Όχι "άπιστος",
αλλά ένας μεγάλος ιεραπόστολος.
αλλά ένας μεγάλος ιεραπόστολος.
*Ο βίος του.
Ο Θωμάς γεννήθηκε στην Ιουδαία από φτωχούς γονείς, ενώ το όνομα Θωμάς ερμηνεύεται στην Ελληνική ως δίδυμος. Οι γονείς του, του μετέδωσαν την ευσέβεια και την μεγάλη ευλάβεια στο Μωσαϊκό Νόμο και από μικρός διάβαζε με προσοχή τα ιερά βιβλία και φύλαγε το Νόμο του Θεού, ζώντας ζωή αγία.
*Η ιστορία της "απιστίας" του.
Με την καταγραφή του στα ευαγγέλια και το γεγονός της ψηλαφήσεως
του Κυρίου και της "απιστίας" του γίνεται γνωστός ο Απόστολος Θωμάς σε όλους εμάς και από την προσωπική του αυτή επαφή με τον Κύριο. Μετά την σταύρωση και την Ανάσταση του Κυρίου, όπως είναι γνωστόν, οι Μαθητές, διά τον φόβο των Ιουδαίων, ήσαν κλεισμένοι μέσα στο Υπερώον. Ενώ, λοιπόν, ήταν κλεισμένες οι πόρτες, εισέρχεται ο Χριστός και με την παρουσία Του βεβαιώνει το θαύμα της Αναστάσεως. Έκαμε το μεγάλο θαύμα της Αναστάσεώς του: νίκησε τον ανίκητο μέχρι τότε θάνατον!
Όλοι οι Μαθητές έλαμπαν από χαρά, διότι ξαναείδαν τον Διδάσκαλο. Έλειπε όμως ένας. Ήταν ο Θωμάς. Όταν επέστρεψε, βρήκε τους άλλους, πού αναπηδούσαν από τη χαρά τους. Τού είπαν:"Ἐωράκαμεν τόν Κύριον". Εἴδαμε τόν Κύριον. Εκείνος, όμως, είχε τις αμφιβολίες του και έλεγε: Ἐάν μή ἴδω, οὐ μή πιστεύσω." Δεν θα το πιστέψω αυτό, πού μου λέτε, εάν δεν δουν τα μάτια μου και δεν τον ψηλαφήσω ο ίδιος. Έμεινε μια εβδομάδα ο Θωμάς με την απιστία του. "Καί μεθ’ ἡμέρας ὀκτώ πάλιν ἤσαν ἔσω οἱ Μαθηταί αὐτοῦ, καί Θωμάς μετ' αὐτῶν.

Με τον λόγο τούτον μακάρισε και επήνεσε ο Κύριος ημάς τους μεταγενεστέρους, διότι χωρίς ημείς να Τον δούμε σωματικά τον πιστέψαμε. Πάντως, ο Θωμάς με την απιστία, πού έδειξε και την αμφιβολία του στην Ανάσταση του Χριστού, έγινε αφορμή να διαλυθεί και το τελευταίο ίχνος της απιστίας και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η πίστις και των άλλων Μαθητών, αλλά και ημών.
*Το ιεραποστολικό του έργο.
Κατά την ήμερα της Πεντηκοστής πού βρισκόταν και ο Θωμάς μαζί με τους άλλους Αποστόλους κατήλθεν, ως γνωστόν, το Πανάγιο Πνεύμα εις τάς κεφαλάς των εν είδει πύρινων γλωσσών. Μετά όμως την Πεντηκοστήν, σύμφωνα με το πρόσταγμα του Κυρίου:«Πορευθέντες εἰς τόν κόσμον ἅπαντα κηρύξατε τό Εὐαγγέλιον πάση τή κτίσει» (Μαρκ. κ'. 1 - 15), κάθε Απόστολος αναχώρησε σε μια περιοχή, πού του ορίσθηκε με κλήρο, για να κηρύξει. Στον Απόστολο Θωμά έλαχε ο κλήρος να πάει να κηρύξει στους Πάρθους, στους Πέρσας, στους Μήδους και στους Ινδούς. Οι Ινδίες, είναι χώρα της Ασίας, πολύ μακρινή. Εκεί οι άνθρωποι τότε ήσαν σκληροί, βάρβαροι και λάτρευαν τα είδωλα.

Ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, σαν καρδιογνώστης, πού είναι, γνωρίζοντας πολύ καλά τα όσα θα έκαμνε στις Ινδίες ο Απόστολος Θωμάς, τον εμψύχωνε καθ 'όλη την διάρκεια της ζωής του και τον βοηθούσε στο δύσκολο έργο που είχε επωμιστεί.

![]() |
Ι.Ν. Αποστόλου Θωμά στους Αμπελόκηπους, στην Αθήνα. |
Μετά την επιστροφή στη θεογνωσία των περισσοτέρων ανθρώπων της πόλεως εκείνης, ο Θωμάς συνεχίζει τον δρόμο του βαθύτερα μέσα στις Ινδίες, επισκεπτόμενος την μια πόλη μετά την άλλη προσηλυτίζοντας τους κατοίκους. Έτσι ζούσε φτωχικά και πολύ ταπεινά ανάμεσα στους ανθρώπους διδάσκοντας και μεταφέροντας την αγάπη του για τον διδάσκαλο του Χριστό, κάνοντας πολλά θαύματα μέσω της Χάρης Του και οδηγόντας τους βάρβαρους εκείνους ανθρώπους στην αληθινή πίστη. Έτσι ίδρυσε ο Απόστολος Θωμάς την Εκκλησία των Ινδιών.
*Το μαρτύριο του.


*Τα ιερά λείψανα & τα προσκυνήματα του.

Η άγια Κάρα του Αποστόλου Θωμά είναι θησαυρισμένη σήμερα στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, ενώ στην κορυφή του «βουνού του Αγίου Θωμά» στην Ινδία, στα προάστια του σημερινού Μαδράς, υπάρχει χριστιανικός ναός και Άγια λείψανα του Αποστόλου Θωμά, από δε τον 3ο αιώνα μ.Χ μαρτυρείται το προσκύνημα στον τάφο του στην Έδεσσα της Συρίας, όπου μετέφερε το λείψανο του κρυφά κάποιος χριστιανός για να το διασώσει και έκτοτε είναι ο πολιούχος της πόλης, της σημερινής πόλης Ούρφα της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.
*Η Καλύβη του Αποστόλου Θωμά στο Άγιον Όρος.

*Η ιστορία της Τιμίας Ζώνης.
Άλλη μια ιστορία όπου εμπλέκεται ο Απόστολος Θωμάς, σύμφωνα με την Ιερά Παράδοση της Εκκλησίας μας είναι η παράδοσις της τίμιας ζώνης της Παναγίας μας σε αυτόν κατά την ανάληψη της στους Ουρανούς. Λέει η παράδοσις πως δεν ήταν ο Άγιος Θωμάς στον ενταφιασμό της Παναγίας,

*Η μνήμη του.
Η Αγία Ορθόδοξος Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του στις 6 Οκτωβρίου εκάστου έτους και το γεγονός της ψηλαφήσεως του Χριστού από τον Απόστολο Θωμά, το εορτάζει την πρώτη Κυριακή μετά την Ανάσταση του Κυρίου την Κυριακή του Αντίπασχα ή Κυριακή του Θωμά.



Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου