Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου 2016

Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ ΣΤΗΝ ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΑΣ.

Η Πανήγυρις στην Νέα Ευκαρπία 
για το παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου & η ονομαστική εορτή των συνεφημερίων των Ανθοκήπων.
     Έστω και καθυστερημένα, λόγω της επικαιρότητας που τρέχει και δεν μπορούμε πάντα να την προλάβουμε, δεν θα μπορούσαμε να μην συμπεριλάβουμε στις αναρτήσεις της ιστοσελίδας μας ένα τόσο μεγάλο γεγονός για την Νέα Ευκαρπία, αλλά και για τους Ανθοκήπους, όπως είναι η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στις 13 Νοεμβρίου, αφού το πρόσωπο του μεγάλου αυτού Αγίου Πατέρα της Εκκλησίας μας επηρεάζει, ζωντανεύει και ενώνει τις δύο 
Ενορίες της Νέας Ευκαρπίας, του Αγίου Γεωργίου και των Αγίων Θεοπατόρων στους Ανθοκήπους.

     Η γηραιότερη Ενορία της μικρής πόλης μας, αυτή του Αγίου Γεωργίου, την ημέρα αυτή πανηγυρίζει το παρεκκλήσι της που βρίσκεται μέσα στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. Φέτος στην γειτονιά μας εκτός από την μεγάλη ευλογία να έχουμε τα Ιερά Λείψανα του Αγίου Χρυσοστόμου και να τα λιτανεύουμε στους δρόμους και στα σοκάκια της συνοικίας μας μαζί με την Ιερά Εικόνα του την παραμονή της εορτής του, άλλη μια ευλογία μας επιφύλαξε ο προϊστάμενος του Αγίου Γεωργίου, π. Ιωάννης Δημητριάδης, προσκαλώντας την θαυματουργή Εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας από την Ηρακλείτσα Καβάλας.
     Η Υποδοχή της έγινε με κάθε επισημότητα και μεγαλοπρέπεια κατόπιν της Ιεράς Λιτανείας στην είσοδο της εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, κ.κ Βαρνάβα, ο οποίος και χοροστάτησε του πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού που ακολούθησε με την παρουσία πλήθους πιστών και πολλών ιερέων από την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. 
Ακολούθησε Τράπεζα στην κατακόμβη του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου για τον Αρχιερέα μας και
 τους συμμετέχοντες ιερείς στον Πανηγυρικό Εσπερινό αλλά και τους επισήμους από τον Δήμο μας και τους τοπικούς άρχοντες που παρευρέθηκαν στους εορτασμούς.  
     Παρόντες φυσικά στην Υποδοχή της Εικόνος και στον Αρχιερατικό Εσπερινό, αλλά και στην χαρά της γιορτής και της Πανήγυρης, ήταν και οι δικοί μας ιερείς, της Ενορίας των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, συνεορτάζοντες και αυτοί αφού είναι συνονόματοι και φέρουν το όνομα του μεγάλου φωστήρα της Ορθοδοξίας, του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ο π. Χρυσόστομος Τελίδης και ο π. Χρυσόστομος Κοτσίδης. 
     Η επόμενη ημέρα όμως, ανήμερα της εορτής, θα βρει τους ιερείς μας στην Ενορία τους των Αγίων Θεοπατόρων, και δεν θα παρευρίσκονταν στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ναό του Αγίου Γεωργίου, αφού στην γειτονιά τους, τους Ανθόκηπους, θα εορτάσουν μαζί με τους ενορίτες τους, τους φίλους και τους γνωστούς τους, την ονομαστική εορτή τους, με ιερατικό  Συλλείτουργο αλλά και το καθιερωμένο κέρασμα μέσα στο Αρχονταρίκι της μικρής, υπόγειας, ταπεινής, αλλά και προσωρινής κατακόμβης του Ναού μας, όπου τελούμε όλες τις Ακολουθίες μας μέχρι να αποπερατωθεί και να λειτουργήσει ο επάνω περίλαμπρος και υπέργειος Ναός μας, όπου συνεχίζονται πυρετωδώς οι εργασίες του, μέχρι σύντομα να περατωθούν και να τελούνται σε αυτόν όλες οι λατρευτικές και κοινωνικές δραστηριότητες της Ενορίας.
      Το σημαντικό αυτό γεγονός, της εορτής των εφημερίων του Ιερού μας Ναού, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, δεν θα μπορούσε να μην το καλύψει και ο φωτογραφικός φακός της ιστοσελίδας μας, αλλά το αποθανάτισε και σας το προβάλλει, θέλοντας έτσι να σας κάνει μέρος της μικρής μα ζεστής κοινωνίας των Ανθοκήπων, για να σας κάνει όλους εσάς τους διαδικτυακούς φίλους μας μετόχους της λατρευτικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μας και γιατί όχι με τον καιρό και πραγματικούς φίλους μας και συμμέτοχους στα όνειρα, στις ελπίδες και στα σχέδια μας που, συν Θεώ, τον τελευταίο καιρό κάνουμε για
 μια εκκλησιά μεγαλόπρεπη και αντάξια των γονέων της Παναγίας μας, του Ιωακείμ και της Άννας, ένα ζεστό πατρικό σπιτικό για την ίδια την Θεοτόκο και το Παιδί της, τον Χριστό μας, που σε λίγες ημέρες θα έρθει στον κόσμο για να τον σώσει και να τον ελευθερώσει από την αμαρτία και τον θάνατο, με την μεγάλη Δεσποτική εορτή των Χριστουγέννων.
      Φέτος συνέπεσε η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου και με την Αναστάσιμη Κυριακή της 13ης Νοεμβρίου 2016, έτσι ο κόσμος μέσα στην εκκλησία ήταν περισσότερος από άλλες χρονιές, λόγω της κυριακάτικης αργίας. Όλα όμως ήταν έτοιμα από τον προϊστάμενο του Ναού, τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, μέσα και έξω από το Άγιο Βήμα. 
      Ο Ναός στρώθηκε με τα χαλιά μας για τον χειμώνα που πλησιάζει, οι κυρίες φρόντισαν για την καθαριότητα, η εικόνα του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στολίστηκε, η Αγία Τράπεζα, η Αγία Πρόθεση, τα πάντα είχαν ετοιμαστεί για τα ονομαστήρια των εφημερίων και στο ιερατικό Συλλείτουργο που ακολούθησε, παρουσία και των δυο εορταζόντων εφημερίων, 
π. Χρυσοστόμου Τελίδη και π. Χρυσοστόμου Κοτσίδη, μαζί με τους ιεροψάλτες του Ναού, τους ιερόπαιδες και τον λαό του Θεού που κατέκλυσαν την εκκλησία, αλλά και τον Δήμαρχο μας, κο Δημήτριο Δεμουρτζίδη με την αξιαγάπητη σύζυγο του Θεοδώρα, δοξάστηκε το όνομα του Θεού, τιμήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, αλλά εορτάστηκαν και τα ονομαστήρια των συνονόματων ιερέων της Ενορίας. 
      Ο π. Χρυσόστομος κήρυξε τον Θείο Λόγο, αναλύοντας το κυριακάτικο Ευαγγέλιο και την παραβολή του καλού Σαμαρείτη, αλλά και εξαίροντας το όνομα του Ιερού Χρυσοστόμου, ενώ στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία και τις ευχές τους και τους παρότρυνε για ένα μικρό κέρασμα κατά την έξοδο από την μητέρα του, την κα Σοφία και την πρεσβυτέρα του π. Χρυσοστόμου Κοτσίδη, την κα Μάγδα, 
ενώ και το Αρχονταρίκι του Ναού γέμισε με τους συγγενείς και τους φίλους των δύο ιερέων μας και λίγο αργότερα όταν τελείωσε και το Πανηγύρι επάνω στον Άι Γιώργη κατέφθασαν και ο π. Παύλος Ιωσηφίδης που έψαλε σε αυτό, και ο π. Ιωάννης Δημητριάδης, προϊστάμενος του Ναού, που ήρθαν για να ευχηθούν στους εορτάζοντες Χρυσοστόμους. 
      Μεγάλη η απουσία στην ομήγυρη μας αυτή του Δεσπότη μας, που πάντα συνήθιζε μετά το Πανηγύρι επάνω στην Νέα Ευκαρπία να περνά και από την δική μας εκκλησιά για να ευχηθεί στους εορτάζοντες συνεφημερίους, όμως έπρεπε γρήγορα να φύγει για να τελέσει την Βάπτιση ενός εκ των τέκνων ιερέως της Μητροπόλεως. 
      Ο π. Χρυσόστομος Τελίδης ευχαρίστησε όλες τις κυρίες τις διακονίας του Ναού, που έστρωσαν σύμφωνα με τις υποδείξεις του το γιορτινό τραπέζι και που σέρβιραν με τόση δεξιοτεχνία τους καλεσμένους ιερείς και λαϊκούς, ενώ προσωπικά φρόντισε να αγοράσει τα πάντα και να μην λείψει τίποτε από τα κεράσματα και τους χυμούς, 
που μαζί με τα γλυκά και τις πίτες που έφεραν οι γυναίκες από τα σπίτια τους, φτιαγμένα όλα με τα χρυσά τους τα χεράκια, νόστιμα εδέσματα από τις ανθοκηπιώτισσες νοικοκυρές μας, άφθαστες και φιλότιμες που όμοιες τους δεν υπάρχουν, ενισχύοντας έτσι για ακόμα μια φορά την φήμη που έχει η εκκλησία μας για την φιλοξενία και την αγάπη της στους επισκέπτες και στους προσκυνητές του Ναού μας.
      Μην λησμονούμε όμως αγαπητοί αναγνώστες και φίλοι της ιστοσελίδας της Ενορίας μας, πως στην πορεία μας για τα Χριστούγεννα παρεμβάλλονται από τον Ορθόδοξο Συναξαριστή για να φωτίζουν τον δρόμο και προς την δική μας αναγέννηση, και άλλες δυο μεγάλες εορτές, που οι Άγιοι μας, οι Θεοπάτορες Ιωακείμ και Άννα, έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο μαζί με αυτόν της Παναγίας κόρης τους. 
      Την εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, την 21η Νοεμβρίου και φυσικά τον "Δεκέμβρη στις 9" την εορτή της Συλλήψεως της Παναγίας μας από τους Αγίους Θεοπάτορες, μια εορτή που κατά την παράδοση της Εκκλησίας μας εορτάζουν στο πρόσωπο της Αγίας Άννας, όλες οι Άννες, τα κορίτσια, οι γυναίκες, οι μητέρες και οι ηρωΐδες εκείνες που,
όπως και η ίδια, αγωνίζονται με πίστη να τεκνοποιήσουν και έρχονται στον Ναό μας για να προσευχηθούν και να προσκυνήσουν την εικόνα της Συλλήψεως της Θεοτόκου από την Αγία Άννα, 
που βρίσκεται στο παρεκκλήσι της μονάκριβης και γλυκιάς κόρης τους στην κατακόμβη του Ναού τους, αλλά να κλίνουν και το γόνυ στα Ιερά Λείψανα των Αγίων Θεοπατόρων που θησαυρίζονται στην εκκλησιά τους, στο σπίτι τους, ως μεγάλη περιουσία, θησαυρό ανεκτίμητο και παρακαταθήκη αμύθητη για την επόμενη γενιά εδώ στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, στη δυτική πλευρά της πόλης μας, της όμορφης και γλυκιάς Θεσσαλονίκης. 
Χρόνια πολλά!!! 
στους ιερείς μας για τα ονομαστήρια τους...
...και σας περιμένουμε στην χαρά της γιορτής και της Πανήγυρης μας, την 21η Νοεμβρίου, 
αλλά και την 9η Δεκεμβρίου...
..."που έχει η Άννα την γιορτή της"!!!
      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου