ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ

Μονοκκλησιά στον Αι Γιώργη της Ευκαρπίας,
για την γιορτή του.

         Παράδοση είναι πια να είναι κλειστές και να μην λειτουργεί καμιά από τις εκκλησιές της Ευκαρπίας, παρά μόνο ο καθεδρικός ναός μας,ο Άγιος Γεώργιος, για να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε έτσι τον Άγιο μας όπως του πρέπει.
          Το απόγευμα της Κυριακής  σήμαναν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Άι Γιώργη για να καλέσουν τον κόσμο στην λιτανεία της Ιεράς Εικόνας και του Αγίου Λειψάνου του.
         Μπροστά τρεις καβαλάρηδες με τα άλογα τους,μετά τα παπαδάκια με τα εξαπτέρυγα στα χέρια,η εικόνα του Αγίου όμορφα στολισμένη, να την κουβαλούν νέοι του τόπου μας,ή όσοι αισθάνονται νέοι, εναλλάξ για να πάρουν την ευλογία του Αγίου Γεωργίου,μετά οι ιερείς με το Άγιο Λείψανο του,μέρος από το χέρι του Αγίου,οι ψάλτες του ναού ,οι επίσημοι,οι αρχές του τόπου μας και τέλος οι πιστοί ψάλλοντας το τροπάριο του Αγίου Γεωργίου.
         Γυρίσαμε όλο το "χωριό",έτσι την λένε ακόμα οι παλιοί κάτοικοι την Ευκαρπία και καταλήξαμε ξανά στην εκκλησία για τον πανηγυρικό Εσπερινό και την Αρτοκλασία, όπου γέμισαν τα τραπέζια του ναού από την αγάπη του κόσμου,με τους άρτους,το έλαιον και τον οίνον,προσφορές των εορταζόντων για ευλογία σ΄αυτούς και στα σπιτικά τους.
         Εκπρόσωπος του Δεσπότη μας, πρωτόπαπας της Ακολουθίας και κήρυκας του Θείου Λόγου, ήταν ο π.Ιερόθεος από την Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής των Αμπελοκήπων,που μας μίλησε για την ζωή, το απαράμιλλο θάρρος και την πίστη στον Θεό  του Αγίου Γεωργίου.
        Αμέσως μετά το πέρας της Ακολουθίας,ο π.Ιωάννης Δημητριάδης,προϋστάμενος του ναού,παρότρυνε τον κόσμο να καθίσει στο προαΰλιο της εκκλησίας για να  παρακολουθήσει τις μεγάλες και όμορφες εκδηλώσεις που είχε ετοιμάσει με την συνεργασία όλων των φορέων του τόπου μας,για την παραμονή της πανηγύρεως,με γλέντι, φαγητό και παραδοσιακούς χορούς από τον Μικρασιατικό και τον Βλάχικο Σύλλογο μας και τον Σύλλογο "Μακεδονία"των εργατικών κατοικιών της Ευκαρπίας.
        Ο κόσμος ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Άι Γιώργη,ειδικά φέτος που έπεσε η γιορτή του αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά και η νύχτα ήταν ότι έπρεπε για ένα τόσο όμορφο πανηγύρι.
        Την επόμενη μέρα,Δευτέρα,ανήμερα του Αγίου Γεωργίου έγινε η Θεία Λειτουργία και μεγάλο συλλείτουργο με τον π.Παύλο Ιωσηφίδη που προεξήρχε σ' αυτό και πολλούς ιερείς από τις γύρω Ενορίες.
        Ο κόσμος πολύς, παρότι ήταν εργάσιμη η ημέρα, που ήρθαν στον ναό και  όλοι μαζί συμπροσευχόμενοι τίμησαν τον Άγιο τους όπως του έπρεπε.
        Ο π.Παύλος, απεσταλμένος του Μητροπολίτου μας κ.κ Βαρνάβα,μετέφερε την ευλογία του Σεβασμιωτάτου,στους πιστούς,κήρυξε τον Θείο Λόγο και τέλος ευχήθηκε σ' όλους,η χάρις του Αγίου Γεωργίου και η προστασία του να είναι μαζί τους και μαζί με τα παιδιά τους.

        Όταν βγήκαμε από την εκκλησία, ο ήλιος έλαμπε και ήταν σαν να αισθανόμασταν την παρουσία του Άι Γεώργη,καβάλα στο λευκό άλογο του, να χαίρεται μαζί μας το πανηγύρι του και την αγάπη του κόσμου της Ευκαρπίας που δεν χάνουν ποτέ ευκαιρία να του την δείχνουν, με την πίστη τους και με το να φτιάχνουν το "σπίτι"του,την εκκλησία του, όλο και πιο όμορφη,όλο και πιο επιβλητική,που δεσπόζει στο κέντρο της παλαιάς Ευκαρπίας,για να προστατεύει και να ευλογεί τους κατοίκους της.
        Όμως τώρα πια ο Άι Γιώργης δεν είναι μόνος του.Λόγω της αύξησης του πληθυσμού, η Ευκαρπία χωρίζεται σε τέσσερις Ενορίες για να καλύπτει τις πνευματικές ανάγκες των ανθρώπων,και να διευκολύνει τους κατοίκους της,που ξεπερνούν πια τις δέκα έξι χιλιάδες και συνέχεια αυξάνουν.
         Στην Ενορία της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, στις εργατικές κατοικίες,στην Ενορία του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ στην Ευξεινούπολη και τελευταία άφησα την Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης στους Ανθόκηπους,την δική μας Ενορία, που φιλοξενούμε και αυτό το μικρό  αφιέρωμα για το πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου,στην ιστοσελίδα μας,φιλοδοξώντας και με αυτήν την προσπάθεια να δείξουμε σ' όλους,την έντονη δραστηριότητα του τόπου μας και την αγάπη των κατοίκων της Ευκαρπίας, στον Θεό και τους Αγίους Του.
        Επόμενα,μικρά πανηγύρια,θα έχουμε στην Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης,την παραμονή της εορτής του Αγίου Παχωμίου,που παρεκκλήσι του δεσπόζει στο πάρκο των Μικρασιατών,στην οδό της Δασκάλας Αθηνάς Τσακίρη,την Κυριακή 6 Μαΐου το απόγευμα,με λιτανεία του Ιερού Λειψάνου του,που θα μας το φέρει ο π.Ιωάννης από τον Άγιο Γεώργιο για προσκύνηση,υπαίθριο Εσπερινό και Αρτοκλασία και επιμνημόσυνη δέηση για τους ιδρυτές της Νέας Ευκαρπίας,τους Μικρασιάτες προγόνους μας,τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης επιγραφής,φόρος τιμής στους ανθρώπους που διωγμένοι βίαια από την πατρίδα τους,έφτασαν εδώ και έφτιαξαν νέα πατρίδα και γαι να τους θυμίζει την παλιά Ευκαρπία στην Μικρά Ασία,την ονόμασαν  Ν Ε Α  Ε Υ Κ Α Ρ Π Ι Α, και τέλος χορευτικές εκδηλώσεις σε συνεργασία της εκκλησίας των Αγίων Θεοπατόρων και του Μικρασιατικού Συλλόγου μας.
       Την Τρίτη δε,στις 8 Μαΐου το απόγευμα,παραμονή της εορτής του Αγίου Χριστοφόρου,στο παρεκκλήσι του στην είσοδο του μεγάλου πάρκου της εκκλησίας μας,θα γίνει Εσπερινός,Αρτοκλασία και στο τέλος Αγιασμός για τα οχήματα,μια και ο Άγιος Χριστόφορος είναι προστάτης των οδηγών.
      Με τον ίδιο Αγιασμό ο ιερέας μας θα ευλογήσει τα αυτοκίνητα που θα είναι έξω από την εκκλησία και την Κυριακή 13 Μαΐου,για να είναι προστάτης και φύλακας ο Άγιος Χριστόφορος σε όσους οδηγούς,τον επικαλούνται στην προσευχή τους όταν ξεκινούν την μέρα τους και βάζουν "μπρος" το αυτοκίνητο τους.
       Η Ενορία των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης μέσω της ιστοσελίδας της στέλνει τα χαιρετίσματα,την αγάπη και τα Χρόνια Πολλά σε όλους τους Γιώργηδες και τις Γεωργίες ενώ ιδιαίτερα την αγάπη μας και τις εγκάρδιες ευχές μας για ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ, στέλνουμε στον μικρό Γιωργάκη που ζει με την οικογένεια του,τον Δημήτρη και την Ράνια,στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας όπου και παρακολουθούν το σάιντ μας και ενημερώνονται για τα δρώμενα στην γειτονιά μας,όπως και γαι την εξέλιξη των εργασιών ανεγέρσεως του επάνω ναού μας.
       Σας περιμένουμε λοιπόν τον Μαΐο στα πανηγύρια μας,την 6η και την 8η Μαΐου,αλλά και στην Αγρυπνία μας την Παρασκευή 4 Μαΐου που θα κάνουμε για την εορτή της Αγίας μεγαλομάρτυρος Ειρήνης.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, σ' όλον τον κόσμο!!!


Ο Άγιος Γεώργιος αγκαλιάζει όλη την Ευκαρπία και χαίρεται με την χαρά του κόσμου.


Πολύς κόσμος,ιερείς,οι άρχοντες του τόπου μας και από πάνω μας ο Άι Γιώργης να μας καμαρώνει.


Το μικρό χορευτικό του Συλλόγου Βλάχων"Το Άγιο Πνεύμα"

Το μικρό χορευτικό του Μικρασιατικού Συλλόγου μας"Ουσάκ"


Ο Άι Γιώργης τους κάλεσε και αυτοί ήρθαν στο πανηγύρι του.

Ο π.Παύλος προεξήρχε στο ιερατικό Συλλείτουργο


ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!
TAG