"Το ιστορικό της εορτής"
2 Φεβρουαρίου, την έλευση του μικρού Χριστού από τους γονείς Του στον Ναό των Ιεροσολύμων και την υποδοχή Του από τον πρεσβύτη ιερέα Συμεών.
Εορτάζεται επίσης μαζί, και η ανάμνηση του γεγονότος του καθαρισμού της Παναγίας από τη λοχεία (σαραντισμός), οπότε μπορούμε να την θεωρήσουμε και ως Θεομητορική γιορτή, αφού η Παναγία και μητέρα μας πρωταγωνιστεί στο γεγονός των Εισοδίων του Υιού της στον Ναό του Σολομώντος από την ίδια και τον Ιωσήφ.
Η Υπαπαντή του Κυρίου είναι μία από τις δώδεκα μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας, το γνωστό μας «Δωδεκάορτον».
Το εκκλησιαστικό αυτό γεγονός, της Υπαπαντής του Κυρίου, το εξιστορεί με ευκρίνεια ο Ευαγγελιστής Λουκάς (Λουκ. β΄, 22-38).
Επειδή, σύμφωνα με το μωσαϊκό νόμο, ήταν το πρώτο παιδί της οικογένειας και μάλιστα αγόρι,
έπρεπε να αφιερωθεί στον Θεό και συγχρόνως οι γονείς να προσφέρουν σε Αυτόν μία μικρή θυσία από ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια.
Το ζευγάρι του Ιωσήφ και της Μαρίας προϋπάντησε στο ναό ο πρεσβύτης υπερήλικας Συμεών, ο οποίος δέχθηκε τον Ιησού στην αγκαλιά του, η οποία φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα.
Ο Συμεών είχε λάβει υπόσχεση από τον Θεό ότι δεν θα πεθάνει, προτού δει τον Χριστό και τότε Τον ευχαρίστησε με τα λόγια:
«Νυν απολύεις τον δούλον σου, Δέσποτα κατά το ρήμα σου εν ειρήνη, ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου, ό ητοίμασας κατά το πρόσωπον πάντων των λαών, φως εις αποκάλυψιν εθνών και δόξαν λαού σου Ισραήλ.»
Αρχικά, η Υπαπαντή γιορταζόταν στον βυζαντινό κόσμο στις 14 Φεβρουαρίου. Ήταν μία μάλλον μικρή θρησκευτική εορτή, την οποία ανήγαγε σε δεσποτική ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός το 542 μ. Χ και επέβαλε να εορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου.
Την ονομαστική τους εορτή την ημέρα αυτή έχουν, η Δέσποινα, η Μαρία, η Μαριέττα, η Μαριανός, η Μαριανή, ο Μάριος, η Μαρουλία, ο Παναγιώτης, η Παναγιώτα, η Υπακοή, και η Υπαπαντή.
Η μεγάλη εορτάζουσα της ημέρας αυτής όμως, δεν είναι άλλη από την Παναγία Μητέρα του Χριστού μας και προς τιμήν της εορτάζουν και όλες οι μητέρες του κόσμου, είναι δηλαδή η 2α Φεβρουαρίου
«η εορτή της μητέρας» σύμφωνα πάντα με την Ορθόδοξη Εκκλησία μας.
Ως γιορτή της μητέρας οι περισσότεροι βέβαια γνωρίζετε
την 1η Κυριακή του Μαΐου, η οποία θεσπίστηκε προσφάτως για εμπορικούς και μόνο λόγους, εμείς όμως, ως υπεύθυνοι γονείς, δάσκαλοι και ιερείς, πρέπει να προβάλλουμε την ημέρα της Υπαπαντής, διαμορφώνοντας και στηρίζοντας με αυτόν τον τρόπο την πλούσια παράδοση της Εκκλησίας μας.
Γνωρίζοντας το ιστορικό Υπαπαντής του Κυρίου μας και διδάσκοντας το στα παιδιά μας, ας την γιορτάσουμε την μάνα μας και δυο φορές τον χρόνο, δεν είναι κακό, ή και περισσότερες αν θέλουμε, όπως εορτάζουμε και την Παναγία μας, την μητέρα του Χριστού μας, την μαμά όλων μας!!!
Χρόνια Πολλά
σε όλες τις μητέρες του κόσμου!!!
(εορτάζουν στην εορτή της Υπαπαντής, την 2α Φεβρουαρίου)
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου