"...ἐὰν μὴ ὁ κόκκος τοῦ σίτου πεσὼν εἰς τὴν γῆν ἀποθάνῃ, αὐτὸς μόνος μένει· ἐὰν δὲ ἀποθάνῃ, πολὺν καρπὸν φέρει."
Σήμερα η ιστοσελίδα της Ενορίας μας φιλοξενεί, λόγω του Ψυχοσάββατου της Πεντηκοστής, για το οποίο και εκτενές άρθρο σας παραθέτουμε με ένα κλικ εδώ από προηγούμενη ανάρτηση μας, μια συνταγή για κόλλυβα από ένα φίλο μας ιερέα, τον π. Εμμανουήλ Μπουζίνο, προϊστάμενο του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου Ασβεστοχωρίου, που πιστός στις παραδόσεις και τα έθιμα του τόπου μας και της Εκκλησίας, τα παρασκευάζει μαζί με την παπαδιά του, αλλά και συμβουλεύει τους ενορίτες του να πράξουν το ίδιο, διατηρώντας έτσι μια λατρευτική παράδοση χρόνων την οποία και εμείς με την σειρά μας πρέπει ως κληρονομιά να μεταδώσουμε στα παιδιά μας.
Ελάχιστες παρεμβάσεις θα δείτε στην αναδημοσίευση αυτού του άρθρου από την συντακτική ομάδα μας, που μάλιστα δεν θα έχουν σχέση με το κείμενο παρά μόνο με την εμφάνιση του άρθρου αυτού, έτσι ώστε να ταιριάζει στις καθημερινές αναρτήσεις τις ιστοσελίδας μας
Συμφωνούμε παπά Μανώλη, σας συγχαίρουμε για την προσπάθεια και αναδημοσιεύουμε σήμερα...
...ένα άρθρο του π. Εμμανουήλ Μπουζίνου,
το οποίο αναρτήθηκε στο facebook το Ψυχοσάββατο της Απόκρεω
9 & 10 Φεβρουαρίου 2018.
Ψυχοσάββατο!!!
Αύριο είναι η κατεξοχήν ημέρα των κεκοιμημένων απανταχού της γης όλων των αιώνων. Ευλαβής συνήθεια των χριστιανών είναι να βράζουν σιτάρι και να φτιάχνουν κόλλυβα που θα διαβαστούν είτε στα κοιμητήρια είτε στον ναό ανήμερα Ψυχοσάββατο πρωί στη θεία λειτουργία.
Δυστυχώς το έθιμο αυτό αρχίζει από τις νεότερες γενεές να παραλείπεται. Άλλοι αγοράζουν έτοιμα κόλλυβα από το φούρνο, άλλοι φτιάχνουν κέικ, άλλοι φέρνουν κουλουράκια ή γλυκά για να διαβαστούν. Όμως οι κεκοιμημένοι περιμένουν ΚΟΛΛΥΒΑ!
Θέλουν να κοπιάσουμε λίγο, να δείξουμε ιδιαίτερη φροντίδα, να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να φτιάξουμε μόνοι μας τα κόλλυβα. Είναι λοιπόν καθήκον μας ως ορθόδοξοι χριστιανοί να συνεχίσουμε την παράδοση και να την μεταδώσουμε ατόφια στα παιδιά μας και στα εγγόνια μας.
Γι' αυτό θα σας δώσω τη συνταγή που χρησιμοποιούμε εγώ και η παπαδιά για την παρασκευή των κολλύβων.
*50 γρ. σιτάρι
*150 γρ. σουσάμι
*125 γρ. φρυγανιά τριμμένη
*250 γρ. καρύδια σπασμένα σε μικρά κομματάκια
*250 γρ. αμύγδαλα σπασμένα σε μικρά κομματάκια
*200 γρ. σταφίδες
*50 γρ. σιτάρι
*150 γρ. σουσάμι
*125 γρ. φρυγανιά τριμμένη
*250 γρ. καρύδια σπασμένα σε μικρά κομματάκια
*250 γρ. αμύγδαλα σπασμένα σε μικρά κομματάκια
*200 γρ. σταφίδες
*2 κ.γ. κανέλα & λίγο κύμινο
*100 γρ φρυγανιά τριμμένη
*200 γρ άχνη ζάχαρη
*100 γρ φρυγανιά τριμμένη
*200 γρ άχνη ζάχαρη
Πλένουμε το σιτάρι και το βράζουμε καλά για περίπου μία ώρα μέχρι να αρχίσουν οι σπόροι να σκάνε (να ανοίξουν). Ξεπλένουμε καλά με κρύο νερό το σιτάρι, για να φύγει η μαυρίλα και η πικρίλα, το στραγγίζουμε πολύ καλά και το απλώνουμε σε ένα τραπεζομάντηλο διπλωμένο στα δύο ή στα τρία, στη μισή μόνο επιφάνεια για να πάρουμε την άλλη μισή και να το σκεπάσουμε από επάνω. Το αφήνουμε να τραβήξει 1 περίπου ώρα.
*******************
Καβουρντίζουμε το αλεύρι σε αντικολλητικό τηγάνι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πάρει ένα απαλό καφέ χρώμα και το ρίχνουμε σε μια καθαρή βαθιά λεκανίτσα. Καβουρντίζουμε ελαφρώς το σουσάμι και το ρίχνουμε κι αυτό στη λεκάνη μαζί με τα σπασμένα καρύδια και αμύγδαλα, τις σταφίδες, την κανέλα και το κύμινο. Ρίχνουμε και το βρασμένο σιτάρι και τα ανακατεύουμε όλα μαζί καλά.
Παίρνουμε με τις χούφτες από το μείγμα και το τοποθετούμε σε μια πιατέλα σταυροειδώς. Έπειτα το απλώνουμε καλά και το πατάμε, δίνοντάς του το σχήμα που θέλουμε. Παίρνουμε μετά την τριμμένη φρυγανιά και την απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω από το πιάτο που ετοιμάσαμε και το πατάμε κι αυτό να σφίξει. Τη φρυγανιά τη βάζουμε για να απομονώσουμε το μείγμα σιταριού από την άχνη που μπει από επάνω για να μην την μουσκέψει.
Τέλος βάζουμε και την άχνη από επάνω (όση θέλουμε) και την πατάμε με μια χαρτοπετσέτα ανοιγμένη για να σφίξει κι αυτή. Αν θέλουμε στολίζουμε την επιφάνεια με αποφλοιωμένα αμύγδαλα, με σταφίδες ή με καρύδια.
Έτοιμα τα κόλλυβα!
Καλή επιτυχία!
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου