ΟΙ ΔΥΟ ΝΕΑΠΟΛΙΤΕΣ ΑΓΙΟΙ ΤΗΣ Ι.Μ.Μ & Στ, ΙΕΡΟΜΑΡΤΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ & ΝΕΟΜΑΡΤΥΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ.

Είδησις
     Η Ιερά μας Μητρόπολις, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, έχει καθιερώσει την πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου να εορτάζεται "Η Σύναξις των τοπικών της Αγίων, των Νεαπολιτών, Γεωργίου και Θεοχάρους, του Αγίου Αθανασίου του Κουλακιώτου και του Αγίου Ακακίου του Ασβεστοχωρίτου." 
     Η Πανήγυρις λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου Νεαπόλεως, και για φέτος έχει εκδοθεί το ακόλουθο πρόγραμμα:
* Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019 & ώρα 6.00 μ.μ, στην είσοδο του Ιερού Ναού, θα πραγματοποιηθεί η Υποδοχή όλων των των Ιερών Λειψάνων των τοπικών Αγίων μας και ακολούθως θα ψαλεί Αρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός.
Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 & ώρα 7.30 π.μ, θα τελεστεί Αρχιερατικό Συλλείτουργο, με τον επιχώριο Μητροπολίτη μας, κ. Βαρνάβα, και με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών, Βεροίας κ. Παντελεήμων καί Άρτης κ. Καλλίνικος. 
και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η Υποδοχή του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Θεοχάρους του Νεαπολίτου και κατόπιν θα γίνει η καθιερωμένη Λιτάνευση της Λάρνακας με τα Ιερά Λείψανα όλων εορταζόμενων  τοπικών μας Αγίων που θησαυρίζονται στον Ναό. 
Στις 11.30 π.μ, θα γίνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις στον περίβολο του Ναού. 
* περισσότερες πληροφορίες δείτε με ένα κλικ πάνω στο πρόγραμμα της Πανηγύρεως των τοπικών Αγίων μας.
* για την από κοινού συμμετοχή όλων των Ενοριών της Ι.Μ.Ν & Στ, στην Ιερά Λιτανεία, η Θεία Λειτουργία της Κυριακής αυτής, θα ξεκινήσει σε όλους τους Ενοριακούς Ιερούς Ναούς στις 7.00 π.μ και θα τελειώσει στις 10.00 π.μ)
*  & ώρα 7.00 μ.μ, στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης, "Μονή Λαζαριστών", στην Σκηνή "Σωκράτης Καραντινός", Κολοκοτρώνη 21, στην Σταυρούπολη, θα παρουσιαστεί η Μουσική Εκδήλωση με τίτλο: "Θεσσαλονίκη ονείρου χάριν" με την Αρετή Κετιμέ και την Dilek Koc, αλλά και την γυναικεία χορωδία της Ι.Μ Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, "Αγία Κασσιανή η υμνογράφος".
Ο Άγιος Γεώργιος, ο Νεαπολίτης. 

       Ο Άγιος Γεώργιος, ο νέος ιερομάρτυρας του Χριστού, έζησε στη Νεάπολη της Μικράς Ασίας (τουρκ. Νεβ-Σεχήρ) τον δέκατο όγδοο αιώνα. Ήταν ιερέας στον Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και υπηρετούσε με δικαιοσύνη και οσιότητα το ποίμνιο του ως αληθής λειτουργός του Υψίστου. Προικισμένος με τις αρετές της αγάπης και της πραότητας, της φιλαδελφίας και της ανεξικακίας, ταπεινός και άμεμπτος ήταν το στήριγμα και η παραμυθία των Ελλήνων χριστιανών που ζούσαν τότε κάτω από το ζυγό των Τούρκων. Ως επίγειος άγγελος ο θείος Γεώργιος υπηρετούσε με προθυμία τους συνανθρώπους του καλλιεργώντας τα θεία χαρίσματα και ευαρεστώντας τον Θεό.
       Το έτος 1797 προσκλήθηκε στο χωριό Μαλακοπή -που βρισκόταν σε απόσταση έξι ωρών από τη Νεάπολη- για να ιερουργήσει σε κάποια μεγάλη γιορτή και να αγιάσει τους ευσεβείς χριστιανούς, γιατί ο ιερέας τους ήταν ασθενής ή, κατά τη γνώμη άλλων, κρυβόταν από τη μανία των Αγαρηνών. Ο γέροντας πια Γεώργιος αποδέχθηκε ευχαρίστως την πρόσκληση χωρίς να υπολογίσει την ταλαιπωρία και προπάντων τους κινδύνους.
       Ανεβασμένος στο γαϊδουράκι του, καχεκτικός, πορευόταν πρόθυμος. Κόντευε πια στη Μαλακοπή, όταν ξαφνικά στη θέση « Κομπιά Ντερέ», δηλαδή «ρεματιά» δέχθηκε την άγρια επίθεση Τούρκων βοσκών, οι οποίοι έπεσαν επάνω του εξαγριωμένοι και με απερίγραπτη μανία. Τον λήστεψαν, τον γύμνωσαν και, τέλος του έδωσαν μαρτυρικό θάνατο αποκόπτοντας την τιμία κεφαλή του. Το σώμα του, γυμνό και ματωμένο, μαζί με το κεφάλι κατέληξαν σε παρακείμενο φαράγγι, η ψυχή όμως πέταξε κοντά στον Κύριον της για να την κατατάξει στους Οσίους και τους Ιερομάρτυρες.
       Πέρασαν τέσσερις ημέρες χωρίς ο Άγιος ιερέας να εμφανισθεί στη Μαλακοπή, αλλά ούτε να επιστρέψει στη Νεάπολη. Ανήσυχοι οι Νεαπολίτες βγήκαν σε αναζήτησή του. Βρήκαν το άγιο σώμα του και την τιμία κεφαλή και θρηνώντας και κλαίγοντας για τον σκληρό θάνατο του ποιμένα τους τον κήδευσαν επιτόπου βιαστικά, φοβούμενοι τη μανία των Αγαρηνών. Πάνω στον τάφο μια πέτρα έφερε την απλή επιγραφή : «Ιερεύς Γεώργιος».
       Πέρασε έτσι αρκετός καιρός, όταν μια νύκτα ο άγιος ιερομάρτυς εμφανίζεται σε όραμα σε μια ευλαβή χήρα διηγούμενος τα όσα συνέβησαν και προτρέποντάς την να ενημερώσει τη Δημογεροντία, για να φροντίσουν να τον βρουν στην τοποθεσία όπου είχε ταφεί. Η γυναίκα δεν έδωσε σημασία, όταν όμως έπειτα από λίγες μέρες το όνειρο επαναλήφθηκε, έντρομη έπραξε όσα της ζήτησε ο άγιος. Δίχως αναβολή οι ευσεβείς Νεαπολίτες με επικεφαλής τον ιερέα τους, ονόματι Νεόφυτο, γιο του επίσης ιερέα Βασιλείου, συνεφημερίου του αγίου, σπεύδουν και ανασκάπτουν τον πρόχειρο εκείνο τάφο. Ω, του θαύματος! Το λείψανο του Αγίου υπάρχει σώο και ακέραιο διαχέοντας ουράνια ευωδία και Χάρη! 
Αφού το προσκύνησαν με ευλάβεια και δέος, το τοποθέτησαν σε ξύλινη λάρνακα και το μετέφεραν στην οικία του π. Νεοφύτου όπου, κατά την επιθυμία του ίδιου του Αγίου, φυλασσόταν σε ένα κελί.
        Εκεί προσέρχονταν πάρα πολλοί, ντόπιοι και ξένοι, για να προσκυνήσουν τον Άγιο και να λάβουν αγιασμό από το σεπτό λείψανό του. Αρχίζουν να τελούνται θαύματα. Ασθένειες και αναπηρίες θεραπεύονται, άτεκνοι αποκτούν παιδιά, ψυχικά νοσήματα εξαφανίζονται, ακόμη και για ανομβρία καταφεύγουν στον Άγιο οι Νεαπολίτες, για να δουν σε λίγη ώρα την ευλογημένη βροχή να πέφτει δυνατή. Όλοι ομολογούσαν πόσο θαυματουργός αναδείχτηκε ο Άγιος Γεώργιος!   
     Το 1924, με την ανταλλαγή των πληθυσμών, αναχώρησαν και οι Έλληνες της Καππαδοκίας για την ελεύθερη Ελλάδα παίρνοντας ο καθένας μαζί του ό,τι θεωρούσε πολυτιμότερο. Ο τότε εφημέριος του Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος, θεωρώντας πρώτο του καθήκον την ασφαλή μεταφορά του θαυματουργού και άφθαρτου λειψάνου του Αγίου Γεωργίου, το μετέφερε από την παραλία της Μερσίνης με ατμόπλοιο στην Αττική. 
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού είχε μεγάλη θαλασσοταραχή, η οποία όμως κόπασε με θαύμα του Αγίου.   
        Στην Αττική το ιερό λείψανο παραδόθηκε στους Νεαπολίτες, οι οποίοι το τοποθέτησαν με ευλάβεια στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευσταθίου στη Νέα Νεάπολη του Περισσού. Από τότε άπειρα είναι τα θαύματα και οι ιάσεις που ενεργεί ο Άγιος Γεώργιος σε όσους με πίστη επικαλούνται το όνομά του.
        Από τις 2-11-1999, κατόπιν παρακλήσεως του Α΄ Μητροπολίτη κ.κ. Διονυσίου και ευγενούς παραχωρήσεως του Σεβασ. Μητροπολίτη Τριφυλίας και Ολυμπίας κ.κ. Στεφάνου, τεμάχιο του ιερού λειψάνου του Αγίου είναι θησαυρισμένο στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως, για μόνιμη ευλογία του χριστεπώνυμου πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως. 
Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Νεαπολίτη τιμάται στις 3 Νοεμβρίου.
*το φωτογραφικό υλικό της ανάρτησης μας είναι από τις Λιτανείες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια...
Σχετική εικόνα
Ο Άγιος Θεοχάρης, 
ο Νεαπολίτης Νεομάρτυρας
Αποτέλεσμα εικόνας για θεοχαρης νεαπολιτησ     Το έτος 1740 μ.Χ., επί Σουλτάνου Αχμέτ και Ιμπραήμ Πασά γενικού διοικητή της Μικράς Ασίας, εκδόθηκε διάταγμα συγκέντρωσης των αγοριών των χριστιανών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Μέσα σ' αυτά βρέθηκε και ο ορφανός Θεοχάρης. Κάποια μέρα όμως, ο δικαστής της Νεάπολης (Νέβσεχηρ) Καππαδοκίας, είδε τον Θεοχάρη μέσα στο στρατόπεδο, του άρεσε και τον πήρε στο σπίτι του να περιποιείται τα ζώα του.
    Η ευσέβεια και η ομορφιά του Θεοχάρη, έκαναν τον δικαστή να του προτείνει να γίνει γαμπρός του, αφού όμως γίνει πρώτα μωαμεθανός. Ο Θεοχάρης με θάρρος απάντησε. «Αφέντη μου, εγώ γεννήθηκα χριστιανός, και δεν μπορώ να αρνηθώ την πίστη του Σωτήρα μου και των πατέρων μου». Ο Οθωμανός δικαστής, θεώρησε την απάντηση προσβλητική και τον απείλησε με βασανιστήρια. 
     Τότε ο Θεοχάρης έτρεξε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου και μετάλαβε των αχράντων Μυστηρίων. 
Όταν του έκανε και πάλι πρόταση γάμου με την κόρη του ο δικαστής, ο Θεοχάρης σταθερά αρνήθηκε. Τότε μετά από σκληρά βασανιστήρια, τον οδήγησαν έξω από την πόλη της Νεάπολης, οπού τον λιθοβόλησαν και κατόπιν τον απαγχόνισαν, μεσημέρι στις 20 Αυγούστου 1740 μ.Χ.
     Το 1923 μ.Χ. τα λείψανα του Αγίου Θεοχάρη ήλθαν στην Θεσσαλονίκη και τοποθετήθηκαν στον Ναό της Αγίας Αικατερίνης, όπου και σήμερα βρίσκονται.
Η μνήμη του Αγίου Θεοχάρους του Νεαπολίτου εορτάζεται την 20η Αυγούστου.

*Φέτος το Ιερό Λείψανο του Αγίου Θεοχάρους του Νεαπολίτου, θα το υποδεχθούμε με τιμή και ευλάβεια, την Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2019 στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νεαπόλεως, και κατόπιν μαζί με τα Ιερά Λείψανα των τοπικών μας Αγίων, θα τελεστεί μεγαλοπρεπής Λιτανεία, παρουσία Αρχιερέων, ιερέων και πλήθος λαού, στους δρόμους και στις γειτονιές της Νεαπόλεως 

 
*στα επόμενα άρθρα μας θα παρουσιάσουμε και τους βίους των υπολοίπων τοπικών Αγίων της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Ακακίου του Ασβεστοχωρίτου, Αθανασίου του Κουλακιώτου, αλλά και του τοπικού Αγίου της Νέας Ευκαρπίας, του Αγίου Παχωμίου του Αγιορείτου, ή Ουσακιώτου, ή Ευκαρπιώτου...
TAG