Την 21ην του μηνός Μαΐου,
η Αγία Εκκλησία μας εορτάζει & τιμά
την ιερά μνήμη των Αγίων & Θεοστέπτων
Βασιλέων και ισαποστόλων,
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ & ΕΛΕΝΗΣ
της μητρός αυτού .
αποτελεί μια από τις σημαντικότερες μορφές του εμφανίστηκαν κατά την διάρκεια της ιστορίας του Χριστιανισμού.
Μεγαλώνοντας στην αυλή του Διοκλητιανού, ο Κωνσταντίνος έζησε από κοντά τις πολύ συνηθισμένες συγκρούσεις που γινόταν την εποχή εκείνων μεταξύ των Χριστιανών και των Εθνικών.
Το γεγονός αυτό του έδωσε την δυνατότητα να διαπιστώσει ότι το ήθος των Χριστιανών ήταν κατάλληλο για να στηριχτεί η αναδιοργάνωση του κράτους, που βρισκόταν σε παρακμή.
Το γεγονός αυτό του έδωσε την δυνατότητα να διαπιστώσει ότι το ήθος των Χριστιανών ήταν κατάλληλο για να στηριχτεί η αναδιοργάνωση του κράτους, που βρισκόταν σε παρακμή.

Ο Κωνσταντίνος σε ηλικία 18 ετών έγινε στρατιωτικός και χάρη στην ανδρεία του, προάχθηκε γρήγορα στα ανώτατα αξιώματα του στρατού.
Στην συνέχεια όταν αναρριχήθηκε στον αξίωμα του Ρωμαίου ΑΥΤΟΚΡΆΤΟΡΑ, η συμβολή του στην εξέλιξη της ιστορίας υπήρξε τεράστια, διότι με δύο ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΑ του, το 312 και το 313 έθεσε ΟΡΙΣΤΙΚΟ ΤΕΛΟΣ στους διωγμούς των Χριστιανών. Αυτός είναι και ο λόγος που τελικά ονομάστηκε ΜΕΓΑΣ. Λέγεται πώς ο Χριστός βλέποντας τον αγώνα του και αναγνωρίζοντας τις έντιμες προθέσεις του,

Αυτό ήταν ένα σημάδι ότι ο Χριστός ήταν με το μέρος του, γεγονός που όπλισε τον Κωνσταντίνο με την απαιτούμενη δύναμη να κατατροπώσει τους εχθρούς του και να βγει νικητής από την μάχη. Έπειτα από πολλούς διωγμούς αλλά και πολλές και σφοδρές συγκρούσεις δυόμιση αιώνων, μεταξύ Χριστιανών και Εθνικών, ο τίμιος Σταυρός του Χριστού γινότανε «ΟΠΛΟΝ ΕΙΡΗΝΗΣ» και «ΑΗΤΤΗΤΟΝ ΟΠΛΟΝ» της αυτοκρατορίας. Τέλος η αυτοκρατορία αυτή από Ρωμαϊκή ΕΓΙΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ και διήρκεσε περίπου ΧΙΛΙΑ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ!

ακτές του Βοσπόρου. Την νέα πρωτεύουσα της Αυτοκρατορία του, την «Βασίλισσα των Πόλεων» ονόμασε ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος βαπτίστηκε τελικά Χριστιανός σε ένα προάστιο της Νικομήδειας, το 337 λίγο πριν πεθάνει σε ηλικία 65 ετών, φορώντας το λευκό χιτώνα του νεοφώτιστου.
Η παγκόσμια ιστορία ονόμασε τον Κωνσταντίνο, Μέγα...
...ενώ η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία τον ανακήρυξε, Άγιο και Ισαπόστολο.
************
ήταν βεβαίως η μητέρα του και αυτή η οποία μεγάλωσε στον Μέγα Κωνσταντίνο σύμφωνα με την Χριστιανική Ηθική και την πρέπουσα διαπαιδαγώγηση.
Ένα δείγμα της μεγάλης αγάπης του προς την μητέρα του αποτέλεσε η πράξη του να χτίσει δύο στήλες, σε μία μεγάλη πλατεία της Κωνσταντινούπολης, μία δική του και μία της Αγίας Ελένης, που έφερε την επιγραφή:
«Εις Άγιος εις Κύριος Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός, Αμήν».
Η δράση της Αγίας Ελένης ήταν πολύ μεγάλη και σημαντική, καθότι βοήθησε να χτιστούν οι πρώτοι μεγάλοι ιεροί ναοί της Χριστιανοσύνης.
Η δράση της Αγίας Ελένης ήταν πολύ μεγάλη και σημαντική, καθότι βοήθησε να χτιστούν οι πρώτοι μεγάλοι ιεροί ναοί της Χριστιανοσύνης.

Πράγματι, η αποστολή της στέφτηκε από επιτυχία και μετά την εύρεσή του, η Αγία Ελένη, αφού διχοτόμησε τις κεραίες του δημιούργησε δύο Σταυρούς εκ των οποίων τον ένα μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Πέθανε τελικά, από φυσικά αίτια σε ηλικία 83 ετών.
Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών οι βυζαντινοί είχαν ιδιαίτερη
Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών οι βυζαντινοί είχαν ιδιαίτερη
Μάλιστα δεν θα αποτελούσε υπερβολή αν λέγαμε ότι τα χρυσά Κωνσταντινάτα εξακολουθούν μέχρι και τις μέρες μας να διατηρούν την μοναδική λάμψη τους.

Δεν θα μπορούσε λοιπόν να αποτελεί εξαίρεση και η περίπτωση ενός τόσο σπουδαίου προσώπου όσο του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν μεγάλες διχογνωμίες ως προς το αν η υποστήριξη του Μεγάλου Κωνσταντίνου στους Χριστιανούς υπήρξε αποτέλεσμα των προσωπικών του θρησκευτικών πεποιθήσεων, ή αν απλώς εξυπηρετούσε τις πολιτικές
Όπως και να έχει όμως το θέμα, αυτό που είναι απολύτως βέβαιο είναι ότι στις μέρες του Μεγάλου Κωνσταντίνου, ΕΔΡΑΙΩΘΗΚΕ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ. Αυτό αποτελεί ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός που κανένας ιστορικός δεν μπορεί να το αμφισβητήσει.
-----------------------------------------------------------------------------------
Είδησις:
Φέτος δεν θα γίνει η καθιερωμένη "Μονοκκλησιά" της Ενορία μας στο παρεκκλήσι των Κωνσταντίνου και Ελένης, λόγω εργασιών της ομώνυμης πλατείας.Την παραμονή της εορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, Πέμπτη 20η και ανήμερα, Παρασκευή 21 Μαΐου 2021, θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Μονοκκλησιά της Ενορίας, αλλά θα τελέσει κανονικά παραμονή τον Εσπερινό και ανήμερα την Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, αφού το ίδιο θα πράξει και η γειτονική Ενορία μας, του Αγίου Γεωργίου & Ιωάννου Χρυσοστόμου της Νέας Ευκαρπίας, στην οποία και διοικητικά ανήκει και το Παρεκκλήσιο των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, λόγω των εργασιών ανάπλασης του παλαιού ομώνυμου πάρκου σε μια όμορφη και μοντέρνα πλατεία, που θα φιλοξενεί την όμορφη Πανήγυρη μας αυτή από το χρόνου...πρώτα ο Θεός!!!

...Χρόνια Πολλά και....
...Χριστός Ανέστη !!!
------------------------------------------------------------------------------------------------
Η Πανήγυρις
του όμορφου Παρεκκλησίου
των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης
στην κεντρική ομώνυμη πλατεία μας, της Νέας Ευκαρπίας, στις 20 & 21 Μαΐου 2019.
(...φέτος, λόγω έργων ανακατασκευής της πλατείας δεν θα πραγματοποιηθεί!!!)

και οι οποίοι εκδιωγμένοι από την πατρίδα τους εκεί το 1922, από την αρχαία Ευκαρπία, από το Ουσάκ της Μικράς Ασίας, ήρθαν και δημιούργησαν εδώ, στην άγονη τότε περιοχή αυτή της δυτικής Θεσσαλονίκης,


Και αφού χρειάστηκε να αφήσουν την μεγάλη εκκλησία τους εκεί, που είχαν χτίσει και την είχαν αφιερώσει στην μνήμη των Θεοστέπτων Βασιλέων τους, Κωνσταντίνου και Ελένης, την έφεραν εδώ και με ότι μέσα είχαν τότε, κατασκεύασαν ένα
παρεκκλήσι προς τιμήν τους, που τώρα δεσπόζει στο κέντρο της Νέας Ευκαρπίας και κάθε χρόνο πανηγυρίζει,
όπως τότε στο Ουσάκ, με προσευχές και Ακολουθίες μα και με χορούς και γλέντια.

όπως τότε στο Ουσάκ, με προσευχές και Ακολουθίες μα και με χορούς και γλέντια.
Αυτό γίνεται κάθε χρόνο, όμως φέτος είναι διαφορετικά και δεν θα γίνει η Πανήγυρις που γίνονταν όλα τα χρόνια,

ενώ αλώβητες δεν έμειναν ούτε οι εκκλησιές μας που έκλεισαν και αυτές, αφήνοντας την λατρευτική μας ζωή έξω από αυτές, με την λειτουργία τους "κεκλεισμένων των θυρών" μέχρι πρότινος και σήμερα, "μισάνοιχτων", ή "μισόκλειστων", αναλόγως την οπτική του καθενός, με μόνους τους ιερείς μας, ή πολύ λίγους πιστούς, μέσα να αγωνίζονται και να

Ας έχουμε την ευλογία τους!!!
Χριστός Ανέστη!!!
Χριστός Ανέστη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου