Ο ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΟΥ 3ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΩΝ ΑΝΘΟΚΗΠΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ.

Γέμισε η μικρή εκκλησιά μας 
"φώς"!!!
      Η 30η Ιανουαρίου, ημέρα που η Ορθόδοξος Ανατολική Εκκλησία εορτάζει τους  Τρεις  Φωστήρες  της Τρισηλίου Θεότητος, τους Θεοφόρους Ιεράρχες της, Βασίλειο τον Μέγα,

Γρηγόριο τον Θεολόγο και Ιωάννη τον Χρυσόστομο, η εκπαίδευση, τα γράμματα και οι επιστήμες γιορτάζουν μαζί τους, οπότε και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα σχολεία όλης της χώρας, οι δάσκαλοι και οι καθηγητές 
τους, μα και οι μαθητές, σπουδαστές και φοιτητές, οι οποίοι και τιμούν τους Αγίους προστάτες τους και επισφραγίζουν την εορτή τους αυτή με εκκλησιασμούς, ομιλίες, λόγους πανηγυρικούς και διάφορες εκδηλώσεις, ενώ η ημέρα αυτή είναι αργία για τα εκπαιδευτικά ιδρύματα όλου του Ελληνισμού.
     Και φέτος, όπως και κάθε χρονιά άλλωστε κατά την συνήθη τακτική του εκάστοτε Υπουργού, την μεγάλη αυτή εορτή της Παιδείας και των Γραμμάτων, έγινε προσπάθεια να την υποβαθμίσουν και να την απαξιώσουν έτι περισσότερο. Έτσι με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, χαρακτηρίστηκε η 30η Ιανουαρίου σχολική αργία, αρχικά, και για τις τρεις βαθμίδες της εκπαίδευσης, αποστέλλοντας εγκύκλιο να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία όλης της ελληνικής επικράτειας. 
     Ενώ εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους Αγίους προστάτες της Παιδείας, των Γραμμάτων και των Επιστημών, θα μπορούσαν κατά βούληση να γίνουν στα σχολεία για ένα δίωρο την προηγούμενη ημέρα, χωρίς έτσι να ληφθεί υπόψιν ο εκκλησιαστικός χαρακτήρας της γιορτής αυτής και μάλιστα με τον τρόπο που έφθασε στα σχολεία η απόφαση αυτή, περισσότερο μπέρδεψε τους διευθυντές τους παρά τους βοήθησε στο έργο τους.           
     Τελικά έγινε κάποια διόρθωση την τελευταία
στιγμή και μόνο για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση ίσχυσε το υπάρχον καθεστώς, δηλαδή σχολική αργία μεν, αλλά με προαιρετικό εκκλησιασμό για τα Δημοτικά Σχολεία της επικράτειας και εορταστικές εκδηλώσεις.  
     Τα δε Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας παρέμειναν "ερμητικά" κλειστά και οι μαθητές τους απόλαυσαν άλλη μια ημέρα ελευθερίας και χαλάρωσης, 
ενώ για τα  Πανεπιστήμια της χώρας είναι άγνωστο το τι απέγινε η μνήμη και η θύμηση των Αγίων Τριών Ιεραρχών, μιας και η ενημέρωση που έχουμε είναι φτωχή έως ανύπαρκτη...όπως και οι εκδηλώσεις που δεν έγιναν, μάλλον πουθενά και μάλλον από κανέναν!!!   
      Στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, έχουμε μόνο δύο Σχολεία που υπάγονται ενοριακά σε αυτήν, 
το 3ο Δημοτικό και το 4ο Νηπιαγωγείο. Λόγω της σύγχυσης εκ του Υπουργείου όμως, είδαμε με μεγάλη απογοήτευση, το 4ο Νηπιαγωγείο της περιοχής μας,  τελικά να μην συμμετάσχει στον εκκλησιασμό και στις εορταστικές εκδηλώσεις για τους Αγίους Προστάτες του, τους Τρεις Ιεράρχες. 
     Ενώ αντίθετα, το 3ο Δημοτικό μας και η νέα Διευθύντρια του κα Αθανασία Κυρέζη, δείχνοντας την σύμπνοια και την αμέριστη συνεργασία με την τοπική Ενορία, εκκλησιάστηκαν για την Σχολική εορτή των Τριών Ιεραρχών, κατόπιν υποδείξεως και συνεννοήσεως του προϊσταμένου ιερέως, την Τρίτη 30 Ιανουαρίου 2018, ημέρα που το Συναξάρι της Εκκλησίας μας εορτάζει και τιμά τους Τρεις Ιεράρχες, τον Άγιο και Μέγα Βασίλειο, τον Άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο. 
          Σύσσωμο, το ένα και μοναδικό σχολειό μας με τους δασκάλους και τους μαθητές του, ήρθαν στην μικρή και προσωρινή κατακόμβη της υπό κατασκευή ακόμα υπέργειας και μεγαλοπρεπούς εκκλησιάς μας,
που προσωρινά φιλοξενεί τις λατρευτικές και άλλες εκδηλώσεις μας μέχρι της αποπεράτωσης της, και εκκλησιάστηκαν και προσευχήθηκαν μαζί μας στους Αγίους προστάτες των Γραμμάτων, της Εκπαίδευσης και της Παιδείας, τους Τρεις Ιεράρχες
      Τους ζήτησαν να έχουν καλά το αγαπημένο σχολειό τους και πάντα να χωρά τους όλο και περισσότερους μαθητές του, ή καλύτερα ακόμα, να πρεσβεύσουν στον Χριστό μας, αφού κανένας άλλος δεν δείχνει να τον απασχολεί το θέμα αυτό, για ένα καινούργιο Σχολείο που τόσο χρειαζόμαστε πια εδώ στους Ανθόκηπους, και που με την ευλογία του Αγίου
 Ιωακείμ και της Αγίας Άννας, καθημερινά περισσεύουν τα παιδιά τους στις γειτονιές μας, αφού είναι οι προστάτες των άτεκνων ζευγαριών, οι προστάτες της οικογένειας και των παιδιών τους.
    Επίσης κατά τον εκκλησιασμό τους αυτό και την Θεία Ευχαριστία που ακολούθησε, τους ζήτησαν ακόμα στην προσευχή τους, να προστατεύουν τους δασκάλους τους και τους γονείς τους και όλους τους συμμαθητές τους, εδώ αλλά και παντού, όπου υπάρχει Ορθοδοξία, όπου ζουν παιδιά, όπου υπάρχουν σχολειά που τους μαθαίνουν τα πρώτα τους γράμματα, όπου υπάρχουν  Πανεπιστήμια, Σχολές και εκπαίδευση, όπου υπάρχει όρεξη για μάθηση, όρεξη για ζωή.
       Γύρω στις 9.00 το πρωΐ άρχισαν να καταφθάνουν τα παιδιά 
του 3ου Δημοτικού Σχολείου μας, 
με την σημαία και τους σημαιοφόρους παραστάτες της, 
την νέα Διευθύντρια τους την κα Αθανασία Κυρέζη και όλους τους δασκάλους τους και από πίσω τους τετρακόσιους και πλέον μαθητές, 
που γέμισαν τον ναό μας που είχε προετοιμαστεί κατάλληλα για να υποδεχθεί και να φιλοξενήσει ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η γειτονιά μας, οι όμορφοι Ανθόκηποι της Νέας Ευκαρπίας, 
τα όμορφα νιάτα της, την ρωμαλέα νεότητα της, την νεολαία της που διψά για μόρφωση, τα παιδιά της που ζητούν την θέση τους μέσα στην κοινωνία των μεγάλων, τους πανέξυπνους και γεμάτους ερωτηματικά μαθητές της, το μέλλον της που καλπάζει με γρήγορους ρυθμούς και το οποίο διαγράφεται λαμπρό, έχοντας τόσα πολλά παιδιά, τόσο καλό Σχολείο και τόσο λαμπρούς και χαριτωμένους δασκάλους. 
       Έτσι όλοι μαζί, ιερείς, ψάλτες, οι ιερόπαιδες που έτρεξαν από νωρίς να
 διαλέξουν τις στολές τους για να γίνουν οι βοηθοί των λειτουργών ιερέων, του πατρός Χρυσοστόμου Τελίδη και πατρός Χρυσοστόμου Κοτσίδη, που "λειτούργησαν" στην σημερινή Θεία Λειτουργία, προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών και κατ' επέκταση υπέρ θείας φωτίσεως των ανθρώπων που υπηρετούν τα γράμματα και τις επιστήμες, ανθρώπους που σε αυτούς έχουμε εναποθέσει ότι πολυτιμότερο έχουμε, τον θησαυρό μας, την ελπίδα μας...τα παιδιά μας, για να τους μάθουν γράμματα και να τα οδηγήσουν στην μόρφωση αλλά και στην καλλιέργεια της ψυχής τους. 
     Όλοι μαζί λοιπόν προσευχηθήκαμε στον Θεό Δημιουργό μας, ενώνοντας τις προσευχές μας με τους υπόλοιπους μαθητές και δασκάλους σε όλην την επικράτεια για μια Εκπαίδευση, για μια Παιδεία εφάμιλλη αυτής που δίδαξαν οι Τρεις αυτοί Ιεράρχες της Ορθοδοξίας.
       Κατόπιν ο πατήρ Χρυσόστομος Τελίδης, ανέβηκε στο Άγιο Βήμα και διάβασε την εγκύκλιο του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου(κάντε κλικ και δείτε την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου), ο οποίος και ευλόγησε τα παιδιά μας, αλλά και όλης της Ελλάδος μέσω αυτής, 
ενώ μετέφερε και τις ευλογίες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ Βαρνάβα, αλλά και τις δικές του προσωπικές ευχές, μαζί με αυτές του π. Χρυσοστόμου Κοτσίδη, που καθ΄όλη την διάρκεια των ομιλιών, ετοίμαζε τα Θεία Δώρα μέσα στο Ιερό Βήμα, από όπου σε λίγο θα "κοινωνούσαν" οι μαθητές μας, του Σώματος και Αίματος του Χριστού μας, από το Άγιο και Κοινό Ποτήριο της Ζωής.
     Όταν ετοιμάστηκε η Θεία Κοινωνία και χτύπησε το καμπανάκι, σημάδι ότι μπορούσαν τα παιδιά να προσέλθουν στον σολέα του ναού για την Θεία Μετάληψη, 
οι δάσκαλοι οδήγησαν τους μαθητές τους στο Άγιο Ποτήριο και σύσσωμο το 3ο Δημοτικό μας μετάλαβε των Θείων Δώρων, ενώ αμέσως μετά τοποθετήθηκε στο κέντρο του Σολέα το τραπέζι της Αρτοκλασίας, η οποία και τελέστηκε με τις προσφορές των δασκάλων του Σχολείου μας, "...τον άρτον τον οίνον και το έλαιον...", "...υπέρ υγείας, Θείας Βοηθείας και Φωτίσεως των διδασκόντων και διδασκομένων του 3ου Δημοτικού Σχολείου της Ενορίας ημών, της απανταχού μαθητειώσης και σπουδαζούσης νεότητος, των μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών του Έθνους ημών...".
     Αμέσως μετά ο π. Χρυσόστομος παρέδωσε το βήμα στην δασκάλα του 3ου Δημοτικού Σχολείου μας, την κα Αντωνία Πουμπουρίδου, η οποία μίλησε στα παιδιά του Σχολείου μας, αλλά και σε όλο το εκκλησίασμα, εξαίροντας το έργο των Τριών Ιεραρχών, ανέπτυξε την ανυπότακτη προσωπικότητα τους, εξιστόρησε τα περιστατικά που ήταν συνυφασμένα με τον βίο τους και την Αρχιερατική τους πορεία, την προσφορά τους, τόσο στην εκκλησιαστική ζωή εκείνης της εποχής τους, όσο και στην επιρροή που έχουν ακόμη και στις μέρες μας, οι διδαχές αλλά και τα γραπτά τους, που μας άφησαν πίσω παρακαταθήκη και θησαυρό στην ζωή του καθενός από εμάς. 
         Για το τέλος ο π. Χρυσόστομος κάλεσε δασκάλους, δασκάλους, γονείς και μαθητές, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018, στην γιορτή που έχουν ετοιμάσει τα κατηχητόπουλα της "Ιθάκης", της Ενοριακής Νεανικής Εστίας μας. Μια τριπλή γιορτή αφιερωμένη φυσικά στους Αγίους προστάτες της Παιδείας και των Γραμμάτων, τους Τρεις Ιεράρχες, αλλά και στην ημέρα της μητέρας, 
που εορτάζεται από την Εκκλησία μας προς τιμήν της Παναγίας μάνας όλου του κόσμου την ημέρα της Υπαπαντής, την 2α Φεβρουαρίου εκάστου έτους, ενώ παράλληλα η Εκκλησία μας, την ίδια περίοδο, την 1η Κυριακή μετά την εορτή της Υπαπαντής του Κυρίου, εορτάζει και τις μητέρες των Τριών Ιεραρχών, την Αγία Εμμέλεια, μητέρα του Μεγάλου Βασιλείου, την Νόνα, μητέρα του Γρηγορίου του Θεολόγου και την Ανθούσα, την μητέρα του Ιερού Χρυσοστόμου. Τέλος ως επίλογος της γιορτής μας αυτής, θα γίνει και η κοπή της Βασιλόπιτας της "Ιθάκης" μας, των όμορφων κατηχητικών σχολείων της Ενορίας μας. 
     Κατόπιν ευχαρίστησε όλους τους δασκάλους  για την στοργή και την αγάπη που
 περιβάλλουν τα παιδιά της Ενορία μας όλα αυτά τα χρόνια και δέχθηκε μαζί με τον συνονόματο συνεφημέριο του, π. Χρυσόστομο Κοτσίδη, για την ονομαστική εορτή τους, που ήταν την 27η Ιανουαρίου, στην Ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, ένα γλυκό δώρο από την νέα Διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου, την κα Αθανασία Κυρέζη, που του παρέδωσε εκ μέρους όλων των δασκάλων, μια όμορφη γλάστρα με κυκλάμινα που θα στολίζουν από εδώ και εμπρός την εικόνα των Αγίων Θεοπατόρων, τον Ιωακείμ και την Άννα στο τέμπλο του ναού μας.
      Αμέσως μετά το "Δι΄ευχών..." από τους ιερείς λειτουργούς μας για σήμερα, τον π. Χρυσόστομο Κοτσίδη, και τον π. Χρυσόστομο Τελίδη, προσκάλεσαν πάνω στον σολέα του ναού όλους τους δασκάλους για μια αναμνηστική φωτογραφία και ένα μικρό δώρο, ένα ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως μας. Στο τέλος οι δύο ιερείς μαζί μοίρασαν σε όλους τους δασκάλους και τους μαθητές το αντίδωρο μαζί όμως και με δυο μικρά γλυκίσματα για όλους, ένα από κάθε εορταζόμενο ιερέα, ανταποδίδοντας έτσι την γλύκα που τους χάρισε ο ερχομός των παιδιών εδώ στην μικρή 
εκκλησιά τους, αλλά και το εγκάρδιο "Χρόνια Πολλά" από δασκάλους και μαθητές.
        Στο όμορφο και μεγάλο προαύλιο του ναού μας, που και αυτό τώρα κατασκευάζεται, ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, προέτρεψε δασκάλους και μαθητές σε μια αναμνηστική φωτογραφία στα σκαλιά του νεόχτιστου Ναού μας και κατόπιν αποχαιρέτησε τους δασκάλους και τα παιδιά, 
αφού όμως πρώτα φρόντισε να αποθανατιστούν όλες αυτές οι όμορφες στιγμές στο φωτογραφικό φακό της ιστοσελίδας που έχουν τα παιδιά της Νεανικής Εστίας μας, της "Ιθάκης" όπως προσφάτως την ονόμασαν τα ίδια τα κατηχητόπουλα μας, 
φωτογραφίες που διάνθισαν το σημερινό άρθρο που μας έγραψαν, το άρθρο που τώρα εσείς διαβάζετε και που αφορά την ξεχωριστή ημέρα αυτής της εορτής των Τριών Ιεραρχών και για τον εκκλησιασμό των Σχολείων της συνοικίας των Ανθοκήπων, 
στην εκκλησιά τους, που σιγά-σιγά τώρα χτίζετε και με την βοήθεια του Θεού και των Αγίων Θεοπατόρων, του Αγίου Ιωακείμ και της Αγίας Άννας και που σύντομα θα είναι έτοιμη για να φιλοξενήσει την πίστη των ενοριτών μας, αλλά και αγάπη των παιδιών της γειτονιάς μας για τους προστάτες Αγίους τους και προστάτες των άτεκνων ζευγαριών και της οικογένειας.

Χρόνια Πολλά παιδιά για την γιορτή σας!!!
Χρόνια Πολλά για τους δασκάλους σας!!!
Να χαίρεστε το όμορφο σχολειό σας!!!
Να χαίρεστε τους Αγίους Τρείς Ιεράρχες μας, 
που πάντα θα σας προστατεύουν!!!
Να χαίρεστε την άδολη ψυχή σας 
και να αγωνίζεστε για αυτήν
 με όλη σας την δύναμη...
Χρόνια Πολλά λοιπόν..., 
...πολλά, καλά και ευλογημένα!!!
TAG