Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

ΚΥΡΙΑΚΗ ιη΄ (ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ) "Η θεραπεία του δαιμονιζομένου των Γαδαρηνών" (Λουκ. η΄27-39)

                                                  «Ὁ δὲ εἶπε· Λεγεών»
     Ο Κύριος μν ησος Χριστός, γαπητοί μου χριστιανοί, φίλοι διαδικτυακοί μέσω της ιστοσελίδας του Ναού μας, ή προσωπικοί φίλοι και γνώριμοι μέσα από τις επισκέψεις σας στην μικρή εκκλησιά μας, π τν ρα πο γκατέλειψε τν φάνεια καὶ βγκε σ δημοσία δρση, δν μεινε σ᾿ να μέρος. Πήγαινε πὸ χωρι σ χωριό, 
ππόλη σὲ πόλη και ππαρχία σὲ παρχία διδάσκοντας ένα νέο τρόπο ζωής και συμπληρώνοντας τον Μωσαϊκό νόμο που έμοιαζε φτωχός πια μετά την έλευση Του.
   πισκεπτόμενος λοιπν κάθε μέρος τς Παλαιστίνης φτασε κάποτε, πως λέει τὸ Εαγγέλιο της Κυριακής 23ης Οκτωβρίου 2016, κα στ χώρα τν Γαδαρηνν, μια περιοχ που ταν νατολικά στν χθη τς περίφημης λίμνης τς Τιβεριάδος. Κατοικετο δ η περιοχή αυτή π γροίκους ουδαίους, πο δν εχαν ούτε ερὸ ούτε σιο, λλ  νος τους ταν διαρκς στν λη, κατ τ σύνθημα τν λιστν «Φάγωμεν κα πίωμεν, αριον γρ ποθνσκομεν» (σ. 22,13· Α΄ Κορ. 15,32).
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ΛΟΥΚΑ Λουκ. η' 26-39  ταν δε πολ φιλάργυροι και μόνο τους μέλημα ήταν η ύλη κα το χρμα. Ἡ φιλοχρηματία τους φτανε δε μέχρι το σημείου στε, ν  μωσαϊκς νόμος παγορεύε τ χοιριν κρέας, ατο  τν είχαν καταπατήσει και βοσκαν κοπάδια με χοίρους και μάλιστα εμπορεύονταν τ κρέας τους για ν κερδίζουν πουλώντας το κριβά σε κάποιους που επίσης παράνομα το αγόραζαν και το κατανάλωναν για φαγητό. Ένα είδος μαύρης αγοράς της εποχής εκείνης δηλαδή. Μέχρι και σήμερα ο βραοι έχουν μείνει πιστο σ᾿ ατό, καθς πίσης κα ο μωαμεθανοί, διότι κα τ Κοράνιο παγορεύει τ χοιριν κρέας.
   λλ  καταπάτησις τοῦ νόμου το Θεο δν μένει χωρς συνέπειες. ποιος ναιδς καὶ κατ σύστημα καταφρονε τς θεες ντολές, χάνει τν προστασία τοΘεο κα θὰ βρεθεί κτεθειμένος στν κακία τν δαιμόνων. Τ πάθη διώχνουν π τν ψυχ τ Θεὸ κα φέρνουν τος δαίμονες, ποὺ δν ργον ν κάνουν κατοχή. Ατ  κατάστασις πικρατοσε στ χώρα κείνη.
   Δεγμα καὶ  ντιπροσωπευτικς τύπος τν Γαδαρηνν ταν νας νθρωπος, πο ερίσκετο σ μιὰ ξαλλο κατάσταση. Τ μάτι του ταν βλοσυρό· τ λεξιλόγιό του ταν κάθαρτο· νδυμασία δν φοροσε, λλ σχιζε τ ροχα του κα περπατοσε γυμνός· τν ύχτα δν πήγαινε στ σπίτι του ν κοιμηθείλλ κοιμόταν στ μνήματα· τν πιάνανε, τν δένανε μ λυσίδες, κι ατς εχε τέτοια περφυσικ δύναμη, στε σπαζε λες τς λυσίδες· ταν  φόβος κα τρόμος λων τν νθρώπων τς περιοχς κείνης. Ατς λοιπν ταν  δαιμονιζόμενος το σημερινο εαγγελίου.
   Ατς μως, πο τν τρεμε λος  κόσμος, τρέμει τώρα  ίδιος γιατί βρίσκεται νώπιον το Χριστο μας, πο εναι  νικητς κα θριαμβευτς τν δαιμόνων, κα τρέμει πως τρέμουν από τον αέρα τ φύλλα μέσα στ δάσος, τρέμει και οδύρεται όπως το ψάρι έξω από το νερό. Κα λέει αναγνωρίζοντας τον Θεό μπροστά του «ησο, υἱὲ το Θεο το ψίστου», γιατί ρθες δ σ᾿ μς, τί θέλεις;  Χριστς τν ρωτ· Ποιό εναι τ νομά σου; Κ᾿ κενος παντ·«Λεγεών» (Λουκ. 8,28-30).
Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ   Τί θ π «λεγεών»; Εναι λέξις  ποία σημαίνει να στρατιωτικ σμα το ωμαϊκοῦ στρατο· διότι τν ποχ κείνη βασίλευε, κυριαρχοσε σ λο τν κόσμο κα στν Παλαιστίνη   ἡ   ωμαϊκατοκρατορία. Λεγεν λοιπν σημαίνει μεγάλη στρατιωτικ μονάδα,,τι εναι σήμερα  μεραρχία. ταν μιδύναμις 6.000 νδρν. Δηλαδ 6.000 δαιμόνια «βοσκούσανε» μέσα στν καρδιά του και κατέτρωγαν την ψυχή του ανθρώπου αυτού.
   Δαιμόνια και δαιμονισμένοι, θ πεί κάποιος, στην σημερινή εποχή,  στν αἰῶνα, πο οι άνθρωποι πηγαινοέρχονται στο διάστημα και που η επιστήμη έχει κάνει τεράστια άλματα; Και που είναι γιατί δεν τα βλέπουμε; Τι μπορεί να μας κάνουν; Πως μας επηρεάζουν στην καθημερινότητα μας; Εναι πολλο αδελφοί μου πο δν πιστεύουν στ δαιμόνια. ν τούτοις εναι μύριες οἱ ποδείξεις τι πάρχουν δαίμονες και πως το δαιμονικ στοιχεο, τυραννε τν νθρωπότητα και τν κόσμο λόκληρο.
   Αρχικά ρίξτε μι ματι μέσα σας, παρατηρήστε για λίγο τν αυτό σας  και αν εστε τίμιοι καὶ  ελικρινες, ἐὰν χετε τ «γνθι σαυτόν», να μυριοστ αν έχετε π τν ατογνωσία πο δίδασκε  Σωκράτης, θα δείτε και θ διαπιστώσετε μέσα στ πνευματικ τοτο σύμπαν πο κλείνετε μέσα σας, τις νέργειες το πονηροῦ πνεύματος και την ύπαρξη των διαμόνων.
      Από την καθημερινότητα μας καταλαβαίνουμε πως δύο είναι τα σύμπαντα στα οποία ζούμε. Τ να εναι τ λικ, που είναι μικρό, πεπερασμένο και ορατό, και είναι αυτό πο μς περιβάλλει, ενώ τ λλο εναι τ αόρατο, το πνευματικαυτό πο νοίγεται μέσα μας και είναι ατέρμονο. Αυτός ο πνευματικός κόσμος, δεν είναι μόνο μεγάλος, δεν είναι απλά πέραντος και μυστηριδης, και φυσικά δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον αυτό μας.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ  ν λοιπν ίξετε να βλέμμα στν αυτό σας, ἐὰν ξετάσετε τς λέξεις σας, τς φράσεις σας, τς νέργειές σας, τ βάθη τς καρδις σας, θ δείτε κε μέσα μιὰ λεγενα δαιμόνων. Ὁ νθρωπος το 21ου αἰῶνος πειράζεται π λεγενα δαιμονίων. Ποιά δαιμόνια νεργον μέσα του; Θέλετε ν τ ριθμήσουμε, ή τουλάχιστον να αναφέρουμε μερικά αντιπροσωπευτικά από αυτά; να π τ σχυρότερα δαιμόνια εναι τὸ δαιμόνιο τς φιλαργυρίας· εναι ατ πο κανε τν ούδα ν πουλήσει τὸ Διδάσκαλό του ντ τριάκοντα ργυρίων. λλο δαιμόνιο εναι αυτό τς κενοδοξίας, πο θε τν νθρωπο ν πιζητεί λο κα ψηλότερα ξιώματα. λλο δαιμόνιο εναι τς σαρκολατρείας, τς πορνείας, τς μοιχείαςλλο δαιμόνιο εναι τς περιεργείαςλλα δαιμόνια εναι τν λλων κακιν κα παθν ποὺ ταλαιπωρον τν ψυχή μας και όλη την νθρωπότητα και ο κατάλογος αυτός είναι ατελείωτος.
Αποτέλεσμα εικόνας για οι δαιμονισμένοι ντοστογιέφσκι   νας διάσημος συγγραφεύς,  Ῥῶσος Ντοστογιέφσκυ, πρ κατ τν, προέβλεψε τ μέλλον τς νθρωπότητος. Κάθισε κα γραψε να βιβλίο το οποίο λέγεται «Ο δαιμονισμένοι». Εναι μι ψυχογραφία μ βαθεις παραρητήσεις, ληθιν ψυχολογία το βάθους. ρεύνησε τν νθρωπο κα προέβλεψε, πρν π κατ χρόνια, καὶ επε, αναφερόμενος στο βιβλίο του για την ωσία βέβαια, αλλά εμείς μπορούμε να το επεκτείνουμε, πως μετ π λίγο θ γίνεις λεγεών… Κα γινε λεγεν τελικά   ανθρωπότητα.  προφητεία βγκε αληθινή, γιατί λεγεν δαιμονίων, θεΐας κα λλων παθν, κυριάρχησε στον κόσμο μας.
    Κα μ νομίζετε τι μες οι Έλληνες, πμε πίσω. Η Ελλάδα μας, η ελληνορθόδοξη πατρίδα μας που τόσο καμαρώνουμε ακολούθησε και συνεχίζει να ακολουθεί αυτήν την παγκοσμιοποιημένη συνταγή και να τι κατάφερε. Η νέα τάξη που επιχειρείτε να εισβάλει αυτήν την στιγμή που αναφερόμαστε στην χώρα μας είναι εμφανής. Μέσα από την προσχηματική οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τον Έλλληνα πολίτη, Λεγενες δαιμονίων έχουν εισχωρήσει στην καθημερινότητα μας και συνυπάρχουν τώρα μέσα σ μι χώρα γίων καὶ μαρτύρων, μια χώρα που κρατά ακόμα ψηλά την Ορθοδοξία και τα ιδανικά της. Λεγεώνες όμως μάχονται με απίστευτη ωμότητα των ιδανικών μας, των συμβόλων και των αξιών μας, της πίστης, της ιστορίας και της παιδείας που έχουμε από τους γονιούς μας, αλλά και της ίδιας της πατρίδας μας. Τώρα που ν πς, βρίσκεις λεγενα. Στο σπίτι σου, στην δουλειά σου, στον δρόμο, στην αγορά, στο λεωφορείο, στα σχολειά των παιδιών μας, στις δημόσιες υπηρεσίες, στην κρατική μηχανή, στα νοσοκομεία... παντού!!!     
Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ Μερικο ριθμο τ ποδεικνύουν. λλοτε διαζύγιο δν βγαινε στν λλάδα, αλλά μόνο ο θάνατος χώριζε τὸ νδρόγυνο. Τώρα χιλιάδες τ διαζύγια. Και μόνο αυτό; Λεγεών τα φαινόμενα τς κλοπς, των βιασμών, των εγκλημάτων, της εξαπάτησης,  Λεγεών η μάστιγα των ναρκωτικών, Λεγεών είναι ο αριθμός των δαιμόνων που περιστοιχίζει όλη μας την βιοτή, ενώ ο θάνατος μας περιστοιχίζει για ασήμαντους λόγους μέσα και έξω από τα σπίτια μας για λίγα ευρώ ή πράγματα αξίας που μπορεί να έχουμε στην κατοχή μας.
     ν κοιτάξουμε μέσα στν αυτό μας, λεγεών και εκεί. ν ξετάσουμε τν κοινωνία μας, λεγεών, επίσης. ναρίθμητα δαιμόνια, πως τ περιγράφει  Ντοστογιέφσκυ, τ ποα ασθάνεται  νθρωπος ν τν νοχλον μέσ’ στν καρδιά του. Τί πρέπει ν κάνουμε; ν᾿ πελπισθομε; χι. πάρχει  νικητς τν δαιμόνων. Κα ὁ νικητς τν δαιμόνων εναι νας. Εναι  Κύριος μν ησος Χριστός. κενος ρθε ν συντρίψει τ κράτος το διαβόλου. Κα χει τὴν δύναμη ν συντρίβει τς φάλαγγες τν δαιμόνων μέσω της Εκκλησίας Του.
   Μόνο να μην τον διώξουμε όπως έκαναν οι Γαδαρηνοί του Ευαγγελίου μας, επειδή τους ξεβόλεψε από την αμαρτωλή ζωή τους, αλλά να τον καλοδεχθούμε, να τον αφήσουμε να αγγίξει τις ψυχές μας και να αρματωθούμε με τα "όπλα" Του για να νικήσουμε την Λεγεώνα των δαιμόνων που μας περιβάλλει.  Να καταταγούμε στον ειρηνικό στρατό Του και μ τα εφόδια που θα παίρνουμε κάθε Κυριακή ή κάθε καθημερινή ημέρα, εδώ μέσα στους Ιερούς Ναούς μας, τον Τίμιο Σταυρό, τα Μυστήρια της Εκκλησίας Του, το Βάπτισμα και το Χρίσμα στην αρχή της ζωής μας, την Θεία Ευχαριστία δηλαδή την προσευχή που κάνουμε κάθε φορά που προσερχόμαστε στην εκκλησιά της γειτονιάς μας, αλλά και την Θεία Κοινωνία αμέσως μετά, την Εξομολόγηση, τον Γάμο μας  και το άλλο Μυστήριο του Ευχελαίου εδώ στον Ναό μας ή καλώντας τον ιερέα στο σπίτι μας και αν θέλει ο Θεός και το άλλο μεγάλο Μυστήριο της Ιεροσύνης για τους νέους που θα θελήσουν να διακονήσουν την Εκκλησία μας μέσα από την Ωραία Πύλη, αλλά και άλλα "όπλα" δυνατά και ανίκητα όπως η Πίστις μας που με την Ορθοδοξία για οδηγό, η Λεγεώνα του Σατανά θα αναγκαστεί να πέσει στον γκρεμό και θα πνιγεί στην λίμνη της μεγάλης δύναμης μας, γιατί δεν θα μπορεί να πάρει ανάσα όταν ο Χριστός βρεθεί μπροστά της.
Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ   Μην σας ενοχλεί λοιπόν, αγαπητοί μας αναγνώστες και μην σας φοβίζει η αριθμητική υπεροχή της Λεγεώνας των δαιμόνων που σας περιβάλλουν, "ημείς κηρύσσομεν Ιησούν Χριστόν και τούτον Εσταυρωμένον και Αναστάντα", την ώρα που ο Σατανάς το μόνο που κάνει είναι να βαυκαλίζεται και να αυτοδιαφημίζεται.  
Καλή και ευλογημένη Κυριακή
 σε όλους!!! 
Αποτέλεσμα εικόνας για δαίμονες του ντοστογιέφσκι
*παρακάτω ακολουθεί με ένα κλικ στο "Διαβάστε περισσότερο" το Ευαγγέλιο της Κυριακής σε πρωτότυπο αρχαίο κείμενο, αλλά και σε νεοελληνική απόδοση...
Το Ευαγγέλιο 
της Κυριακής Στ΄Λουκά
της 23η Οκτωβρίου 2016
"Η θεραπεία του δαιμονιζομένου των Γαδαρηνών" 
(Λουκ. η΄27-39) 
Πρωτότυπο κείμενο:
Αποτέλεσμα εικόνας για ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤ΄ΛΟΥΚΑ Λουκ. η' 26-39
Τ καιρ κείνλθόντι τ ᾿Ιησο ες τν χώραν τν Γαδαρηνν, πντησεν ατ νρ τιςκ τς πλεως, ς εχε δαιμνια κ χρνων κανν, κα μτιον οκ νεδιδσκετο κα ν οκίᾳ οκμενεν, λλ᾿ ν τος μνμασιν. δν δ τνησον κα νακρξας προσπεσεν ατῷ   καφων μεγλ επε· τ μο κα σοησο, υἱὲτο Θεο το ψστου; δομα σου, μ με βασανσς. Παργγειλε γρ τ πνεματι τκαθρτ ξελθεν π το νθρπου. Πολλος γρ χρνοις συνηρπκει ατν, κα δεσμετο λσεσι κα πδαις φυλασσμενος, κα διαρρσσων τ δεσμλανετο π το δαμονος ες τς ρμους. πηρτησε δ ατν  ᾿Ιησος λγων· τ σο στιν νομα;  δ επε· λεγεν· τι δαιμνια πολλ εσλθεν ες ατν· Κα παρεκλει ατν να μ πιτξ ατος ες τν βυσσον πελθεν.ν δ κε γλη χορων κανν βοσκομνων ν τ ρει· κα παρεκλουν ατννα πιτρψ ατος ες κενους εσελθεν· κα πτρεψεν ατος. ξελθντα δτ δαιμνια π το νθρπου εσλθον ες τος χορους, κα ρμησεν  γλη κατ το κρημνο ες τν λμνην κα πεπνγη. δντες δ ο βσκοντες τγεγενημνον φυγον, κα πγγειλαν ες τν πλιν κα ες τος γρος. ξλθον δ δεν τ γεγονς, κα λθον πρς τν ησον κα ερον καθμενον τννθρωπον, φ᾿ ο τ δαιμνια ξεληλθει, ματισμνον κα σωφρονοντα παρτος πδας το ησο, κα φοβθησαν. πγγειλαν δ ατος ο δντες πςσθη  δαιμονισθες. Κα ρτησαν ατν παν τ πλθος τς περιχρου τν Γαδαρηνν πελθεν π᾿ ατν, τι φβ μεγλ συνεχοντο· ατς δ μβς ες τ πλοον πστρεψεν. δετο δ ατο  νρ, φ᾿ ο ξεληλθει τ δαιμνια, εναι σν ατ· πλυσε δ ατν  ησος λγων· πστρεφε ες τν οκν σου κα διηγο σα ποησ σοι  Θες. Κα πλθε καθ᾿ λην τν πλιν κηρσσωνσα ποησεν ατ  ησος.
********
Απόδοση στη νεοελληνική:

κεῖνο τὸν καιρό, καθὼς ἔφτασε ὁ ᾿Ιησοῦς στὴν περιοχὴ τῶν Γαδαρηνῶν, τον συνάντησε κάποιος άντρας από την πόλη, που είχε μέσα του δαιμόνια από πολύν καιρό. Ρούχο δεν ντυνόταν ούτε έμενε σε σπίτι, αλλά ζούσε στα μνήματα. Όταν είδε τον Ιησού, έβγαλε μια κραυγή, έπεσε στα πόδια του και του είπε με δυνατή φωνή· τί δουλειά έχεις εσύ μ΄ εμένα Ιησού, Υιέ του υψίστου Θεού; Σε παρακαλώ μη με βασανίσεις. Αυτά τα είπε, γιατί ο Ιησούς είχε διατάξει το δαιμονικό πνεύμα να βγει από τον άνθρωπο. Από πολλά χρόνια τον είχε στην εξουσία του, και για να τον συγκρατήσουν τον έδεναν με αλυσίδες και του έβαζαν στα πόδια σιδερένια δεσμά. Εκείνος όμως έσπαζε τα δεσμά, και το δαιμόνιο τον οδηγούσε στις ερημιές. Ο Ιησούς τον ρώτησε· ποιο είναι το όνομά σου; Εκείνος απάντησε· Λεγεών· διότι είχαν μπει μέσα του πολλά δαιμόνια. Τα δαιμόνια, λοιπόν, τον παρακαλούσαν να μην τα διατάξει να πάνε στην άβυσσο. Εκεί κοντά ήταν ένα κοπάδι από πολλούς χοίρους που έβοσκαν στο βουνό, και τα δαιμόνια παρακαλούσαν τον Ιησού να τους επιτρέψει να μπουν στους χοίρους, και τους το επέτρεψε. Βγήκαν, λοιπόν, από τον άνθρωπο και μπήκαν στους χοίρους. Τότε το κοπάδι όρμησε προς τον γκρεμό και πνίγηκε στη λίμνη. Μόλις οι βοσκοί είδαν τι έγινε, έφυγαν και το είπαν στην πόλη και στην ύπαιθρο. Βγήκαν οι άνθρωποι να δουν τι έγινε και ήρθαν κοντά στον Ιησού. Βρήκαν τον άνθρωπο από τον οποίο βγήκαν τα δαιμόνια να κάθεται δίπλα στον Ιησού, να φοράει ρούχα και να φέρεται λογικά, και φοβήθηκαν. Όσοι είχαν δει τι είχε γίνει, τους είπαν για το πώς ο δαιμονισμένος σώθηκε. Τότε όλο το πλήθος από την περιοχή των Γαδάρων παρακαλούσαν τον Ιησού να φύγει από κοντά τους, γιατί τους είχε πιάσει μεγάλος φόβος. Εκείνος μπήκε στο πλοιάριο για να γυρίσει πίσω. Ο άνθρωπος από τον οποίο είχαν βγει τα δαιμόνια τον παρακαλούσε να τον πάρει μαζί του. Ο Ιησούς όμως του είπε να φύγει, με τα παρακάτω λόγια· γύρισε στο σπίτι σου και διηγήσου όσα έκανε σ΄ εσένα ο Θεός. Εκείνος έφυγε διαλαλώντας σ΄ όλη την πόλη όσα έκανε σ΄ αυτόν ο Ιησούς.
Καλή και ευλογημένη Κυριακή
 σε όλους!!! 
Αποτέλεσμα εικόνας για ΣΤ΄ ΛΟΥΚΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου