ΑΓΡΥΠΝΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ

Τουλάχιστον μια φορά τον μήνα...

     ...τελείτε στον ναό μας,το "σπίτι" των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης,το "πατρικό σπίτι" της Παναγίας κόρης τους,η όμορφη και κατανυκτική Ακολουθία της Αγρυπνίας.
    Για τον μήνα Νοέμβριο η Αγρυπνία μας ήταν αφιερωμένη στον Άγιο Ανδρέα τον πρωτόκλητο Απόστολο του Χριστού μας.
    Στις 9 το βράδυ σήμαναν οι καμπάνες του ναού μας καλώντας τους πιστούς να αφήσουν τις επίγειες  ασχολίες τους και να ασχοληθούν, έστω και για λίγο, με τις επουράνιες, να αφουγκραστούν την ψυχή τους, να την ακούσουν επιτέλους που τους ζητά εναγωνίως τροφή θεϊκή για να χορτάσουν και το νερό που πρόσφερε ο Χριστός στην Σαμαρείτιδα για να ξεδιψάσουν, αυτό που πίνοντας το δεν θα ξαναδιψάσεις ποτέ.
    Η Ακολουθία άρχισε με τον Μικρό Απόδειπνο, ακολούθησε ο Μεγάλος Εσπερινός του εορταζόμενου Αγίου Ανδρέα, έγινε η Λιτή με την Αρτοκλασία των εορταζόμενων και στην συνέχεια ξεκίνησε ο Όρθρος με τον Εξάψαλμο.
    Γύρω στις 11.30 το βράδυ, στους Αίνους, βγήκε ο ιερέας από την Ωραία Πύλη και κάλεσε τους πιστούς να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου Ανδρέα που ήταν στο κέντρο του Ναού και τους έχρισε με το αγιασμένο έλαιο του, "εις ίασιν ψυχής τε και σώματος" και αμέσως μετά την Δοξολογία, με το "Ευλογημένη η Βασιλεία..." άρχισε η Θεία Λειτουργία.
    Το λιγοστό φως από τις λαμπάδες και τα κανδήλια του ναού, η γλυκιά ψαλμωδία που μεταφέρετε από τους καλλικέλαδους ψάλτες μας φθάνοντας στα αυτιά μας σαν χάδι, οι ιερείς που μας καλούν σε δοξολογία του Θεού, προσευχή και μετάνοια, το προχωρημένο της ώρας, ο κόπος της Αγρυπνίας, η παρουσία του Αγίου Ανδρέα μέσα από τις προσευχές μας και η ευλογία του αντίδωρο στην αγάπη μας, που τον τιμούμε ψάλλοντας τα "γράμματα" της Ακολουθίας του,όπως εδώ και τόσα χρόνια έχουν καθορίσει οι μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας του Χριστού, δημιουργούν μέσα μας μια ζεστή φωλιά για να βολέψουμε την ψυχή μας που τυραννιέται,  γεννούν τον σπόρο που πέφτοντας στην γη θα βλαστήσει και θα μας κάνει να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι και τέλος μικραίνουν την απόσταση που μας χωρίζει από τον Θεό και δημιουργό μας και τους αμέτρητους Αγίους του.
    Το "Δι' ευχών" με ανακούφιση ήχησε στα αυτιά μας, αφού κουρασμένοι πια, κοιτούσαμε τα ρολόγια μας που έδειχναν περασμένες μια  και αφού πρωτύτερα οι ιερείς μας διάβασαν το μισό Ευχολόγιο, την ευχή για το κόλλυβο του Αγίου Ανδρέα, που πάντα ετοιμάζουν επιμελώς οι κυρίες μας, Τρισάγιο για κάποιους εκλιπόντες Ενορίτες μας, και τέλος τον Μικρό Αγιασμό του μηνός Δεκεμβρίου μια και η μέρα που ξημερώνει είναι η τελευταία του μήνα.
    Ο καινούργιος ιερέας μας, π. Χρυσόστομος και αυτός, μοίρασε το αντίδωρο, ενώ ο άλλος π. Χρυσόστομος, ο ιερομόναχος, κρατώντας τον Τίμιο Σταυρό μας ράντισε με τον Αγιασμό, ευχόμενος καλό και ευλογημένο μήνα.
    Στο αρχονταρίκι του ναού μας θα τελείωνε η ολονυκτία μας αυτή με τσάι, νηστίσιμα εδέσματα και πολύ-πολύ αγάπη από τις κυρίες που διακονούν χρόνια τώρα τους Αγίους προστάτες μας τον Θεοπροπάτορα Ιωακείμ και την Θεοπρομήτορα Άννα.
    Αποχαιρετιστήκαμε με την υπόσχεση από όλους τους παρευρισκόμενους, πως θα ξανανταμώσουμε και στην επόμενη Αγρυπνία μας, που θα γίνει την Παρασκευή 21η Δεκεμβρίου το βράδυ, προς τιμήν της Αγίας Αναστασίας την Φαρμακολύτριας, αλλά και για να γιορτάσουμε την επέτειο της εις πρεσβύτερον χειροτονίας του π. Χρυσοστόμου Τελίδη, που σαν εκείνη την ημέρα πριν από έξι χρόνια, πήρε την ευλογία του Θεού και με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος, μέσω του Επισκόπου του, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.Βαρνάβα ξεκίνησε την νέα του ζωή τελώντας τις Ακολουθίες και τα Μυστήρια της Εκκλησίας μας.

   Παρακάτω αναρτήσαμε για εσάς που δεν ήσασταν στην Αγρυπνία μας, μερικές φωτογραφίες για να σας κάνουμε μετόχους της έντονης λατρευτικής ζωής της Ενορίας μας.


Στο ιερό μας όλα είναι έτοιμα για να αρχίσει η Αγρυπνία.
Το μοναδικό παπαδάκι στην σημερινή Αγρυπνία μας,
ο μικρός Παναγιώτης...
...μια και αύριο όλα τα παιδιά έχουν σχολείο.
Θυμιάζει ο π.Χρυσόστομος πριν τον Εσπερινό.
"Σοφία ορθοί"
Αρτοκλασία για τον εορτάζοντα Ανδρέα...
...και τέλος η Τράπεζα πριν το "καλημέρα"
Βοήθεια μας ο Άγιος Ανδρέας!!!
TAG