Η ΤΕΛΕΤΗ ΜΝΗΜΗΣ ΤΗΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΤΩΝ 14 ΠΑΛΙΚΑΡΙΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ.

Αιωνία η μνήμη αυτών!!!
     Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, το πρωί του Σαββάτου 30 Ιουλίου 2016, ο Δήμος Παύλου Μελά και το Τοπικό Συμβούλιο της Νέας Ευκαρπίας, απέδωσαν την οφειλόμενη τιμή στους 14 εκτελεσθέντες πατριώτες της Νέας Ευκαρπίας από τις ισχυρές γερμανικές δυνάμεις, παρουσία τριών βουλευτών του ελληνικού κοινοβουλίου, της Αναπληρώτριας Γενικής Προξένου Γερμανίας, εκπροσώπων του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά, του Τοπικού Συμβουλίου Νέας Ευκαρπίας, των ιερέων των Ενοριών της Νέας Ευκαρπίας, τοπικών πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, της Ελληνικής Αστυνομίας, συγγενών των θυμάτων και πολλών συμπολιτών.
     Η Νέα Ευκαρπία πρωτοστατούσε σε κάθε χτύπημα και σαμποτάζ των κατακτητών μέχρι τη μαύρη μέρα της 31ης Ιουλίου του 1944. Ξημερώματα οι κατακτητές συγκέντρωσαν τους κατοίκους στην πλατεία και ζήτησαν 17 ονόματα πατριωτών. Από αυτούς εντόπισαν τους 14 και αφού τους ανέκριναν χωρίς να καταφέρουν να πληροφορηθούν τα ονόματα των συνεργατών τους, τους οδήγησαν στη θέση που βρίσκεται σήμερα το Μνημείο και τους εκτέλεσαν βυθίζοντας στο πένθος τις οικογένειές τους και όλη την περιοχή.

     Η εκδήλωση ξεκίνησε με την επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου από τους εφημέριους των Ιερών Ναών της Νέας Ευκαρπίας, τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Τελίδη του Ι.Ν. Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, της συνοικίας των Αθοκήπων και τον π. Δημήτριο Βλασάκη και τον π. Μάξιμο Σαμαρά του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου.
     Στο τέλος της επιμνημόσυνης δέησις τον λόγο πήραν αρχικά ο π. Χρυσόστομος Τελίδης, που ζήτησε να μιμηθούμε τους βλαστούς...τα παλικάρια της γειτονιάς μας που "άνθισαν" στο παρελθόν δείχνοντας μας τον δρόμο της ελευθερίας, γιατί τέτοιους ήρωες βγάζει η Νέα Ευκαρπία...ο τόπος μας!!! 
     Κατόπιν τον λόγο πήραν, ο Δήμαρχος μας κος Δεμουρτζίδης Δημήτριος, ο οποίος έθεσε σε όλους τους παρευρισκομένους το ερώτημα, "τι είναι ήρωας;" απαντώντας ο ίδιος με τα λόγια του Ίωνος Δραγούμη, πως «Η λευτεριά καταχτιέται, δε χαρίζεται από άλλους», τον Πανηγυρικό εκφώνισε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κος Χριστοδούλου Μιχαήλ , ενώ στην συνέχεια μίλησαν ο βουλευτής του Σύριζα Α΄Θεσσαλονίκης κος Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, ο επίσης βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ κος Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.
     Ακολούθησε προσκλητήριο νεκρών, κατάθεσις στεφάνων και ενός λεπτού σιγή, ενώ στο τέλος ο Σύλλογος "Μακεδονία" με την χορωδία του μας τραγούδησε Θεοδωράκη και Λοΐζο, για να κλείσει η όμορφη αυτή εκδήλωση με τον Εθνικό Ύμνο και μια λιτή δεξίωση στις σκιές των δέντρων του όμορφου αυτού Μνημείου που στήθηκε με την αγάπη των συγγενών των 14ων παλικαριών μας και την συνδρομή των τοπικών φορέων και κάθε χρόνο, την 31η Ιουλίου, τιμάτε η αποφράδα αυτή επέτειος της εκτελέσεως τους από τους Γερμανούς και τους συνεργάτες τους. 
     Ξεχωριστή παρουσία ήταν στην επετειακή αυτή εκδήλωση, το χαριτωμένο παιδικό και εφηβικό τμήμα του Μικρασιατικού Συλλόγου "Ουσάκ" της Νέας Ευκαρπίας με τα λάβαρα και τις σημαίες τους, καθοδηγούμενο από την δασκάλα τους κα Αγγέλα Μαργέτα, αλλά και τον εκπρόσωπο του και Πρόεδρο κο Βασίλειο Τουμπόγλου, αλλά και η οικογένεια Μίλκογλου, που συγκίνησε καταθέτοντας στεφάνι και αυτή για τους αδικοχαμένους ήρωες συγγενείς της.
     Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, οι ιερείς των Ενοριών της Νέας Ευκαρπίας, οι οποίοι τέλεσαν και την επιμνημόσυνο Δέηση, π. Χρυσόστομος Τελίδης, π. Δημήτριος Βλασάκης και π. Μάξιμος Σαμαράς, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης, η Αναπληρώτρια Γενική Πρόξενος της Γερμανίας Anita Englert – Zerbin, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, της Ένωσης Κεντρώων Α΄ Θεσσαλονίκης Ιωάννης Σαρίδης, ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς και πρώην Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μανώλης Λαμψίδης. 
      Από τον Δήμο μας παρόντες ήταν και οι Αντιδήμαρχοι Παιδείας και Πολιτισμού Μιχάλης Χριστοδούλου, Τεχνικών Υπηρεσιών Κώστας Πάντσης, Καθαριότητας Δημήτρης Αθάνατος, Περιβάλλοντος Σάκης Λαζαρίδης, ο εντεταλμένος στη Δημοτική Αστυνομία Κώστας Στούπας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Αθανάσιος Κίκης, ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος του Συλλόγου Βλάχων Ευκαρπίας "Το ΄Αγιο Πνεύμα" μαζί με τον πρόεδρο του κο Σαμαρίνα  Αστέριο, ο Δημήτρης Δεληγιάννης, ο Γεώργιος Λίλτσης, ο Τάσος Σταμπουλής, μέλη του Τοπικού Συμβουλίου Ευκαρπίας και ο Πρόεδρος Γιώργος Ασλανίδης, ο Πρόεδρος της Νίκης Ευκαρπίας Γρηγόρης Τσινός, μέλη των Διοικήσεων των πολιτιστικών συλλόγων της Νέας Ευκαρπίας και οι ιδιοκτήτες των Επίπλων Μαρμαρίδη Παναγιώτης και Γιάννης Μαρμαρίδης.
Ενωμένοι όλοι μαζί 
τιμήσαμε τους τοπικούς μας ήρωες!!!
TAG