40ΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΘΩΜΑ ΜΙΚΡΑΓΙΑΝΝΑΝΙΤΗ.

Σαράντα ημέρες 
από την κοίμηση του Γέροντος των Θωμάδων.
      Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016, ημέρα που η Εκκλησία μας εορτάζει την μνήμη του Αποστόλου Θωμά και συμπληρώνοντας με το παλαιό ημερολόγιο σαράντα ημέρες από την κοίμηση του μακαριστού Γέροντος Θωμά της Συνοδείας των Θωμάδων, στην Έρημο του Αγίου Όρους, η Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, στους Ανθόκηπους της Νέας Ευκαρπίας, τέλεσε μεγαλόπρεπα την Θεία Λειτουργία του εορταζομένου Αγίου και στο τέλος 
της, σύμφωνα με το τυπικό της Εκκλησίας μας, ετελέστη και το 40ήμερο Μνημόσυνο του μακαριστού Γέροντος, μέσα στην προσωρινή κατακόμβη μας, όπου τελούνται όλες οι Ακολουθίες μας μέχρι της αποπερατώσεως των εργασιών του υπέργειου και περίλαμπρου Ναού μας που οσονούπω ολοκληρώνονται και, πρώτα ο Θεός, σύντομα θα γίνουν τα Θυρανοίξια και ίσως τα Εγκαίνια του.
      Πρωτόπαπας της Θείας Λειτουργίας ήταν ο π. Παύλος Ιωσηφίδης, γνώριμος και φίλος πια της Ενορίας μας, καλλικέλαδος δάσκαλος της βυζαντινής μουσικής και Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μητροπόλεως μας, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, αλλά και μέλος της Αδελφότητος των Θωμάδων, συνεχιστής της παραδόσεως των μεγάλων ιεροψαλτών του Αγίου Όρους, συμμετέχοντας στα Πανηγύρια και στις μεγάλες εορτές, ψάλλοντας στο Περιβόλι της Παναγιάς, όπως και ο μακαριστός Γέροντας Θωμάς. 
       Ο π. Χρυσόστομος Τελίδης συμμετείχε στο 
εορταστικό Συλλείτουργο, ενώ το αναλόγιο μας κόσμησε για ακόμα μια φορά ο κος Ζαχαρίου Στυλιανός, πρωτοψάλτης του Αγίου Φωτίου της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, φίλος μας και προσκυνητής πάντα στην φτωχική εκκλησιά μας και των Αγίων μας, της Αγίας Άννας μας και του Αγίου Ιωακείμ που ιδιαιτέρως ευλαβείτε, με μεγάλη ομάδα ιεροψαλτών μαθητών του που με χαρά ήρθαν στο Μνημόσυνο του Γέροντος Θωμά και απέδωσαν τους ύμνους της εορτής, μαζί με τον δικό μας Ευάγγελο Δούδη, αλλά και τον έτερο π. Χρυσόστομο Κοτσίδη, συνεφημέριο στον Ναό μας. 
       Ο π. Παύλος εμφανώς συγκινημένος, μετά την τέλεση του Μνημοσύνου και του διαβάσματος του κολλύβου, που περίτεχνα φιλοτέχνησαν οι κυρίες της διακονίας του Ναού, μας μίλησε για την καλογερική ζωή του πλάι στον μακαριστό Γέροντα Θωμά και τα παλαιά χρόνια τους εγκαταβιώνοντας στην Έρημο του Αγίου Όρους μαζί με τους Γεροντάδες τους, αλλά και για τον μακαριστό Γέροντα Κυπριανό που και αυτός εκοιμήθη πριν από μερικά χρόνια και πως χαράχθηκαν όλες αυτές οι μνήμες την βιοτή του μέχρι τις μέρες μας, διακονώντας στην Ιερά Μητρόπολη μας.
       Ο π. Χρυσόστομος, κατά την ώρα που ο π. Παύλος μοίραζε το αντίδωρο, μοιράστηκε και αυτός με τον κόσμο  κάποιες από τις εμπειρίες του με τον Γέροντα Θωμά και στο τέλος, όπως και ο παπαθωμάς πάντοτε έκανε στους φιλοξενούμενους του, προέτρεψε όλο το εκκλησίασμα να περάσει στο φιλόξενο Αρχονταρίκι της κατακόμβης του Ναού μας και στην πλούσια Τράπεζα που είχε ετοιμαστεί από τις κυρίες της διακονίας του Ναού, για έναν καφέ και χειροποίητες πίτες και άλλα κεράσματα και αναψυκτικά.
       Ο Θεός τον ήθελε κοντά του νωρίς, για να ψάλλει μέσα στον Παράδεισο εσαεί την Δόξα και το Μεγαλείου Του με την μοναδική φωνή του και το βυζαντινό αγιορείτικο ψαλτικό ύφος του που μεταλαμπαδεύτηκε σε μια γενιά από νέους ιεροψάλτες που τον έχουν ως πρώτυπο. Εμείς "εγωϊστικά" τον θέλαμε βέβαια μαζί μας, δίπλα μας και πράγματι θα τα καταφέρουμε κοντά μας πάντα να τον έχουμε όσο θα θυμόμαστε την μορφή και τα λόγια του, την φωνή και την αγάπη του, και στην προσευχή μας πάντα θα τον συμπεριλαμβάνουμε και θα τελούμε τα τρισάγια και τα μνημόσυνα του, ένα πιάτο κόλλυβο απέναντι στην επιμονή του πάντα να μας βλέπει χορτάτους και ευχαριστημένους.
        Σήμερα ο παπαθωμάς ήταν μαζί μας, εδώ στην φτωχική εκκλησιά μας και την προσωρινή κατακόμβη της, και χαίρονταν με τον Στέλιο που τόσο όμορφα μας έψαλλε μαζί με τον χορό των ιεροψαλτών μαθητών του, και αναπαύτηκε η ψυχή του με τον π. Παύλο που προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία αλλά και με τον κόσμο που ευλαβικά συμμετείχαν στην χαρά της γιορτής του Αγίου του, Αποστόλου Θωμά, αλλά και στο Μνημόσυνο του για τις σαράντα ημέρες από την κοίμηση του.
Του αδελφού ημών Θωμά ιερομονάχου, 
γέροντος και συλλειτουργού ημών γενομένου...
...αιωνία η μνήμη!!! 
TAG