Ο 1ος ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΠΑΝΩ ΝΑΟ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8η ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019, ΤΟΥ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΑΝΘΟΚΗΠΩΝ Ν. ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ.


                      8η Νοεμβρίου 2019
για την εορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ & Γαβριήλ. 
Τα χαμόγελα των παιδιών μας,
 αντίδοτο στην κατήφεια της ζωής μας.


      Ξεκίνησαν από την Παρασκευή 8η Νοεμβρίου 2019, εορτή των Αρχιστρατήγων Μιχαήλ και Γαβριήλ, οι εκκλησιασμοί για την νέα σχολική χρονιά, 2019-2020, που ανοίγεται μπροστά μας, των μαθητών του 3ου Δημοτικού και του 4ου Νηπιαγωγείου, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, πάντα σε συνεννόηση και αγαστή συνεργασία με τους διευθυντές των δυο αυτών Σχολείων μας, που είναι  και τα μοναδικά στην γειτονιά μας. 
      Φέτος όμως στους εκκλησιασμούς των Σχολείων μας προστίθεται και ένα ακόμα στοιχείο, υπάρχει μια ακόμα ειδοποιός διαφορά που μας γεμίζει όλους εμάς με χαρά. αλλά και τα παιδιά μας, που πλέον δεν θα χρειάζεται να κατεβαίνουν στην κατακόμβη των Αγίων Θεοπατόρων για τους εκκλησιασμούς τους, αλλά θα ανεβαίνουν τα σκαλιά της "ολοκαίνουργιας" πελώριας εκκλησιάς μας, που από το Σαββατοκύριακο της 12ης και 13ης Οκτωβρίου 2019 τελέστηκαν με κάθε επισημότητα τα Θυρανοίξια της και από τούδε και στο εξής σε αυτήν θα τελούνται οι Θείες Λειτουργίες, τα Μυστήρια, τα Πανηγύρια μας και φυσικά οι εκκλησιασμοί των μαθητών μας.

              Τώρα όσο για την  όμορφη και φιλόξενη κατακόμβη που τόσα χρόνια εξυπηρέτησε τις λατρευτικές μας δραστηριότητες, αυτή θα παραδοθεί εξ' ολοκλήρου στην "Ιθάκη" μας, στην Ενοριακή Νεανική Εστία μας για την καλύτερη διεξαγωγή των δραστηριοτήτων της, ενώ άλλο ένα μικρό κομμάτι της θα δοθεί και στο Ενοριακό Φιλόπτωχο Ταμείο μας, που και αυτό έχει το όνομα του εδώ και λίγους μήνες, "Με ανοιχτές αγκάλες", το "βάπτισαν" οι κυρίες της διακονίας μας, μια κοινωνική δραστηριότητα ενταγμένη και εναρμονισμένη μέσα στις υπηρεσίες που προσφέρει η Εκκλησία του Χριστού μας, βοηθώντας και απαλύνοντας τον πόνο και την στενοχώρια των συνανθρώπων μας που σε κάποια στιγμή της ζωής  τους δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα. 
       Την Πέμπτη λοιπόν, 8η Νοεμβρίου 2019 το πρωί, εορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, και πασών των επουρανίων Δυνάμεων, οι οποίοι είναι οι προστάτες της Ελληνικής Αεροπορίας μας, όλα  ήταν έτοιμα από τον προϊστάμενο του Ιερού Ναού μας, του υπέργειου, περίλαμπρου και περικαλλή Ναού των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, π. Χρυσόστομο Τελίδη, για να υποδεχθούμε σύσσωμο το 3ο Δημοτικοό Σχολείο μας, το μοναδικό Δημοτικό Σχολείο μας στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, που αριθμεί πάνω από 300 μαθητές και περίπου 30 δασκάλους, μαζί και με την καλή Διευθύντρια του του την κα Αθανασία Κυρέζη. 
           Η ημέρα ήταν βροχερή και ψιχάλιζε από νωρίς το πρωΐ, μα ήταν ζεστή, κάτι όμως δεν εμπόδισε να αρχίσουν να καταφθάνουν οι πρώτες μικρότερες τάξεις του Σχολείου, κατόπιν οι μεγαλύτερες και τέλος η 5η και 6η τάξη, τόσο ζεστή που δεν χρειάστηκε ούτε καν να ανάψουμε την θέρμανση του Ναού μας. Ακόμα είχαν τακτοποιηθεί και οι καρέκλες και είχε καθαριστεί εξονυχιστικά ο "ολοκαίνουργιος" Ναό μας την Πέμπτη, ημέρα καθαριότητας, από τις κυρίες της διακονίας και από την νεωκόρο του Ναού, για να είναι όλα καθαρά και να μην μείνει κανένα παιδί όρθιο, και αν χρειαζόταν θα επιστρατεύαμε και τον γυναικωνίτη της εκκλησιάς μας.         
      Επίσης έτοιμη ήταν και η Αγία Προσκομιδή με τον λειτουργό ιερέα μας, τον π. Χρυσόστομο  Κοτσίδημα και όλα τα άλλα από τον προϊστάμενο του Ναού, π. Χρυσόστομο Τελίδη, που μαζί με τον κατηχητή των παιδιών της "Ιθάκης" μας, τον κο Γεώργιο  Μουγράκη, που μας έψαλε τους ύμνους της εορτής των Αρχαγγέλων από το αναλόγιο, φρόντισαν για την ομαλή διεξαγωγή του εκκλησιασμού. Ένα επιπλέον μέλημα μας επίσης 
ήταν να φροντίσουμε και τα ιερατικά άμφια για τους ιερόπαιδιες, τα παπαδάκια μας, που όπως πάντα  κατέκλυσαν το Ιερό Βήμα, αλλά και να προμηθευτούμε τους επιπλέον άρτους για το αντίδωρο, αλλά παράλληλα και για τις καραμέλες που μοίρασαν οι ιερείς μας, όπως πάντα το συνηθίζουμε άλλωστε, για να γλυκάνουμε το λιλιπούτειο μα τόσο σημαντικό και χαριτωμένο αυτό εκκλησίασμα μας, εδώ στον επάνω πλέον Ναό μας, που εδώ και λίγο καιρό αποπερατώθηκαν οι απαραίτητες για να λειτουργήσει εργασίες του και ήδη μετακομίσαμε σε αυτόν για να τελούμε όλες τις Ακολουθίες και τις δραστηριότητες της Ενορίας μας, αλλά και να εκκλησιάζονται σε αυτόν τα παιδιά της Ενορίας μας, όπως άλλωστε τους αξίζει.
      Κατόπιν και όσο ετοιμαζόταν από τον έναν "Χρυσόστομο" ιερέα λειτουργό μας η Θεία Κοινωνία, ο άλλος "Χρυσόστομος" ιερέας μας, κήρυξε τον Θείο Λόγο, μιλώντας στα παιδιά για τους Αγγέλους, για τον Φύλακα Άγγελο μας, αλλά και ξεχωριστά για τους Αρχιστατήγους Μιχαήλ και Γαβριήλ, ενώ τους μίλησε και για την Θεία Κοινωνία που θα ακολουθούσε αμέσως μετά, και την ευλάβεια που πρέπει να δείχνουμε για το σημαντικό αυτό γεγονός μέσα στην Θεία Λειτουργία, όπως και έγινε άλλωστε με την βοήθεια και την μέριμνα των δασκάλων τους.
         Αφού μετά σχεδόν όλοι οι μαθητές του Σχολείου μας μετάλαβαν των Θείων Δώρων, από κοινού οι δυο ιερείς τέλεσαν τις Αρτοκλασίες για τους εορτάζοντες και τις εορτάζουσες, τον Μιχάλη και την Μιχαέλα, τον Άγγελο και την Αγγελική, τον Ταξιάρχη και την Ταξιαρχούλα, τον Γαβριήλ και την Γαβριέλα, τον Στρατηγό, τον Ραφαήλ και στην Ραφαηλία, στον Ευστράτιο και στην Ευστρατία, την Σταματία και τον Σταμάτηενώ στο τέλος έδωσαν και έναν εκ των ευλογημένων άρτων στην Διευθύντρια του Σχολείου μας που συνόδευε τους μαθητές, αλλά και στους υπολοίπους που έφεραν τις Αρτοκλασίας, σύμφωνα με την παράδοση.
      Και πάλι οι δύο ιερείς μοίρασαν στα παιδιά το αντίδωρο μαζί με το γλυκό κέρασμα που πάντα συνοδεύει κάθε εκκλησιασμό των παιδιών μας, ενώ ο π. Χρυσόστομος Τελίδης πρόσφερε μοιράζοντας σε όλους τους δασκάλους από ένα δώρο για την αγάπη που δείχνουν για τα παιδιά μας, το ενθύμιο των Θυρανοιξίων του υπέργειου Ναού μας, που περιείχε έλαιο εκ της κανδήλας της Εφεστείου Εικόνος του Ναού μας, ένα σημείωμα αναμνηστικό και ένα ξύλινο σταυρουδάκι βαπτισμένο σε μύρο και ευλογημένο πάνω στα Ιερά Λείψανα των Αγίων μας, του Ιωακείμ και της Άννας, αλλά και ένα ημερολόγιο τσέπης του 2020 της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, για να παρακολουθούν όλοι καθημερινά την Αγιολογία της Εκκλησίας μας, αλλά δεν παρέλειψαν να βγάλουν και την καθιερωμένη αναμνηστική φωτογραφία στον σολέα του Ναού.
      Αποχωρώντας οι μαθητές και οι δάσκαλοι μας για να συνεχίσουν τα μαθήματα στο Σχολείο τους, ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, καθ' ύλην αρμόδιος για τα κατηχητικά Σχολεία της Ενορίας μας, της "Ιθάκης" μας, τους ενημέρωσε για την ημέρα και την ώρα των εβδομαδιαίων συναντήσεων στην όμορφη κατακόμβη του Ναού μας, 
που ήδη έχουν ξεκινήσει, ενώ η "Ιθάκη" μας, έχει ανοίξει διάπλατα από καιρό την αγκαλιά της στα παιδιά των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, κάθε Σάββατο 10.00 π.μ - 2.00 μ.μ για τα κορίτσια και 1.00 μ.μ - 5.00 μ.μ για τα αγόρια, περιμένοντας και την ανταπόκριση όλων στο κάλεσμα μας αυτό. Ήδη μάλιστα έχουμε πάει και την 1η μας ημερήσια εκδρομή στην Νάουσα και ήδη έχουμε κάνει κάνει και την γιορτή της επίσημης έναρξης και τον Αγιασμό για την καινούργια κατηχητική χρονιά 2019-2020, που ανοίγεται μπροστά μας.    
        Γέμισε και μαλάκωσε η καρδιά μας βλέποντας να γεμίζει ασφυκτικά η εκκλησιά μας από τα αθώα πρόσωπα των παιδιών της γειτονιάς μας, αυτήν την ημέρα του εκκλησιασμού, που ήταν και μια ευχάριστη ανάπαυλα, μια ευλογημένη και ευήκοη νότα μέσα στην κακόφωνη και πολυτάραχη ζωή μας, μέσα στην ασάφεια και την αβεβαιότητα των πονηρών, κατ' άλλους αποκαλυπτικών, ημερών που περνά η πολύπαθη χώρα μας, με περίεργες εμπλοκές και  αναμφιβόλου  προελεύσεως αλλαγές στην Παιδεία, ευθείες βολές προς την Εκκλησία και την σχέση της με την Πολιτεία, παραδοξολογίες μέσα από το μάθημα των θρησκευτικών στα Σχολεία της πατρίδας μας και  έναν αντικανονικό προσανατολισμό προς ένα "ουδετερόθρησκο", όπως το αποκαλούν, κράτος, χωρίς Ορθοδοξία.
      Παράλληλα βιώνουμε και τον κίνδυνο της πτώχευσης της χώρας μας, που ελοχεύει παρά τα θετικά στοιχεία της οικονομίας μας που ανακάμπτει, την ανεργία, τους δυσβάσταχτους φόρους, τον τρόμο και την αγωνία για το αύριο, την ανασφάλεια και την έκρηξη της εγκληματικότητας, την φτώχεια των ανθρώπων μας, ακόμα και την νέου τύπου "προσφυγιά" των νέων μας για ένα καλύτερο μέλλον στο εξωτερικό, μα και την μετανάστευση χιλιάδων ταλαιπωρημένων ανθρώπων στην χώρα μας, αλλά και την διαρκή απειλή από όλους τους γείτονες μας, που μας βρήκαν σε αυτήν την συγκεκριμένη συγκυρία ευάλωτους και εξουθενωμένους για να μας πλήξουν, κοινωνικά, πολιτικά, διπλωματικά, ακόμα και πολεμικά. 
      Και βέβαια ας μην ξεχνούμε τους πλειστηριασμούς των περιουσιών μας, της σκληρότητας του κράτους απέναντι στους ίδιους τους πολίτες του, αλλά και των ακόμα  σκληρότερων, απάνθρωπων θα λέγαμε, τραπεζικών ιδρυμάτων, την αδηφάγα παγκοσμιοποίηση και παραποίηση των ελληνικών παραδόσεων μας, των Συμβόλων μας, των ηθών και των εθίμων μας, που δαιμονισμένα αγωνίζονται να εγκαταλείψουμε για να τους "μοιάσουμε", όπως μας λένε, στις ήδη όμως αποτυχημένες ζωές που με σθένος και πείσμα ευαγγελίζονται ως πρότυπα για ένα δικό τους μέλλον χωρίς Χριστό. Να μας συγχωρήσετε που επί τη ευκαιρία του άρθρου μας αυτού βγάλαμε αυτήν την τόσο πεσιμιστική αντίληψη των πραγμάτων που διαδραματίζονται στην Ελλάδα μας και που τώρα δείχνουν να διορθώνονται...με επιφυλάξεις, όμως όπως γράψαμε και παραπάνω τα παιδιά πάντα θα γεμίζουν με αισιοδοξία την ψυχή μας και θα αντιστρέφουν το κλίμα της κατήφειας των ημερών που βιώνουμε.  
        Τέλος ευχαρίστησε ο π. Χρυσόστομος αποχαιρετώντας τους μαθητές, πρώτα από όλα τους γονείς, που του εμπιστεύονται τον μεγαλύτερο θησαυρό τους, τα ίδια τα παιδιά τους, στον αγώνα που κάνει η Ενορία για να τα φέρει κοντά στην ασφαλή αγκαλιά του Χριστού, ευχαρίστησε την Διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου μας, την κα Αθανασία Κυρέζη για την αγαστή συνεργασία της Ενορίας και του Σχολείου μας, που δεν αφήνει το περιθώριο σε 
όλες αυτές τις περίεργες μεθόδους που ευαγγελίζονται καθημερινά από κυβερνητικούς προϊσταμένους υπουργείων και υπηρεσιών, να επηρεάσουν την ζωντανή και ελπιδοφόρα σχέση των φορέων αυτού του μικρού μα τόσο σημαντικού για εμάς τους Ανθοκηπιώτες τόπου, αλλά και όλους τους καλούς δασκάλους για την αγαστή συνεργασία τους και την αγάπη που δείχνουν στα παιδιά μας όλα αυτά τα χρόνια.
       Και αποχαιρετώντας ένα-ένα όλα τα παιδιά, τα "παιδιά του" όπως τα αποκαλεί συχνά-πυκνά, ανανέωσε και το ραντεβού τους για την Τρίτη 26η Νοεμβρίου 2019, εορτή του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνος, οπότε και θα υποδεχθούμε στον Ναό μας όσες τάξεις, του 3ου Δημοτικού Σχολείου μας το επιθυμούν, αλλά και σύσσωμο το 4ου Νηπιαγωγείου μας, 
που φέτος αριθμεί περί τα εκατό παιδιά, διπλάσια από την περσινή χρονιά, αφού η Αγία Άννα και ο Άγιος Ιωακείμ, οι Άγιοι Θεοπάτορες, είναι προστάτες των παιδιών και της οικογενείας, 
και ειδικά των νέων ζευγαριών που δυσκολεύονται να τεκνοποιήσουν, υπό την καθοδήγηση πάντα της καλής Διευθύντριας του κας Πετρούλας Μίσιου και των βοηθών της, ενώ δεν είναι μακριά και ο Δεκέμβριος και οι Χριστουγεννιάτικοι πλέον εκκλησιασμοί των Σχολείων μας, που θα γίνουν μάλλον διαδοχικά την Πέμπτη 19η  & την Παρασκευή 20η Δεκεμβρίου του 2019, λίγο πριν σταματήσουν τα σχολεία για την μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, τα Χριστούγεννα.
Καλή συνέχεια παιδιά στο σχολειό σας...
σας περιμένουμε και τα Σάββατα στα κατηχητικά μας...
_________________________
_________________________________________________________________________________________
Όμως δείτε και περισσότερες φωτογραφίες από τον 1ο εκκλησιασμό του 3ου Δημοτικού Σχολείου των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας για την σχολική χρονιά 2019-2020, αλλά  1ο και στην επάνω εκκλησιά μας
(φέτος δεν βλέπω όρεξη να κάνουμε και βίντεο...)









































...πάμε τώρα ξανά για τον επόμενο εκκλησιασμό των σχολειών μας, 
την Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2019, στην γιορτή του Αγίου Στυλιανού, του προστάτη των παιδιών. 
Σας περιμένουμε παιδιά...

TAG