Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2016

ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΠΤΥΧΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΜΑΣ.

Τα παιδικά και νεανικά χρόνια 
της Παναγίας μας.
...Αποτέλεσμα εικόνας για ευαγγελισμοσ
Από τα Εισόδια στον Ευαγγελισμό...
     Πολλές φορές έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Ναού μας, άρθρα που αφορούσαν την ζωή της Παναγίας μας με τους γονείς της, τους Δικαίους Θεοπροπάτορες, τον Άγιο Ιωακείμ και την Αγία Άννα, πληροφορίες που τις περισσότερες τις αντλούμε από το Πρωτευαγγέλιο του Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου, ενός εκ των αποκρύφων ευαγγελίων, αυτών δηλαδή που δεν συμπεριέλαβε η Εκκλησία μας στο Τυπικό της, όμως είναι πολύ σημαντικά μια και από αυτά γνωρίζουμε στοιχεία και γεγονότα από τους τελευταίους προχριστιανικούς χρόνους.
     Στο σημερινό άρθρο μας θα σας παραθέσουμε ένα μικρό απόσπασμα από το βιβλίο "Χαίρε Κεχαριτωμένη", του Αρχιμανδρίτου Βασιλείου Μπακογιάννη, που μας μιλά για την άγνωστη, στους περισσοτέρους από εμάς, ζωή της Παναγίας μας μέσα στο Ναό, μετά τα "Εισόδια της Θεοτόκου" την εκπλήρωση δηλαδή του τάματος των γονιών της, του Αγίου Ιωακείμ και της Άγίας Άννας, οι οποίοι την παρέδωσαν στον τότε Αρχιερέα Ζαχαρία,  αφού την απογαλάκτισαν μεγαλώνοντας την μέχρι τα τρία πρώτα χρόνια της ζωής της με πολύ αγάπη και φροντίδα, την παρέδωσαν όπως ακριβώς το υποσχέθηκαν στην διακονία του Θεού και του Ναού Του, αντίδωρο στο μεγάλο δώρο που τους χάρισε, το Δώρο της τεκνογονίας. Για αυτόν τον λόγο ο Άγιοι Θεοπάτορες, ο Ιωακείμ και η Άννα, θεωρούνται από την Εκκλησία μας, οι προστάτες των άτεκνων ζευγαριών, των ζευγαριών εκείνων δηλαδή που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν και προστρέχουν στην μεσιτεία μαζί με την Παναγία κόρης τους στον Εγγονό τους Χριστό για να αποκτήσουν ένα παιδί.

Πώς έζησε η μικρή Μαριάμ δώδεκα χρόνια μέσα στο Ναό;
Άγνωστα,ενδιαφέροντα στοιχεία για την ζωή της Παναγίας μέσα στον Ναό από τριών έως δεκαπέντε χρονών.

Αποτέλεσμα εικόνας για ζαχαριας και παναγιαΣτο ναό
Πέριξ του Ναού υπήρχαν ξενώνες που φιλοξενούνταν οι προσκυνητές, οι Ναζιραίοι, οι αφιερωμένες χήρες που υπηρετούσαν στο ναό, οι εφημέριοι ιερείς και άλλοι.
Και οι παρθένες , που για ορισμένο χρόνο αφιερώνονταν στην υπηρεσία του ναό, διέμεναν στους ξενώνες του ναού. Μαζί με αυτές έμενε αι η Παρθένος Μαριάμ.
Το καθημερινό της πρόγραμμα
Σχετική εικόναΈμεινε στο ναό από τριών μέχρι δεκαπέντε ετών! Όλη την παιδική της ηλικία!
Και μόνο το γεγονός αυτό (πώς δηλαδή ένα κοριτσάκι έμεινε μέσα στο ναό), θα πρέπει να μας αφήσει έκπληκτους.
Οι παρθένες στο ναό ήταν σαν μια αδελφότητα, σαν ένα γυναικείο μοναστήρι, που καταγίνονταν στη προσευχή, στην μελέτη. Είχαν διακονήματα, κοινή τράπεζα κ.α.
Ένα τέτοιο τυπικό ακολουθούσε στο ναό και η Μαριάμ. Κατά τον άγιο Ιερώνυμο (4ος αι.μ.Χ.)παρόλο που η Μαριάμ ήταν η πιο μικρή στην ηλικία, ζούσε την πιο ασκητική και πειθαρχημένη ζωή.
Ξυπνούσε κατά τις έξι το πρωί. Και το πρώτο που έκανε , ήταν προσευχή. Προσευχόταν ένα τρίωρο στα άγια των Αγίων. Κατόπιν (9 π.μ.-3 μ.μ.) ασχολείτο με το εργόχειρο. Οι μεγαλύτερες την μάθαιναν να ράβει, να κεντά και να υφαίνει. Έμαθε τόσο γρήγορα την τέχνη, ώστε όλα την εθαύμαζαν.
Οι ιερείς, από σεβασμό στο πρόσωπό της , της ανέθεταν να φτιάχνει ό,τι χρειαζόταν ο ναός (καλύμματα, άμφια κ.α.).
Αποτέλεσμα εικόνας για η παναγια στον ναό του σολομόντοςΠαράλληλα ασχολείτο και με την εκμάθηση της εβραϊκής γλώσσης. Οι μεγαλύτερες την μάθαιναν να γράφει και να διαβάζει. Και εδώ η Μαρία ήταν ταχύτατη στην μάθηση.
Και πάλι, οι μεγαλύτερες της έλεγαν διηγήσεις από την Παλαιά Διαθήκη και άλλες αγιογραφικές διδασκαλίες. Όταν κάποια ημέρα άκουσε, πως θα γεννηθεί ο Χριστός εκ Παρθένου παρακάλεσε τον Θεό: «Θεέ μου! Αξίωσέ με να Τον υπηρετήσω!»
Κατά την ενάτη ώρα (3 μ,μ,) ακολουθούσε η κοινή τράπεζα. Όλες οι παρθένες ( και η Μαριάμ) συνέτρωγαν. Κατόπιν πήγαιναν στα κελλιά τους για ανάπαυση.
Η προσευχή
Αποτέλεσμα εικόνας για η παναγια στον ναό του σολομόντοςΗ Μαρία είχε ήδη γευτεί τι σημαίνει προσευχή. Έτσι, αντί να πηγαίνει στο κελλί της για ανάπαυση από την πολύωρη διακονία, πήγαινε για προσευχή στα Άγια των Αγίων.
Εδώ στα Άγια των Αγίων την επισκεπτόταν ο Αρχάγγελος Γαβριήλ και της έφερνε τροφή.
Εδώ ο αρχιερέας Ζαχαρίας την είδε να συνομιλεί με αγγέλους του Θεού. Θα ήταν δώδεκα χρονών , όταν μια νύκτα προσευχόταν στον ιερότατο αυτό χώρο , και άστραψε ολόκληρος. Ταυτόχρονα άκουσε φωνή εξ ουρανού που έλεγε: «Τέξη τον Υιόν μου».
Ήταν το προμήνυμα του Ευαγγελισμού.
( από το βιβλίο Χαίρε Κεχαριτωμένη, του Αρχιμανδρίτου Βασιλείου Μπακογιάννη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου