Τη Υπερμάχω Στρατηγώ τα νικητήρια,
Ως λυτρωθείσα των δεινών ευχαριστήρια,
Αναγράφω σοι η Πόλις σου, Θεοτόκε.
Αλλ’ ως έχουσα το κράτος απροσμάχητον,
Εκ παντοίων με κινδύνων ελευθέρωσον.
Ίνα κράζω σοι
Χαίρε, Νύμφη Ανύμφευτε.
Και εδώ που φθάσαμε ένα χρόνο μετά, τι άλλο θα μπορούσαμε να κάνουμε; Δεν μπορούμε να ριψοκινδυνεύσουμε την ζωή μας, αλλά και την υγεία των αγαπημένων μας, των συνανθρώπων μας. Έπρεπε και εμείς...όλοι, να μείνουμε στο σπίτι, κάνοντας υπακοή στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία και μας εκπροσωπεί όλους, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον χριστιανό, αλλά και στις επιταγές της Ελληνικής Κυβερνήσεως, που στην προσπάθεια της να περάσει η πανδημία από την πατρίδα μας όσο πιο ανώδυνα γίνεται, αναγκάστηκε να πάρει μέτρα που δεν μας ταιριάζουν ούτε ως λαό, ούτε συνάδουν με την ένδοξη και δημοκρατική ελληνική ιστορία.
Την ίδια ώρα του χάους και του φόβου, επειδή δεν μπόρεσαν τότε, ενώ το ίδιο πάνω-κάτω ισχύει και τώρα...έναν ολόκληρο χρόνο μετά, να τον αντιμετωπίσουν, ούτε καν να τον εξηγήσουν τον περίεργο και "ατίθασο" αυτό ιό, δεν είναι λίγοι εκείνοι εκ των "πανέξυπνων" πανεπιστημόνων και κυβερνώντων μας, φυσικά δεν αναφέρομαι στους ήρωες γιατρούς, νοσηλευτές και προσωπικό των νοσοκομείων μας που έδειξαν από τι είναι φτιαγμένοι τελικά, το φιλότιμο και την τήρηση των όρκων τους μέχρι κεραίας, δεν είναι λίγοι αυτοί λοιπόν οι οποίοι αναίσχυντα, μετά από ένα ολόκληρο χρόνο εξάπλωσης της άγνωστης από όλους πανδημικής νόσου, που έχει σκοτώσει μια γενιά σχεδόν και συνεχίζει, ακόμα μας προτείνουν, αλλά με πολύ επιστημονικό τρόπο, να πλένουμε τα χέρια μας και να στοιβαζόμαστε σαν λεπροί του 21ου αιώνα μέσα στα σπίτια μας σε εθελούσια καραντίνα, ή και το αντίθετο πρόσφατα λόγω ενδοοικογενειακής εξάπλωσης, ενώ κάποιοι πάλι εξ' αυτών τελικά, αφήνοντας για λίγο την ιατρική, την δημοσιογραφία, την διακυβέρνηση και την εκπαίδευση και ότι άλλο σπούδασε ο καθένας, έπιασαν τώρα την θεολογία και μέσα από την οποιαδήποτε άρνηση τους για οτιδήποτε πνευματικό, ανακάλυψαν πολύ πριν από το εμβόλιο, αλλά και τώρα αφού το ανακάλυψαν, τον τρόπο μετάδοσης της νόσου, και δεν είναι άλλος από τις εκκλησιές του λαού, την Πίστη του και φυσικά από την Θεία Κοινωνία.


Σήμερα, με το άρθρο μας αυτό, που είναι σε επανάληψη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που ευτυχώς δεν μοιάζει με την φετινή, που αν μη τι άλλο υπάρχει λατρευτική ζωή που απευθύνεται στους πιστούς...με "μισάνοιχτες" εκκλησιές, και για αυτό το προσαρμόσαμε στην σημερινή πραγματικότητα, θα εστιάσουμε στην Παναγία μας και στον Ακάθιστο ΄Ύμνο,

Η ονομασία της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, οφείλεται στο ότι περιλαμβάνει 6 συνολικά εβδομάδες Νηστειών, 40 περίπου ημέρες δηλαδή αυστηρής νηστείας και πνευματικότητας, ενώ όλη η ζωή των Ελλήνων, των ενθέρμων χριστιανών, αλλά και των χλιαροτέρων εξ ημών, κινείται γύρω από αυτήν την πραγματικότητα που αιώνες τώρα έχει ριζώσει στην εκκλησιαστική, αλλά και στην λαϊκή μας παράδοση, μια παράδοση που αγωνίζονται πλέον κάποια κέντρα εξουσίας, εσωτερικά και εξωτερικά, να ξεριζώσουν από την ψυχή μας, αφού αφόρητα τους ενοχλούν στα σχέδια τους.
Όλη αυτή η περίοδος στοχεύει στην πνευματική μας προετοιμασία για το Πάσχα. Οι ιδιαίτερες ακολουθίες και οι προσευχές, καθώς και ο συνδυασμός τους με τη νηστεία σηματοδοτούν σαν οδοδείκτες και ένα καινούριο ξεκίνημα, μια καινούρια πορεία για τη ζωή μας, ώστε ανακαινισμένοι να βιώσουμε τα σωτήρια για όλη την ανθρωπότητα γεγονότα της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Θεανθρώπου Χριστού. Γεγονότα που θα λάβουν χώρα μπροστά στα μάτια μας καθ΄όλην την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος. "Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασιν την γην κρεμάσας" θα ψάλλουμε την Μεγάλη Πέμπτη, αλλά λίγο αργότερα, το Μεγάλο Σάββατο το πρωΐ , "Ανάστα ο Θεός¨ θα ακουστεί από το στόμα του ιερέως κατά την Πρώτη Ανάσταση.
Έμείς όμως ας επικεντρωθούμε σήμερα στις Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσααρακοστής και συγκεκριμένα ας δούμε τις τέσσερις πρώτες Παρασκευές της το βράδυ, όπου ψάλλουμε τμηματικά τον Ακάθιστο Ύμνο, που είναι ένας ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 οίκους (στροφές) σε ελληνική αλφαβητική ακροστιχίδα, από το Α ως το Ω, και ο οποίος συντάχθηκε πιθανότατα από τον Άγιο Ρωμανό τον Μελωδό τον 6ο αιώνα.
Το υπέροχο αυτό υμνολογικό κείμενο που εξυμνεί την Μητέρα όλων μας, την Θεοτόκο και θαυμαστή κόρη των Αγίων προστατών μας, των Δικαίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας, εδώ στην εκκλησιά μας που φέρει το όνομα τους, θα το ψάλλαμε με κάθε επισημότητα ολόκληρο, με όποιον τρόπο επιτρέπετε λόγω της πανδημίας, το βράδυ της Παρασκευής 16 Απριλίου 2021, της Ε΄ εβδομάδας της Μεγάλης Σαρακοστής από τις 6.00 μ.μ. έως 8.00 μ.μ. με την παρουσία 20 ατόμων με βάση τις εντολές της Ιεράς Συνόδου και του Μητροπολίτη μας, πάντα με προσοχή με μάσκες, με αποστάσεις και τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, όπου ο πιστός θα "χαιρετήσει" την Παναγία, που φέτος δεν θα την αφήσουμε όπως πέρυσι παραπονεμένη θα μας βλέπει από την αστόλιστη εικόνα της, αλλά όμορφα θα την στολίσουμε όπως τις αξίζει και της πρέπει. Όλη όμως την ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου, που ονομάζεται έτσι γιατί ψάλλεται από τους χριστιανούς πιστούς σε όρθια στάση, έχει επικρατήσει να την αποκαλούμε Ακολουθία των Χαιρετισμών. Γιατί άραγε; Μα από τα συνεχή χαίρε που περιλαμβάνει. Τα χαίρε αυτά είναι οι 24 χαιρετισμοί που απευθύνονται στην Παναγία από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ κατά το σωτήριο για όλη την ανθρωπότητα γεγονός του Ευαγγελισμού της, από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο, όταν εκείνος ήταν έμβρυο, από τους βοσκούς και τους Μάγους κατά τη Γέννηση του Θεανθρώπου Χριστού, και φυσικά από όλους εμάς τους πιστούς. Κάθε ένας χαιρετισμός ξεκινάει με ένα από τα 24 αντίστοιχα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου, από το Α ως το Ω. Μας υπενθυμίζουν όλο το μεγαλείο της Μητέρας του Θεού, καθώς και την καθοριστική της συμβολή στη σωτηρία του κόσμου κατά το γεγονός της Ενανθρώπισης του Δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδας. Η Παναγία είπε τότε ελεύθερα το μεγάλο "ναι" στην πρόσκληση του Θεού για συνεργασία, έδωσε την συγκατάθεσή της για να δοθεί στην ανθρωπότητα η δυνατότητα να διορθώσει το σφάλμα του Αδάμ και να επανασυνδεθεί με το Θεό. Να απελευθερωθούν οι άνθρωποι από τη υποδούλωση στη φθορά και στον θάνατο.
Οι περισσότεροι θεωρώ γνωρίζουμε ότι η σύνθεση του Ακαθίστου Ύμνου σχετίζεται άμεσα με την θαυματουργική παρέμβαση της Παναγίας και την ακόλουθη σωτηρία της Κωνσταντινούπολης από την αιφνίδια πολιορκία των Αβάρων και των Περσών την νύχτα της 7ης προς 8η Αυγούστου του 626 μ. Χ., κι ενώ ο Αυτοκράτορας Ηράκλειος ηγούνταν εκστρατείας του βυζαντινού στρατού στην καρδιά της Περσίας. Τότε, κατά την παράδοση, όρθιοι οι πιστοί έψαλλαν τον από τότε λεγόμενο «Ακάθιστο Ύμνο» στην Παναγία, αποδίδοντας τα «...νικητήρια...» και την ευγνωμοσύνη τους «...τῇ ὑπερμάχῳ στρατηγῷ...».
Και στους σημερινούς καιρούς όμως, παρόλο που οι στιγμές που περνάμε ως κοινωνία, ως χώρα, ως έθνος, ως κράτος είναι τραγικές λόγω της πανδημίας, ο Έλληνας, ο χριστιανός, ο Ορθόδοξος, άλλοτε δεν θα δίσταζε αλλά κάθε Παρασκευή με ανυπομονησία θα κατέκλυζε τις εκκλησιές του και θα πρόσφερε φόρο τιμής "χαιρετώντας" με αυτόν τον ιδιαίτερο τρόπο την μητέρα του, την Παναγία Θεοτόκο.
Το ίδιο ακριβώς θα κάναμε με απόλυτο σεβασμό στο πρόσωπο της Θεοτόκου και εμείς εδώ στην όμορφη γειτονιά των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας. Έτσι με ευλάβεια και πίστη, την Παρασκευή της 16ης Απριλίου 2021, θα έρθουμε και πάλι εδώ, στην υπέργεια, όμορφη και ολοκαίνουργια εκκλησία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννας, που το Σαββατοκύριακο της 12ης και 13ης Οκτωβρίου 2019, τελέσαμε τα επίσημα Θυρανοίξια της και από τότε τελούμε σε αυτόν όλα τα Μυστήρια, τις Ακολουθίες, τις Θείες Λειτουργίες, και φυσικά θα τελούσαμε και τους Χαιρετισμούς και τον Ακάθιστο Ύμνο, με όσα άτομα μας επιτρέπει η πανδημία και ο "ασεβής", "ανίερος" και "ανευλαβής" ιός της, σιγοψιθυρίζοντας μαζί τους ιερείς μας, που μπροστά στην Παναγιά θα της απαγγέλλουν τα Χαίρε που όλοι της οφείλουμε.

Μακριά πια ο ένας από τον άλλον και απομακρυσμένοι λόγω της πιο ύπουλης και άσχημης αρρώστιας που τυλίγει με την νοσηρότητα της την ανθρωπότητα, αλλά με αγάπη, με λιγότερα μέτρα, αλλά με ταπεινότητα και σιωπή, θα συνεχίσουμε το δύσκολο της Νηστείας και της Προσευχής μονοπάτι που αρχίσαμε πριν από πέντε εβδομάδες και θα φθάσουμε και στην Ανάσταση και στην Διακαινήσιμο Εβδομάδα, όχι χωρίς εορτασμούς χωρίς εκκλησιά, όπως πέρυσι, μόνοι στα σπίτια και προσευχόμενοι, με τους ιερείς μας να προσεύχονται και αυτοί για εμάς και να τελούν τις διατεταγμένες Ακολουθίες στις εκκλησιές τους. Φέτος, πρώτα ο Θεός, και αν μας το επιτρέψει, τότε η Μεγάλη Εβδομάδα δεν θα είναι μίζερη.
Φέτος, όλοι υγιείς, όμορφοι και χαριτωμένοι θα φτάσουμε δυνατοί την Μεγάλη Πέμπτη στην Σταύρωση του Χριστού μας και θα κλάψουμε για τα βασανιστήρια Του, μετά, την αποφράδα ημέρα της Μεγάλης Παρασκευής θα τον ενταφιάσουμε με συντριβή και το βράδυ θα τον περιφέρουμε,

Και μετά την βραδινή Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία, μαγειρίτσα να φάμε στην κοινή Τράπεζα του σπιτιού μας με όλα τα μέλη της οικογένειας μας παρόντα, και την επομένη, Κυριακή του Πάσχα στις εκκλησιές, το Ευαγγέλιο σε όλες τις γλώσσες θα πούμε το πρωΐ,

ενώ το μεσημέρι αρνί θα σουβλίσουμε στις αυλές των σπιτιών μας, στις πόλεις, αν μπορέσουμε και στα χωριά μας που μας έλειψαν πολύ, και για πενήντα ημέρες από τούδε και στο εξής "Χριστός Ανέστη" θα λέμε αντί για καλημέρα μέχρι να αναληφθεί ο Χριστός και Σωτήρας μας και να αρχίσει την Πεντηκοστή το ιεραποστολικό έργο των Αποστόλων Του.
Δεν υπάρχει άλλη χώρα σαν την Ελλάδα μας, δεν υπάρχουν τέτοιες όμορφες παραδόσεις, που να μπορούν να πλέκονται και να μπλέκονται τόσο γερά και στέρεα στο βάθος της αρχαίας ελληνικής και βυζαντινής ιστορίας μας. Δεν υπάρχουν αλλού τέτοιοι άνθρωποι λεβέντες και λεβέντισσες σαν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, με τόση πίστη στον Θεό Πατέρα μας, στο Υιό Του Χριστό, στο Πνεύμα το Άγιο και Ζωοποιό, την Αγία Τριάδα μας,
που επικεφαλίδα στο Ελληνορθόδοξο Σύνταγμα της πατρίδας μας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια, την βάλαμε για να το κάνει κάτι ξεχωριστό και καθαγιασμένο.

'Όμως οι αποφάσεις της Ελληνικής Κυβερνήσεως και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η υπακοή στον Επίσκοπο, είναι αυτά που πρέπει να ακολουθήσουμε και φέτος στην δύσκολη αυτή περίοδο που περνά και η χώρα μας μαζί με τους υπολοίπους λαούς της γης, κάνοντας υπακοή και προσευχή, όπως μας συμβουλεύουν τόσοι και τόσοι Άγιοι της Εκκλησίας μας ανά τους αιώνες, όσο και αν αυτό είναι τόσο οδυνηρό, ειδικά για τον χριστιανό που η καθημερινότητα του αυτές τις Άγιες ημέρες του Πάσχα και της Αναστάσεως του Κυρίου και η παρουσία του στην εκκλησιά της γειτονιάς στην Ενορία του, που ο ίδιος έφτιαξε για να τιμά με δόξα τον Χριστό και Θεό του, την Παναγία Μητέρα του και τους Αγίους του, δεν είναι απλά μια παραδοσιακή τελετουργία, μια συνήθεια ευλογημένη και ένα έθιμο,
αλλά είναι το οξυγόνο που χρειάζεται για να ζήσει και να συνεχίσει να υπάρχει. Ας προσέλθουμε στις εκκλησιές μας φέτος, προσεκτικά, ας μην μένουμε άλλο σπίτι, ας προσευχηθούμε φέτος στους ναούς με τους ιερείς και τους Αρχιερείς μας. Ας φροντίσουμε να είμαστε παρόντες στις καθημερινές Ακολουθίες της Μεγάλης και της Διακαινησίμου Εβδομάδος, που δεν θα σταματήσουν να γίνονται, ας φροντίσουμε τα καντήλια μας να μην σταματήσουν να ανάβουν και οι καμπάνες θα συνεχίσουν να σημαίνουν άλλοτε πένθιμα και άλλοτε χαρμόσυνα, όχι σε εκκλησιές έρημες και χωρίς τους πιστούς, αλλά γεμάτες και με την ελπίδα ότι όλο αυτό το κακό που αιωρείται πάνω από το κεφάλι μας φύγει μέχρι τότε, για να εορτάσουμε...τι λέω, θα πανηγυρίσουμε την Εορτή των Εορτών, την Ανάσταση του Κυρίου μας, με κάθε επισημότητα, με κάθε τιμή και με όλη μας την Πίστη. Δύναμη και υπομονή!!!
Καλή Ανάσταση σε όλους!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου