Σύντομος βίος της Οσίας Πελαγίας.
Έζησε τον 3ο αιώνα στην Αντιόχεια και άνηκε στην τάξη των ελαφρών γυναικών, ήταν δηλαδή πόρνη. Η ζωή της ήταν βουτηγμένη μέσα στον οίστρο των αμαρτωλών ηδονών. Η ακολασία είχε πορώσει τόσο τη συνείδησή της, ώστε καμιά έννοια μετανοίας να μη μπορεί να εισχωρήσει στην ψυχή της. Επομένως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν καταδικασμένη από την επίγεια ήδη ζωή της στο πυρ της κολάσεως. Όμως όχι! Ο πολυεύσπλαχνος Κύριός μας διαβεβαίωσε ότι «αι τελώναι και αι πόρνοι προάγουσιν υμάς εις την βασιλείαν του Θεού». Πράγματι, στην συνέχεια του σχεδίου του Θεού, η Πελαγία τυχαία σε κάποια σύναξη χριστιανών άκουσε το θερμό κήρυγμα περί αγνότητας, του επισκόπου Ηλιουπόλεως Νόννου.
Τα λόγια του ήλεγξαν και συγκλόνισαν την ψυχή της. Με τη χάρη του Θεού, απαρνήθηκε την άσωτη ζωή της, πούλησε τα διάφορα κοσμήματά της και τα χρήματα της τα διαμοίρασε στους φτωχούς.
Αφού κατηχήθηκε και βαπτίσθηκε, μετά οκτώ μέρες πήγε στην Ιερουσαλήμ, μεταμφιεσμένη μάλιστα ως άνδρας, για να προσκυνήσει τον Πανάγιο Τάφο και στο Όρος των Ελαιών όπου κατευθύνθηκε, παρέμεινε εκεί τρείς ημέρες και κατόπιν, σε κάποιο παρακείμενο κελλί «εν μετανοία και ασκήσει» πέρασε την υπόλοιπη ζωή της, γνωστή για την καλοσύνη και την αγιότητα της, με το όνομα Πελάγιος μοναχός.
Όταν πια κοιμήθηκε ειρηνικά το 284 μ.Χ. κατάλαβαν όλοι πως επρόκειτο για γυναίκα, όταν καθάρισαν το σώμα της για τον ενταφιασμό.
Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. (Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ...)
Ἐξ ἀκανθῶν καθάπερ ρόδον εὐῶδες, τή Ἐκκλησία Πελαγία ἐδείχθης, ταίς ἐναρέτοις πράξεσιν εὐφραίνουσα ἠμᾶς, ὅθεν καί προσήγαγες, ὡς ὀσμήν εὐωδίας, τῷ σέ θαυμαστώσαντι, τόν σόν βίον Ὁσία. Ὂν ἐκδυσώπει σώζεσθαι ἠμᾶς, παθῶν παντοίων, ψυχῆς τέ καέ σώματος.
Ἕτερον Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. δ’.
Ἐν σοί Μῆτερ ἀκριβῶς διεσώθη τό κατ᾽ εἰκόνα· λαβοῦσα γάρ τόν σταυρόν, ἠκολούθησας τῷ Χριστῷ, καί πράττουσα ἐδίδασκες, ὑπερορᾷν μέν σαρκός, παρέρχεται γάρ· ἐπιμελεῖσθαι δέ ψυχῆς, πράγματος ἀθανάτoυ· διό καί μετά Ἀγγέλων συναγάλλεται, Ὁσία Πελαγία τό πνεῦμά σου.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Σύντομος βίος της Οσίας Πελαγίας
της Παρθενομάρτυρος.
Την ίδια περίπου εποχή, μια άλλη συνονόματη Αγία και μάλιστα με την ίδια καταγωγή, από την Αντιόχεια, έζησε και μαρτύρησε για τον Χριστό. Αυτή ήταν η Αγία Πελαγία η Παρθενομάρτυς, η οποία καταγόταν από επιφανή και πλούσια οικογένεια.
Μπορούσε να έχει λόγω θέσεως, πλούτου και μορφώσεως, την καλύτερη και μεγαλύτερη δυνατή εξέλιξη στην επίγεια ζωή της, μα αυτή από νωρίς γνώρισε τον Χριστό και διάλεξε πορεία, προτιμώντας την ακόμη μεγαλύτερη και δυσκολότερη διαδρομή, αυτήν του μαρτυρίου, αναλαμβάνοντας με αυτόν τον τρόπο και το φωτοστέφανο της αγιοσύνης.
Συνελήφθη, ύστερα από καταγγελία, για την χριστιανική της πίστη, την εποχή που στην Ρώμη βασίλευε ο αυτοκράτορας Νουμεριανός (282-284). Για να αποφύγει την ατίμωση από τους στρατιώτες και να παρουσιασθεί ενώπιον του Θεού «αγνή και παρθένος» έπεσε σε γκρεμό και σκοτώθηκε.
την Οσία Πελαγία και την Αγία Πελαγία την Παρθενομάρτυρα, η Ορθόδοξος, Μια, Αγία Καθολική και Αποστολική, Ανατολική Εκκλησία μας,
τις έχει συμπεριλάβει μαζί στο Συναξάρι της και τις εορτάζει με τιμή,
την 8η Οκτωβρίου εκάστου έτους.
----------------------------------------------------------------------------------------
Στο Συναξάρι της Ορθοδοξίας μας, "την εφημερίδα της Εκκλησίας", όπως αναφέρεται τόσο χαριτωμένα από τους πιστούς χριστιανούς, αν αναζητήσετε επισταμένως, θα βρείτε και τρίτη Αγία με το ίδιο όνομα, την Αγία Πελαγία με καταγωγή από την Ταρσό της Κιλικίας, που έζησε την εποχή του αιμοχαρούς Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού, και των απίστευτων και πιο σκληρών διωγμών που ανακηρύχτηκαν ποτέ κατά των χριστιανών, η οποία και μαρτύρησε βασανιστικά από αυτόν, ενώ εορτάζεται η μνήμη της, την 4η Μαΐου εκάστου έτους.
Όμως αυτή που είναι ευρέως γνωστή σε εμάς τους Έλληνες και το όνομα της είναι συνυφασμένο με την έναρξη της ελληνικής επαναστάσεως του 1821, είναι η Αγία Πελαγία η Τηνία, για την οποία η ιστοσελίδα μας πολλάκις αφιέρωσε στο παρελθόν άρθρα και αναρτήσεις (κάντε κλικ και δείτε παλαιότερο άρθρο μας), ενώ η Ενορία μας την τιμά συχνά τελώντας Αγρυπνία στην μνήμη της κάθε χρόνο, η οποία εορτάζεται την 23η Ιουλίου, στην επέτειο της ευρέσεως της Εικόνος του Ευαγγελισμού της Παναγίας στην Τήνο.
Ας έχουμε τις πρεσβείες όλων τους !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου