Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

ΕΚΔΡΟΜΗ-ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ ΣΤΗΝ Ι.Μ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Την Κυριακή  θα πάμε εκδρομή...
θα έρθετε μαζί μας;
     Το μεσημέρι της Κυριακής, στις 2.00 μ.μ θα ξεκινήσουμε από την εκκλησιά μας, τον Ιερό Ναό των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, και εκτός από το όμορφο μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου που βρίσκεται στον Κολινδρό  της Κατερίνης, θα επισκεφτούμε και το Μοναστήρι του Προφήτη Ηλία, μετόχι της Μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους που βρίσκεται εκεί κοντά.
 *Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου στον Κολινδρό της Κατερίνης. 
     Ό,τι γνωρίζουμε για το Μοναστήρι του Αγίου Αθανασίου, προέρχεται από την προφορική κυρίως παράδοση των ευσεβών κατοίκων της περιοχής –κυρίως των παλαιοτέρων- και φθάνει μέχρι τα τέλη του περασμένου αιώνος, οπότε και έπαυσε να οικείτε από μοναχούς. 
     Στα χρόνια της ξενικής κατοχής (1941-44) καταστράφηκαν σχεδόν παντελώς και τα τελευταία παλαιά κελλιά της και παρέμεινε μόνο το καθολικό της σε κακή όμως κατάσταση. Κατά τα έτη 1980-82 οι κάτοικοι του Κολινδρού, συνδεδεμένοι παλαιόθεν με την Ι. Μονή και επιθυμούντες την λειτουργική και λατρευτική επαφή τους μ’ αυτήν, απεφάσισαν, με επικεφαλής τους εφημερίους των, την ανέγερση νέου Ναού –αφού κατεδάφισαν τον παλαιό-, τον οποίο εγκαινίασε ο τότε Μητροπολίτης Κίτρους Βαρνάβας.Ο σημερινός Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος  κ.Αγαθόνικος, εν τη εγνωσμένη αγάπη του προς τον Μοναχισμό και τις Ιερές Μονές, απεφάσισε την ανασύσταση και αναδημιουργία της Ιεράς Μονής, της οποίας και πτέρυγα με τους κυριώτερους λειτουργικούς χώρους εθεμελίωσε την 27-9-1987, η οποία αποπερατώθηκε το 1991, οπότε και εγκατεστάθη γυναικεία αδελφότης υπό την Ηγουμένην Ειρήνην Ζορμπάν.
     Ήδη, μέσα σε λίγα χρόνια, οι υπεράνθρωπες προσπάθειες και ο διαρκής μόχθος των μοναζουσών μαζί με την συμπαράσταση επωνύμων και ανωνύμων χριστιανών και κυρίως την ιεράν εποπτίαν και βοήθειαν του προστάτου Αγίου, έχουν μεταμορφώσει έναν έρημο χώρο  δημιουργώντας ένα μοναστικό κτηριακό συγκρότημα, στο κέντρο του οποίου δεσπόζει το νέο περικαλλέστατο καθολικό, το οποίο εγκαινίασε ο Σεβ, Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Αγαθόνικος την 17-9-2007.
 Η Ιερά Μονή πανηγυρίζει στις 2 Μαΐου και στις 18 Ιανουαρίου, ημέρες μνήμης του προστάτου της Αγίου.

*Ιερά μονή Προφήτη Ηλία στο Νεόκαστρο Ημαθίας.

     Η ιερά μονή Προφήτη Ηλία βρίσκεται στο Νεόκαστρο του Δήμου Μελίκης. 
Αποτελεί μετόχιο της Ιεράς μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους. 
Ιδρύθηκε το 1835 από κάποιον ιερομόναχο Αυξέντιο. 
Σήμερα λειτουργεί ως ανδρών μονή και συγκεντρώνει πλήθος πιστών από όλες της γωνιές της Ελλάδας.

Τιμή συμμετοχής: 10 ευρώ
Ευχόμαστε από καρδιάς 
σε όσους μας ακολουθήσουν 
καλό δρόμο και καλό προσκύνημα!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου