωάννου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Χρυσοστόμου, ένας Λόγος που πραγματικά μέχρι και την σημερινή εποχή, μας δίνει μια ιδέα για το όμορφο προσωνύμιο που του έχει προσάψει ο ίδιος ο λαός, που τον λάτρευε και κρεμόταν από τα χείλη του. 
    Έτσι, και γύρω στις 1.45 μετά τα μεσάνυχτα, σχεδόν όλο το εκκλησίασμα προσήλθε στο Άγιο Ποτήριο, "Νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες...", όπως μας λέει ο Ιερός Χρυσόστομος στον Κατηχητικό του Λόγο, και λίγο αργότερα ο π. Παύλος έκανε την Αναστάσιμη Απόλυση, προτρέποντας μας όλους με το...«Δόξα τῇ Αὐτοῦ τριημέρῳ ἐγέρσει», για να λάβει την πρέπουσα απάντηση από τον λαό...«Προσκυνοῦμεν Αὐτοῦ τήν τριήμερον ἔγερσιν» και κατόπιν να ψάλλουμε όλοι μαζί, κλήρος και λαός, το... "Χριστός Ανέστη", για να πάρουμε κατόπιν την ευχή του, και του π. Χρυσοστόμου μαζί με το αντίδωρο και να πάμε στα σπίτια μας για την καθιερωμένη μαγειρίτσα.
     Την επομένη, ανήμερα του Πάσχα το πρωΐ, θα τελέσουμε την Ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης, όπου θα διαβαστεί το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες σύμφωνα με το τυπικό. Ας φροντίσουμε να είμαστε όλοι παρόντες και σε αυτήν την όμορφη Ακολουθία της Εκκλησίας μας. Αυτά και άλλα πολλά θα επακολουθήσουν, στις επόμενες αναρτήσεις της ιστοσελίδας του Ναού μας  (www.intheopatoron.blogspot.gr), για να μην σας λείψει τίποτα απολύτως, για να δείτε όλα αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας, όσο μακρυά και αν βρίσκεστε, όσο μακρυά μας και αν γιορτάζεται αυτές τις όμορφες μέρες της Ορθοδοξίας... 
"Χριστός Ανέστη εκ νεκρών..."
*παρακάτω με ένα κλικ στο "Διαβάστε περισσότερα...", θα βρείτε περισσότερες φωτογραφίες από το βράδυ της Ανάστασης...

"Ανάστασις 2017"

 "Χριστός Ανέστη"
TAG