Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΘΕΝΟΜΑΡΤΥΣ ΜΑΡΙΝΑ


Ο βίος της Αγίας Μαρίνας
Χεὶρ δημίου τέμνει σε Μαρῖνα ξίφει,
Χεὶρ Κυρίου χάριτι θείᾳ δὲ στέφει.
Ἑβδομάτῃ δεκάτῃ Μαρῖνα δειροτομήθη.
Αποτέλεσμα εικόνας για σχεδια εκκλησιαστικά
      Η Αγία Μαρίνα γεννήθηκε

 στην Αντιόχεια της Πισιδίας, στα χρόνια του αυτοκράτορα Κλαυδίου του Β', το 270 μ.Χ. Λίγες μέρες μετά τη γέννησή της, η μητέρα της πέθανε, και ο πατέρας της Αιδέσιος, που ήταν Ιερέας των ειδώλων, την ανέθεσε σε μια χριστιανή γυναίκα, από την οποία η Μαρίνα διδάχθηκε το Χριστό. 
       Όταν έγινε 15 χρονών, αποκαλύπτει στον πατέρα της ότι είναι χριστιανή. Έκπληκτος αυτός απ' αυτό που άκουσε, με μίσος τη διέγραψε από παιδί του.
       Μετά από καιρό, έμαθε για τη Μαρίνα και ο έπαρχος Ολύμβριος, που διέταξε να τη συλλάβουν για ανάκριση. 
Όταν την είδε μπροστά του, θαύμασε την ομορφιά της και προσπάθησε να την πείσει με κάθε τρόπο να αρνηθεί το Χριστό και να γίνει σύζυγος του. Μάταια, όμως. 
      Η Αγία Μαρίνα σε κάθε προσπάθεια του Ολυμβρίου αντέτασσε τη φράση: «Είμαι χριστιανή». Τότε ο σκληρός έπαρχος διέταξε να την ξαπλώσουν στη γη, και την καταξέσχισε άσπλαχνα με ραβδιά τόσο, ώστε η γη έγινε κόκκινη από το αίμα που έτρεξε. Έπειτα, ενώ αιμορραγούσε, την κρέμασε για πολλή ώρα και μετά τη φυλάκισε. 
         Μέσα στην φυλακή μάλιστα συνέβη το εξής: 
ο διάβολος μεταμορφωμένος σε άγριο δράκοντα, προσπάθησε να κάνει την αγία να φοβηθεί. Αυτή όμως προσευχήθηκε στον Θεό και αμέσως ο δράκοντας άλλαξε μορφή και έγινε ένας μαύρος σκύλος και τότε η αγία άρπαξε ένα σφυρί και χτυπώντας τον στο κεφάλι και την ράχη τον ταπείνωσε.
       Όταν για δεύτερη φορά την εξέτασε και διαπίστωσε ότι η
Ο προσκυνηματικός Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνας
στην Ρεντίνα της Θεσσαλονίκης, όπου στην εορτή της τελείται
Μεγάλη Πανήγυρις και προσέρχεται πλήθος πιστών
στην χάρη της
 πίστη της Αγίας Μαρίνας ήταν αμετακίνητη στο Χριστό, την έκαψε με αναμμένες λαμπάδες. Αλλά οι πληγές της με θαύμα έκλεισαν, και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα πολλοί παρευρισκόμενοι να γίνουν χριστιανοί. Μπροστά σ' αύτόν τον κίνδυνο ο έπαρχος τελικά αποκεφάλισε τη Μαρίνα, που έτσι πήρε το άφθαρτο στεφάνι της αιώνιας δόξας.
Απότμημα της δεξιάς χειρός της Αγίας Μαρίνας στον ομώνυμο
Ιερό Ναό της στην Θεσσαλονίκη.
        Tα άγια λείψανα της φυλάγονταν στην Κωνσταντινούπολη μέχρι την πρώτη άλωση της από τους Λατίνους, το 1204 μ.Χ., ενώ σύμφωνα με άλλες πηγές βρίσκονταν μέχρι το 908 μ.Χ. στην Αντιόχεια και στην συνέχεια μεταφέρθηκαν στην Ιταλία. Σήμερα, τα άγια λείψανα της Αγίας Μαρίνας, φυλάγονται στην Αθήνα, σε ναό που φέρει το όνομα της ενώ η χείρα της έχει μεταφερθεί στη Μονή Βατοπεδίου στο Άγιο Όρος, αλλά ιερά Λείψανα της Αγίας Μαρίνας υπάρχουν και στην Άνδρο στο μοναστήρι της, αλλά και στον ομώνυμο Ιερό Ναό της στην Θεσσαλονίκη, στις Σέρρες, στην Μονή Ιβήρων του Αγίου Όρους, αλλά και αλλού σε όλον τον κόσμο.
Αποτέλεσμα εικόνας για σχεδια εκκλησιαστικά
Διαβάστε εδώ τον Παρακλητικό Κανόνα της Αγίας Μαρίνας.
Διαβάστε εδώ για ένα σύγχρονο θαύμα της Αγίας Μαρίνας.
Διαβάστε εδώ την ιστορία της Μονής Αγίας Μαρίνας Άνδρου.
Διαβάστε εδώ για την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην Ρεντίνα της Θεσσαλονίκης.

Αποτέλεσμα εικόνας για σχεδια εκκλησιαστικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου