Η 2η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΜΑΣ.

Η Βυζαντινή χορωδία των "Μελοπατόρων".
      Το Σάββατο 28η Μαρτίου 2015 και ώρα 7.00 το βράδυ, πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, η 2η κατά σειρά μουσική εκδήλωση με βυζαντινή μουσική από την χορωδία της Ενορίας μας, με 1η αυτή των Χριστουγένων του 2014.
      Η προσέλευση των ενοριτών, προσκυνητών και επισκεπτών ήταν αθρόα, γεμίζοντας τον υπόγειο προς το παρόν ναό μας, ο οποίος βρίσκεται ακόμα στο πρώιμο στάδιο της κατακόμβης, αλλά μέχρι το Πάσχα, πρώτα ο Θεός, θα αποπερατωθούν οι εργασίες για το πρώτο στάδιο ανοικοδόμησης του, προσέλευση που δημιούργησε σε όλους μας την αίσθηση ότι η Ενορία μας συνεχίζει να προοδεύει τόσο στον τομέα της πραγματικής οικοδόμησης του όσο και της πνευματικής, πραγματοποιώντας εκδηλώσεις σαν και αυτή που για να επιτευχθεί χρειάζεται και τεχνογνωσία αλλά και χρόνο και φυσικά μεράκι και "έρωτα" για την βυζαντινή μουσική.
     Το πρόγραμμα περιείχε τροπάρια, Απολυτίκια, Ιδιόμελα και Κοντάκια από την υμνολογία της περιόδου του Τριωδίου, της εορτής του Ευαγγελισμού, όλης της Μεγάλης Εβδομάδος, το Δοξαστικό της Αναστάσεως, της Αναλήψεως και τέλος τους ύμνους του  Πεντηκοσταρίου.
      Χοράρχης της βυζαντινής χορωδίας της Ενορίας μας, των "Μελοπατόρων", όπως πολύ εύστοχα αυτοαποκαλούνται, ο Πρωτοπρεσβύτερος Χρυσόστομος Κοτσίδης, συνταξιούχος εκπαιδευτικός και εν δυνάμει ιερέας και εφημέριος του Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας τα τελευταία τρία χρόνια, αλλά και δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής, ο οποίος ανέλαβε την διδασκαλία των μαθητών του, επιμελήθηκε όλης της προσπάθειας και εν τέλει οργάνωσε και πραγματοποίησε την όμορφη αυτή συναυλία με τους επίκαιρους αυτούς ύμνους της δοξολογίας μας, μέσω της βυζαντινής μουσικής, προς τον Θεό.
      Τα μέλη της χορωδίας έδωσαν τον εαυτό τους σε αυτήν την προσπάθεια και πέτυχαν κατά πολύ τους στόχους τους, όμως ο δρόμος προς την μάθηση και την τελείωση είναι μακρύς, επίπονος και επίμονος, ένας δρόμος δύσβατος και δύσκολος, τον οποίο και πρέπει να βαδίζουμε διαρκώς εμείς οι χριστιανοί μέχρι να δούμε το τέλος του, την κορυφή της ανηφόρας του, ή τουλάχιστον να φθάσουμε όσο πιο κοντά σε αυτήν την κορυφή μπορούμε να σταθούμε για να ατενίσουμε το Θείο Φώς. Αυτά τα μέλη της ενοριακής χορωδίας μας...οι "Μελοπάτορες" μας είναι, ο Πρωτοψάλτης του Ναού μας, κος Ευάγγελος Δούδης, ο κος Παπαγεωργάκης Ιωάννης, ο κος Στέργιος Φελφέλης, ο κος Νικόλαος Γεωργιάδης, ο κος Κωνσταντίνος Καμπουρίδης, ο βενιαμίν των " Μελοπατόρων" Παντελιάδης Παναγιώτης, ο κος Ηλίας Λαλόπουλος, ο κος Ιορδάνης Τσιόντσης, ο κος Σταύρος Βουτραντζής και οι κυρίες μας Πηνελόπη Κωνσταντινίδου και Μαρία Παναγιωτίδου.
      Στο τέλος της συναυλίας ο π. Χρυσόστομος Κοτσίδης κάλεσε στον σολέα του ναού, όπου και έγινε η εκδήλωση, τον Αρχιμανδρίτη και Δάσκαλο της Βυζαντινής Μουσικής, Αγιορείτη και Αγιαννανίτη ιερομόναχο, π. Παύλο Ιωσηφίδη, έναν φίλο της Ενορίας μας και άνθρωπο με πολλές περγαμηνές, τόσο στην βυζαντινή μουσική, με την οποία και είναι "ερωτευμένος" όπως μας δήλωσε, όσο και στο Τυπικό της Λατρείας μας, πανάξιος λειτουργός και Πνευματικός, ο οποίος και εκπροσωπώντας την Ιερά Μητροπόλη μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, μας μετέφερε τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Επισκόπου μας, κ.κ Βαρνάβα, έδωσε συγχαρητήρια σε όλη την χορωδία για τις επιδόσεις της, αλλά και στον χοράρχη και διδασκαλο της, τον π. Χρυσόστομο Κοτσίδη, που με τρόπο μεθοδικό και αποτελεσματικό δημιούργησε από τα θεμέλια αυτήν την πολλά υποσχόμενη χορωδία, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τους υπολοίπους επισήμους προσκεκλημένους, αλλά και όλους όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση αυτή, που με τον δικό της τρόπο, αυτόν της μουσικής και δη της βυζαντινής, μας φέρνει σαν Ενορία ένα βήμα κοντύτερα στην Αγάπη και στην Ζεστασιά που απορρέουν από την γλυκιά "όψη" του Θεού. 
       Μαζί μας στην μουσική αυτή εκδήλωση ήταν και ο π. Γρηγόριος από την Μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους, ο π. Ιωάννης Δημητριάδης και ο π. Δημήτριος Βλασάκης από την Ενορία του Αγίου Γεωργίου Νέας Ευκαρπίας, ο π. Άγγελος Γκαϊδατζής από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου Σταυρουπόλεως, και φυσικά ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, εφημέριος του Ιερού Ναού των Θεοπατόρων. Παρόντες στην εκδήλωση μας ήταν και οι εκπρόσωποι από τον Δήμο μας, ο κος Αθάνατος Δημήτριος, Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Διαχείρησης οχημάτων και Λαϊκών αγορών και ο κος Αβραάμ Κωτσίδης, πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον Δήμο Παύλου Μελά, μα και αδελφός του χοράρχη μας, αλλά και πολύς κόσμος που ήρθε στο κάλεσμα της Ενορίας μας και απόλαυσε μαζί μας το μουσικό αυτό πρόγραμμα με επίκαιρους ύμνους της περιόδου που διανύουμε και που με περισσή αγάπη ετοίμασε ο π. Χρυσόστομος για όλους εμάς. 
       Σας ευχαριστούμε όλους από καρδιάς για την παρουσία σας στην 2η Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής της Ενορίας μας και αναμένουμε από την όμορφη αυτή χορωδία μας...τους "Μελοπάτορες", έτι περισσότερα!!!
Καλή και ευλογημένη Ανάσταση!!!  
TAG