Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013

ΑΓΙΟΙ ΑΡΧΑΓΓΕΛΟΙ ΜΙΧΑΗΛ ΚΑΙ ΓΑΒΡΙΗΛ

Είδησις: 
*Στην Ενορία μας των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, προς τιμήν των Αρχαγγέλων και Αρχιστρατήγων, Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων Δυνάμεων, των οποίων την Σύναξη εορτάζομαι,   την Παρασκευή 8η Νοεμβρίου, θα τελεστεί το πρωΐ, η Θεία Λειτουργία.
ο βράδυ δε, στις 9.00 μ.μ της ίδιας μέρας, στην μνήμη του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως και Θαυματουργού, που εορτάζει την επομένη 9η Νοεμβρίου, θα τελεστεί η Ιερά Ακολουθία της Αγρυπνίας. 
Σας περιμένουμε...

"Τό θαῦμα τῶν Ἀρχαγγέλων Μιχαήλ καί Γαβριήλ,

 στήν Ἱερά Μονή Δοχειαρίου του Αγίου Όρους."

 Η Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων Δυνάμεων Ασωμάτων, εορτάζεται από την Αγία Ορθόδοξη Εκκλησία μας, 
την 8η Νοεμβρίου εκάστου έτους.
    Κάθε σπιθαμή της ελληνικής γης  μπορεί να διηγηθεί και ένα μικρό ή μεγάλο θαύμα που σχετίζεται με τους Αγίους Ταξιάρχες, τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ. 

     Μικρά εκκλησάκια και επιβλητικοί ναοί χτίστηκαν στο όνομα τους και όλα αυτά έχουν μια ιστορία να αφηγηθούν, που από στόμα σε στόμα, από γενιά σε γενιά, παράδοσις της Αγίας μας Εκκλησίας έγιναν για να φτάσουν ως τις μέρες μας.


       Μια από αυτές τις ιστορίες, θα σας παρουσιάσουμε στην ιστοσελίδα του Ιερού Ναού μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης που βρίσκεται στους Ανθόκηπους της Ευκαρπίας στην Δυτική Θεσσαλονίκη, μια ιστορία που έχει να κάνει με ένα θαύμα που έκαναν οι Αρχάγγελοι στο Άγιον Όρος και συγκεκριμένα στην Μονή  Δοχειαρίου, πριν από πολλά-πολλά χρόνια.   

     Στα χρόνια της βασιλείας του Νικηφόρου Γ΄του Βοτανειάτη (1078-1081), ησύχαζε στο Άγιον Όρος. στην τοποθεσία Δάφνη, ο μοναχός Ευθύμιος με την συνοδεία του. Ύστερα όμως από επιδρομή των Σαρακηνών, αναγκάστηκαν να φύγουν και να εγκατασταθούν στη θέση που βρίσκεται σήμερα η μονή Δοχειαρίου. Αυτοί έχτισαν εκεί τη μονή.

       Τον Ευθύμιο διαδέχθηκε ο ανηψιός του Νεόφυτος. Ο Νεόφυτος είχε στον κόσμο μεγάλη περιουσία, που τη διέθεσε τώρα για να χτίσει εκκλησία και ν’ασφαλίσει τη μονή με τειχόκαστρο και πύργο. Ήταν όμως λυπημένος, γιατί τα χρήματά δεν επαρκούσαν για την αγιογράφηση του ναού. 

        Ζήτησε τότε τη βοήθεια του Θεού, κι Εκείνος απάντησε με το ακόλουθο θαύμα:Εξήντα μίλια από το Άγιον Όρος, στο νησί Λόγγος, είχε η μονή ένα μετόχι, κι εκεί κοντά βρισκόταν στύλος αρχαίος με την επιγραφή: «Όποιος με χτυπήσει στο κεφάλι, θα βρει χρυσάφι άφθονο».

Πολλοί δοκίμαζαν, πετώντας πέτρες στην κορυφή του στύλου, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Κάποτε ένας εικοσάχρονος νέος, εργάτης  στο μετόχι της μονής αφού συλλογίστηκε πολύ, αποφάσισε να σκάψει στο σημείο όπου έπεφτε η σκιά της κορυφής του στύλου με την ανατολή του ήλιου. Καθώς έσκαβε, βρήκε μια μαρμάρινη πλάκα, και κάτω απ’; αυτήν ένα μεγάλο χάλκινο δοχείο γεμάτο χρυσά νομίσματα.

       Χαρούμενος για το εύρημα, σκεπάζει το δοχείο και τρέχει στο μοναστήρι. "Γέροντα", λέει εμπιστευτικά στον ηγούμενο Νεόφυτο, "βρήκα χρυσάφι πολύ στο μετόχι μας. Δώσε ευλογία να έρθουν μοναχοί, για να το φέρουμε στο μοναστήρι".
        Ο  ηγούμενος κάλεσε τρεις μοναχούς, που, με οδηγό το νέο, πήγαν, έβγαλαν το χάλκωμα μαζί με το μάρμαρο που το σκέπαζε, μπήκαν στο καΐκι και ξεκίνησαν για το μοναστήρι.
          Οι μοναχοί όμως δεν άντεξαν στον πειρασμό. Σκέφτηκαν να ρίξουν τον εργάτη στη θάλασσα και να αρπάξουν το χρυσάφι.
Έτσι κι έκαναν. Όταν άρχισε να βραδιάζει, έδεσαν το μάρμαρο στο λαιμό του νέου και τον πέταξαν στη θάλασσα. Εκείνος ενώ βυθιζόταν, φώναξε:
        Αμέσως παρουσιάστηκαν οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ σαν αετοί χρυσόφτεροι, τον άρπαξαν από το βυθό και τον μετέφεραν αστραπιαία μέσα στην εκκλησία του Δοχειαρίου.

        Οι μοναχοί, στο μεταξύ, μοιράστηκαν το χρυσάφι, το έκρυψαν έξω από το μοναστήρι και οι ίδιοι έμειναν στον αρσανά.
Ο νέος, μέσα στην εκκλησία, από το φόβο του κοκάλωσε και αποκοιμήθηκε.        Όταν σήμανε ο όρθρος και πήγε ο εκκλησιαστικός να ανοίξει την εκκλησία, είδε μέσα το νέο και τρόμαξε. Τρέχει τότε στον ηγούμενο και του λέει: "Γέροντά μου, είδα ένα φάντασμα στην εκκλησία και δεν μπορώ να μπω".
"Μη φοβάσαι..." του απαντάει εκείνος, "...κάνε το σταυρό σου και προχώρησε με θάρρος".
       Ο μοναχός έκανε δεύτερη απόπειρα, αλλά είδε και πάλι το νέο. Κάλεσε τότε τον ηγούμενο, που διαπίστωσε πως το φαινόμενο ήταν αληθινό. Ο νέος κοιμόταν πεσμένος στο έδαφος, με την πέτρα δεμένη στο λαιμό. Ο γέροντας χτύπησε κάτω το ραβδί του και το παιδί ξύπνησε.
" Πού βρίσκομαι;" ρώτησε. "Μου φαίνεται πως είμαι στη θάλασσα, όπου με έριξαν οι μοναχοί".
"Δεν ξέρεις πού βρίσκεσαι; Είσαι στο μοναστήρι, μέσα στην εκκλησία. Εγώ είμαι ο ηγούμενος Νεόφυτος. Πες μου λοιπόν, πώς βρέθηκες εδώ;"       Το παιδί ζήτησε να το αφήσουν λίγο για να συνέλθει, κι ύστερα διηγήθηκε ό,τι είχε συμβεί. Το πρωΐ ο ηγούμενος συνάντησε τους τρεις εκείνους μοναχούς, που είχαν στο μεταξύ ανεβεί στη μονή, και τους ρώτησε:απάντησαν εκείνοι. "Καλά. Πάμε τώρα στην εκκλησία να ευχαριστήσουμε το Θεό".
       Μπαίνοντας στο ναό, βλέπουν κατάπληκτοι το παιδί με την πέτρα δεμένη στο λαιμό του. Ήταν τόσο αναπάντεχο, που έμειναν άφωνοι. Ο ηγούμενος τους απείλησε κι έφεραν όλο το θησαυρό στο μοναστήρι. Ύστερα τους έδιωξε για πάντα, ενώ το νέο τον κούρεψε μοναχό. Την εκκλησία την αγιογράφησε και την αφιέρωσε στους αγίους Ταξιάρχες Μιχαήλ και Γαβριήλ.
     Παρόμοια βέβαια τέτοια θαύματα έχει να διηγηθεί πολλά η Εκκλησιαστική Παράδοση, άλλα που είναι καταγεγραμμένα και άλλα που από στόμα σε στόμα διασώζονται ως τις μέρες μας και που για όσο διάστημα θα μας αξιώνει ο Θεός να έχουμε ως μέσο επικοινωνίας με τον κόσμο, αυτήν την όμορφη ιστοσελίδα του ναού μας, εμείς θα αναρτήουμε τις ιστορίες και τα θαύματα των Παμεγίστων Ταξιαρχών και των υπολοίπων επουρανίων Δυνάμεων Ασωμάτων καθ'όλη την διάρκεια του έτους.
      Χρόνια Πολλά σε όλους τους εορτάζοντες, στον Άγγελο και στην Αγγελική, στον Γαβριήλ και στην Γαβριέλα, στην Ματίνα, στον Μιχαήλ και στην Μιχαέλα, στον Ραφαήλ και στην Ραφαηλία, στον Ευστράτιο και στην Ευστρατία, στην Σταματία και στον Σταμάτη, στον Στρατηγό και στον Ταξιάρχη, (δεν νομίζω να ξέχασα κανέναν)....όμως να μην λησμονούμε πως...
...την 8ην Νοεμβρίου μαζί μέ τούς Ἀγγέλους μας, γιορτάζουν καί οἱ Ἑλληνικοί καταγάλανοι οὐρανοί μας καί οἱ ἱπτάμενοι σ’ αὐτούς, αφού οι Αρχάγγελοι μας, Μιχαήλ και Γαβριήλ είναι οι προστάτες της Ελληνικής Αεροπορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου