Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Α΄ (1929-2008)

Δώδεκα έτη συμπληρώνονται  
από την εν Κυρίω κοίμηση του.
Πρώτος Μητροπολίτης 
της νεοσύστατης Μητροπόλεως, 
Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως
 στην Δυτική Θεσσαλονίκη.
(1974-2004)

Είδησις:   

    Ιερόν Μνημόσυνον, επί τη συμπληρώσει των δώδεκα χρόνων εκ της εν Κυρίω κοιμήσεως του Γέροντος & πρώην Μητροπολίτη μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κυρού Διονυσίου,  ετελέστη εκ του νυν Επισκόπου μας, κ.κ Βαρνάβα, το Σάββατο της 8ης   Αυγούστου 2020, στις 9.00 π.μ, εις τον Ιερόν Καθεδρικόν Ναόν του Τιμίου Προδρόμου της Νεαπόλεως εις την Δυτικήν Θεσσαλονίκην.
    Ακολούθησε Τρισάγιο επί του μνήματος του μακαριστού πρώην Μητροπολίτου μας, με την συγκινητική συμμετοχή κλήρου και λαού, που τόσα χρόνια διακόνησε από τον Επισκοπικό του θώκο, στο Μητροπολιτικό νεκροταφείο, το οποίο βρίσκεται πίσω από τον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου.
  
Αιωνία αυτού η μνήμη!!!

 Εν Ανθοκήποις Νέας Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης, Μακεδονία, το Σάββατο 8ης Αυγούστου 2020...
"Ο ποιμήν ο καλός..."
Αγαπητοί μας αναγνώστες, ακόλουθοι, συνοδοιπόροι και φίλοι πια της ιστοσελίδας της Ενορίας μας, επί τη ευκαιρία των δώδεκα χρόνων από την κοίμηση του σεπτού πρώην ποιμενάρχη μας, μακαριστού κυρού Διονυσίου, με πολύ αγάπη, εκτίμηση και σεβασμό στο πρόσωπο του και στην μνήμη του, ετοιμάσαμε αυτό το μικρό άρθρο, συλλέγοντας μερικά στοιχεία και χρήσιμες πληροφορίες για την ζωή και το έργο του, το οποίο και δημοσιεύουμε σήμερα, αναρτώντας το στην ιστοσελίδα μας, ως φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης για την τριακονταετή ποιμαντορία του στη Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως και το σημαντικό έργο που άφησε παρακαταθήκη σε όλους μας.

Αιωνία η μνήμη!!!
   Το ιστορικό ίδρυσης της Μητροπόλεως 
 Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Ενθρόνησις
του Μητροπολίτου Νεαπόλεως
& Σταυρουπόλεως κου Διονυσίου,
το 1974.
      Η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως ιδρύθηκε με το 411/16.04.1974 Νομοθετικό Διάταγμα της Ελληνικής Κυβέρνησης, αφού προηγήθηκε σχετική απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. 

      Οι ουσιαστικές ανάγκες για τη διαποίμανση του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβανομένου, εκτός του πολεοδομικού συγκροτήματος, των προαστίων και των περιχώρων της πόλης, οδήγησαν νομοτελειακά στην κατάτμηση της παλαιφάτου Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης, η οποία μέχρι τότε (1974) είχε την ευθύνη της εκκλησιαστικής διοίκησης των περιοχών αυτών.  

     Ιδρύθηκαν για το λόγο αυτό δύο Μητροπόλεις: 
  Εγκαίνια πολλών νέων Ιερών Ναών
της Μητροπόλεως Νεαπόλεως
 & Σταυρουπόλεως. 
η Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς για τις περιοχές ανατολικά του κύριου πυρήνα της πόλης και η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως για τις δυτικές συνοικίες και τα περίχωρα αυτών. 

      Πρώτος Μητροπολίτης της νεοσύστατης Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως εξελέγη ο μακαριστός κυρ. Διονύσιος Λαδόπουλος, που εποίμανε για μία τριακονταετία (1974-2004) με περισσή αγάπη και διακονία το χριστεπώνυμο λαό της τοπικής εκκλησίας.

Βιογραφικό του Μητροπολίτου Διονυσίου.

Έναρξη το 1990 του Ιδρύματος
Νεότητας στην Μητρόπολη
Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως.
   Ο μακαριστός Μητροπολίτης πρώην Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Διονύσιος (κατά κόσμον Ιωάννης) Λαδόπουλος γεννήθηκε στο Καστέλι Κισσάμου Κρήτης το 1929. Αποφοίτησε από τη Θεολογική Σχολή Χάλκης το 1965. Διάκονος χειροτονήθηκε το 1955 και πρεσβύτερος το 1960. Υπηρέτησε ως κωδικογράφος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, ως ιερέας και ως ιεροκήρυκας στη Μητρόπολη Κίτρους και ως καθηγητής στο Ανώτερο Εκκλησιαστικό Φροντιστήριο Κατερίνης. Εκλέχθηκε στις 22 Μαΐου 1974 πρώτος μητροπολίτης της νεοσύστατης τότε Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

           Η ιστορία της νεοσυστάτου Μητροπόλεως 
                      Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις.
Απόδειξη χριστιανικού ήθους από δύο
ιεράρχες της Μητροπόλεως μας
μπροστά στο Άγιο Ποτήριο.

    Η δημιουργία της Ιεράς Μητροπόλεως υπήρξε ευλογία Θεού για την περιοχή αυτή..  Η επόμενη όμως ημέρα της ενθρονίσεώς του Α΄ Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Διονυσίου τον βρήκε χωρίς επισκοπείο, χωρίς κατοικία, με ναούς μικρούς και πρόχειρα κατασκευασμένους. Πρέπει να τονισθεί ότι δεν υπήρχε κανένα κτήριο που θα μπορούσε στοιχειωδώς να στεγάσει τα απαραίτητα Γραφεία μιας Μητροπόλεως. Τις πρώτες δε ημέρες τα Γραφεία και το οίκημα του Μητροπολίτου ήταν η οικία του πρωτοσυγκέλλου στην οδό Αυστραλίας. 
    Κατόπιν τα γραφεία της Μητροπόλεως μεταφέρθηκαν στο υπόγειο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου. Mετά την πάροδο μηνών  βρέθηκε οίκημα, ακριβώς απέναντι  του Ιερού Ναού,  στο ανώγειο  του οποίου  στεγάσθηκαν,  και  έτσι κάπως η περιπέτεια άρχισε να μειώνεται. 
Χειροτονία εις Επίσκοπο του νέου
Μητροπολίτου Νεαπόλεως
 & Σταυρουπόλεως, κ.κ Βαρνάβα.
Ο χώρος, βεβαίως, ήταν στενός, αλλά παρά όλ' αυτά η εργασίες των γραφείων άρχισε να διεκπεραιώνεται με δυσκολία αλλά κανονικά. Ύστερα από τρία χρόνια ενοικίων και ταλαιπωριών βρέθηκε τελικώς ένα εκκλησιαστικό οίκημα για να φιλοξενήσει την Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως. Εκεί παρέμεινε η νεοσύστατη τότε Μητρόπολις μέχρι την αποπεράτωση του νυν Μητροπολιτικού Μεγάρου και Επισκοπείου, δίπλα στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως, ψηλά στον λόφο του πρώην στρατοπέδου Στρεμπενιώτη, όπου και εγκαταστάθηκαν τα γραφεία και το οίκημα του Μητροπολίτου, το έτος 1984. 

Το έργο του Μητροπολίτου Διονυσίου.

  Στα χρόνια που ακολούθησαν και με την ποιμαντική ευθύνη του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κου Διονυσίου, χτίστηκαν 25 νέοι ναοί, ενώ άλλοι επεκτάθηκαν ή διορθώθηκαν. Έγιναν περισσότερες από 150 χειροτονίες. Τρία μοναστήρια (δύο γυναικεία και ένα ανδρικό) και 18 αίθουσες διαλέξεων για το θείο κήρυγμα. Το 1990 δημιούργησε το Ίδρυμα Νεότητας για 12.500 παιδιά και το 1994 το Εκκλησιαστικό Λύκειο για τους υποψήφιους κληρικούς. Ίδρυσε 42 ενοριακά φιλόπτωχα ταμεία και επτά εκκλησιαστικά συσσίτια που λειτουργούσαν καθημερινά. Ακόμη, ίδρυσε τον ξενώνα της Μητρόπολης, τη βιβλιοθήκη και τις κατασκηνώσεις. 
    Στα 30 χρόνια της ποιμαντορίας του ανάλωσε τη ζωή του στη υπηρεσία του λαού του Θεού και η προσφορά του στην εκκλησιαστική επαρχία της Δυτικής Θεσσαλονίκης υπήρξε παροιμιώδης. Το πρωτοποριακό του έργο έτυχε πάνδημης αποδοχής και αναγνώρισης.

Η διαδοχή του στον Μητροπολιτικό Θώκο.

Πρώην & νυν Μητροπολίτες
 Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως,
Διονύσιος & Βαρνάβας.
   Μετά από αυτή την πολύ πετυχημένη τριακονταετή ποιμαντορία στη Μητρόπολη Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως, ο κ. Διονύσιος προχώρησε στην υποβολή της παραιτήσεως του  την 25η Αυγούστου του 2004 με επιστολή του στον Αρχιεπίσκοπο  κ. Χριστόδουλο και τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετώπιζε, τα οποία και δεν του επέτρεπαν να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στα καθήκοντά του στο βαθμό που ο ίδιος επιθυμούσε. Συγκεκριμένα ο κ. Διονύσιος είχε υποστεί ήπιας μορφής εγκεφαλικό επεισόδιο, τον Αύγουστο του 2003, εξαιτίας του οποίου και νοσηλεύτηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κέντρο αποκατάστασης στο Λονδίνο.
Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού
κυρού Διονυσίου. 
     Διάδοχος του κου Διονυσίου στον Επισκοπικό Θώκο, δικαίως όπως αποδεικνύεται καθημερινά  έως σήμερα, εξελέγη από την Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου του 2004, μνήμη του Αποστόλου Θωμά, το πνευματικό του παιδί και  πρωτοσύγκελος τότε της Μητροπόλεως του, ο Αρχιμανδρίτης κος Βαρνάβας Τύρης, την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2004, μνήμη των αγίων μαρτύρων Ευλαμπίου και Ευλαμπίας, εχειροτονήθη Επίσκοπος εις τον Καθεδρικό Ναό Αθηνών και την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2004, Σύναξη πάντων των εν Νεαπόλει Αγίων Μαρτύρων, ενεθρονίσθη εις τον Καθεδρικό Ναό του Τιμίου Προδρόμου της Νεαπόλεως.

Κλήρος και λαός, ένα ευλογημένο
ανθρώπινο κουβάρι, συνοδεύουν τον
 αγαπημένο ιεράρχη τους στην
τελευταία κατοικία του.
Η κοίμησις του Γέροντος Διονυσίου.

     Από τότε, πρώην και νυν Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως μένουν διαρκώς μαζί στο Επισκοπείο της Μητροπόλεως και ο πρώην, κος Διονύσιος δέχεται της φροντίδος και της αγάπης του νυν Μητροπολίτου κου Βαρνάβα μέχρι που εκοιμήθη εν ειρήνη την Παρασκευή το βράδυ της 8ης Αυγούστου του 2008.

Ο επί τριάντα χρόνια στο τιμόνι της
Μητροπόλεως Νεαπόλεως &
Σταυρουπόλεως Διονύσιος ο Α'.
     Η σορός του σεπτού ιεράρχη ετέθη σε λαϊκό προσκύνημα στον ιερό καθεδρικό ναό του Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως και την 11η Αυγούστου το απόγευμα σε κλίμα οδύνης και συγκίνησης εψάλλει η εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου πρώην Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως κυρού Διονυσίου, παρουσία πολλών Μητροπολιτών, κλήρου, πολιτικών, στρατιωτικών και πλήθος λαού της περιοχής διακονίας του εκλιπόντος,ετάφη δε όπισθεν του Ιερού Βήματος του Ναού του Τιμίου Προδρόμου, στον αύλειο χώρο που διαμορφώθηκε κατάλληλα ως κοιμητήριο των ιεραρχών της Μητροπόλεως αυτής, όπου και ειπώθηκε το ύστατο χαίρε στον εκλιπόντα, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, που απέδωσε τιμές και υπό τους ήχους της μπάντας της αστυνομίας.

Είπαν για τον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Διονύσιο.
Επίσκεψη του Παναγιωτάτου
Οικουμενικού Πατριάρχου κου
Βαρθολομαίου κατά την ανάρρωση
του πρώην Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως
 κου Διονυσίου, στο Επισκοπείο της
Μητροπόλεως.
   “Ο αείμνηστος υπήρξε πρότυπο αρχιερέως, καλού ποιμένος, χαριτωμένος με γνήσιο εκκλησιαστικό φρόνημα. Οικοδόμησε εκκλησίες, διοργάνωσε το πνευματικό κέντρο κατά τρόπο θεοφιλή και σεβαστό”, 
υπογράμμισε στον επικήδειο του ο Μητροπολίτης Τυρολόης και Σερεντήνου Παντελεήμονας, εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 
     “Ο εκδημείσας ιεράρχης υπήρξε ο στοργικός γέροντας, αδαμάντιος εργάτης του ευαγγελίου”
τόνισε ο αρχιμανδρίτης Κλήμης Κουτσομήτης, εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, σημειώνοντας ότι: 
“ο διάδοχός του Βαρνάβας γρηγορεί και συνεχίζει άξιος τη διακονία του”
   Ο τότε νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης εξύμνησε τον μακαριστό και περιέγραψε ότι: 
“οργάνωσε εκ του μηδενός μια ολόκληρη μητρόπολη. Ο μακαριστός Διονύσιος αγαπήθηκε από το ποίμνιο του και το λαό, διότι ο ίδιος το αγάπησε. Αυτές τις δύσκολες ώρες μας παρηγορεί το γεγονός ότι το πηδάλιο ανέλαβε ο Σεβασμιώτατος Βαρνάβας”
Ο τάφος του Μητροπολίτου
 Νεαπόλεως & Σταυρουπόλεως,
κυρού Διονυσίου του Α'.
     “Προστέθηκε στις φωτεινές μορφές της ορθόδοξης εκκλησίας”, 
τόνισε στον επικήδειο του ο δήμαρχος Νεάπολης Ναθαναήλ Λαδόπουλος, εκπροσωπώντας τους δημάρχους της δυτικής Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι:
“ο Διονύσιος ερχόμενος στη Νεάπολη ανέλαβε να αναμορφώσει την εγκαταλελειμμένη από την πολιτεία δυτική Θεσσαλονίκη. Αποτελούσε για εμάς σημείο αναφοράς, μπροστάρης”
    Την ευεργεσία του μακαριστού Διονυσίου προς το πρόσωπο του διατυμπάνισε με το λόγο του εκτός των άλλων ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας. 
“Με τίμησε με την επιλογή του να με προάγει σε πρώτο συνεργάτη και να μοιραστεί με την ελαχιστότητά μου τις προσδοκίες του”, είπε ο Σεβασμιώτατος, “φωνάζω και διατρανώνω τις προς εμέ ευεγερσίες”. Αναφερόμενος στην προσωπικότητα του εκδημούντος, ο μητροπολίτης ανέφερε ότι είχε αγάπη γνήσια, ευαγγελική, ανεπιτήδευτη, “ήξερε με τέχνη θεϊκή να κερδίζει τους ανθρώπους” 
     Στα χρόνια που πέρασαν πολλοί είναι αυτοί που μίλησαν με λόγια άλλοτε συγκινητικά, άλλοτε επαινετικά και άλλοτε παρηγορητικά για το πρόσωπο του σεπτού ποιμενάρχη μας, μακαριστού κυρού Διονυσίου. 
    Εμείς από την ιστοσελίδα του Ιερού Ναού μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Αννης, των Ανθοκήπων στην  Νέας Ευκαρπία της Δυτικής Θεσσαλονίκης,  απομονώσαμε μόνο μερικά λόγια με ιδιαίτερη όμως βαρύτητα, που ειπώθηκαν κατά την Ὁμιλία τῆς Α. Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου 
Έφυγε ο αγαπητός
σε κλήρο και λαό ιεράρχης.
κ.κ. Βαρθολομαίου, εἰς τό μνημόσυνον τῶν κοιμηθέντων Ἀρχιερέων τοῦ Θρόνου κατά τήν παρελθοῦσαν τριετίαν (Ἀπρίλιος 2006-Μάρτιος 2009), την 29 Μαρτίου του 2009, ο οποίος είπε για τον μακαριστό κυρό Διονύσιο τα εξής: 
"Ὁ ἀοίδιμος, πρῴην Νεαπόλεως καί Σταυρουπόλεως κυρός Διονύσιος, ὁ Λαδόπουλος, ἀρχαῖον θρέμμα τῆς περιπύστου Θεολογικῆς Σχολῆς τῆς Χάλκης, ἀνεδείχθη πρῶτος Μητροπολίτης τῆς νεοσυστάτου Μητροπόλεως τῶν δυτικῶν δήμων τῆς Θεσσαλονίκης, ὅπου ἐπικρατεῖ τό εὐσεβές προσφυγικόν στοιχεῖον, καί ἠνάλωσεν ἑαυτόν εἰς τήν διακονίαν τοῦ ποιμνίου του, ἀγαπηθείς πολύ ὑπ᾿ αὐτοῦ, ἕως ὅτου ἡ σωματική ἀσθένεια τόν ἠμπόδισεν ἀπό τήν περαιτέρω ἐξάσκησιν τῶν ποιμαντορικῶν του καθηκόντων. Κατέλιπε μνήμην φιλοστόργου ποιμένος, φιλακολούθου, σεμνοῦ καί ἐπιεικοῦς."

Παρακαταθήκη και κληρονομιά σε όλους μας, 
η Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ Α΄ (1929-2008 ...      Ο αείμνηστος ιεράρχης μας, μακαριστός κυρός Διονύσιος, άφησε πίσω μέγα έργο, ουσιαστικά άφησε μια Μητρόπολη εκ θεμελίων κατασκευασμένη, φτιαγμένη άρτια και λειτουργικά τέλεια, με πολλούς νέους υπό ανέγερση Ιερούς Ναούς και υπό επισκευή ή ανακατασκευή παλαιοτέρων, έργο το οποίο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς και ανοδική  πορεία στις ημέρες μας από τον διάδοχο του και τωρινό ποιμενάρχη μας, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, κ.κ Βαρνάβα.
Αιωνία αυτού η μνήμη...!!!
TAG