Ο ΑΓΙΟΣ ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΙΩΗΛ (19/10)

Ε ί δ η σ ι ς : 

Στην Ενορία μας, των Αγίων Θεοπατόρων Ιωακείμ και Άννης, των Ανθοκήπων της Νέας Ευκαρπίας, τιμώντας ιδιαιτέρως φέτος τον Άγιο και Προφήτη Ιωήλ, θα τελέσει την Ακολουθία της Αγρυπνίας, την Παρασκευή 18η προς Σάββατο 19η Οκτωβρίου 2024, από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12.30 π.μ. η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσα στο όμορφο Παρεκκλήσι μας, του Τιμίου Προδρόμου "Η Σύλληψις του Τιμίου Προδρόμου", το οποίο βρίσκεται εντός του ναού μπαίνοντας στον νάρθηκα αριστερά, και θα ξεκινήσει, όπως πάντα, με το Μικρό Απόδειπνο και τους Χαιρετισμούς της Παναγίας, θα συνεχίσει με τον Εσπερινό της εορτής και την Αρτοκλασία, αργότερα στον Όρθρο και συγκεκριμένα στους Αίνους θα χριστούν όλοι οι συμμετέχοντες με το ευλογημένο έλαιο της κανδήλας της Εικόνος του εορταζομένου Αγίου, και κατόπιν θα ακολουθήσει η Θεία Λειτουργία έως και λίγο μετά τα μεσάνυχτα. 

Για 1η φορά και σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό, θα τεθεί σε προσκύνηση καθ' όλην την διάρκεια της Αγρυπνίας μας, απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, 

που θησαυρίζεται στην Ενορία μας, προς ευλογία των "αγρυπνούντων" και "επαγρυπνούντων" που θα είναι μαζί μας στην Αγρυπνία αυτή του Οκτωβρίου του 2024, προς τιμήν του Προφήτη Ιωήλ.

Η καθιερωμένη Αγρυπνία μας για τον επόμενο μήνα, τον Νοέμβριου του 2024, θα τελεσθεί την Παρασκευή 15 προς Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2024, πάλι από τις 8.30 μ.μ. έως τις 12.30 π.μ. προς τιμήν αυτήν την φορά του Αποστόλου και Ευαγγελιστού Ματθαίου.

Σας περιμένουμε στις Αγρυπνίες μας κάθε μήνα !!!


Σχόλιον...

Ευχόμαστε από καρδιάς Έτη Πολλά στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Εδέσσης, Πέλλης & Αλμωπίας, κ.κ. Ιωήλ, για την ονομαστική εορτή του, τον ευχαριστούμε πολύ για το συγγραφικό έργο του, τις Ακολουθίες του συνέγραψε, αλλά και τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις με το μεστό  εκκλησιαστικό του λόγο και το ήθος του, ενώ παραθέτουμε στην αρχή του άρθρου μας αυτό για τον Προφήτη Ιωήλ, και μια σύντομη βιογραφία του, παρμένη από την ιστοσελίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας.... 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ἐδέσσης, Πέλλης καὶ Ἀλμωπίας  κ. Ἰωὴλ (κα­τὰ κό­σμον Πα­να­γι­ώ­της) Φραγ­κά­κος γεν­νή­θη­κε στὴ Νί­και­α τοῦ Πει­ραι­ᾶ τὸ 1949. Ἐ­κεῖ ὁ­λο­κλή­ρω­σε τὶς ἐγ­κύ­κλι­ες σπου­δές του. Ἔ­λα­βε τὸ πτυ­χί­ο τῆς Θε­ο­λο­γι­κῆς Σχο­λῆς τοῦ Πα­νε­πι­στη­μί­ου Ἀ­θη­νῶν τὸ 1972. Ὑ­πῆρ­ξε πνευ­μα­τι­κὸ τέ­κνο τοῦ μα­κα­ρι­στοῦ Ἀρ­χι­μαν­δρί­του Ἐ­πι­φα­νί­ου Θε­ο­δω­ρό­που­λου, ἐ­νῶ κα­τὰ τὴ δι­άρ­κεια τῆς στρα­τι­ω­τι­κῆς του θη­τε­ί­ας συν­δέ­θη­κε πνευ­μα­τι­κὰ μὲ τὸν μα­κα­ρι­στὸ Μη­τρο­πο­λί­τη Ἐ­δέσ­σης κυ­ρὸ Καλ­λί­νι­κο, ὁ ὁ­ποῖ­ος τὸν χει­ρο­τό­νη­σε δι­ά­κο­νο τὸ 1975 καὶ πρε­σβύ­τε­ρο τὸ 1979. Ἀ­πὸ τὸν Ἰ­α­νου­ά­ριο τοῦ ἔ­τους 1976 δι­ο­ρί­στη­κε τα­κτι­κὸς ἱ­ε­ρο­κή­ρυ­κας τῆς Ἱ­ε­ρᾶς Μη­τρο­πό­λε­ως Ἐ­δέσ­σης, Πέλ­λης καὶ Ἀλ­μω­πί­ας καὶ δι­α­κό­νη­σε στοὺς το­μεῖς τῆς ἱ­ε­ρα­πο­στο­λῆς, τῆς κα­τή­χη­σεως καὶ τῆς πνευ­μα­τι­κῆς κα­θο­δηγήσεως τῶν πι­στῶν σὲ ὅ­λη τὴν Μη­τρο­πο­λι­τι­κὴ ἐ­παρ­χί­α. Δι­ε­τέ­λε­σε ἐ­πί­σης δι­ευ­θυν­τὴς τοῦ μα­θη­τι­κοῦ οἰ­κο­τρο­φε­ί­ου καὶ τῶν ἱ­ε­ρα­τι­κῶν σε­μι­να­ρί­ων τῆς Ἱ­ε­ρᾶς Μη­τρο­πό­λε­ως. Ἀ­σχο­λή­θη­κε ἐ­κτε­νῶς μὲ τὴ συγ­γρα­φὴ ἄρ­θρων σὲ ἐ­φη­με­ρί­δες καὶ πε­ρι­ο­δι­κὰ καὶ ἰ­δι­αί­τε­ρα μὲ τὴ συγ­γρα­φὴ ἐκ­κλη­σι­α­στι­κῶν ὑ­μνο­γρα­φι­κῶν καὶ ἁ­γι­ο­λο­γι­κῶν κει­μέ­νων, τὰ ὁ­ποῖ­α ἔ­τυ­χαν τῆς ἐγ­κρί­σε­ως τῆς Ἱ­ε­ρᾶς Συ­νό­δου τῆς Ἐκ­κλη­σί­ας τῆς Ἑλ­λά­δος στὸ σύ­νο­λό τους. Μη­τρο­πο­λί­της Ἐ­δέσ­σης, Πέλ­λης καὶ Ἀλ­μω­πί­ας ἐ­ξε­λέ­γη στὶς 11 Ὀ­κτω­βρί­ου 2002.

ΦΗ­ΜΗ
Ἰ­ω­ὴλ τοῦ Σε­βα­σμι­ω­τά­του καὶ θε­ο­προ­βλή­του Μη­τρο­πο­λί­του τῆς ἁ­γι­ω­τά­της Μη­τρο­πό­λε­ως Ἐ­δέσ­σης, Πέλ­λης καὶ Ἀλ­μω­πί­ας, Ὑ­περ­τί­μου καὶ Ἐ­ξάρ­χου Κεν­τρι­κῆς Μα­κε­δο­νί­ας, ἡμῶν δὲ πα­τρὸς καὶ ποι­με­νάρ­χου, πολ­λὰ τὰ ἔ­τη.

"Ιωήλ, ο προφήτης της Πεντηκοστής."

Αποτέλεσμα εικόνας για προφήτης ιωηλ
      «Ο Γιαχβέ είναι Θεός» σήμαινε το όνομά του, αλλά και ολόκληρη η ζωή του ήταν ταγμένη στην υπηρεσία του ενός αληθινού Θεού.
        Ο Ιωήλ είναι ένας προφήτης από την ευλογημένη χορεία των προφητών της Παλαιάς Διαθήκης, του οποίου το μικρό σε έκταση γραπτό έργο τον κατατάσσει ανάμεσα στους «ελάσσονες» προφήτες. Η αγία μας Εκκλησία προβάλλει την προσωπικότητά του στις 19 Οκτωβρίου, ημέρα εορτής της μνήμης του, όμως η ιστορία δεν κατέγραψε πληροφορίες για το πρόσωπό του. Ωστόσο ο λόγος του, λόγος Θεού, ακριβώς εξαιτίας της ιερής του προέλευσης διασώθηκε και καταχωρίσθηκε ανάμεσα στα προφητικά βιβλία της Αγίας Γραφής.
        Δεν εξαιρείται κι εκείνος από τη βαριά αποστολή των προφητών, να σημάνουν την οργή του Θεού για την αμαρτία του λαού.  «Σαλπίσατε σάλπιγγι εν Σιών, κηρύξατ’ εν όρει αγίω μου, και συγχυθήτωσαν πάντες οι κατοικούντες την γην, διότι πάρεστιν ημέρα Κυρίου, ότι εγγύς…» (Ιλ. Β΄1).
        Ο άγιος του Θεού απεσταλμένος σημαίνει το συναγερμό εμπρός στη θεομηνία, αλλά και με τη νηφαλιότητα τού φωτισμού του Θεού υποδεικνύει τη θεραπεία. Η έμπρακτη μετάνοια είναι αυτή που μπορεί μόνη να διεγείρει το έλεος του Θεού. Ο Ιωήλ αφήνει το στόμα του να λαλήσει στον απόηχο της φωνής του Θεού: 
«Και νυν λέγει Κύριος ο Θεός υμών· επιστράφητε προς με εξ όλης της καρδίας υμών και εν νηστεία και εν κλαυθμώ και εν κοπετώ· και διαρρήξατε τα καρδίας υμών και μη τα ιμάτια υμών και επιστράφητε προς Κύριον τον Θεόν υμών, ότι ελεήμων και οικτίρμων εστί, μακρόθυμος και πολυέλεος και μετανοών επί ταις κακίαις» (Ιλ. β’ 12-13). Αποτέλεσμα εικόνας για προφήτης ιωηλ
Ο λαός υπακούει και οι ιερείς του αναφωνούν προς το Θεό: « Φείσαι, Κύριε, του λαού σου και μη δως την κληρονομίαν σου εις όνειδος του κατάρξαι αυτών έθνη…» (Ιλ. β’ 17). Ο Θεός αποκαλύπτει στον προφήτη του την ευαρέσκειά τοιυ για τη μετάνοια του λαού και ο Ιωήλ διακηρύττει με χαρά την καταλλαγή και την ευλογία: 
«Και εζήλωσε Κύριος την γην αυτού και εφείσατο του λαού αυτού (…) και επιγνώσεσθε ότι εν μέσω του Ισραήλ εγώ ειμί, και εγώ Κύριος ο Θεός υμών, και ουκ έστιν έτι πλην εμού, και ου μη καταισχυνθώσιν έτι ο λαός μου εις τον αιώνα» (Ιλ. β΄ 18,27).
        Ορόσημο στις προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης, που διαπερνούν το βαθύ ποτάμι των αιώνων το μυστικό αυτό χρονοδιάγραμμα της εβδόμης ημέρας στο σχέδιο της θείας οικονομίας, στέκει η ολοκάθαρη προφητεία του Ιωήλ υιού Βαθουήλ, από την προ Χριστού όχθη της Ιστορίας για την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος στη Νέα Σιών της Χάριτος, την Αγία του Χριστού Εκκλησία: 
«Και έσται μετά ταύτα και εκχεώ από του πνεύματός μου επί πάσαν σάρκα, και προφητεύσουσιν οι υιοί υμών και αι θυγατέρες υμών και οι πρεσβύτεροι υμών ενύπνια ενυπνιασθήσονται και οι νεανίσκοι υμών οράσεις όψονται» (Ιλ. γ΄ 1).
        Ο
 Ιωήλ, προφήτης με χριστολογική και εσχατολογική εμβέλεια πνεύματος και λόγου, εντολοδόχος της αγάπης του Θεού για τους κεκλημένους του νέου λαού Του, αποκαλύπτει με ευκρίνεια και τα σημεία που θα προηγηθούν της Δευτέρας Παρουσίας: «Και δώσω τέρατα εν ουρανώ και επί της γης, αίμα και πυρ και ατμίδα καπνού· ο ήλιος μεταστραφήσεται εις σκότος και η σελήνη εις αίμα πριν ελθείν την ημέραν Κυρίου την μεγάλην και επιφανή» (Ιλ. γ’ 3-4).
        Πρόκληση ήταν και θα είναι για την ανθρώπινη λογική η γνώση του μέλλοντος, του εγγύτερου και του απώτερου. Ο τεχνοκράτης και αποστάτης από τη γνώση του Θεού ανθρώπινος νους αγωνιά και ωχριά μπροστά στο αύριο και αποτολμά με θρασύτητα να συμβουλεύεται το σκοτιστή διάβολο, για να διεισδύσει στο σκοτάδι πέραν του τώρα.
        Οι προφήτες, στόματα και όμματα του Θεού, διασπούν ριζοσπαστικά το φράγμα του χρόνου, γιατί απλά και ταπεινά είναι ταγμένοι υπηρέτες του Παντογνώστη Θεού που δημιουργεί, καλλιεργεί, αναπλάθει τον ιστορικό χρόνο και τον αναβιβάζει στο θρόνο της αιωνιότητας.
        Ο άγιος προφήτης Ιωήλ, ένας κι αυτός ανάμεσά τους, βλέποντας το μέλλον λουσμένο στο φως της όγδοης ημέρας, διαβεβαιώνει αβίαστα και αδιαμφισβήτητα τους πιστεύοντας ότι «Κύριος κατασκηνώσει εν Σιών» (Ιλ. δ’ 21)
ΦΙΛΟΘΕΗ Χ.Τ.
...και λίγα ακόμα στοιχεία για τον Προφήτη Ιωήλ...
Ο Προφήτης Ιωήλ είναι ένας από τους δώδεκα μικρούς λεγόμενους προφήτες. Ήταν γιος του Βαθουήλ, από τη φυλή Ρουβήμ (αυτό όμως δεν είναι σαφές, διότι άλλοι τον θέλουν καταγόμενο από την φυλή Γαδ), και προφήτευσε όταν βασιλιάς στη φυλή του Ιούδα ήταν ο Ιωάς (878 - 838 π.Χ). Το προφητικό του βιβλίο, έχει λεχθεί ότι το διακρίνει ύφος ποιητικότατο, περίκομψο, ζωηρό και αποτελεί κόσμημα της εβραϊκής φιλολογίας. 
Οι περισσότεροι όμως ερευνητές συγκλίνουν στην άποψη ότι έζησε μετά τη Βαβυλώνιο Αιχμαλωσία, μεταξύ 500 και 400 π.Χ. κι έδρασε στην Ιουδαία όπου και γεννήθηκε με επίκεντρο την Ιερουσαλήμ.
Είναι συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου της Παλαιάς Διαθήκης, γνωστό από την περιγραφή της τρομερής επιδρομής των ακρίδων στην Ιουδαία, που θεωρήθηκε ως προμήνυμα της ημέρας της κρίσης του ΓιαχβέΚατά πολλών χρόνων παράδοση το σώμα του τάφηκε στην πόλη Gush Halav της Γαλιλαίας (σημερινή Jish, 60 χ.λ.μ βορειοανατολικά της Ναζαρέτ).
Θεωρείται άγιος από την Ορθόδοξη  και Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία,      επειδή κατά τα λεγόμενα της Βίβλου προείδε την εμφάνιση του Αγίου Πνεύματος την ημέρα της  Πεντηκοστής, γι’ αυτό καλείται επίσης "Προφήτης της Πεντηκοστής"Μπορούμε να πούμε ότι το προφητικό βιβλίο του Ιωήλ, αποτελείται από τρία κεφάλαια, που εκεί μέσα προφητεύει την έκχυση των δωρεών του Αγίου Πνεύματος (Πράξ. στ’ 17) στη χριστιανική εκκλησία, καθώς επίσης και τα σημεία, που θα προηγηθούν της δευτέρας παρουσίας του Κυρίου. 
Να τι λέει και περί μετανοίας: «Καὶ νῦν λέγει Κύριος ὁ Θεὸς ὑμῶν ἐπιστράφητε πρός με ἐξ ὅλης τῆς καρδίας ὑμῶν καὶ ἐν νηστείᾳ καὶ ἐν κλαυθμῷ καὶ ἐν κοπετῷ καὶ διαῤῥήξατε τὰς καρδίας ὑμῶν καὶ μὴ τὰ ἱμάτια ὑμῶν καὶ ἐπιστράφητε πρὸς Κύριον τὸν Θεὸν ὑμῶν, ὅτι ἐλεήμων καὶ οἰκτίρμων ἐστι, μακρόθυμος καὶ πολυέλεος» (Ιωήλ, Β’ 12-13). Και τώρα, λέει ο Κύριος και Θεός σας: Επιστρέψτε με μετάνοια σ’ εμένα με όλη σας την καρδιά, με νηστεία και με δάκρυα μετανοίας. Σχίστε τις καρδιές σας από πόνο μετανοίας και συναίσθηση της ενοχής σας, και όχι τα ενδύματά σας. Επιστρέψτε στον Κύριο και Θεό σας, διότι αυτός είναι ελεήμων και οικτίρμων, μακρόθυμος και πολυέλεος. 
Ο προφήτης Ιωήλ απεβίωσε ειρηνικά. 
Να σημειώσουμε εδώ ότι, άλλος είναι ο προφήτης Ιωήλ που τη μνήμη του γιορτάζουμε την 30η Μαρτίου.
TAG