Δευτέρα, 13 Απριλίου 2015

ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΠΡΩΪ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ.

Η Αποκαθήλωσις 
 και ο Επιτάφιος Θρήνος.
      Κορυφώνεται σήμερα το θείο δράμα. Σε κάθε γωνιά της γης, η Ορθοδοξία με κατάνυξη, ευλάβεια και συντριβή, βιώνει τα πάθη του Θεανθρώπου. Οι πιστοί συρρέουν στις εκκλησίες και παρακολουθούν την τελετή της αποκαθήλωσης. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η πιο θλιβερή  μέρα τού χρόνου και ολημερίς οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πένθιμα.
      Η ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής είναι μια από τις πλέον χαρακτηριστικές του Εκκλησιαστικού έτους, με τις Ιερές Ακολουθίες της και τον λειτουργικό και υμνογραφικό πλούτο της. Το βράδυ, από άκρη σε άκρη της χώρας μας, οι Έλληνες χριστιανοί Ορθόδοξοι, στην πλειοψηφία τους ψάλλουν το "Ω γλυκύ μου έαρ", καθώς το πένθος κορυφώνεται και κρατώντας αναμμένα κεριά, ακολουθούν τις περιφορές των Επιταφίων, που είναι στολισμένοι με πολύχρωμα λουλούδια και λιτανεύονται στις γειτονιές των χωριών και των πόλεων της χώρας μας.
      Η συγκίνηση κορυφώνεται , όταν μετά την περιφορά το σύνολο τού εκκλησιάσματος εισέρχεται πάλι στο ναό διαβαίνοντας κάτω από τον Επιτάφιο, που στην επαρχία τον συγκρατούν ψηλά τα μόλις απολυθέντα από το στρατό παλληκάρια. Με τον τρόπον αυτό παίρνουν οι πιστοί την ευλογία που θα τους συντροφέψει μέχρι τού χρόνου. "Καταβαίνουν" έτσι και οι άνθρωποι, για μια στιγμή, στον τάφο τού Χριστού, θάβονται μαζί Του για να συναναστηθούν το επόμενο βράδυ.
      Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους. Σε πολλά χωριά οι χωρικοί δεν στρώνουν τραπέζι όλη μέρα παρά βάζουν στο τραπέζι ένα πιάτο με ξύδι όπου όλοι βουτούν το ψωμί και το γεύονται για να συμμερισθούν το Πάθος του Χριστού και επειδή η Μεγάλη Παρασκευή θεωρείται η μέρα των νεκρών οι άνθρωποι ευπρεπίζουν τους τάφους και φωνάζουν τους ιερείς για να τελέσουν τρισάγια στην μνήμη των των προσφιλών προσώπων τους, γιατί πιστεύουν ότι με την Ανάσταση θα έρθουν από τον κάτω κόσμο οι νεκροί και πρέπει να βρουν τους τάφους τους περιποιημένους και έτσι θα αναπαυθεί η ψυχή τους.
           Σύμφωνα δε με την παράδοση τη Μεγάλη Παρασκευή το ράψιμο και το κάρφωμα είναι δουλειές απαγορευμένες. Τα ρούχα που ράβονταν εκείνη την ημέρα θεωρούνταν κακότυχα καθώς πίστευαν ότι θα είχαν την τύχη των ρούχων του Χριστού.
     Η ιστοσελίδα του Ιερού Ναού μας, θέλοντας να προβάλει την λατρευτική ζωή της Ενορίας μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, χωρίς πολλά-πολλά λόγια σας παραθέτει όλο το φωτογραφικό υλικό που μπόρεσε να συγκεντρώσει είτε από τους δικούς της "φωτογράφους", που δεν είναι άλλα από τα ίδια τα παιδιά της Νεανικής Εστίας της Ενορίας μας, είτε από τους ενορίτες μας που θέλησαν να αποθανατίσουν αυτές τις κατανυκτικές στιγμές που τις πέρασαν μέσα στον ναό τους και που μας τις φέρνουν αργότερα για να τις προβάλλουμε στις καθημερινές αναρτήσεις της όμορφης ιστοσελίδας μας, που έχει γίνε πλέον για τους Ανθοκηπιώτες, αλλά και για τους αναγνώστες της σε όλον τον κόσμο, ένα είδος εφημερίδας που σκοπό έχει να αναδείξει τόσο την Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, όσο και γενικότερα την ζωή, τα ήθη και τα έθιμα όλου του δημοτικού Διαμερίσματος της Ευκαρπίας του Δήμου Παύλου Μελά. 
     Στην ανάρτηση μας αυτή περιλαμβάνονται κάποιες φωτογραφίες από τις "Μεγάλες Ώρες" της Μεγάλης Παρασκευής, που με μεγάλη διακριτικότητα τραβήχτηκαν από τα παιδιά της Νεότητας της Ενορίας μας,  όπως και ο εν συνεχεία Εσπερινός, όπου και θα βρείτε την τελετή της Αποκαθηλώσεως, αλλά και του Επιταφίου Θρήνου, όπως ακριβώς τελέστηκαν από τους ιερείς μας, π. Χρυσόστομο Τελίδη και π. Χρυσόστομο Κοτσίδη, αλλά και τον φιλοξενούμενο φίλο μας και αγαπημένο της Ενορίας μας π. Παύλο Ιωσηφίδη, ο οποίος πρόσθεσε μια νότα Αγίου Όρους στις Ακολουθίες μας, ενώ στην επόμενη ανάρτηση μας, που σύντομα θα ανεβάσουμε στην ιστοσελίδα του ναού, θα υπάρχουν ακόμα περισσότερες φωτογραφίες, αλλά και σχόλια από τον Όρθρο του Μεγάλου Σαββάτου, που γίνεται την Παρασκεή το βράδυ, αλλά και από την περιφορά του πανέμορφου Επιταφίου μας και την κοινή συνάντηση και δέηση των τριών Επιταφίων, των Ενορίων της Νέας Ευκαρπίας, του Αγίου Γεωργίου της παλιάς Ευκαρπίας, της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου των εργατικών κατοικιών και του δικού μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων. 
     Να ενημερώνεστε τακτικά και να παρακολουθείτε την ιστοσελίδα του Ιερού Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων στην Νέα Ευκαρπία, γιατί είναι μια Ενορία μικρή και νέα μεν,αλλά πολύ δραστήρια και πάντα κάτι θα συμβαίνει, είτε στην πλούσια λειτουργική ζωή της, είτε στις όμορφες και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες της που θα σας κάνουν να έρθετε και εσείς και να γίνεται μέλος της αγαπημένης παρέας, της γλυκιάς συντροφιάς, της οικογένειας των Θεοπατόρων, της αγκαλιάς του Αγίου Ιωακείμ και της Αγίας Άννας, των νιάτων μα και γηρατειών των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, στην δυτική Θεσσαλονίκη.
Καλή Ανάσταση!!! 
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου